xe xe xe xe xe xe
11thEdition by Jacqueline Burchum, Laura Rosenthal
xe xe xe xe xe xe xe
Chapter1:OrientationtoPharmacology Test
e
x xe xe xe xe
Bank
xe
MULTIPLECHOICE xe
1. The nurse is teaching a patient how a medication works to treat an illness. To do this, the nurse
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
will rely on knowledge of:
xe xe xe xe xe
a. clinicalpharmacology. xe
b. drug efficacy. xe
c. pharmacokinetics.
d. pharmacotherapeutics.
ANS: D x e
Pharmacotherapeutics is the study of the use of drugs to diagnose, treat, and prevent conditions. xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
Clinical pharmacologyis concerned with all aspects of drug–human interactions. Drug efficacy
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
measures the extent to which a given drug causes an intended effect.
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
Pharmacokinetics is the studyof the impact of the bodyon a drug. xe xe xe xe xe xe xe xe xe e
x xe xe
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF:FourBasicTerms xe xe e
x e
x e
x
TOP: Nursing Process: Implementation
xe x e xe xe
MSC: NCLEX ClientNeedsCategory: Physiologic Integrity:PharmacologicandParenteralTherapies
x e xe xe xe xe xe xe e
x e
x e
x
2. What does it mean when a drugis described as easy to administer?
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
a. It can be stored indefinitelywithout need for refrigeration.
xe xe xe xe xe xe xe xe
b. It does not interact significantlywith other medications.
xe xe xe xe e
x xe xe
c. It enhances patient adherence to the drug regimen.
xe xe xe xe xe xe xe
d. It is usuallyrelativelyinexpensive to produce.
xe xe xe xe xe xe
ANS: C x e
A major benefit of drugs that areeasyto administer is that patients takingthem are more likely to
xe xe xe xe xe xe xe e
x xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
comply with the drug regimen. Drugs that are easy to give may have the other attributes listed, but
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
those properties are independent of ease of administration.
xe xe xe xe xe xe xe xe
DIF: CognitiveLevel: Comprehension xe xe
REF: Additional Propertiesof an Ideal Drug: Easeof Administration TOP:
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
xNursing Process: Assessment
e xe xe
MSC: NCLEX ClientNeedsCategory: PhysiologicIntegrity: PharmacologicandParenteralTherapies
x e xe xe xe xe xe xe e
x e
x e
x
3. A patient tells the nurse that he was told by the prescriber that the analgesic he is taking is very
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
effective. Which statement bythe patient demonstrates an understanding of the drug‘s
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
effectiveness?
xe
a. ―Idon‘t have to worryabout toxicity, since it takes a large amount of this drugto cause
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
an overdose.‖ xe xe
b. ―It has no side effects and doesn‘t interact with other drugs.‖
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
c. ―Ionlyhave to take it every12 hours.‖ xe xe xe xe xe xe xe xe
d. ―It might make me sleepy, and it lessens pain for several hours at a time.‖
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
ANS: D x e
, A drug is effective if it produces the intended effects, even if it also produces side effects. Because
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
no drug is completelysafe, the level of toxicitydoes not determine effectiveness. All drugs have side
xe xe xe xe xe xe xe xe xe e
x xe xe xe xe xe xe xe
effects and many react with other substances; these do not affect the drug‘s effectiveness. Ease of
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
administration is independent of a drug‘s effectiveness.
xe xe xe xe xe xe xe
DIF: Cognitive Level: Comprehension REF:PropertiesofanIdealDrug xe xe xe e
x xe xe xe
TOP: Nursing Process: Evaluation
xe x e xe xe
MSC: NCLEX ClientNeedsCategory: PhysiologicIntegrity: PharmacologicandParenteralTherapies
x e xe xe xe xe xe xe e
x e
x e
x
MULTIPLERESPONSE xe
1. What are the properties of an ideal drug? (Select all that apply.)
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
a. Irreversibleaction xe
b. Predictability
c. Ease of administration xe xe
d. Chemical stability xe
e. A simple trade name xe xe xe
ANS: B, C, D x e xe xe
In addition to predictability, ease of administration, and chemical stability, other properties
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
includea reversible action so that anyharm the drugmaycause can be undone and a simple generic
xe xe xe xe xe xe xe e
x xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
name, because generic names are usually complex and difficult to remember and pronounce.
