Bank
Chapter1:OrientationkitokiPharmacology
kiTestkiBank
MULTIPLEkCHOICE
1. Thekinursekiiskiteachingkiakipatientkihowkiakimedicationkiworkskitokitreatkiankiillness.kiToki
dokithis,kithekni ursekiwillkirelykionkiknowledgekiof:
a. clinicalkipharmacology.
b. drugkiefficacy.
c. pharmacokinetics.
d. pharmacotherapeutics.
ANS:k i D
Pharmacotherapeuticskiiskithekistudykiofkithekiusekiofkidrugskitokidiagnose,kitreat,kiandkipreven
tkiconditions.kiClinicalkipharmacologykiiskiconcernedkiwithkiallkiaspectskiofkidrug–
humankiinteractions.kDi rugkiefficacykimeasureskithekiextentkitokiwhichkiakigivenkidrugkicauseski
ankiintendedkieffect.
Pharmacokineticskiiskithekistudykiofkithekiimpactkiofkithekibodykionkiakidrug.
DIF: CognitivekiLevel:kiComprehension
REF:kiFourkiBasickiTermskiTOP:k i NursingkiProcess:kiImple
mentation
MSC:k i NCLEXkiClientkiNeedskiCategory:kiPhysiologickiIntegrity:kiPharmacologickiandkiParenteralkiThe
rapies
2. Whatkidoeskiitkimeankiwhenkiakidrugkiiskidescribedkiaskieasykitokiadminister?
a. Itkicankibekistoredkiindefinitelykiwithoutkineedkiforkirefrigeration.
b. Itkidoeskinotkiinteractkisignificantlykiwithkiotherkimedications.
c. Itkienhanceskipatientkiadherencekitokithekidrugkiregimen.
d. Itkiiskiusuallykirelativelykiinexpensivekitokiproduce.
ANS:k i C
Akimajorkibenefitkiofkidrugskithatkiarekieasykitokiadministerkiiskithatkipatientskitakingkithem
kiarekimorekilikelykitokicomplykiwithkithekidrugkiregimen.kiDrugskithatkiarekieasykitokigiveki
maykihavekithekiotherkiattributeskilisted,kibutkithosekipropertieskiarekiindependentkiofkiease
kiofkiadministration.
DIF: CognitivekiLevel:kiComprehension
REF:kiAdditionalkiPropertieskiofkiankiIdealkiDrug:kiEasekiofkiAdmini
strationkiTOP:k i NursingkiProcess:kiAssessment
MSC:k i NCLEXkiClientkiNeedskiCategory:kiPhysiologickiIntegrity:kiPharmacologickiandkiParenteralkiThe
rapies
3. Akipatientkitellskithekinursekithatkihekiwaskitoldkibykithekiprescriberkithatkithekianalgesickihekii
skitakingkiiskiverykieffective.kiWhichkistatementkibykithekipatientkidemonstrateskiankiundersta
ndingkiofkithekidrug’skieffectiveness?
a. “Ikidon’tkihavekitokiworrykiaboutkitoxicity,kisincekiitkitakeskiakilargekiamountkiofkith
iskidrugkitokci ausekiankioverdose.”
b. “Itkihaskinokisidekieffectskiandkidoesn’tkiinteractkiwithkiotherkidrugs.”
c. “Ikionlykihavekitokitakekiitkieveryki12kihours.”
d. “Itkimightkimakekimekisleepy,kiandkiitkilessenskipainkiforkiseveralkihourskiatkiakitime.”
ANS:k i D
, Akidrugkiiskieffectivekiifkiitkiproduceskithekiintendedkieffects,kievenkiifkiitkialsokiproduceskisideki
effects.kiBecausekinokidrugkiiskicompletelykisafe,kithekilevelkiofkitoxicitykidoeskinotkidetermineki
effectiveness.kiAllkdi rugskihavekisidekieffectskiandkimanykireactkiwithkiotherkisubstances;kitheseki
dokinotkiaffectkithekidrug’skieffectiveness.kiEasekiofkiadministrationkiiskiindependentkiofkiakidru
g’skieffectiveness.
