Popular courses 'CPPS 303' at CPPS 303
CPPS 303 - Study guides, Class notes & Summaries
Looking for the best study guides, study notes and summaries about CPPS 303? On this page you'll find 19 study documents about CPPS 303.
19 results
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 3 ( Pancreatic & Salivary Digestive Functions ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 3 ( Pancreatic & Salivary Digestive Functions ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Exocrine Glands 
Answer: Secretion through ductsinto body cavity, lumen,surface of thebody 
- Secrete non-hormonal substances 
2. Types of Exocrine Glands (4) 
Answer: 
- Sweat Glands 
- Gastric Glands 
- Mucosal Glands 
- Salivary Glands 
3. Endocrine Glands 
Answer: Secrete chemical products into interstitial fluid surroundingcells (no duct), 
which are carrie...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Lipids 3 ( Liver Lipid Metabolism ) Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
Popular2024 CPPS 303 - Lipids 3 ( Liver Lipid Metabolism ) 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. Synthesis and storage of bile 
Answer: Synthesized in the liver 
- Stored in the gallbladder 
2. Enterohepatic circulation of bile acids 
Answer: 
1) After a meal, bile will be releasedfrom the gallbladder into the duodenum 
2) Majority of Bile is taken up by the enterocytes 
- Only 5% of bile acids are lost through fecal output 
3) Bile salts are released into the portal vein 
4) Salts ...
Exam (elaborations)
CPPS 303 LECTURES 1 AND 2 EXAM QUESTIONS AND ANSWERS GRADED A+ 2026
CPPS 303 LECTURES 1 AND 2 EXAM 
QUESTIONS AND ANSWERS GRADED A+ 
2026
Exam (elaborations)
CPPS 303 Lectures 1 and 2 Questions and Correct Answers/ Latest Update / Already Graded
Gap junctions 
Ans: Allow ion and small molecule passage between cells. 
Chemical signals 
Ans: Include ions, hormones, neurotransmitters, growth 
factors. 
Endocrine signaling 
An
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Homeostatic Control of Calcium and Phosphate New Full Questions and Answers ( Included ) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Homeostatic Control of Calcium and Phosphate 
New Full Questions and Answers ( Included ) 100% Correct 
 
1. Why is calcium physiologically significant? 
Answer: 
Muscle Contraction -Actin-myosin interaction 
Nerve Conduction - Release of neurotransmitter 
Secretion - Exocytosis 
Enzymatic activity - Some enzymes require Ca2+ as the cofactor 
2. Why is phosphate physiologically significant? 
Answer: Key component of ATPInvolves in the activation and inactivation of 
enzymes 
3. W...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Function and Regulation in Gastric Digestion New Full Questions and Answers ( Included ) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Function and Regulation in Gastric Digestion 
New Full Questions and Answers ( Included ) 100% Correct 
 
