TEST BANK UNDERSTANDING PATHOPHYSIOLOGY, 5TH EDITION HUETHER AND MCCANCE Table of Contents
Chapter 01: Cellular Biology ......................................................................................................................................... 2 Chapter 02: Genes and Genetic Diseases Test Bank .................................................................................................... 18 Chapter 03: Altered Cellular and Tissue Biology ......................................................................................................... 31 Chapter 04: Fluids and Electrolytes, Acids and Bases ................................................................................................ 46 Chapter 05: Innate Immunity: Inflammation and Wound Healing ............................................................................ 61 Chapter 06: Adaptive Immunity................................................................................................................................. 79 Chapter 07: Infection and Defects in Mechanisms of Defense.................................................................................... 90 Chapter 08: Stress and Disease ................................................................................................................................ 109 Chapter 09: Biology, Clinical Manifestations, and Treatment of Cancer .................................................................. 116 Chapter 10: Cancer Epidemiology ............................................................................................................................. 123 Chapter 11: Cancer in Children ..................................................................................................................................130 Chapter 12: Structure and Function of the Neurologic System ................................................................................. 133 Chapter 13: Pain, Temperature, Sleep, and ............................................................................................................... 150 Chapter 15: Disorders of the Central and Peripheral Nervous Systems and the Neuromuscular Junction .............. 181 Chapter 16: Alterations of Neurologic Function in Children .................................................................................... 203 Chapter 17: Mechanisms of Hormonal Regulation .................................................................................................... 215 Chapter 18: Alterations of Hormonal Regulation ..................................................................................................... 230 Chapter 19: Structure and Function of the Hematologic System.............................................................................. 252 Chapter 20: Alterations of Hematologic Function .................................................................................................... 263 Chapter 21: Alterations of Hematologic Function in Children ................................................................................. 289 Chapter 23: Alterations of Cardiovascular ............................................................................................................... 326 Chapter 24: Alterations of Cardiovascular ............................................................................................................... 358 Chapter 25: Structure and Function of the Pulmonary System ................................................................................ 369 Chapter 26: Alterations of Pulmonary Function ...................................................................................................... 382 Chapter 27: Alterations of Pulmonary Function in Children .................................................................................... 404 Chapter 28: Structure and Function of the Renal and Urologic Systems .................................................................. 416 Chapter 29: Alterations of Renal and Urinary Tract Function ................................................................................. 429 Chapter 30: Alterations of Renal and Urinary Tract Function in Children .............................................................. 443 Chapter 31: Structure and Function of the Reproductive Systems ........................................................................... 452 Chapter 32: Alterations of the Reproductive Systems Including Sexually Transmitted Infections ......................... 466 Chapter 33: Structure and Function of the Digestive System ....................................................................................481 Chapter 34: Alterations of Digestive Function ......................................................................................................... 493 Chapter 35: Alterations of Digestive Function in Children ........................................................................................ 518
1 | P a g eChapter 36: Structure and Function of the Musculoskeletal System ........................................................................ 532
Chapter 37: Alterations of Musculoskeletal ...............................................................................................................547
Chapter 38: Alterations of Musculoskeletal Function in Children ........................................................................... 564
Chapter 39: Structure, Function, and Disorders of the Integument .......................................................................... 573
Chapter 40: Alterations of the Integument in Children ............................................................................................ 589
Chapter 01: Cellular Biology
MULTIPLE CHOICE
1. A student is observing a cell under the microscope. It is observed to have supercoiled
DNA with histones. Which of the following would also be observed by the student?
a.
b.
A single circular chromosome
A nucleus
ANS: B
The cell described is a eukaryotic cell, so it has histones and a supercoiled DNA within its
nucleus; thus, the nucleus should be observed.
A single circular chromosome is characteristic of prokaryotic cells, which do not have histones.
Free-floating nuclear material describes a prokaryotic cell, which would not have a distinct
nucleus.
Eukaryotic cells have membrane bounded cellular components called organelles. No organelles
describes a prokaryotic cell.
REF: p. 2
2. A nurse is instructing the staff about cellular functions. Which cellular function is the nurse
describing when an isolated cell absorbs oxygen and uses it to transform nutrients to energy?
c.
d.