DIF: CognitivekiLevel:kiComprehension
REF:kiPropertieskiofkiankiIdealkiDrugkiTOP:k i NursingkiProcess:kiEvalu
ation
MSC:k i NCLEXkiClientkiNeedskiCategory:kiPhysiologickiIntegrity:kiPharmacologickiandkiParenteralkiThe
rapies
MULTIPLEkiRESPONSE
1. Whatkiarekithekipropertieskiofkiankiidealkidrug?ki(Selectkiallkithatkiapply.)
a. Irreversiblekiaction
b. Predictability
c. Easekiofkiadministration
d. Chemicalkistability
e. Akisimplekitradekiname
ANS:k i B,kiC,kiD
Inkiadditionkitokipredictability,kieasekiofkiadministration,kiandkichemicalkistability,kiotherkipro
pertieskiincludekiakireversiblekiactionkisokithatkianykiharmkithekidrugkimaykicausekicankibekiun
donekiandkiakisimplekigenerickiname,kibecausekigenerickinameskiarekiusuallykicomplexkiandkidi
fficultkitokirememberkiandkipronounce.
DIF: CognitivekiLevel:kiComprehension
REF:kiPropertieskiofkiankiIdealkiDrugki|kiAdditionalkiPropertieskiofkiankiId
ealkiDrugkiTOP:k i NursingkiProcess:kiAssessment
MSC:k i NCLEXkiClientkiNeedskiCategory:kiPhysiologickiIntegrity:kiPharmacologickiandkiParenteralkiThe
rapies
2. Beforekiadministeringkiakimedication,kiwhatkidoeskithekinursekineedkitokiknowkitokievaluatekihow
individualkipatientkivariabilitykimightkiaffectkithekipatient’skiresponsekitokithekimedication?ki(Sele
ctkiallkti hatkiapply.)
a. Chemicalkistabilitykiofkithekimedication
b. Easekiofkiadministration
c. Familykimedicalkihistory
d. Patient’skiage
e. Patient’skidiagnosis
ANS:k i C,kiD,kiE
Thekifamilykimedicalkihistorykicankiindicatekigenetickifactorskithatkimaykiaffectkiakipatient’skire
sponsekitokai kimedication.kiPatientskiofkidifferentkiageskicankirespondkidifferentlykitokimedicatio
ns.kiThekipatient’skiillnesskicankiaffectkihowkidrugskiarekimetabolized.kiThekichemicalkistabilityk
iofkithekimedicationkiandkithekieasekiofkiadministrationkiarekipropertieskiofkidrugs.
DIF: CognitivekiLevel:kiAnalysis
REF:kiSourceskiofkiIndividualkiVariationkiTOP:k i NursingkiProcess:kiImple
mentation
MSC:k i NCLEXkiClientkiNeedskiCategory:kiPhysiologickiIntegrity:kiReductionkiofkiRiskkiPotential
,Chapterki2:kiApplicationkiofkiPharmacologykiinkiNursingkiPra
cticekT
i estkiBank
MULTIPLEkiCHOIC
E
1. Akipatientkiiskiusingkiakimetered-
dosekiinhalerkicontainingkialbuterolkiforkiasthma.kiThekimedicationkilabelkiinstructskithekipati
entkitokiadministerki“2kipuffskieveryki4kihourskiaskineededkiforkicoughingkior
wheezing.”kiThekipatientkireportskifeelingkijitterykisometimeskiwhenkitakingkithekimedication,ki
andkishekdi oesn’tkifeelkithatkithekimedicationkiiskialwayskieffective.kiWhichkiiskinotkiankiappropri
atekinursingkiinterventionkiforkithiskipatient?
