gh gh gh gh
,Table of content gh gh
1. Scopeofmicrobiology
n n
2. Chemistryoflife n n
3. Cellstructureandfunction
n n n
4. Bacteriaandarchaea n n
5. Viruses
6. Eukaryotic microorganisms n
7. Physicalandchemicalmethodsofcontrol
n n n n n
8. Microbiological laboratory techniques n n
9. Microbiologicallaboratorysafetyissues n n n
10. Pharmacology
11. Antimicrobial drugs n
12. Infectionanddisease n n
13. Theimmuneresponseandlymphatic system
n n n n gh
14. Infectionsoftheintegumentarysystem,softtissue,andmusculoskeletalsystem
n n n n n n n n n
15. Infectionsoftherespiratorysystem n n n n
16. Infectionsofthegastrointestinalsystem n n n n
17. Infectionsofthenervoussystemandsensorystructures
n n n n n n n
18. Infectionsofthecardiovascularandcirculatorysystems
n n n n n n
19. Infectionsoftheurinarysystem n n n n
20. Infectionsofthereproductivesystem n n n n
21. Sexuallytransmittedinfectionsanddiseases
n n n n
22. Humanageandmicroorganisms
n n n
23. Microorganismsintheenvironmentandeffectsonhumanhealth n n n n n n n n
24. Emerginginfectious diseases n n
25. Biotechnology
,Chapter 01: Scope of Microbiology
gh gh gh gh
VanMeter:MicrobiologyfortheHealthcareProfessional,3rdEdition
n n n n n n
MULTIPLE CHOICE n
1. Inthesixteenthcentury a father-and-sonteam, bythe nameof
n n n n n n n n n n
,producedacompound microscope consisting of a simple tubewith lenses at each end.
n n n n gh n n n n n n gh n
a. vanLeeuwenhoek n
b. Semmelweis
c. Janssen
d. Hooke
ANS: n n C REF: p. 3 n n n
2. “Animalcules”were firstdescribed by n n n n
a. RobertHooke. n
b. AntonyvanLeeuwenhoek. n n
c. Hans Janssen. n
d. JohnNeedham. n
ANS: n n B REF: p. 3 n n n
3. Micrographia, a publication illustrating insects, sponges, as well as plant cells, was publishedb y
n n n n n n n n n n n n n
a. RobertHooke. n
b. AntonyvanLeeuwenhoek. n n
c. Hans Janssen. n
d. JohnNeedham. n
ANS: n n A REF: p. 3 n n n
4. Low-
powermicroscopes designedfor observing fairlylarge objectssuch as insects or wormsare
n n n n n n n n n gh n n gh
a. electronmicroscopes. n
b. dark-field microscopes. n
c. fluorescence microscopes. n
d. stereomicroscopes.
ANS: n n D REF: p. 5 n n n
5. A microscope that provides a three-dimensional image of a specimen is a
gh n gh n n n n n n n n
a. dark-field microscope. n
b. transmission electron microscope. n n
c. bright-field microscope. n
d. scanning electron microscope. gh n
ANS: n n D REF: p. 7 n n n
6. Thetoolofchoice toobserveliving microorganisms is the
n n n n n n gh n gh
a. bright-field microscope. n
b. phase-contrast microscope. n
, c. fluorescencemicroscope.
d. electronmicroscope. n
ANS: n n B REF: p. 6 n n n
7. Whichscientist is most responsibleforending thecontroversyabout spontaneousgeneration?
n n n n n n n n n n n
a. JohnNeedham n
b. Joseph Lister n
c. Louis Pasteur n
d. RobertKoch n
ANS: n n C REF: p. 8 n n n
8. Fossils of prokaryotes goback
n n n n billion years. n
a. 4.0 to 5.0 n n
b. 3.5to4.0 n n
c. 2.5 to 3.0 n n
d. 2.2to2.7 n n
ANS: n n B REF: p. 9 n n n
9. Moldsbelong to which ofthefollowing groups ofeukaryotic organisms?
n n n n n n n n n n
a. Protozoans
b. Archaea
c. Fungi
d. Algae
ANS: n n C REF: p.11 n n n
10. Thecorrectdescending orderof taxonomic categories is
n n n n gh n
a. species, domain, phylum,kingdom, order, division, class, genus.
n n n n n n n
b. domain,kingdom, phylum, class,family, order, genus, species.
n n n n n n n
c. domain,kingdom, phylum, class,order, family, genus, species.
n n n n n n n
d. kingdom, domain, phylum, order, class,family, genus, species.
n n n n n n n
ANS: n n C REF: p.10 n n n
11. Complexcommunities ofmicroorganisms on surfaces arecalled
n n n n n n
a. colonies.
b. biofilms.
c. biospheres.
d. flora.
ANS: n n B REF: p.12 n n n
12. A relationship between organisms inwhich thewaste product ofoneprovides nutrients for
gh n n n n n n n n n n n n
nanother is called n n
a. mutualism.
b. competition.
c. synergism.
d. commensalism.
ANS: n n D REF: p.12 n n n