Free-floating nuclear material
No organelles
a.
b.
c.
d.
Metabolic absorption
Communication
Secretion
ANS: D
The ability of the cell to absorb oxygen refers to the cell’s function of respiration.
The ability of the cell to function within a society of cells refers to its function of
communication.
The ability of the cell to take in nutrients refers to the cell’s function of metabolic
absorption.
The ability of the cell to synthesize new substances and secrete these elsewhere refers to the
cell’s function of secretion.
Respiration
2 | P a g eREF: p. 3
3. A eukaryotic cell is undergoing DNA replication. In which region of the cell would most of the
genetic information be contained?
a.
b.
c.
Mitochondria
Ribosome
Nucleolus
ANS: C
The region of the cell that contains genetic material, including a large amount of
ribonucleic acid, most of the DNA, and DNA-binding proteins, is the nucleolus. The
mitochondria is the site of cellular respiration.
The ribosomes are involved in manufacturing of proteins within the cell.
The nucleus contains the nucleolus, and it is the nucleolus that contains genetic
material.
REF: p. 5
4. The fluid mosaic model for biologic membranes describes membrane behavior. According
to this model, which of the following float singly or as aggregates in the fluid lipid bilayer?
d.
Nucleus
a.
b.
c.
d.
Peripheral membrane proteins
Integral membrane proteins
Glycoproteins
ANS: B
Integral membrane proteins float freely in the fluid lipid bilayer.
Peripheral membrane proteins are not embedded in the layer, but reside at the surface.
Glycoproteins act as cell surface markers.
Cell adhesion molecules are on the outside of the membrane and allow cells to hook together.
REF: p. 6
5. Which of the following can bind to plasma membrane receptors?
a.
Cell adhesion molecules
Oxygen
b.
c.
d.
Ribosomes
Amphipathic lipids
Ligands
ANS: D
Ligands are specific molecules that can bind with receptors on the cell membrane. Oxygen
moves by diffusion; it does not bind to receptors.
Ribosomes make proteins and are not involved in binding.
Amphipathic lipids are a portion of the cell membrane.
3 | P a g eREF: p. 11
6. A nurse is reviewing a report from a patient with metastatic cancer. What finding would
support the diagnosis of metastatic cancer? Alterations in extracellular matrix that include:
a.
b.
c.
d.
Decreased fibronectin
Increased collagen
Decreased elastin
ANS: A
Reduced amounts of fibronectin are found in some types of cancerous cells, allowing cancer
cells to travel, or metastasize.
Collagen provides strength, and its breakdown is associated with osteoarthritis, not cancer.
Elastin is found in the lungs and allows tissues to stretch; it is not associated with
cancerous cells.
Decreased, not increased, glycoproteins are associated with cancerous cells. REF: p.
8
Increased glycoproteins
7. Which form of cell communication is used to relate to other cells in direct physical contact?
4 | P a g ea.
b.
c.
d.
Cell junction
Gap junction
Desmosomes
Tight junctions
ANS: A
Cell junctions hold cells together and permit molecules to pass from cell to cell. Gap
junctions allow communication from the inside of one cell to the inside of another.
Desmosomes are not involved in communication, but allow cells to hold together. Tight
junctions are barriers that prevent movement of some substances and leakages of others.
REF: p. 9
8. Pancreatic beta cells secrete insulin, which inhibits secretion of glucagon from neighboring
alpha cells. This action is an example of which of the following signaling types?
a.
b.
Paracrine
Autocrine
ANS: A
Paracrine signaling involves the release of local chemical mediators that are quickly taken up,
destroyed, or immobilized, as in the case of insulin and the inhibition of the secretion of
glucagon.
When cells produce signals that they themselves respond to, autocrine signaling is used.
Neurohormonal signaling involves secretion of hormones into the bloodstream by
neurosecretory hormones.
Hormonal signaling involves specialized endocrine cells that secrete hormone
chemicals released by one set of cells that travel through the tissue through the
bloodstream to produce a response in other sets of cells.
REF: p. 11
9. In cellular metabolism, each enzyme has a high affinity for a:
c.
d.
Neurohormonal
Hormonal
5 | P a g ea.
b.
c.
d.
