FINANCIAL ACCOUNTING AND
ACCOUNTING STANDARDS
TEST BANK 2026
IFRS questions are available at the end of this chapter.
MULTIPLE CHOICE—Conceptual
1. General-purpose financial statements are the product of
a. financial accounting.
b. managerial accounting.
c. both financial and managerial accounting.
d. neither financial nor managerial accounting.
Correct Answer: a. financial accounting.
2. Users of financial reports include all of the following except
a. creditors.
b. government agencies.
c. unions.
d. All of these are users.
Correct Answer: d. All of these are users.
3. The financial statements most frequently provided include all
of the following except the
, 1-2 Test Bank for Intermediate Accounting, Thirteenth Edition
a. balance sheet.
b. income statement.
c. statement of cash flows.
d. statement of retained earnings.
Correct Answer: d. statement of retained earnings.
4. The information provided by financial reporting pertains to
a. individual business enterprises, rather than to industries or an
economy as a whole or to members of society as consumers.
b. business industries, rather than to individual enterprises or an
economy as a whole or to members of society as consumers.
c. individual business enterprises, industries, and an economy as a
whole, rather than to members of society as consumers.
d. an economy as a whole and to members of society as consumers,
rather than to individual enterprises or industries.
Correct Answer: c. individual business enterprises, industries,
and an economy as a whole, rather than to members of society as
consumers.
5. All the following are differences between financial and
managerial accounting in how accounting information is used
except to
a. plan and control company's operations.
b. decide whether to invest in the company.
c. evaluate borrowing capacity to determine the extent of a loan to
grant.
d. All the above.
Correct Answer: a. plan and control company's operations.
6. Which of the following represents a form of communication
through financial reporting?
, Financial Accounting and Accounting Standards 1-3
a. Financial statements.
b. Management forecasts.
c. Internal operating reports.
d. Notes to financial statements.
Correct Answer: d. Notes to financial statements.
7. The process of identifying, measuring, analyzing, and
communicating financial information needed by management to
plan, evaluate, and control an organization’s operations is called
a. financial accounting.
b. managerial accounting.
c. tax accounting.
d. auditing.
Correct Answer: b. managerial accounting.
8. How does accounting help the capital allocation process attract
investment capital?
a. Provides timely, relevant information.
b. Encourages innovation.
c. Promotes productivity.
d. a and b above.
Correct Answer: a. Provides timely, relevant information.
9. Whether a business is successful and thrives is determined by
a. markets.
b. free enterprise.
c. competition.
d. all of these.
Correct Answer: d. all of these.
10. An effective capital allocation process
, 1-4 Test Bank for Intermediate Accounting, Thirteenth Edition
a. promotes productivity.
b. encourages innovation.
c. provides an efficient market for buying and selling securities.
d. all of these.
Correct Answer: d. all of these.
11. Financial statements in the early 2000s provide information
related to
a. nonfinancial measurements.
b. forward-looking data.
c. hard assets (inventory and plant assets).
d. none of these.
Correct Answer: c. hard assets (inventory and plant assets).
12. Which of the following is not a major challenge facing the
accounting profession?
a. Nonfinancial measurements.
b. Timeliness.
c. Accounting for hard assets.
d. Forward-looking information.
Correct Answer: c. Accounting for hard assets.
13. What is a major objective of financial reporting?
a. Provide information that is useful to management in making
decisions.
b. Provide information that clearly portray nonfinancial transactions.
c. Provide information that is useful to assess the amounts, timing,
and uncertainty of prospective cash receipts.
d. Provide information that excludes claims to the resources.