D E
D D
E
h Care Practice 5th Edition SEALOCK Chapter 1
DE DE DE DE DE DE DE
Chapter 01: Nursing Practice in Canada and Drug Therapy
DE DE DE DE DE DE DE DE
Sealock: Lilley’s Pharmacology for Canadian Health Care Practice, 5th Edition
DE DE DE DE DE DE DE DE DE
MULTIPLE CHOICE DE
1. Which is a judgement about a particular patient‘s potential need or problem?
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
a. A goal DE
b. An assessment DE
c. Subjective data DE
d. A nursing diagnosis
DE f6
ANS: D DE
Nursing diagnosis is the phase of the nursing process during which a clinical judgement is made a
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
ds to h eath conditions and life processes or vulnerability for that response.
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
DIF: Cognitive Level: Knowledge DE DE
2. The patient is to receive oral furosemide (Lasix) every day; however, because the patient is unable
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
not take medication orally, as ordered. The nurse needs to contact the physician. What type of
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
a. A ―right time‖ problem
DE DE DE
b. A ―right dose‖ problem
DE DE DE
c. A ―right route‖ problem
DE DE DE
d. A ―right medication‖ problem
DE DE DE
ANS: C DE
This is a ―right route‖ problem: the nurse cannot assume the route and must clarify the route with
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
DEa ―righ t time‖ problem because the ordered frequency has not changed. This is not a ―right
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE D
Edose is not related to an inability to swallow. This is not a ―right medication‖ problem becaus
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
ill not change, just the route
DE DE DE DE DE
.
DIF: Cognitive Level: Application DE DE
3. The nurse has been monitoring the patient‘s progress on his new drug regimen since the first dose
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
ng signs of possible adverse effects. What nursing process phase is the nurse practising?
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
a. Planning
b. Evaluation
c. Implementation
d. Nursing diagnosis DE
ANS: B DE
Monitoring the patient‘s progress is part of the evaluation phase. Planning, implementation, and nur
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
ustrate d by this example.
DE DE DE DE
DIF: Cognitive Level: Application DE DE
4. The nurse is caring for a patient who has been newly diagnosed with type 1 diabetes mellitus. Wh
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
rates an outcome criterion for this patient?
DE DE DE DE DE DE
a. The patient will follow instructions.
DE DE DE DE
b. The patient will not experience complications.
DE DE DE DE DE
c. The patient adheres to the new insulin treatment regimen.
DE DE DE DE DE DE DE DE
d. The patient demonstrates safe insulin self-administration technique.
DE DE DE DE DE DE
ANS: D DE
Having the patient demonstrate safe insulin self-
DE DE DE DE DE DE
administration technique is a specific and measurable outcome criterion. Following instructions and
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
, 6. The nurse is working during a very busy night shift, and the health care provider has just given th
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
der over the telephone, but the nurse does not recall the route. What is the best way for the nu
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
n errors?
DE
a. Recopy the order neatly on the order sheet, with the most common route indicated
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
b. Consult with the pharmacist for clarification about the most common route
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
c. Call the health care provider to clarify the route of administration
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
d. Withhold the drug until the health care provider visits the patient
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
ANS: C DE
If a medication order does not include the route, the nurse must ask the health care provider to cl
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
ministr ation. DE
DIF: D E D E Cognitive Level: Application | Cognitive Level: Analysis
f6 DE DE DE DE DE
7. Which constitutes the traditional Five Rights of medication administration?
DE DE DE DE DE DE DE DE
a. Right drug, right route, right dose, right time, and right patient
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
b. Right drug, the right effect, the right route, the right time, and the right patient
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
c. Right patient, right strength, right diagnosis, right drug, and right route
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
d. Right patient, right diagnosis, right drug, right route, and right time
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
ANS: A DE
The traditional Five Rights of medication administration were considered to be Right drug, Right ro
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
me, and Right patient. Right effect, right strength, and right diagnosis are not part of the traditio
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
DIF: D E D E Cognitive Level: Comprehension DE DE
8. What correctly describes the nursing process?
DE DE DE DE DE
a. Diagnosing, planning, assessing, implementing, and finally evaluating
DE DE DE DE DE DE
b. Assessing, then diagnosing, implementing, and ending with evaluating
DE DE DE DE DE DE DE
c. A linear direction that begins with assessing and continues through diagnosi
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
ng, planning, and finally implementing
DE DE DE DE
d. An ongoing process that begins with assessing and continues with diagnosi
DE f6 DE DE DE DE DE DE DE DE
ng, planning, implementing, and evaluating
DE DE DE DE
ANS: D DE
The nursing process is an ongoing, flexible, adaptable, and adjustable five-
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
step process that begins with assessing and continues through diagnosing, planning, implementing,
DE DE DE DE DE f6 DE DE DE DE DE D
hich may then lead back to any of the other phases.
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
DIF: D E D E Cognitive Level: Application DE DE
9. When the nurse is considering the timing of a drug dose, which is most important to assess?
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
a. The patient‘s identification
DE DE
b. The patient‘s weight DE DE
c. The patient‘s last meal DE DE DE
d. Any drug or food allergies DE f6 DE DE
ANS: C DE
The pharmacokinetic and pharmacodynamic properties of the drug need to be assessed with regard
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
food interactions or compatibility issues. The patient‘s identification, weight, and drug or food al
f6 DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
g‘s timi ng.
DE DE
DIF: D E D E Cognitive Level: Application DE DE
10. The nurse is writing nursing diagnoses for a plan of care. Which reflects the correct format for
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE D
a. Anxiety
b. Anxiety related to new drug therapy DE DE DE DE DE
c. Anxietyrelated to anxious feelings about drug therapy, as evidenced DE DE DE DE f6 DE DE DE DE
by statements such as ―I‘m upset about having to give myself s
DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE DE
hots‖
d. Anxietyrelated to new drug therapy, as evidenced bystatements such as ―
DE DE DE f6 DE DE DE DE DE DE
, ANS:
C, E, A, D, B
DE DE DE DE
DIF: D E D E Cognitive Level: Analysis
DE DE