1. What are the three general functions of the stomach? 
Answer: Storage, Digestion,Protection 
2. How much food can the adult stomach roughly hold? 
Answer: Roughly one liter. 
3. What is gastric accommodation closely associated with? 
Answer: vagovagal reflex? 
4. How much chyme is emptied from the stomach at a time? 
Answer: 3ml 
5. How often are stomach contraction inter...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Lipids 5 ( Adipose Tissues in Metabolism and as an Endocrine Organ ) Pt. 2 Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Lipids 5 ( Adipose Tissues in Metabolism and as an 
Endocrine Organ ) Pt. 2 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. What do Adipocytes Secrete? (8) 
Answer: 
- Metabolites 
- Inflammatory Mediators 
- Novel Signalling Lipids 
- Circulating Exosomal miRNAs 
- Binding proteins/precursors 
- Peptides 
- Hormones 
- Growth Factors 
2. How do secreted products act on cells/organs? 
Answer: Both paracrine and endocrineaction 
3. Processes that Adipocytes regulate (4)...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Lipids 4 ( Adipose Tissues in Metabolism and as an Endocrine Organ ) Pt. 1 Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Lipids 4 ( Adipose Tissues in Metabolism and as an 
Endocrine Organ ) Pt. 1 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. Subcutaneous Fat 
Answer: Fat located directly under the skin 
- Abdominal 
- Femoral 
- Upper body 
- Gluteal 
- Cranial 
2. Visceral, intra-abdominal Fat 
Answer: fat located around major organs 
- Omental 
- Mesenteric 
3. Adipocytes 
Answer: fat cells 
4. 3 Physiological Characteristics of Adipocytes 
Answer: 
- Lipid Storage 
- Insulin Sensit...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Lipids 2 ( Intestinal Lipid Metabolism ) Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Lipids 2 ( Intestinal Lipid Metabolism ) 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. Effects of a High Lipid Diet 
Answer: Dietary lipid overload = Metabolic diseases 
1) Increased Lipid absorption 
- Increased intestinal lipid retention causing IBD and colorectal cancer 
2) Increase in Adiposity 
- Obesity 
2a) Type 2 diabetes 
- decreased insulin sensitivity and glucose tolerance 
2b) Nonalcoholic fatty liver disease (NAFLD) 
- Leads to Atherosclerosis (Hyperlipid...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 6 ( Homeostatic Control of Calcium & Phosphate ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 6 ( Homeostatic Control of Calcium & Phosphate ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Functions of Calcium (4) 
Answer: 
- Muscle contraction 
- Nerve Conduction 
- Secretion 
- Enzymatic activity 
2. How does Ca2+ function in Muscle contraction 
Answer: Actin-myosin interaction 
3. How does Ca2+ function in Nerve Conduction 
Answer: Release of Neurotransmitter 
4. How does Ca2+ function in Secretion 
Answer: Exocytosis 
5. How does Ca2+ function...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 5 ( Coupling of Nutrient Digestion & Absorption ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 5 ( Coupling of Nutrient Digestion & Absorption ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Macro-Nutrients (3) 
Answer: 
- Carbohydrates 
- Proteins 
- Lipids 
2. Digestion of Macronutrients 
Answer: Must be digested before being absorbed 
- Digestion -absorption coupling mechanism 
- Enzymes are specific to nutrients 
- Transport Channels are nutrient specific 
3. Sites of absorption for Carbs, proteins and lipids 
Answer: Sm Intestine 
- highest ab...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 4 ( Intestinal Fluid & Electrolyte Movement ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 4 ( Intestinal Fluid & Electrolyte Movement ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Where does GI input come from? 
Answer: 
- Oral Intake 
- GI Secretions 
2. Oral Intake 
Answer: Ingested food and fluids 
3. GI Secretions 
Answer: 
- Salivary gland secretions 
- Gastric secretions 
- Pancreatic secretions 
- Bile secretions 
- Sm Intestine secretions 
- Lg Intestine secretions 
4. Total fluid load inputed into the lumen 
Answer: 8.5L 
5. Where d...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 2 ( Function and Regulation in Gastric Digestion ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 2 ( Function and Regulation in Gastric Digestion ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. 3 General Functions of the Stomach 
Answer: 
1) Storage 
2) Digestion 
3) Protection 
2. How much food can an adult store? 
Answer: 1 litre 
3. Gastric Accommodation 
Answer: Plasticity of the smooth stomach muscles 
- Closely associated with vagovagal reflex 
- Allows stomach to stretch/relax to accompany incoming food 
4. How much chyme is emptied from the s...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 1 ( Overview of the Gastrointestinal System ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Gastrointestinal 1 ( Overview of the Gastrointestinal System ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Other Names for the Gastrointestinal (GI) System 
Answer: 
- Alimentary Canal 
- Digestive Tract 
2. Inlet of GI 
Answer: Oral Cavity 
- Mouth 
3. Outlet of GI 
Answer: Anus 
4. General flow of structures of GI system 
Answer: 
- Mouth 
- Pharynx (throat) 
- Salivary glands 
- Esophagus 
- Stomach 
- Pancreas 
- Liver 
- Gallbladder 
- Sm Intestine 
- Lg Intestine ...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Endocrinology 3 ( The Adrenal Gland ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Endocrinology 3 ( The Adrenal Gland ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. The Adrenal Gland 
Answer: A pair of endocrine glands that sit just above the kidneysand secrete 
hormones that help arouse the body in times of stress. 
2. General Regions of the Adrenal Gland 
Answer: Out to In 
- Capsule 
- Cortex 
- Medulla 
3. Specific Layers in the Cortex (3) 
Answer: From top (capsule) 
- Zona Glomerulosa 
- Zona fasciculata 
- Zona reticularis 
4. What does the Zo...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Endocrinology 2 ( Pancreas and Glucose Metabolism ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Endocrinology 2 ( Pancreas and Glucose Metabolism ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Endocrine vs Exocrine Glands 
Answer: 
Endocrine Glands 
- secrete substances (hormones) directly into the bloodstream 
Exocrine Glands 
- Secrete substances (hormones) into ducts onto body surfaces/cavities 
2. Pancreas Gland type 
Answer: Both exocrine and endocrine 
3. Pancreas produces... 
Answer: Digestive Enzymes and HCO3- 
- they flow into the GI tract via exocrine duc...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Endocrinology 1 (Thyroid Hormone and Function ) Latest Questions With Complete Grade A Answers
2024 CPPS 303 - Endocrinology 1 (Thyroid Hormone and Function ) 
Latest Questions With Complete Grade A Answers 
 
1. Thyroid Gland 
Answer: On the anterior surface of the trachea 
- Has left and right lobes 
- Small connecting branch (isthmus) 
Gland size varies with environmental factors 
2. 2 Cell types ofThyroid gland 
Answer: 
1) Follicular Cells 
- Secrete T4 and T3 
2) Parafollicular Cells (C-cells) 
- releases Calcitonin which regulates calcium and phosphate metabolism 
3. T3 
Answer: tr...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Adipose Tissue 2 Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Adipose Tissue 2 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. What do adipocytes and other cells in adipose tissue secrete? 
Answer: numerousproteins, lipids and nucleic acids 
2. What are adipokines? 
Answer: regulatory peptides 
3. What are lipokines? 
Answer: regulatory lipid species 
4. What processes do the proteins, lipids and nucleic acids secreted by adipocytes 
regulate or modulate? 
Answer: lipid and glucose homeostasis, energy balance, inflammation and tis...
Exam (elaborations)
2024 CPPS 303 - Adipose Tissue 1 Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct
2024 CPPS 303 - Adipose Tissue 1 
Complete Questions & Answers (Solved) 100% Correct 
 
1. Where is subcutaneous fat located? 
Answer: abdominal, femoral, upper body, glutealcranial 
2. Where is visceral, intra-abdominal fat located? 
Answer: omental, mesenteric 
3. What is another word for adipose cell 
Answer: adipocyte 
4. What does adipocytes store? 
Answer: energy in the form of TAG 
5. What are adipocytes highly sensitive to? 
Answer: Insulin, glucose uptake ;lipid uptake,lipolysis 
6. Wha...