Technologist Study Guide Latest
2026/2027 Version | 100% Verified
with Correct Questions and
Answers
1. Color coding indicates a needle's:
CORRECT ANSWER: Gauge
2. Why is it necessary to wipe the first drop of blood
away when performing a capillary procedure?
CORRECT ANSWER: To reduce interstitial fluid
contamination
3. The heel is the recommended site for collection of
capillary puncture specimens on infants, and the
phlebotomist is going to stick in the posterior
curvature of the heel. Is this correct?
,CORRECT ANSWER: No. The medial plantar
surface of the heel is the best site to prevent possible
bone damage.
4. Heparinized plasma is preferred over serum for
some chemistry tests. Heparin prevents clotting by:
CORRECT ANSWER: Inactivating thrombin
5. Which of the following may cause hematoma
formation?
CORRECT ANSWER: Having the patient bend the
elbow to apply pressure
6. By bracing the hand while holding the needle
assembly against the patient's arm, you:
CORRECT ANSWER: Prevent excess needle
movement
7. When performing a capillary blood collection, the
first blood drop is wiped away because:
, CORRECT ANSWER: The first drop typically has
more tissue fluid
8. Preanalytical errors are mistakes made:
CORRECT ANSWER: Before laboratory testing
9. What antiseptic should the phlebotomy technician
use to collect a blood culture?
CORRECT ANSWER: Chlorhexidine gluconate
10. The main reason not to use expired evacuated
tubes for blood specimen collection is:
CORRECT ANSWER: They may exhibit
incomplete filling
11. Older patients are more prone to hematoma
formation because:
CORRECT ANSWER: Their veins have decreased
elasticity