1. A person blows his breath into a straw that is placed in limewater. The
limewater becomes cloudy because the person's breath contains
A.) carbon dioxide.
B.) hydrogen.
C.) oxygen.
D.) nitrogen.: answer: carbon dioxide.
2. A physician measures the pulse and blood pressure (BP) of all patients on
a routine basis. Which of these measurements show the normal BP values for
a resting adult patient?
A.) 125/95 mm Hg
B.) 120/80 mm Hg
C.) 100/80 mm Hg
D.) 72/120 mm Hg: answer: 120/80 mm Hg
3. A woman suddenly chokes on a piece of food and clutches frantically at her
throat. An immediate remedy is to
A.) have her bend forward and tell her to cough.
B.) insert a finger or a blunt object toward the back of the mouth.
C.) apply quick, hard pressures successively to her abdomen, just beneath her
diaphragm.
D.) phone "emergency" for help.: answer: apply quick, hard pressures succes-
sively to her abdomen, just beneath her diaphragm.
4. An unknown gas is more dense than air, does not support combustion, and
turns a limewater solution cloudy. This gas is most probably
A.) ammonia.
B.) methane.
C.) carbon dioxide.
C.) hydrogen.: answer: carbon dioxide.
5. Human testes produce
A.) eggs.
B.) follicle stimulating hormone.
C.) growth hormone.
D.) spermatozoa.: answer: spermatozoa.
6. If a red light is passed through a dilute solution of chlorophyll solution, the
spectrophotometer will detect what amount of transmittance of this light?
, PAX Science NLN Exam Questions with Verified Answers
A.) 100%
B.) 50 - 75%
C.) Less than 25%
D.) None: answer: 50 - 75%
7. In diagnostic testing, the electroencephalogram permits the physician to
A.) examine the impulses of the specialized muscle cells of the heart.
B.) examine the impulses of the nerve cells within the brain.
C.) measure the pressure within the eye.
D.) measure the amount of air upon exhalation.: answer: examine the impulses
of the nerve cells within the brain.
8. To sterilize a metal probe in the office, a dentist could use a steam sterilizer.
If unavailable, the next most effective method to sterilize the instrument would
be
A.) boiling it in water for 15 minutes.
B.) dipping it into a concentrated acid solution.
C.) heating it in a hot air oven at 160°C for 20 minutes.
D.) washing it in soap and water.: answer: boiling it in water for 15 minutes.
9. In varieties of matter, the term heterogeneous may be applied to
A.) elements, but not compounds.
B.) compounds, but not elements.
C.) compounds and elements, but not mixtures.
D.) mixtures, but not elements or compounds.: answer: mixtures, but not ele-
ments or compounds.
10. Heat energy is absorbed in which of these phase changes?
A.) Br2 (l) -> Br2(s)
B.) Br2 (g) --> Br2(l)
C.) Br2 (l) -> Br2(g)
D.) Br2 (g) -> Br2(s): answer: Br2 (l) -> Br2(g)
11. Periodontitis is an inflammatory condition of the
A.) gum tissue that surrounds the neck of each tooth.
B.) pulp that contains nerve cells and blood vessels of the tooth.
C.) dentin that surrounds the soft part of a tooth.
, PAX Science NLN Exam Questions with Verified Answers
D.) enamel that provides a hard surface for chewing.: answer: gum tissue that
surrounds the neck of each tooth.
12. The atoms of an element with seven valence electrons are most probably
classified as
A.) metals.
B.) nonmetals.
C.) metalloids.
D.) noble gases.: answer: nonmetals.
13. The inherited factors that are transmitted in an organism from generation
to generation are called its
A.) homozygote.
B.) heterozygote.
C.) genotype.
D.) phenotype.: answer: genotype.
14. The process of nuclear cell division in the cell reproduction of plants
differs from mammals. A major difference is that
A.) homologous chromosomes are paired.
B.) centrioles are replicated.
C.) spindle fibers are missing.
D.) cell plates are synthesized.: answer: cell plates are synthesized.
15. Unicellular organisms that have a nucleus and can swim with the aid of
cilia are examples of
A.) monerans.
B.) plants.
C.) fungi.
D.) protozoans.: answer: protozoans.
16. Which of these conditions is associated with smoking?
A.) Esophageal varices.
B.) Tonsillitis.
C.) Emphysema.
D.) Blindness.: answer: Emphysema.
17. Which of these equations best illustrates a synthesis reaction?
A.) 2Na + Cl2 -> 2NaCl
, PAX Science NLN Exam Questions with Verified Answers
B.) NaOH + HCl -> NaCl + H2O
C.) 2H2O2 -> 2H2O + O2
D.) CH4 + 2O2 -> CO2 + 2H2O: answer: 2Na + Cl2 -> 2NaCl
18. Which of these hydrocarbons is a member of the benzene family?
A.) Toluene.
B.) Ethyne.
C.) Propanone.
D.) Methanol.: answer: Toluene.
19. Which of these quantities is most closely associated with an object's
inertia?
A.) Weight.
B.) Energy.
C.) Power.
D.) Mass.: answer: Mass
20. Which of these sequences of anatomic organization, from the simplest
level to the most complex, is the correct sequence?
A.) From tissue, organ, organ system to organism.
B.) From organ system, organ, tissue to organism.
C.) From tissue, organ system, organ to organism.
D.) From organ, organ system, tissue to organism.: answer: From tissue, organ,
organ system to organism
21. Which of these single instruments may be used to measure the current
flowing through a circuit?
A.) A voltmeter.
B.) An ammeter.
C.) A potentiometer.
D.) An ohmmeter.: answer: An ammeter.
22. Which of these temperatures is known as Absolute Zero?
A.) 0°C
B.) 0 K
C.) positive 273°C
D.) negative 273 K: answer: 0 K
23. Which part of the human central nervous system controls voluntary move-
ments?