a. Askingkithekipatientkitokidemonstratekiusekiofkithekiinhaler
b. Assessingkithekipatient’skiexposurekitokitobaccokismoke
c. Auscultatingkilungkisoundskiandkiobtainingkivitalkisigns
d. Suggestingkithatkithekipatientkiusekionekipuffkitokireducekisidekieffects
ANS:k i D
Itkiiskinotkiwithinkithekinurse’skiscopekiofkipracticekitokichangekithekidosekiofkiakimedicationki
withoutkiankiorderkifromkiakiprescriber.kiAskingkithekipatientkitokidemonstratekiinhalerkiusekih
elpskithekinursekitokievaluatekithekipatient’skiabilitykitokiadministerkithekimedicationkiproperly
kiandkiiskipartkiofkithekinurse’skievaluation.kiAssessingkitobaccokismokekiexposurekihelpskitheki
nursekideterminekiwhetherkinondrugkitherapies,kisuchkiakismokekiavoidance,kicankibekiusedkia
skiankiadjunctkitokidrugkitherapy.kiPerformingkiakiphysicalkiassessmentkihelpskithekinursekieval
uatekithekipatient’skiresponsekitokithekimedication.
DIF: CognitivekiLevel:kiApplication
REF:kiApplyingkithekiNursingkiProcesskiinkiDrugkiTherapy:kiPreadministrationkiAssessmentki
[andkiallkisubsectionskiunderkithiskiheading] TOP:k i NursingkiProcess:kiImplementation
MSC:k i NCLEXkiClientkiNeedskiCategory:kiPhysiologickiIntegrity:kiPharmacologickiandkiParenteralkiThe
rapies
2. Akipostoperativekipatientkiiskibeingkidischargedkihomekiwithkiacetaminophen/hydrocodoneki(L
ortab)kiforkipain.kiThekipatientkiaskskithekinursekiaboutkiusingkiTylenolkiforkifever.kiWhichkistat
ementkibykithekinursekiiskicorrect?
a. “Itkiiskinotkisafekitokitakekiover-the-counterkidrugskiwithkiprescriptionkimedications.”
b. “Takingkithekitwokimedicationskitogetherkiposeskiakiriskkiofkidrugkitoxicity.”
c. “Therekiarekinokiknownkidrugkiinteractions,kisokithiskiwillkibekisafe.”
d. “TylenolkiandkiLortabkiarekidifferentkidrugs,kisokitherekiiskinokiriskkiofkioverdose.”
ANS:k i B
Tylenolkiiskithekitradekinamekiandkiacetaminophenkiiskithekigenerickinamekiforkithekisamekimedic
ation.kiItkiiskiimportantkitokiteachkipatientskitokibekiawarekiofkithekidifferentkinameskiforkithekisam
ekidrugkitokiminimizekithekiriskkiofkioverdose.kiOver-the-
counterki(OTC)kimedicationskiandkiprescriptionkimedicationskimaykibekitakenkitogetherkiunlessk
isignificantkiharmfulkidrugkiinteractionskiarekipossible.kiEvenkithoughkinokidrugkiinteractionskiar
ekiatkiplaykiinkithiskicase,kibothkidrugskicontainkiacetaminophen,kiwhichkicouldkileadkitokitoxicity
.
DIF: CognitivekiLevel:kiApplication
REF:kiApplicationkiofkiPharmacologykiinkiPatientkiEducation:kiDosagekiandkiAdministra
tionkiTOP:k i NursingkiProcess:kiImplementation
MSC:k i NCLEXkiClientkiNeedskiCategory:kiPhysiologickiIntegrity:kiReductionkiofkiRiskkiPotential
, 3. Thekinursekiiskipreparingkitokicarekiforkiakipatientkiwhokiwillkibekitakingkiankiantihypertensivekim
edication.kiWhichkiactionkibykithekinursekiiskipartkiofkithekiassessmentkistepkiofkithekinursingkipro
cess?
a. Askingkithekiprescriberkiforkiankiorderkitokimonitorkiserumkidrugkilevels
b. Monitoringkithekipatientkiforkidrugkiinteractionskiafterkigivingkithekimedication
c. Questioningkithekipatientkiaboutkiover-the-counterkimedications
d. Takingkithekipatient’skibloodkipressurekithroughoutkithekicoursekiofkitreatment
ANS:k i C
Thekiassessmentkipartkiofkithekinursingkiprocesskiinvolveskigatheringkiinformationkibeforekibe
ginningkitreatment,kiandkithiskiincludeskiaskingkiaboutkiotherkimedicationskithekipatientkimayki
bekitaking.