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
DIF: CognitiveLevel: Comprehension xe xe
REF: Properties of an Ideal Drug |Additional Properties of an Ideal Drug TOP:
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
xNursing Process: Assessment
e xe xe
MSC: NCLEX ClientNeedsCategory: PhysiologicIntegrity: PharmacologicandParenteralTherapies
x e xe xe xe xe xe xe e
x e
x e
x
2. Before administering a medication, what does the nurse need to know to evaluate how
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
individual patient variabilitymight affect the patient‘s response to the medication? (Select all that xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
apply.)
xe
a. Chemical stabilityof the medication xe xe xe xe
b. Ease of administration xe xe
c. Familymedical history xe xe
d. Patient‘sage xe
e. Patient‘sdiagnosis xe
ANS: C, D, E x e xe xe
The familymedical history can indicate genetic factors that mayaffect a patient‘s response to a
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
medication. Patients of different ages can respond differently to medications. The patient‘s illness
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
can affect how drugs are metabolized. The chemical stabilityof the medication and the ease of
xe xe xe xe xe xe xe xe xe e
x xe xe xe xe xe xe
administration are properties of drugs.
xe xe xe xe xe
DIF: Cognitive Level: Analysis REF:SourcesofIndividualVariation xe xe xe e
x e
x e
x
TOP: Nursing Process: Implementation
xe x e xe xe
MSC: NCLEX ClientNeedsCategory: PhysiologicIntegrity:Reductionof RiskPotential
x e xe xe xe xe xe xe e
x xe e
x
,Chapter2:ApplicationofPharmacology inNursingPractice Test
e
x xe xe xe xe xe xe xe
Bank
xe
MULTIPLECHOICE xe
1. A patient is usinga metered-dose inhaler containingalbuterol for asthma. The medication label
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
instructs the patient to administer ―2 puffs every 4 hours as needed for coughing or
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
wheezing.‖Thepatient reports feelingjitterysometimes when takingthe medication, and she doesn‘t xe xe xe xe xe e
x xe xe xe xe xe xe xe
feel that the medication is always effective. Which is not an appropriate nursing intervention for this
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
patient?
xe
a. Askingthe patient to demonstrate use of the inhaler xe xe xe xe xe xe xe xe
b. Assessingthe patient‘s exposure to tobacco smoke xe xe xe xe xe xe
c. Auscultatinglung sounds and obtaining vital signs xe xe xe xe xe xe
d. Suggestingthat the patient use onepuff to reduce side effects xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
ANS: D x e
It is not within the nurse‘s scope of practice to change the dose of a medication without an order
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
from a prescriber. Asking the patient to demonstrate inhaler use helps the nurse to
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
evaluate the patient‘s abilityto administer the medication properlyand is part of the nurse‘s evaluation.
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
Assessing tobacco smoke exposure helps the nurse determine whether nondrug therapies, such a
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
smoke avoidance, can be used as an adjunct to drug therapy. Performing a physical assessment helps the
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
nurse evaluate the patient‘s response to the medication.
xe xe xe xe xe xe xe xe
DIF: CognitiveLevel: Application xe xe
REF: Applying the NursingProcess in DrugTherapy: Preadministration Assessment [and all
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
subsections under this heading]
xe TOP: Nursing Process: Implementation xe xe xe x e xe xe
MSC: NCLEX Client NeedsCategory: PhysiologicIntegrity: PharmacologicandParenteralTherapies
x e xe xe xe xe xe xe e
x e
x e
x
2. Apostoperativepatient is beingdischarged home with acetaminophen/hydrocodone(Lortab) for
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
pain. The patient asks the nurse about using Tylenol for fever. Which statement by the nurse is
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
correct?
xe
a. ―It is not safe to takeover-the-counter drugs with prescription medications.‖
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
b. ―Takingthe two medications together poses a risk of drugtoxicity.‖ xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
c. ―Thereare no known drug interactions, so this will be safe.‖ xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
d. ―Tylenol and Lortab are different drugs, so there is no risk of overdose.‖ xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
ANS: B x e
Tylenol is the trade name and acetaminophen is the generic name for the same medication. It is
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
important to teach patients to be aware of the different names for the same drug to minimize the risk
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
of overdose. Over-the-counter (OTC) medications and prescription medications may be taken
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
together unless significant harmful drug interactions are possible. Even though no drug
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
interactions are at play in this case, both drugs contain acetaminophen, which could lead to toxicity.
