, Advanced Practice Nursing: Essential Knowledge for the Profession 3rd Edition Denisco Test Ba
Chapter1 Introduction to the Role of Advanced Practices
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
Nursing Multiple Choice
Y5 Y5 Y5
1. In which year did the American Association of College of Nursing (AACN) introduced
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
the Doctorate of Nursing Practice (DNP)?
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
a. 2006
b. 2004
c. 2000
d. 2002
T
AhNeSA
: ABC N introduced the DNP degree in 2004 to prepare advanced practice nurses (APRNs) to
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
meet challenges and standardize practice beyond master’s degree programs.
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
2. Which of the following is the best explanation for the creation of the Doctorate of
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
Nursing Practice (DNP) degree?
Y5 Y5 Y5 Y5
a. To compete against master’s degree programs
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
b. To ensure standardized curriculum ensuring independent practice
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
c. To validate APRN’s for financial reimbursement
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
d. To address increasing curriculum requirements of master’s degree programs
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
ANS: D Y 5
Although all answers are influenced by the DNP core competencies, the DNP program creation in
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
2004 bythe AACN was designed to address curriculum requirements of master’s degree programs.
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
3. Which of the following was the first recognized area of advanced practice nursing?
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
a. Clinical Nurse Specialist Y5 Y5
b. Family nurse practitioner Y5 Y5
c. Pediatric nurse practitioner Y5 Y5
d. Certified Registered Nurse Anesthetist Y5 Y5 Y5
, Advanced Practice Nursing: Essential Knowledge for the Profession 3rd Edition Denisco Test Ba
ANS: D Y 5
In 1931, the National Association of Nurse Anesthetists (NANA), renamed in 1939 to the
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
American Association of Nurse Anesthetists (AANA) was the first recognized group
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
promoting advanced nursing practice. Agatha Hodgins founded the AANM at Lakeside
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
Hospital in Cleveland, Ohio.
Y5 Y5 Y5 Y5
4. Which factor is broadly perceived to solidify and standardize the role of the APNs over the last
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
25 years?
Y5 Y5
a. Lack of access to health care providers
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
b. Standardized curriculum development Y5 Y5
c. Payment for services Y5 Y5
d. Societal forces Y5
ANS: B Y 5
As the evolution of Advanced Practice Nursing advances specific specialties and needs are
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
identified. Through the evolution of organization and standardization these roles have
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
solidified the APN’s role in today’s health care environment.
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
5. During the formation of early APN roles in anesthesia, which of the following
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
increased demand for access to health care?
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
a. Poverty
b. War
c. Rural access to care Y5 Y5 Y5
d. Availability of training Y5 Y5
ANS: B Y 5
Earliest demand for nursing-provided anesthesia spiked during periods of war when numbers
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
of physicians were inadequate. The earliest records date back to the American Civil War
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
with the administration of chloroform. During World War I in 1917 more than 1000 nurses,
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
some trained anesthetists, traveled into battle. Other factors such as need for rural health
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
care came later in the validation and need for APNs.
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
6. In 1889, Dr. William Worrall Mayo built and opened St. Mary’s hospital in Rochester, NY.
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
He is known for some of the earliest recruitment and specialized training of nurses in which
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
of the following roles?
Y5 Y5 Y5 Y5
a. Pediatrics
b. Anesthesia
c. Obstetrics
d. Research and statistics Y5 Y5
e. Family nursing Y5
, Advanced Practice Nursing: Essential Knowledge for the Profession 3rd Edition Denisco Test Ba
ANS: B Y 5
In 1889, Dr. William Worrall Mayo began formally training and recognizing nurse
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
anesthetists. This has been regarded as the earliest training in nurse-provided anesthesia.
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
7. In 1893, Lillian Wald established the Henry Street Settlement (HSS) House for which purpose?
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y
5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
a. Access to health care of rural areas
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
b. Create inner-city nursing awareness
Y5 Y5 Y5
c. Provide the disadvantaged access to care
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
d. Establish guidelines for advanced nursing roles
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
ANS: C Y 5
The HHS was established to provide nursing services to immigrants and low-income patients
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
and their families in Manhattan. As resistance to nurse-provided care grew, standing orders
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
were drafted from a group of Lower East Side physicians thereby circumventing then-
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
existing legal ramifications.
Y5 Y5
8. The Frontier Nursing Service (FNS) founded in Kentucky in 1925 by Mary Breckenridge
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
initiallyprovided Appalachia with nursing resources and which type of advanced nursing
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
care?
Y5
a. Pediatric care Y5
b. Anesthesia
c. Midwifery
d. Surgical services Y5
ANS: C Y 5
The original FNS provided nursing services and obstetric services to Appalachian residents.
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
Later working from standard orders developed from their medical advisory committee nurses
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
treated patients, made diagnoses, and dispensed medications.
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
9. Which organization founded in 1941 under Mary Breckenridge’s leadership merged with
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
the American College of Nurse-Midwives (ACNM) in 1969?
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
a. American Association of Nurse-Midwives (AANM) Y5 Y5 Y5 Y5
b. American Nurses Association (ANA) Y5 Y5 Y5
c. Association for National Nurse-Midwifery (ANNM) Y5 Y5 Y5 Y5
d. Council of Nursing Midwifery (ANM) Y5 Y5 Y5 Y5
ANS: A Y 5
The American College of Nurse-Midwives (ACNM) formed under the leadership of Mary
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5
Breckenridge in 1941 to provide nurse-midwife development and collaboration for midwife
Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5 Y5