TestBankforFoundationsofMentalHealthCare
n
8thEdition
TESTBANK
, Valfre:FoundationsofMentalHealthCare8thEdition
Chapter01:TheHistoryofMentalCare
MULTIPLECHOICE n
1. ThebeliefoftheancientGreekphilosopherPlatothattherationalsoulcontrolledtheirrational
soulcouldbecomparedwiththebeliefofthemorerecentpsychologicaltheorist:
h n
a. Freud
b. Pinel
c. Fisher
d. Rush
ANS:A
SigmundFreudbelievedthatmentalillnesswas,inpart,causedbyforcesbothwithinandoutsidethe
personality.PhilippePineladvocatedacceptanceofmentallyillindividualsashumanbeingsin
h
needofmedicalassistance.AliceFisherwasaFlorenceNightingalenursewhocaredforthe
h
mentallyill,andDr.BenjaminRushwastheauthorofthebookDiseasesoftheMind.
h n n
PTS: 1 hDIF: CognitiveLevel:Comprehension REF:p.4
OBJ: 2
h TOP:EarlyYearsofMentalHealth
h
KEY: NursingProcessStep:Assessment
h MSC:ClientNeeds:PsychosocialIntegrity
2. Duringthemid-1500s,behaviorsassociatedwithmentalillnessweremoreaccurately
recordedbyprofessionals.Thispracticeledto
h fordifferentabnormal
behaviors.
h
a. Classifications
b. Diagnosing
c. Treatment
d. Education
ANS:A
Classificationofabnormalbehaviorsdidnotbeginuntilthistime,afterthepracticeofmoreaccurate
n
recordingofbehaviorswasbegun.Diagnoses,treatmentguidelines,andanyeducationregarding
h
mentalhealthdisorderswerenotavailableduringthisperiod.
h
PTS: 1 hDIF: CognitiveLevel:Knowledge REF:p.5
OBJ: 3
h TOP:MentalIllnessDuringtheRenaissance
h
KEY: NursingProcessStep:Assessment
h MSC:ClientNeeds:PsychosocialIntegrity
3. Duringthelatterpartoftheeighteenthcentury,psychiatrybecameaseparatebranchof
n
medicine,andinhumanetreatmentwasgreatlydiminishedbytheFrenchhospitaldirector:
h
a. Dix
b. Beers
c. Pinel
d. Carter
ANS:C
, PhilippePineladvocatedacceptanceofthementallyill,aswellaspropertreatment.DorotheaDix
crusadedforconstructionofmentalhealthhospitals.CliffordBeerswrotethebookAMindThat
h
FoundItself.PresidentJimmyCarterestablishedthePresident’sCommissiononMentalHealthin
h
1978.
h
PTS: 1 DIF: CognitiveLevel:Knowledge
h REF:p.5
OBJ: 4
h TOP:MentalIllnessintheEighteenthCentury
h
KEY: NursingProcessStep:Assessment MSC:ClientNeeds:PsychosocialIntegrity
h
4. In1841, surveyedasylums,jails,andalmshousesthroughouttheUnited
States,Canada,andScotlandandiscreditedwithbringingaboutpublicawarenessandreformforthe
h n n n n n h
careofthementallyill.
h
a. SigmundFreud
b. JohnCade
c. FlorenceNightingale
d. DorotheaDix
ANS:D
DorotheaDixspent20yearssurveyingfacilitiesthathousedmentallyillindividualsandiscredited
h n n
withmajorchangesinthecareofthementallyill.SigmundFreudintroducedtheconceptof
h
psychoanalysis,JohnCadediscoveredlithiumcarbonateforthetreatmentofbipolardisorder,and
h
FlorenceNightingaletrainednursesinEnglandinthe1800s.
