Chapter 01: Introduction to Medical-
GJ GJ GJ GJ
Surgical Nursing Practice in Canada Lewis: Medical-
GJ GJ GJ GJ GJ GJ
Surgical Nursing in Canada, 5th Canadian Edition
GJ GJ GJ GJ GJ GJ GJ
MULTIPLEG J CHOICE
1. WhenGJcaringGJforGJclientsGJusingGJevidence-
informedGJpractice,GJ whichGJofGJtheGJfollowingGJdoesGJtheGJ nurseGJuse?
a. ClinicalGJjudgementGJbasedGJ onGJexperience
NURSINGTB.COM
, Medical-
b. EvidenceGJfromGJaGJclinicalGJ researchGJstudy
c. TheGJbestGJavailableGJ evidenceGJtoGJ guideGJclinicalGJ expertise
d. EvaluationGJofGJ dataGJshowingGJthatGJtheGJclientGJoutcomesGJareGJmet
ANS: C
Evidence-
informedGJnursingGJpracticeGJisGJaGJcontinuousGJinteractiveGJprocessGJinvolvingGJtheGJexplicit,GJcon
scientGJious,GJandGJjudiciousGJconsiderationGJofGJtheGJbestGJavailableGJevidenceGJtoGJprovideGJcare.GJ
FourGJprimaryGJelementsGJare:GJ(a)GJclinicalGJstate,GJsetting,GJandGJcircumstances;GJ(b)GJclientGJprefe
rencesGJandGJactions;
(c)GJbestGJresearchGJevidence;GJandGJ(d)GJhealthGJcareGJresources.GJClinicalGJjudgementGJbasedGJonGJth
eGJnursGJe‘sGJclinicalGJexperienceGJisGJpartGJofGJEIP,GJbutGJclinicalGJdecisionGJmakingGJalsoGJshouldGJi
ncorporateGJcurGJrentGJresearchGJandGJresearch-
basedGJguidelines.GJEvidenceGJfromGJoneGJclinicalGJresearchGJstudyGJdoesGJnotGJprovideGJanGJadequa
teGJsubGJstantiationGJforGJinterventions.GJEvaluationGJofGJclientGJoutcomesGJisGJimportant,GJbutGJinter
ventionsGJshoGJuldGJbeGJbasedGJonGJresearchGJfromGJrandomizedGJcontrolGJstudiesGJwithGJaGJlargeGJnu
mberGJofGJsubjects.
DIF:G J G J CognitiveGJLevel:GJComprehensionG J G J G J TOP:G J G J NursingGJProcess:GJ Planning
2. Which GJof GJtheGJGJfollowingGJGJbest GJN
dr dr d r d r dr e GJs C‘ G J prM
eGJxGJpGJlRa GJiGJnGJsItGJhGJeGnGJu Br GJs . imaryG J useGJGJof GJtheGJnursingGJ proces
d r dr d r
s GJwhen
dr
providingGJcareGJtoGJ clien USJ N
G J T
G G
J O
ts
?
a. ToGJexplainGJnursingGJinterventionsGJtoGJotherGJhealthGJcareGJprofessionals
b. AsGJaGJproblem-solvingGJtoolGJtoGJidentifyGJandGJtreatGJ clients‘GJhealthGJcareGJneeds
c. AsGJaGJscientific-basedGJprocessGJofGJdiagnosingGJtheGJclient‘sGJhealthGJcareGJproblems
d. ToGJestablishGJnursing theoryGJthatGJincorporatesGJ theGJbiopsychosocialGJnatureGJofGJ humans
dr
ANS: B
TheGJnursingGJprocessGJ isGJ anGJassertiveGJproblem-
solvingGJapproachGJtoGJtheGJidentificationGJandGJtreatmentGJofGJclients‘GJproblems.GJDiagnosisGJisGJo
nlyGJonGJeGJphaseGJofGJtheGJnursingGJprocess.GJThe
primaryGJuseGJofGJtheGJnursingGJprocessGJisGJinGJclientGJcare,GJnotGJtoGJestablishGJnursingGJtheoryGJorGJexpla
inGJnGJursingGJinterventionsGJtoGJotherGJhealthGJcareGJprofessionals.
