CPPS 303
CPPS 303
Here are the best resources to pass CPPS 303. Find CPPS 303 study guides, notes, assignments, and much more.
19 results
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 2 ( Function and Regulation in Gastric Digestion ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 2 ( Function and Regulation in Gastric Digestion ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. 3 General Functions of the Stomach 
Answer: 
1) Storage 
2) Digestion 
3) Protection 
2. How much food can an adult store? 
Answer: 1 litre 
3. Gastric Accommodation 
Answer: Plasticity of the smooth stomach muscles 
- Closely associated with vagovagal reflex 
- Allows stomach to stretch/relax to accompany incoming food 
4. How much chyme is emptied from the s...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Lipids 4 ( Adipose Tissues in Metabolism and as an Endocrine Organ ) Pt. 1 Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
Popular2024 CPPS 303 - Lipids 4 ( Adipose Tissues in Metabolism and as an 
Endocrine Organ ) Pt. 1 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. Subcutaneous Fat 
Answer: Fat located directly under the skin 
- Abdominal 
- Femoral 
- Upper body 
- Gluteal 
- Cranial 
2. Visceral, intra-abdominal Fat 
Answer: fat located around major organs 
- Omental 
- Mesenteric 
3. Adipocytes 
Answer: fat cells 
4. 3 Physiological Characteristics of Adipocytes 
Answer: 
- Lipid Storage 
- Insulin Sensit...
Exam (elaborations)
CPPS 303 LECTURES 1 AND 2 EXAM QUESTIONS AND ANSWERS GRADED A+ 2026
CPPS 303 LECTURES 1 AND 2 EXAM 
QUESTIONS AND ANSWERS GRADED A+ 
2026
Exam (elaborations)
CPPS 303 Lectures 1 and 2 Questions and Correct Answers/ Latest Update / Already Graded
Gap junctions 
Ans: Allow ion and small molecule passage between cells. 
Chemical signals 
Ans: Include ions, hormones, neurotransmitters, growth 
factors. 
Endocrine signaling 
An
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Lipids 3 ( Liver Lipid Metabolism ) Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Lipids 3 ( Liver Lipid Metabolism ) 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. Synthesis and storage of bile 
Answer: Synthesized in the liver 
- Stored in the gallbladder 
2. Enterohepatic circulation of bile acids 
Answer: 
1) After a meal, bile will be releasedfrom the gallbladder into the duodenum 
2) Majority of Bile is taken up by the enterocytes 
- Only 5% of bile acids are lost through fecal output 
3) Bile salts are released into the portal vein 
4) Salts ...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Adipose Tissue 2 Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Adipose Tissue 2 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. What do adipocytes and other cells in adipose tissue secrete? 
Answer: numerousproteins, lipids and nucleic acids 
2. What are adipokines? 
Answer: regulatory peptides 
3. What are lipokines? 
Answer: regulatory lipid species 
4. What processes do the proteins, lipids and nucleic acids secreted by adipocytes 
regulate or modulate? 
Answer: lipid and glucose homeostasis, energy balance, inflammation and tis...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Adipose Tissue 1 Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Adipose Tissue 1 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. Where is subcutaneous fat located? 
Answer: abdominal, femoral, upper body, glutealcranial 
2. Where is visceral, intra-abdominal fat located? 
Answer: omental, mesenteric 
3. What is another word for adipose cell 
Answer: adipocyte 
4. What does adipocytes store? 
Answer: energy in the form of TAG 
5. What are adipocytes highly sensitive to? 
Answer: Insulin, glucose uptake ;lipid uptake,lipolysis 
6. Wha...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Lipids 2 ( Intestinal Lipid Metabolism ) Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Lipids 2 ( Intestinal Lipid Metabolism ) 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. Effects of a High Lipid Diet 
Answer: Dietary lipid overload = Metabolic diseases 
1) Increased Lipid absorption 
- Increased intestinal lipid retention causing IBD and colorectal cancer 
2) Increase in Adiposity 
- Obesity 
2a) Type 2 diabetes 
- decreased insulin sensitivity and glucose tolerance 
2b) Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) 
- Leads to Atherosclerosis (Hyperlipid...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Endocrinology 1 (Thyroid Hormone and Function ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Endocrinology 1 (Thyroid Hormone and Function ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Thyroid Gland 
Answer: On the anterior surface of the trachea 
- Has left and right lobes 
- Small connecting branch (isthmus) 
Gland size varies with environmental factors 
2. 2 Cell types ofThyroid gland 
Answer: 
1) Follicular Cells 
- Secrete T4 and T3 
2) Parafollicular Cells (C-cells) 
- releases Calcitonin which regulates calcium and phosphate metabolism 
3. T3 
Answer: tr...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Endocrinology 2 ( Pancreas and Glucose Metabolism ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Endocrinology 2 ( Pancreas and Glucose Metabolism ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Endocrine vs Exocrine Glands 
Answer: 
Endocrine Glands 
- secrete substances (hormones) directly into the bloodstream 
Exocrine Glands 
- Secrete substances (hormones) into ducts onto body surfaces/cavities 
2. Pancreas Gland type 
Answer: Both exocrine and endocrine 
3. Pancreas produces... 
Answer: Digestive Enzymes and HCO3- 
- they flow into the GI tract via exocrine duc...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Endocrinology 3 ( The Adrenal Gland ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Endocrinology 3 ( The Adrenal Gland ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. The Adrenal Gland 
Answer: A pair of endocrine glands that sit just above the kidneysand secrete 
hormones that help arouse the body in times of stress. 
