Brakes Exam with correct
Answers Study Guide 2026/ 2027 |
100% Verified with Correct
Questions and Answers
1. Most 1995 and newer vehicles use which type of wheel
bearings on non-drive wheels?
Correct Answer: Sealed, non-serviceable wheel
bearings.
2. To test a vacuum power brake booster in the vehicle,
you should pump the brake pedal at least four times,
hold the brake pedal depressed, and start the engine.
The brake pedal should:
Correct Answer: Drop slightly and remain firm.
3. You are installing a set of brake shoe linings that are
not the same length. Traditionally, the primary shoe
lining is:
, Correct Answer: Smaller and goes toward the front of
the car.
4. A cracked or torn vacuum diaphragm in a brake
power booster would most likely cause:
Correct Answer: A hard pedal feel requiring very high
pedal effort to stop.
5. A mechanic finds gear lube inside both rear brake
drums on a rear-wheel-drive vehicle. What is the
most likely cause?
Correct Answer: A plugged axle vent.
6. Which incorrect service procedure will cause brake
lock-up?
Correct Answer: Master-cylinder pushrod adjusted too
long.
7. Which describes the proper way to depressurize an
ABS system?
Correct Answer: Pump the brake pedal at least 25
times, or more depending on the manufacturer's
recommendation, with the ignition off.
8. The rear brakes are dragging after new linings were
installed and the drums were machined. The most
likely cause is:
, Correct Answer: The technician used the parking brake
to adjust the shoes and the cable is stuck.
9. When turning brake drums:
Correct Answer: Use a dampening strap to reduce
chatter.
10. Which of the following is NOT a necessary drum
brake measurement?
Correct Answer: Run-out.
11. On a 3-channel ABS system, which wheels are on
the same circuit?
Correct Answer: Both rear wheels.
12. One way to test an ABS wheel-speed signal is to
use _____ on your digital multimeter.
Correct Answer: AC volts.
13. The key input for the ABS control module comes
from the:
Correct Answer: Wheel-speed sensors.
14. ABS speed sensors and sensor rings:
Correct Answer: Should not be hammered or tapped on
and should always be replaced as a matched set.