DIF: CognitiveGJLevel:GJComprehension TOP: NursingGJProcess:GJ Implementation
3. TheGJnurseGJisGJcaringGJforGJaGJcriticallyGJillGJclientGJinGJtheGJintensiveGJcareGJunitGJandGJplansGJanGJev
eryGJ2-
GJhourGJturningGJscheduleGJtoGJpreventGJskinGJbreakdown.GJWhichGJtypeGJofGJnursingGJfunctionGJisGJd
emonstGJratedGJwithGJthisGJturningGJschedule?
a. Dependent
b. Cooperative
c. Independent
d. Collaborative
ANS: D
NURSINGTB.COM
, Medical-
WhenGJimplementingGJcollaborativeGJnursingGJactions,GJtheGJnurseGJisGJresponsibleGJprimarilyGJforG
JmonGJitoringGJforGJcomplicationsGJofGJacuteGJillnessGJorGJprovidingGJcareGJtoGJpreventGJorGJtreatGJco
mplications.GJIndependentGJnursingGJactionsGJareGJfocusedGJonGJhealthGJpromotion,GJillnessGJpreve
ntion,GJandGJclientGJaGJdvocacy.GJAGJdependentGJactionGJwouldGJrequireGJaGJphysicianGJorderGJtoGJim
plement.GJCooperativeGJnurGJsingGJfunctionsGJareGJnotGJdescribedGJasGJoneGJofGJtheGJformalGJnursingG
Jfunctions.
DIF: CognitiveGJLevel:GJApplication TOP: NursingGJProcess:GJ Implementation
4. TheGJnurseGJisGJcaringGJforGJaGJclientGJwhoGJhasGJbeenGJadmittedGJtoGJtheGJhospitalGJforGJsurgeryGJand
tellsGJthGJeGJnurse,GJ―IGJdoGJnotGJfeelGJrightGJaboutGJleavingGJmyGJchildrenGJwithGJmyGJneighbour.‖G
GJ
WhichGJactionGJshGJouldGJtheGJnurseGJtakeGJnext?
J
a. ReassureGJtheGJ clientGJthatGJtheseGJfeelingsGJ areGJcommonGJforGJparents.
b. HaveGJtheGJ clientGJ callGJtheGJ childrenGJtoGJensureGJthatGJ theyGJareGJdoingGJ well.
c. CallGJtheGJneighbourGJtoGJdetermineGJwhetherGJadequateGJ childcareGJisGJbeingGJprovided.
d. GatherGJmoreGJdataGJaboutGJtheGJclient‘sGJfeelingsGJaboutGJ theGJchildcareGJarrangements.
ANS: D
SinceGJaGJcompleteGJassessmentGJisGJnecessaryGJinGJorderGJtoGJidentifyGJaGJproblemGJandGJchooseGJan
GJapproGJpriateGJintervention,GJtheGJnurse‘sGJfirstGJactionGJshouldGJbeGJtoGJobtainGJmoreGJinformation.
GJTheGJotherGJacGJtionsGJmayGJbeGJappropriate,GJbutGJmoreGJassessmentGJisGJneededGJbeforeGJtheGJbestG
JinterventionGJcanGJbeGJcGJhosen.
