TRUE/FALSE (Concepts)
1. Leadership is the influencing process of leaders and followers to achieve organizational objectives
through change.
ANS: T PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 1 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
2. There are managers who are not effective leaders.
ANS: T PTS: 1 DIF: Easy REF: Conceptual
OBJ: 1 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
3. Good followers are considered “you people.”
ANS: F PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 1 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
4. The qualities needed for effective leadership are the same as those needed to be an effective
follower.
ANS: T PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 1 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
5. Leadership is the process of a leader communicating ideas, gaining acceptance of them, and
motivating followers to support and implement the ideas through change.
, ANS: F PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 1 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
6. Effective leaders influence followers to think not only of their own interests but also of the interest
of the organization through a shared vision.
ANS: T PTS: 1 DIF: Easy REF: Conceptual
OBJ: 1 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
7. Taking advantage of followers for personal gain is a part of leadership.
ANS: F PTS: 1 DIF: Easy REF: Conceptual
OBJ: 1 NAT: AACSB Ethics | Leadership Principles
8. Leaders are born, not made.
ANS: T PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 1 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
, 9. A role is a set of expectations of how a person will behave to perform a job.
ANS: T PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 2 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
10. The interpersonal leadership roles include figurehead, leader, and monitor.
ANS: F PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 2 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
11. Figurehead is an interpersonal role.
ANS: T PTS: 1 DIF: Easy REF: Conceptual
OBJ: 2 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
12. Serving on committees with members from outside the organizational unit is an example of a
figurehead role.
ANS: F PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 2 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
13. Monitor, disseminator, and spokesperson are the three informational leadership roles.
ANS: T PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 2 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
14. Spokesperson is a decisional role.
ANS: F PTS: 1 DIF: Easy REF: Conceptual
, OBJ: 2 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
15. Leaders perform the disseminator role when they send information to others in the organizational
unit.
ANS: T PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 2 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
16. Time management priorities are the responsibility of a monitor.
ANS: F PTS: 1 DIF: Hard REF: Conceptual
OBJ: 2 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
17. The three levels of analysis of leadership theory are individual, group, and organizational.
ANS: T PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 3 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles
18. The group level of analysis of leadership theory can also be called the dyadic process.
ANS: F PTS: 1 DIF: Medium REF: Conceptual
OBJ: 3 NAT: AACSB Reflective Thinking | Leadership Principles