2026_2027 Questions and Answers
1. What is the primary role of a security officer in crime
prevention?
A. Reduce the desire for a person to commit a crime.
B. Patrol all assigned areas diligently.
C. Reduce the opportunity for a person to commit a crime.
D. None of these.
CORRECT ANSWER: C. Reduce the opportunity for a
person to commit a crime.
2. Crime prevention is the anticipation, recognition, and
appraisal of a crime risk. It also involves what?
A. Initiating some action to remove or reduce the risk.
B. Reporting the risk to law enforcement authorities.
C. Documenting the risk to the administration.
D. Each of the above.
CORRECT ANSWER: A. Initiating some action to remove
or reduce the risk.
,3. What must be done about life safety deficiencies found
in the hazard surveillance tour?
A. Report them to the nearest medical personnel.
B. Correct them before the next safety committee meeting.
C. Report them to the Occupational Safety and Health
Administration.
D. Correct them immediately.
CORRECT ANSWER: D. Correct them immediately.
4. What is the purpose of crime analysis?
A. Identify problems and develop strategies to reduce
problems.
B. Assist law enforcement in identifying known criminals.
C. Solve crimes and make arrests.
D. None of the above.
CORRECT ANSWER: A. Identify problems and develop
strategies to reduce problems.
5. Which of the following is easier and more cost-effective
for an institution?
,A. Allowing outside organizations to conduct safety training.
B. Installing access controls only on exterior doors.
C. Using off-duty law enforcement officers instead of security
officers.
D. Building in security systems during building design.
CORRECT ANSWER: D. Building in security systems
during building design.
6. The Triangle of Crime consists of:
A. Opportunity, unattended items, desire.
B. Ability, opportunity, random access.
C. Opportunity, desire, ability.
D. Access, desire, opportunity.
CORRECT ANSWER: C. Opportunity, desire, ability.
7. What are the layers of protection through physical
security planning?
CORRECT ANSWER:
• Perimeter Barrier: Line or outside perimeter of the site.
• Building's Exterior: Top, sides, and bottom of the
building.
, • Interior Controls: Lock/key systems, access control
systems, alarms, cameras, policies/procedures, and
training.
8. How can employee awareness programs improve safety
in a healthcare facility?
CORRECT ANSWER:
• Generates employee involvement.
• Improves trust and credibility in the security program
and its personnel.
9. What are the two most important aspects of a successful
security program?
A. Assist law enforcement in identifying known criminals.
B. Patrol and crime prevention.
C. Crime prevention and risk assessment.
D. Security awareness and crime prevention.
CORRECT ANSWER: D. Security awareness and crime
prevention.
10. Why is crime analysis important?