REVISED ACTUAL Exam Questions and
CORRECT Answers
1. The peripheral nervous system is responsible for:
A) memory, understanding, and thought processes.
B) feeling and autonomic sensory and motor functions.
C) thought, perception, and voluntary motor functions.
D) sending messages to and receiving messages from the brain. - CORRECT ANSWER -
Ans: D
Page: 1038
2. Components of the diencephalon include the:
A) pons and medulla.
B) brainstem and midbrain.
C) thalamus and hypothalamus.
D) cerebellum and cerebral cortex. - CORRECT ANSWER - Ans: C
Page: 1040
3. A person's level of consciousness is regulated by the:
A) diencephalon.
B) cerebral cortex.
C) occipital lobe of the brain.
D) reticular activating system. - CORRECT ANSWER - Ans: D
Page: 1040-1041
4. What portion of the brainstem regulates respiratory rate and depth?
A) Pons
,B) Medulla
C) Midbrain
D) Basal nuclei - CORRECT ANSWER - Ans: A
Page: 1041
5. Emotions such as rage and anger are generated in the:
A) thalamus.
B) limbic system.
C) hypothalamus.
D) diencephalon. - CORRECT ANSWER - Ans: B
Page: 1041
6. Among other functions, the medulla oblongata:
A) directly regulates body temperature.
B) controls blood pressure and heart rate.
C) communicates with the pituitary gland.
D) sends messages to move skeletal muscles. - CORRECT ANSWER - Ans: B
Page: 1041
7. A loss of balance and equilibrium suggests injury to the:
A) midbrain.
B) cerebrum.
C) thalamus.
D) cerebellum. - CORRECT ANSWER - Ans: D
Page: 1041-1042
8. A synapse is:
A) a cluster of sensory nerve cells.
, B) the body's main neurotransmitter.
C) a slight gap between nerve cells.
D) the point where a nerve cell terminates. - CORRECT ANSWER - Ans: C
Page: 1042
9. Chemicals that relay electrically conducted signals from one neuron to another are called:
A) hormones.
B) endorphins.
C) catecholamines.
D) neurotransmitters. - CORRECT ANSWER - Ans: D
Page: 1042
10. When a neuron generates an electrical impulse, it first sends the signal:
A) along its axon to the axon terminal.
B) to the cell's nucleus via a dendrite.
C) via neurotransmitters at the synapse.
D) to the cell's dendrites simultaneously. - CORRECT ANSWER - Ans: A
Page: 1042
11. Myelin functions by:
A) allowing the neuron to send its signal consistently along the axon without losing its
electricity.
B) insulating the neuron, thus decreasing the speed of electrical conduction between two
neurons.
C) covering the neurons in the body that do not require rapid conduction of an electrical impulse.
D) briefly delaying the conduction of an electrical impulse between the synaptic cleft and
dendrite. - CORRECT ANSWER - Ans: A
Page: 1042-1043