2. General Regions of the Adrenal Gland 
Answer: Out to In 
- Capsule 
- Cortex 
- Medulla 
3. Specific Layers in the Cortex (3) 
Answer: From top (capsule) 
- Zona Glomerulosa 
- Zona fasciculata 
- Zona reticularis 
4. What does the Zo...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 1 ( Overview of the Gastrointestinal System ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 1 ( Overview of the Gastrointestinal System ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Other Names for the Gastrointestinal (GI) System 
Answer: 
- Alimentary Canal 
- Digestive Tract 
2. Inlet of GI 
Answer: Oral Cavity 
- Mouth 
3. Outlet of GI 
Answer: Anus 
4. General flow of structures of GI system 
Answer: 
- Mouth 
- Pharynx (throat) 
- Salivary glands 
- Esophagus 
- Stomach 
- Pancreas 
- Liver 
- Gallbladder 
- Sm Intestine 
- Lg Intestine ...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Function and Regulation in Gastric Digestion New Full Questions and Answers ( Included ) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Function and Regulation in Gastric Digestion 
New Full Questions and Answers ( Included ) 100% Correct 
 
1. What are the three general functions of the stomach? 
Answer: Storage, Digestion,Protection 
2. How much food can the adult stomach roughly hold? 
Answer: Roughly one liter. 
3. What is gastric accommodation closely associated with? 
Answer: vagovagal reflex? 
4. How much chyme is emptied from the stomach at a time? 
Answer: 3ml 
5. How often are stomach contraction inter...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 3 ( Pancreatic & Salivary Digestive Functions ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 3 ( Pancreatic & Salivary Digestive Functions ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Exocrine Glands 
Answer: Secretion through ductsinto body cavity, lumen,surface of thebody 
- Secrete non-hormonal substances 
2. Types of Exocrine Glands (4) 
Answer: 
- Sweat Glands 
- Gastric Glands 
- Mucosal Glands 
- Salivary Glands 
3. Endocrine Glands 
Answer: Secrete chemical products into interstitial fluid surroundingcells (no duct), 
which are carrie...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 4 ( Intestinal Fluid & Electrolyte Movement ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 4 ( Intestinal Fluid & Electrolyte Movement ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Where does GI input come from? 
Answer: 
- Oral Intake 
- GI Secretions 
2. Oral Intake 
Answer: Ingested food and fluids 
3. GI Secretions 
Answer: 
- Salivary gland secretions 
- Gastric secretions 
- Pancreatic secretions 
- Bile secretions 
- Sm Intestine secretions 
- Lg Intestine secretions 
4. Total fluid load inputed into the lumen 
Answer: 8.5L 
5. Where d...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Homeostatic Control of Calcium and Phosphate New Full Questions and Answers ( Included ) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Homeostatic Control of Calcium and Phosphate 
New Full Questions and Answers ( Included ) 100% Correct 
 
1. Why is calcium physiologically significant? 
Answer: 
Muscle Contraction -Actin-myosin interaction 
Nerve Conduction - Release of neurotransmitter 
Secretion - Exocytosis 
Enzymatic activity - Some enzymes require Ca2+ as the cofactor 
2. Why is phosphate physiologically significant? 
Answer: Key component of ATPInvolves in the activation and inactivation of 
enzymes 
3. W...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 6 ( Homeostatic Control of Calcium & Phosphate ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 6 ( Homeostatic Control of Calcium & Phosphate ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Functions of Calcium (4) 
Answer: 
- Muscle contraction 
- Nerve Conduction 
- Secretion 
- Enzymatic activity 
2. How does Ca2+ function in Muscle contraction 
Answer: Actin-myosin interaction 
3. How does Ca2+ function in Nerve Conduction 
Answer: Release of Neurotransmitter 
4. How does Ca2+ function in Secretion 
Answer: Exocytosis 
5. How does Ca2+ function...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 5 ( Coupling of Nutrient Digestion & Absorption ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 5 ( Coupling of Nutrient Digestion & Absorption ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Macro-Nutrients (3) 
Answer: 
- Carbohydrates 
- Proteins 
- Lipids 
2. Digestion of Macronutrients 
Answer: Must be digested before being absorbed 
- Digestion -absorption coupling mechanism 
- Enzymes are specific to nutrients 
- Transport Channels are nutrient specific 
3. Sites of absorption for Carbs, proteins and lipids 
Answer: Sm Intestine 
- highest ab...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Lipids 5 ( Adipose Tissues in Metabolism and as an Endocrine Organ ) Pt. 2 Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Lipids 5 ( Adipose Tissues in Metabolism and as an 
Endocrine Organ ) Pt. 2 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. What do Adipocytes Secrete? (8) 
Answer: 
- Metabolites 
- Inflammatory Mediators 
- Novel Signalling Lipids 
- Circulating Exosomal miRNAs 
- Binding proteins/precursors 
- Peptides 
- Hormones 
- Growth Factors 
2. How do secreted products act on cells/organs? 
Answer: Both paracrine and endocrineaction 
3. Processes that Adipocytes regulate (4)...