h
PTS: 1 DIF: CognitiveLevel:Knowledge
h REF:p.6
OBJ: 4
h TOP:MentalIllnessintheNineteenthCentury
h
KEY: NursingProcessStep:Assessment MSC:ClientNeeds:PsychosocialIntegrity
h
5. As adirectresultofCliffordN
n h nBeeRr s’I
worGk anBd.boCok,MAMind That
n n n n B v B v h h B B B B B n h n
FoundItself,theCommitteefor
h n n
MentalHygienewasformedin1909withafocusonpreventionofmentalillnessand:
h
a. Earlydetectionofsymptomsofmentalillness n
b. Educationofcaregivers
c. Currenttreatmentoptions
d. Removingthestigmaattachedtomentalillness n
ANS:D
CliffordBeers’bookreflectedonhisattemptatsuicidefollowedb ythedeplorablecarehereceived n n
forthenext3yearsinmentalhospitals.Beers’workandbookraisedtheconsciousnessofpeople
h
throughoutthecountryregardingpreventionandremovalofthestigmaofhavingamentalillness.
h n
Earlydetectionofsymptoms,educationofcaregivers,andcurrenttreatmentoptionsregarding
h n
mentalillnesswerenotthefocusofhisbook,norweretheyapriorityfortheCommitteeforMental
h
Hygiene.
h
PTS: 1 DIF: CognitiveLevel:Knowledge
h REF:p.6
OBJ: 4
h TOP:MentalIllnessintheTwentiethCentury
h
KEY: NursingProcessStep:Assessment MSC:ClientNeeds:PsychosocialIntegrity
h
6. Duringthe1930s,whatcommontreatmentforschizophreniacausedclientstofallintoacomathat
n n n
couldlastaslongas50hours?
h
a. Electroconvulsivetherapy
b. Insulintherapy n
c. Humoraltherapy
, d. Amphetaminetherapy
ANS:B
Insulintherapywasbelievedtosuccessfullytreatschizophreniaintheearly1900s.Amphetamines
wereusedtotreatdepression,andelectroconvulsivetherapywasusedforseveredepression.
h n n
Humoraltherapy,whichoriginatedinancientGreeceandRome,wasabeliefthatmentalillness
n n h
resultedfromanimbalanceofthehumorsofair,fire,water,andearth.
h
PTS: 1 h DIF: CognitiveLevel:Knowledge REF:p.8
OBJ: 5
h TOP:InfluencesofWaronMentalHealthTherapies
h
KEY: NursingProcessStep:Assessment
h MSC:ClientNeeds:PsychosocialIntegrity
7. Inthe1930s,whatmentalhealthdisorderwaselectroconvulsivetherapy(ECT)mostoftenused
n
totreat?
h
a. Schizophrenia
b. Bipolardisorder
c. Severedepression
d. Violentbehavior
ANS:C
ECTwasfoundtobeaneffectivetreatmentforseveredepressioninthe1930s.Duringthis
n
period,schizophreniawastreatedwithinsulintherapy,andviolentbehaviorwastreatedwitha
h n n h
hlobotomy.In1949,lithiumcarbonatewasdiscoveredasatreatmentforbipolardisorder.
PTS: 1 h DIF: CognitiveLevel:Knowledge REF:p.6
OBJ: 5
h h TOP:InfluencesofWaronMentalHealthTherapies
h
Ns sesRs meInt GMSBC :. CClie n Mt
KEY: NursingProcessStep:A h v v h Needs:PsychosocialIntegrity
n
USNT O
8. Intheearlytwentiethcentury,afrontallobotomywasacommontreatmentforviolent n
behaviors.Whichdescriptionofthisprocedureisaccurate?
h
a. Aprocedurethatdeliversanelectricalstimulustothefrontallobesofthebrain
b. Asurgicalprocedurethatdrillsholesinthefrontoftheskulltodrainfluid
n
c. Asurgicalprocedurethatseversthefrontallobesofthebrainfromthethalamus
n
d. Asurgicalprocedurethatinsertsimplantsintothefrontallobesofthebrain
ANS:C
Afrontallobotomyisasurgicalprocedureinwhichthefrontallobesofthebrainareseveredfromthe n
thalamus. h
PTS: 1 h DIF: CognitiveLevel:Knowledge REF:p.6
OBJ: 5
h TOP:InfluencesofWaronMentalHealthTherapies
h
KEY: NursingProcessStep:Assessment
h MSC:ClientNeeds:PsychosocialIntegrity
9. Whichclassofdrugswasintroducedinthe1930sforthetreatmentofdepression?
n
a. SSRIs
b. Tricyclicantidepressants
c. MAOIs
ANS:D