: s: e:
Chapter 10 - Elections and Campaigns
1. Which of the following best describes what is allowed because of the 2010 Supreme Court decision in Citizens United
v. FEC?
a. Corporations, unions, and individuals can donate unlimited funds to presidential campaigns.
b. Corporations, unions, and individuals can donate unlimited funds to entities that are independent of the
candidates.
c. Corporations, unions, and individuals can donate unlimited funds to political parties.
d. Political parties can create special funds from federal monies to donate to candidates.
e. Corporations, unions, and individuals can donate unlimited funds to presidential campaigns as well as to
entities that are independent of the candidates.
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
Bloom’s: Apply
REFERENCES: Campaign Finance: Regulating the Flow of Political Money
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC 6 - Analyze the election process.
TIVES: 6.3.3 - Analyze the historical shift of sources of campaign funding and the impact this has
had on elections, making sure to address PACs and Super PACs.
STATE STANDAR United States - TX - Social Responsibility (SR) - Intercultural competence, knowledge of
DS: civic responsibility, and the ability to engage effectively in regional, national, and global
communities.
DATE CREATED: 1/9/2021 5:23 AM
DATE MODIFIED: 6/9/2021 1:23 AM
2. Which of the following statements best describes super PACs?
a. They allow foreign corporations to coordinate with and give directly to political campaigns.
b. They are political advertising councils that design political campaigns.
c. They are limited to raising no more than $10 million per campaign cycle.
d. They allow money to be spent on advertising and other political activities.
e. They allow America's very wealthy to donate unlimited funds to influence elections and spend money on
advertising and other political activities.
ANSWER: e
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
Bloom’s: Apply
REFERENCES: Campaign Finance: Regulating the Flow of Political Money
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC 6 - Analyze the election process.
TIVES: 6.3.3 - Analyze the historical shift of sources of campaign funding and the impact this has
had on elections, making sure to address PACs and Super PACs.
STATE STANDAR United States - TX - Critical Thinking Skills (CT) - Creative thinking, innovation, inquiry,
DS: and analysis, evaluation, and synthesis of information.
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 1
,Name Clas Dat
: s: e:
Chapter 10 - Elections and Campaigns
DATE CREATED: 1/9/2021 5:56 AM
DATE MODIFIED: 1/9/2021 5:59 AM
3. The Supreme Court ruling in Citizens United v. FEC supports which of the following?
a. Corporations, unions, and interest groups can fund campaign advertising without limits if it is not coordinated
with a campaign.
b. Restrictions on campaign language used in negative advertising about other candidates
c. Unrestricted advertising by, for, or about political candidates
d. The elimination of super PACs
e. The unrestricted role of big business in political campaigns and candidate advertising
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
Bloom’s: Apply
REFERENCES: Campaign Finance: Regulating the Flow of Political Money
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC 6 - Analyze the election process.
TIVES: 6.3.3 - Analyze the historical shift of sources of campaign funding and the impact this has
had on elections, making sure to address PACs and Super PACs.
STATE STANDAR United States - TX - Social Responsibility (SR) - Intercultural competence, knowledge of
DS: civic responsibility, and the ability to engage effectively in regional, national, and global
communities.
DATE CREATED: 1/9/2021 6:00 AM
DATE MODIFIED: 6/9/2021 1:24 AM
4. Which of the following best describes the impact the 2010 Citizens United decision has had on the political campaign
process?
a. It allowed corporate entities to directly coordinate candidate or campaign events.
b. It opened the door to negative campaigning on a national level.
c. It allowed corporate entities to contribute unlimited amounts to support or oppose candidates.
d. It closed the door to super PAC involvement in political campaigns.
e. It restricted the contributions of corporate or international donors.
ANSWER: c
POINTS: 1
DIFFICULTY: Moderate
Bloom’s: Apply
REFERENCES: Campaign Finance: Regulating the Flow of Political Money
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC 6 - Analyze the election process.
TIVES: 6.3.3 - Analyze the historical shift of sources of campaign funding and the impact this has
had on elections, making sure to address PACs and Super PACs.
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 2
,Name Clas Dat
: s: e:
Chapter 10 - Elections and Campaigns
STATE STANDAR United States - TX - Social Responsibility (SR) - Intercultural competence, knowledge of
DS: civic responsibility, and the ability to engage effectively in regional, national, and global
communities.
DATE CREATED: 1/9/2021 6:15 AM
DATE MODIFIED: 1/9/2021 6:18 AM
5. Which two states do not use a winner-take-all system in the electoral college?
a. California and Ohio
b. Nebraska and Maine
c. Texas and Delaware
d. Michigan and Florida
e. Nevada and New Jersey
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
Bloom’s: Remember/Understand
REFERENCES: How Does the Campaign Matter?
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC 6 - Analyze the election process.
TIVES: 6.2.2 - Describe the process by which people's votes translate into votes for the president.
STATE STANDAR United States - TX - Social Responsibility (SR) - Intercultural competence, knowledge of
DS: civic responsibility, and the ability to engage effectively in regional, national, and global
communities.
DATE CREATED: 1/9/2021 6:19 AM
DATE MODIFIED: 6/9/2021 1:27 AM
6. The Constitution spells out in detail the workings of which institution that chooses the president?
a. Electoral college
b. Federal Election Commission
c. House of Representatives
d. Senate
e. State legislatures
ANSWER: a
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
Bloom’s: Remember/Understand
REFERENCES: How Does the Campaign Matter?
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC 6 - Examine four important terms related to economic, social, and political issues in the
TIVES: 1970s by matching a table of terms, events, and descriptions.
6.2.2 - Describe the process by which people's votes translate into votes for the president.
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 3
, Name Clas Dat
: s: e:
Chapter 10 - Elections and Campaigns
STATE STANDAR United States - TX - Social Responsibility (SR) - Intercultural competence, knowledge of
DS: civic responsibility, and the ability to engage effectively in regional, national, and global
communities.
DATE CREATED: 1/9/2021 6:23 AM
DATE MODIFIED: 6/9/2021 1:28 AM
7. Which of the following states holds the nation’s first and most famous caucus that requires people to attend a meeting
of about two hours in which they indicate their preferences and then try to convince those who are undecided to join their
candidate’s group?
a. Alaska
b. Iowa
c. New Hampshire
d. New Mexico
e. South Carolina
ANSWER: b
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
Bloom’s: Remember/Understand
REFERENCES: Presidential Elections: Winning the Nomination
QUESTION TYPE: Multiple Choice
HAS VARIABLES: False
LEARNING OBJEC 6 - Examine four important terms related to economic, social, and political issues in the
TIVES: 1970s by matching a table of terms, events, and descriptions.
6.1.4 - Explain the varying ways in which states nominate presidential candidates,
including open and closed primaries and caucuses.
STATE STANDAR United States - TX - Social Responsibility (SR) - Intercultural competence, knowledge of
DS: civic responsibility, and the ability to engage effectively in regional, national, and global
communities.
DATE CREATED: 1/9/2021 6:31 AM
DATE MODIFIED: 6/9/2021 1:29 AM
8. When a popular candidate influences the success of other candidates on the same party ticket, it is called which of the
following?
a. Partisan effect
b. Carry over effect
c. Bradley effect
d. Incumbent effect
e. Coattail effect
ANSWER: e
POINTS: 1
DIFFICULTY: Easy
Bloom’s: Remember/Understand
REFERENCES: Congressional Elections
QUESTION TYPE: Multiple Choice
Copyright Cengage Learning. Powered by Cognero. Page 4