Certification Exam | Practice Test
Bank with Multiple-Choice Questions
& Verified Answers PDF | Complete
EMT Exam Prep 2026–2027
1. You are called to assist an adult with chest pain. The
patient has a cardiac history of two-posterior myocardial
infarctions. He is conscious and alert, stating he is having
a hard time breathing, and the chest pain worsens when
he attempts to lay flat on his back. His skin is pale and
hot, while auscultation of his lung sounds reveals mild
crackles. He reports the pain worsens on deep inspiration
and movement. Based on the patient's history, and signs
and symptoms, which of the following should you
suspect?
A. Unstable angina pectoris
B. Pericarditis
C. Myocardial infarction
D. Cardiomyopathy
CORRECT ANSWER: B. Pericarditis
2. You are the first ambulance to arrive on the scene of a
single-car accident. As you approach the scene, you see
four patients, two have been ejected from their vehicle,
, and two are still in the vehicle. What should be your next
course of action?
A. Call medical control, and advise them of the situation
B. Request additional resources, such as fire rescue, and
additional ambulances to respond to the scene
C. Begin immediate triage and treatment of the two patients
ejected first while awaiting fire department response
D. Notify the local trauma center so they can prepare for the
patients
CORRECT ANSWER: B. Request additional resources,
such as fire rescue, and additional ambulances to respond to
the scene
3. A patient is experiencing a possible neurological
emergency from a blunt force closed head injury. He is
found to have abnormal pupillary reactions to light and
has lost the ability to move his eyes from side to side to
follow your finger movements. He is also unable to
identify the number of fingers you are holding up. He
reports he is able to see the fingers but is not able to
focus enough to identify how many fingers are present.
Which of the following cranial nerves should you suspect
may be involved in his injury?
A. Cranial nerves I, V, and VI
B. Cranial nerves V and VII
C. Cranial nerves IX and X
D. Cranial nerves II, III, and IV
CORRECT ANSWER: D. Cranial nerves II, III, and IV
, 4. Simply put, shock is a state of hypoperfusion due to
several different causes. Which one of the following
types of shock would be considered distributive shock?
A. Hypovolemic shock
B. Cardiogenic shock
C. Anaphylactic shock
D. Toxic shock syndrome
CORRECT ANSWER: C. Anaphylactic shock
5. Which of the following is responsible for initiating the
sympathetic response to shock during a traumatic event?
A. Increased oxygen level and increased PCO2
B. Increased peripheral vascular resistance and alkalosis
C. Decreased perfusion and increased acidosis
D. Peripheral vasodilation and increased capillary
permeability
CORRECT ANSWER: C. Decreased perfusion and
increased acidosis
6. During which wave, complex, interval, or segment of an
electrocardiogram tracing does the absolute refractory
period take place in a normally functioning heart?
A. S-T segment
B. P-R interval
C. P wave
D. Q-T interval
CORRECT ANSWER: D. Q-T interval
7. You are preparing to perform synchronized electrical
cardioversion with a biphasic defibrillator on your
, unstable adult patient who is experiencing
supraventricular tachycardia at 160 beats per minute on
the monitor. Which of the following initial energy
settings would be recommended if he was exhibiting a
narrow complex, regular supraventricular tachycardia, in
which his palpable carotid pulse matches the rhythm on
the monitor?
A. Synchronized cardioversion at 50-100 joules
B. Defibrillation at 100 joules
C. Synchronized cardioversion at 360 joules
D. Defibrillation at 360 joules
CORRECT ANSWER: A. Synchronized cardioversion at
50-100 joules
8. Other than a stroke, what is a common cause of one-
sided facial droop and paralysis in an adult patient who
exhibits no other neurological findings?
A. Amyotrophic lateral sclerosis (ALS)
B. Multiple sclerosis
C. Huntington's disease
D. Bell's palsy
CORRECT ANSWER: D. Bell's palsy
9. You are on-scene with a patient who was struck by a car
on her bicycle. She is conscious and alert but has a
possible closed right mid-shaft femur fracture. The
patient advises you that she is sixteen but does not need
parental consent to be treated. Which of the following
situations would make this statement true?