DIF: CognitiveGJLevel:GJApplication TOP: NursingGJProcess:GJ Assessment
5. TheGJnurseGJisGJcaringGJforGJaGJclientGJwhoGJhasGJleft-
sidedGJparalysisGJasGJtheGJresultGJofGJaGJstrokeGJandGJassesses a pressureGJinjuryGJonGJ tGJheGJ cGJl i e n GJt
dr dr
N R I
‘ s lGJef GJtGJ hGJiGJpGJ.GJWGJhich GJof the following isGJthe most
GJ GJ
G
B.C M
G
J G
J G J
dr dr dr dr
appropriateGJnursingGJdiagnosisGJfUo GJrG J t Sh GJiGJsG J cNlGJiGJeGJnTtGJ?G J O
a. ImpairedGJphysicalGJmobilityGJrelatedGJtoGJdecreaseGJinGJmuscleGJcontrolGJ(left-
sidedGJparalysis)
b. RiskGJforGJimpairedGJtissueGJintegrityGJasGJevidencedGJbyGJinsufficientGJknowledgeGJa
boutGJprotectingGJtissueGJintegrity
c. ImpairedGJskinGJintegrityGJrelatedGJtoGJpressureGJoverGJbonyGJprominenceGJ(impa
iredGJcirculation)
d. IneffectiveGJtissueGJperfusionGJrelatedGJtoGJsedentaryGJlifestyle
ANS: C
TheGJclient‘sGJmajorGJproblemGJisGJtheGJimpairedGJskinGJintegrityGJasGJdemonstratedGJbyGJtheGJpresen
ceGJofGJaGJpressureGJinjury.GJTheGJnurseGJisGJableGJtoGJtreatGJtheGJcauseGJofGJalteredGJcirculationGJandGJ
pressureGJbyGJfreGJquentlyGJrepositioningGJtheGJclient.GJAlthoughGJleft-
sidedGJweaknessGJisGJaGJproblemGJforGJtheGJclient,
theGJnurseGJcannotGJtreatGJtheGJweakness.GJTheGJ―riskGJfor‖GJdiagnosisGJisGJnotGJappropriateGJforGJthis
GJclient,GJwhoGJalreadyGJhasGJimpairedGJtissueGJintegrity.GJTheGJclientGJdoesGJhaveGJineffectiveGJtissu
eGJperfusion,GJbGJutGJtheGJimpairedGJskinGJintegrityGJdiagnosisGJindicatesGJmoreGJclearlyGJwhatGJtheGJ
healthGJproblem GJis. d
DIF:G J G J CognitiveGJLevel:GJApplication TOP:G J G J NursingGJProcess:GJ Diagnosis
6. TheGJnurseGJcaringGJforGJaGJclientGJwithGJanGJinfectionGJhasGJaGJnursingGJdiagnosisGJofGJdeficie
ntGJfluiG J dGJvolumeGJrelatedGJtoGJexcessiveGJdiaphoresis.GJWhichGJofGJtheGJfollowingGJisGJanGJa
ppropriateGJclieGJntGJoutcome?
a. ClientGJhasGJaGJbalancedGJintakeGJandGJ output.
b. Client‘sGJbeddingGJisGJchangedGJwhenGJitGJbecomesGJdamp.
NURSINGTB.COM
, Medical-
c. ClientGJunderstandsGJtheGJneedGJforGJincreasedGJ fluidGJintake.
d. Client‘sGJskinGJremainsGJcoolGJandGJdryGJthroughoutGJhospitalization.
ANS: A
ThisGJstatementGJgivesGJmeasurableGJdataGJshowingGJresolutionGJofGJtheGJproblemGJofGJdeficientGJflu
idGJvolGJumeGJthatGJwasGJidentifiedGJinGJtheGJnursingGJdiagnosisGJstatement.GJTheGJotherGJstatementsG
JwouldGJnotGJinGJdicateGJthatGJtheGJproblemGJofGJdeficientGJfluidGJvolumeGJwasGJresolved.
