MULTIPLE CHOICE
1. ______ is the removal of the birds comb, wattles, and earlobes.
a. dubbing c. caponizing
b. desnooding d. decombing
ANS: A PTS: 1
2. Some enzymatic reactions in carbohydrate metabolism and protein synthesis require the
mineral_______________ to occur properly.
a. phosphorus (P) c. manganese (Mn)
b. potassium (K) d. selenium (Se)
ANS: B PTS: 1
3. When analyzed, poultry manures are often found to contain from 1% to 2.5% nitrogen. Which
of the following factors is the reason these values should not be used to determine fertilizer
application rates?
a. Nitrogen volatilizes and may be lost c. Nitrogen at this level is toxic to most
during storage. plants when applied at recommended
rates.
b. The plant root cannot absorb nitrogen d. None of the answers are correct.
derived from poultry manure.
ANS: A PTS: 1
4. Commonly consumed turkeys are ______ sex.
a. male c. either sex
b. female d. binary
ANS: C PTS: 1
5. Bantams are usually about _________ the size of their large fowl counterpart.
a. 1/3 c. 1/10
b. 1/2 d. 1/5
ANS: D PTS: 1
6. If the air exchange in a building removes too much water, the building becomes .
a. damp c. dry, dusty
b. wet, humid d. sticky
ANS: C PTS: 1
7. Soundness is a term applied to _______ strength.
a. shell c. beak
b. bone d. feather
ANS: A PTS: 1
8. To prepare for a career as a flock or processing plant supervisor in an integrated poultry
company requires what level of education typically?
a. primary c. technical training
, b. secondary d. college degree
ANS: D PTS: 1
9. Hover stoves should be maintained at __________ degrees.
a. 85-90 c. 95-100
b. 90-95 d. 100-105
ANS: A PTS: 1
10. How much of the upper beak should be removed?
a. 1/4 c. none
b. 1/2 d. 18
ANS: B PTS: 1
11. Producers can minimize the potential for leg disorders in a flock by _______
a. sanitation c. minimizing stress
b. using quality rations d. all of the above
ANS: D PTS: 1
12. Almost ________% of turkey production is contracted.
a. 85 c. 90
b. 95 d. 80
ANS: B PTS: 1
13. When an egg is laid, which condition is true?
a. If the egg is fertile, the blastoderm has c. By the time an egg is laid, the number
formed. of cells present ranges from 150-600.
b. For the infertile egg, the blastoderm d. In an egg stored above 85oF, cell
has formed. division ceases.
ANS: A PTS: 1
14. Which gland would control the molting of feathers?
a. parathyroid c. adrenals
b. ovary d. thyroid
ANS: D PTS: 1
15. The epidermis in the feathered parts of a fowl’s body is characterized as
a. keratinized horny materials. c. modified scales.
b. thin and scaly. d. fascia tissue.
ANS: B PTS: 1
16. Waterers should be washed and disinfected ________.
a. daily c. hourly
b. weekly d. any of the above
ANS: A PTS: 1
17. Which of the following factors improves after induced molting of an older laying flock?
a. egg production or rate of lay. c. albumen quality, measured as height.
b. shell quality d. All of the factors improve.
, ANS: D PTS: 1
18. Individuals who enter a career in poultry ___________ are likely to assist in and direct further
development of poultry breeding programs.
a. genetics c. production
b. nutrition d. pharmaceuticals
ANS: A PTS: 1
19. Floor brooding accounts for ________ % of all pullets gain in US>
a. 40 c. 50
b. 60 d. 30
ANS: C PTS: 1
20. The chicken’s oviduct is ________ inches in length.
a. 15 c. 30
b. 45 d. 5
ANS: C PTS: 1
21. Birds fed ________ will have a larger more developed gizzard.
a. grasses c. whole grain
b. mash d. ground feed
ANS: C PTS: 1
22. Feathers originate in distinct tracts called ________.
a. feather follicle c. follicle
b. wingbar d. pterylae
ANS: D PTS: 1
23. The mating process of turkeys is known as _________.
a. kneading c. treading
b. sheathing d. none of the above
ANS: C PTS: 1
24. Regular intake of adequate amounts of water soluble vitamins is important for growth,
maintenance, and reproduction; however, large amounts of fat-soluble vitamins can be
deadly to an animal. All of the following are water soluble vitamins except
a. thiamine c. nicotinic acid
b. pyridoxine d. dextrose
ANS: D PTS: 1
25. Which term means the study of moist air and changes in its conditions?
a. barometry c. psychrometry
b. pneumometry d. thermometry
ANS: C PTS: 1
26. The oviduct of an in-lay laying hen would measure about ________ in length?
a. 51 cm (20 in) c. 102 cm (40 in)
b. 78 cm (30 in) d. 127 cm (50 in)