Monitoringkiserumkidrugkilevels,kiwatchingkiforkidrugkiinteractions,kiandkicheckingkivitalkisig
nskiafterkigivingkithekimedicationkiarekiallkipartkiofkithekievaluationkiphase.
DIF: CognitivekiLevel:kiApplication
REF:kiPreadministrationkiAssessmentkiTOP:k i NursingkiProcess:kiAssess
ment
MSC:k i NCLEXkiClientkiNeedskiCategory:kiPhysiologickiIntegrity:kiReductionkiofkiRiskkiPotential
4. Akipostoperativekipatientkireportskipain,kiwhichkithekipatientkirateskiaskianki8kionkiakiscalekifro
mki1kitoki10k(i 10kibeingkithekimostkiextremekipain).kiThekiprescriberkihaskiorderedkiacetamino
phenki(Tylenol)ki650kimgkiPOkieveryki6kihourskiPRNkipain.kiWhatkiwillkithekinursekido?
a. Askkithekipatientkiwhatkimedicationskihavekihelpedkiwithkipainkiinkithekipast.
b. Contactkithekiproviderkitokirequestkiakidifferentkianalgesickimedication.
c. Givekithekipainkimedicationkiandkirepositionkithekipatientkitokipromotekicomfort.
d. Requestkiankiorderkitokiadministerkithekimedicationkieveryki4kihours.
ANS:k i B
Thekinursingkidiagnosiskiforkithiskipatientkiiskiseverekipain.kiAcetaminophenkiiskigivenkiforkimild
kitokimoderatekipain,kisokithekinursekishouldkiaskkithekiprescriberkitokiorderkiakistrongerkianalgesi
ckimedication.kiAskingkithekipatientkitokitellkithekinursekiwhatkihaskihelpedkiinkithekipastkiiskiakipar
tkiofkiankiinitialkiassessmentkai ndkishouldkibekidonekipreoperativelykiandkinotkiwhenkithekipatientki
iskihavingkiseverekipain.kiBecausekithekipatientkiiskihavingkiseverekipain,kiacetaminophenkicombi
nedkiwithkinondrugkitherapieskiwillkinotkibekisufficient.kiIncreasingkithekifrequencykiofkithekidos
ekiofkiakimedicationkiforkimildkipainkiwillkinotkibekieffective.
DIF: CognitivekiLevel:kiAnalysis
REF:kiAnalysiskiandkiNursingkiDiagnosiskiTOP:k i NursingkiProcess:kiDiagn
osis
MSC:k i NCLEXkiClientkiNeedskiCategory:kiPhysiologickiIntegrity:kiPharmacologickiandkiParenteralkiThe
rapies
5. Akipatientkinewlykidiagnosedkiwithkidiabeteskiiskitokibekidischargedkifromkithekihospital.ki
Thekinursekiteachingkithiskipatientkiaboutkihomekimanagementkishouldkibeginkibykidoingkiw
hat?
a. Askingkithekipatientkitokidemonstratekihowkitokimeasurekiandkiadministerkiinsulin
b. Discussingkimethodskiofkistoringkiinsulinkiandkidiscardingkisyringes
c. Givingkiinformationkiaboutkihowkidietkiandkiexercisekiaffectkiinsulinkirequirements
d. Teachingkithekipatientkiaboutkithekilong-termkiconsequenceskiofkipoorkidiabeteskicontrol
ANS:k i A