DIF: CognitiveGJLevel:GJApplication TOP: NursingGJProcess:GJ Planning
7. WhichGJofGJtheGJfollowingGJrepresentsGJaGJnursingGJactivityGJthatGJisGJcarriedGJoutGJduringGJtheGJev
aluatioGJnGJphaseGJofGJtheGJnursingGJprocess?
a. DeterminingGJifGJinterventionsGJhaveGJbeenGJ effectiveGJinGJmeetingGJclientGJoutcomes
b. DocumentingGJtheGJnursingGJ careGJplanGJ inGJ theGJprogressGJ notesGJinGJtheGJmedicalGJ record
c. DecidingGJwhetherGJtheGJclient‘sGJhealthGJproblemsGJhaveGJbeenGJ completelyGJresolved
d. AskingGJtheGJclientGJtoGJ evaluateGJ whetherGJ theGJnursingGJ careGJprovidedGJwasGJ satisfactory
ANS: A
EvaluationGJconsistsGJofGJdeterminingGJwhetherGJtheGJdesiredGJclientGJoutcomesGJhaveGJbeenGJmetGJ
andGJwGJhetherGJtheGJnursingGJinterventionsGJwereGJappropriate.GJTheGJotherGJresponsesGJdoGJnotGJdes
cribeGJtheGJevaGJluationGJphase.
DIF: CognitiveGJLevel:GJComprehension TOP: NursingGJProcess:GJ Evaluation
8. WhichGJofGJtheGJfollowingGJwouldGJtheGJnurseGJperformGJduringGJtheGJassessmentGJphaseGJofGJtheGJ
nursingGJprocess?
a. ObtainsGJdataGJwithGJ whichGJ toGJdiagnoseGJclientGJproblems
b. Uses client GJdata to GJdeveloNpGJ p RriorIi t GJy GJnGursB
in.
gGJC
diagMnoses
c.
dr dr dr dr
U S
J N
G J T
G G
J
dr
TeachesGJinterventionsGJtoGJrelieveGJclientGJhealthGJproblems
d. AssistsGJtheGJclientGJtoGJidentifyGJrealisticGJoutcomesGJtoGJ healthGJproblems
ANS: A
DuringGJtheGJassessmentGJphase,GJtheGJnurseGJgathersGJinformationGJaboutGJtheGJclient.GJTheGJotherGJ
responGJsesGJareGJexamplesGJofGJtheGJintervention,GJdiagnosis,GJand planningGJphasesGJofGJtheGJnursi
dr
ngGJprocess.
DIF: CognitiveGJLevel:GJKnowledge TOP: NursingGJProcess:GJ Assessment
9. WhichGJofGJtheGJfollowingGJisGJ anGJexampleGJofGJ aGJcorrectlyGJwrittenGJnursingGJdiagnosisGJ statement?
a. AlteredGJtissueGJperfusionGJrelatedGJtoGJheartGJ failure
b. RiskGJforGJimpairedGJtissueGJintegrityGJrelatedGJtoGJsacralG J redness
c. IneffectiveGJcopingGJrelatedGJtoGJinsufficientGJsenseGJofGJ control.
d. AlteredGJurinaryGJeliminationGJrelatedGJtoGJurinaryGJtractGJ infection
ANS: C
ThisGJdiagnosisGJstatementGJincludesGJaGJNANDAGJnursingGJdiagnosisGJandGJanGJetiologyGJthatGJdes
cribesGJaGJclient‘sGJresponseGJtoGJaGJhealthGJproblemGJthatGJcanGJbeGJtreatedGJbyGJnursing.GJTheGJuseGJ
ofGJaGJmedicalGJdiagnosisGJ(asGJinGJtheGJresponsesGJbeginningGJ―AlteredGJtissueGJperfusion‖GJandGJ
―AlteredGJurinaryGJelimination‖)GJisGJnotGJappropriate.GJTheGJresponseGJbeginningGJ―RiskGJforGJimp
airedGJtissueGJintegrity‖GJuGJsesGJtheGJdefiningGJcharacteristicsGJasGJtheGJetiology.
DIF: CognitiveGJLevel:GJComprehension TOP: NursingGJProcess:GJ Diagnosis
NURSINGTB.COM