dg dg
SYSTEMANALYSIS gd
AND DESIGN
dg dg
METHODS - 8TH
dg dg dg
EDITION BY
dg dg
WHITTEN &
dg dg
BENTLEY
dg
,Chapter 1 The Context of Systems Analysis and Design Methods
True/False Questions dg
1. An information system is an arrangement of people, data, processes, and information
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
technology that interact to collect, process, store, and provide as output the
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
information needed to support the organization.
dg dg dg dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 6 dg d g d g LOD: Easy dg
2. An information system must have computer hardware and software to be valid.
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
Answer: False Page: 6 LOD: Medium dg d g d g dg d g d g dg
Rationale: An information system is an arrangement of people, data, processes, and
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
information technology that interact to collect, process, store, and provide as output
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
the information needed to support the organization
dg dg dg dg dg dg dg
3. A management information system can use data provided by a transaction processing
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
system.
dg
Answer: True dg d g d g Page: 6 dg d g d g LOD: Easy dg
4. Decision support systems are tailored to the unique information needs of executives.
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
Answer: False dg d g d g Page: 7 dg d g d g LOD: Easy dg
5. Communication and collaboration systems enhance communication between people dg dg dg dg dg dg dg
both inside and outside of the organization.
dg dg dg dg dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 7 dg d g d g LOD: Easy dg
6. Upper management people typically are the direct users of transaction processing
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
systems.
dg
Answer: False Page: 6-7 LOD: Mediumdg d g d g dg d g d g dg
Rationale: Upper management people generally use only DSS and EIS.
dg dg dg dg dg dg dg dg dg
7. A stakeholder for an information system is a technical employee working on the
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
systems analysis and design.
dg dg dg dg
Answer: False Page: 7 LOD: Easy dg d g d g dg d g d g dg
Rationale: A stakeholder can be anyone who has an interest in the information system.
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
Whitten/Bentley, Systems Analysis & Design Methods, Seventh Edition 1
,Chapter 1 The Context of Systems Analysis and Design Methods
8. The stakeholders for information systems can be broadly classified into five groups:
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
system owners, system users, system designers, system builders, and system
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
analysts/project managers.
dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 7-11 dg d g d g LOD: Easy dg
9. An information worker is a person whose jobs include the creation, collection,
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
processing, distribution and use of information.
dg dg dg dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 7 dg d g d g LOD: Easy dg
10. System owners are the information system's sponsors and chief advocates, usually
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
responsible for funding the project to develop, operate and maintain the information
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
system.
dg
Answer: True dg d g d g Page: 7-8 dg d g d g LOD: Easy dg
11. System users are concerned with the functionality the system provides to their jobs
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
and the system's ease of learning and ease of use.
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 7 dg d g d g LOD: Easy dg
12. Internal system users are employees of the businesses for which most information
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
systems are built.
dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 9 dg d g d g LOD: Easy dg
13. External system users can include employees of the organization.
dg dg dg dg dg dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 9 dg d g d g LOD: Easy dg
14. System designers are technology specialists for information systems.
dg dg dg dg dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 10 dg d g d g LOD: Easy dg
15. A system builder is a technical specialist who constructs information systems and
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
components based on the design specifications generated by the system designers.
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 10 dg d g d g LOD: Easy dg
16. An applications programmer is an example of a system designer.
dg dg dg dg dg dg dg dg dg
Answer: False dg d g d g Page: 10 dg d g d g LOD: Easy dg
2 Whitten/Bentley, Systems Analysis & Design Methods, Seventh Edition
, Chapter 1 The Context of Systems Analysis and Design Methods
17. A system analyst is a specialist who studies problems and needs of an organization to
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
determine how people, data, processes, and information technology can best
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
accomplish improvements for their business.
dg dg dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 11 dg d g d g LOD: Easy dg
18. System owners are more concerned with the costs and benefits of an information
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
system, while system users are more concerned with the functionality of the system.
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 7 dg d g d g LOD: Medium dg
19. Clerical and service workers perform most of the day-to-day transaction processing in
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
the average business.
dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 9 dg d g d g LOD: Easy dg
20. Clerical and service workers consist largely of business and industrial specialists who
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
perform highly skilled and specialized work.
dg dg dg dg dg dg
Answer: False Page: 9 LOD: Easy
dg d g d g dg d g d g dg
Rationale: Technical and professional staff consists largely of business and industrial
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
specialists who perform highly skilled and specialized work. Clerical and service
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
workers perform most of the day-to-day transaction processing in the average
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
business.
dg
21. Supervisors are decision makers who tend to focus on day-to-day management issues.
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 9 dg d g d g LOD: Easy dg
22. Executive managers are decision makers who tend to focus on overall business
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
performance and strategic or long-term planning and problem solving.
dg dg dg dg dg dg dg dg dg
Answer: True dg d g d g Page: 9 dg d g d g LOD: Easy dg
23. Middle managers are concerned with the day-to-day management issues.
dg dg dg dg dg dg dg dg
Answer: False Page: 9 LOD: Medium
dg d g d g dg d g d g dg
Rationale: Supervisors are concerned with the day-to-day management issues, while
dg dg dg dg dg dg dg dg dg
Middle Managers are concerned with the short-term, tactical management plans and
dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg dg
problem solving.
dg dg
Whitten/Bentley, Systems Analysis & Design Methods, Seventh Edition 3