Actual Questions and Answers
1. Tracks progress toward achievement towards standards and academic
skills using proficiency scales.
Answer: Standard based grading system
2. Grades calculated based off %, partially based on nonacademic factors.
Answer: -
Traditional grading system
3. Full standard statement with detail for guidance and assessment.
Answer: Focus statement
4. Small set of critical topics or themes to focus on
Answer: Measurement Topic
5. What students UNDERSTAND
facts, ideas, information
(name and explain)
Answer: Declarative Knowledge
6. BE ABLE TO DO
Skills, strategies, processes
1/
5
, ( act or perform tasks)
Answer: Procedural Knowledge
7. Measure student progress towards standard mastery. Usually a 4pt scale
4=advanced ( in depth application)
3=proficient ( understands target)
2=developing ( partial success)
1=beginning ( with help)
Answer: Proficiency Scales
8. Multiple assessments given to the same students over time. Measures and
records leaning over time to identify growth or gaps.
Eliminates error.
Answer: Parallel Assessments
9. Assessment accurately and constantly measures the same content for ALL
STUDENTS. ( same outcome )
Answer: Reliability
10. Refers to the degree which the assessment is relevant to the content and
measures what it's supposed measure.
Answer: Validity
11. One aspect ( standard) measured at a time
2/
5