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
DIF: CognitiveLevel: Application xe xe
REF: Applicationof Pharmacologyin Patient Education: Dosage and Administration TOP:
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
xNursing Process: Implementation
e xe xe
MSC: NCLEX Client NeedsCategory: PhysiologicIntegrity:ReductionofRiskPotential
x e xe xe xe xe xe xe e
x xe e
x
, 3. Thenurseis preparingto care fora patient who will be takingan antihypertensive medication. Which
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
action by the nurse is part of the assessment step of the nursing process?
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
a. Askingthe prescriber for an order to monitor serum drug levels xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
b. Monitoringthe patient for druginteractions after givingthe medication xe xe xe xe xe xe xe xe xe
c. Questioningthe patient about over-the-counter medications xe xe xe xe xe
d. Takingthe patient‘s blood pressure throughout the course of treatment xe xe xe xe xe xe xe xe xe
ANS: C x e
Theassessment part of the nursingprocess involves gatheringinformation before beginning treatment,
xe xe xe xe xe xe xe xe e
x xe xe xe
and this includes asking about other medications the patient may be taking.
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
Monitoringserum druglevels, watchingfor drug interactions, and checking vital signs after giving xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
the medication are all part of the evaluation phase.
xe xe xe xe xe xe xe xe xe
DIF: Cognitive Level: Application REF:PreadministrationAssessment xe xe e
x e
x
TOP: Nursing Process: Assessment
xe x e xe xe
MSC: NCLEX Client NeedsCategory: PhysiologicIntegrity:ReductionofRiskPotential
x e xe xe xe xe xe xe e
x xe e
x
4. A postoperative patient reports pain, which the patient rates as an 8 on a scale from 1 to 10 (10
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
being the most extreme pain). The prescriber has ordered acetaminophen (Tylenol) 650 mg PO
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
every 6 hours PRN pain. What will the nurse do?
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
a. Ask the patient what medications have helped with pain in the past.
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
b. Contact the provider to request a different analgesic medication. xe xe xe xe xe xe xe xe
c. Give the pain medication and reposition the patient to promote comfort.
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
d. Request an order to administer the medication every4 hours. xe xe xe xe xe xe xe e
x xe
ANS: B x e
The nursing diagnosis for this patient is severe pain. Acetaminophen is given for mild to moderate
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
pain, so the nurse should ask the prescriber to order a stronger analgesic medication. Asking the
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
patient to tell the nurse what has helped in the past is a part of an initial assessment and should be done
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
preoperativelyand not when the patient is having severe pain. Because the patient is having severe
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
pain, acetaminophen combined with nondrug therapies will not be sufficient. Increasing the
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
frequency of the dose of a medication for mild pain will not be effective.
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
DIF: Cognitive Level: Analysis REF:AnalysisandNursingDiagnosis xe xe xe e
x xe e
x
TOP: Nursing Process: Diagnosis
xe x e xe xe
MSC: NCLEX ClientNeedsCategory: PhysiologicIntegrity: PharmacologicandParenteralTherapies
x e xe xe xe xe xe xe e
x e
x e
x
5. A patient newlydiagnosed with diabetes is to be discharged from the hospital. Thenurse
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
xe teaching this patient about home management should begin by doing what?
xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
a. Askingthe patient to demonstrate how to measure and administer insulin xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
b. Discussingmethods of storinginsulin and discardingsyringes xe xe xe xe xe xe xe
c. Givinginformation about how diet and exercise affect insulin requirements xe xe xe xe xe xe xe xe xe
d. Teachingthe patient about the long-term consequences of poor diabetes control xe xe xe xe xe xe xe xe xe xe
ANS: A x e