Solute
Substrate
Receptor
Ribosome
ANS: B
Each enzyme has a high affinity for a substrate, a specific substance converted to a product
of the reaction.
Solutes are small particles that pass through the cell membrane.
A receptor is a site on the cell wall that allows transport into the cell.
Ribosomes are located inside the cell and are not related to the work of enzymes. REF: p.
13
10. An athlete runs a marathon, after which his muscles feel fatigued and unable to contract.
The athlete asks the nurse why this happened. How should the nurse
respond? A deficiency in
can cause impaired muscle contraction.
a.
b.
c.
d.
GTP
AMP
ATP
GMP
ANS: C
The cell uses ATP for muscle contraction. when it is deficient, impaired muscle
contraction results.
GTP is involved in cell signaling, not muscle contraction. AMP is
not involved in muscle contraction.
GMP is not involved in muscle contraction. REF:
p. 13
11. Which phase of catabolism produces the most ATP?
a.
Digestion
b.
c.
d.
Glycolysis
Oxidation
Citric acid cycle
ANS: D
Most of the ATP is generated during the citric acid cycle.
Larger molecules are broken down into smaller units during digestion; no ATP is produced
during this cycle.
During glycolysis, two molecules of ATP are produced from each glucose molecule, but the
most ATP is produced during the citric acid cycle.
Oxidation is part of the glycolysis process and ATP is produced, but more ATP is produced
6 | P a g eduring the citric acid cycle.
REF: p. 13
12. A nurse is teaching the staff about the three phases of cellular catabolism. Which of the
following should the nurse include?
a.
b.
c.
Digestion, glycolysis and oxidation, and the citric acid cycle
Diffusion, osmosis, and mediated transport
S phase, G phase, and M phase
ANS: A
Digestion, glycolysis and oxidation, and the citric acid cycle are the three phases of cellular
catabolism.
Diffusion, osmosis, and mediated transport are parts of the movement of fluids in and out of
cells.
The S, G, and M phases are phases of cellular division, not catabolism. Metabolic
absorption, respiration, and excretion are functions of the cell. REF: p. 13
13. A runner has depleted all the oxygen available for muscle energy. Which of the following
will facilitate his continued muscle performance?
d.
Metabolic absorption, respiration, and excretion
a.
b.
c.
d.
Electron-transport chain
Aerobic glycolysis
Anaerobic glycolysis
Oxidative phosphorylation
ANS: C
When no oxygen is available, anaerobic glycolysis occurs. The
electron-transport chain is part of the citric acid cycle. Aerobic
glycolysis involves the presence of oxygen.
Oxidative phosphorylation is the mechanism by which the energy produced from
carbohydrates, fats, and proteins is transferred to ATP. It is not part of muscle
performance.
REF: p. 14
14. The faculty member asked the student to identify the appropriate term for the
movement of small, electrically uncharged molecules through a semipermeable barrier.
Which answer indicates the nursing student understood the teaching?
a.
b.
c.
Osmosis
Diffusion
ANS: B
Diffusion is the movement of a solute molecule from an area of greater solute
concentration to an area of lesser solute concentration.
Hydrostatic pressure
d.
7 | P a g e
Active transportOsmosis is the movement of water across a semipermeable membrane from a region of higher
water concentration to one of lower concentration.
Hydrostatic pressure is the force of fluid against a cell membrane. Within the vascular system,
this pressure is the blood pressure.
In active transport, molecules move up a concentration gradient. This process requires energy.
REF: p. 15
15. A nurse is teaching a patient about fluid and electrolytes. Which of the following indicates
the teaching was successful regarding electrolytes? Electrolytes are:
a.
b.
c.
d.
Small lipid-soluble molecules
Large protein molecules
Micronutrients used to produce ATP
Electrically charged molecules
ANS: D
Electrolytes are electrically charged molecules.
Electrolytes are not lipid soluble.
Electrolytes are not made up of protein.
Electrolytes do not have a role in the production of ATP.
REF: p. 15
16. A nurse is reading a chart and sees the term oncotic pressure. The nurse recalls that
oncotic pressure (colloid osmotic pressure) is determined by:
a.
b.
c.
Concentration of sodium
Plasma proteins
Hydrostatic pressure
ANS: B
Oncotic pressure is determined by the effect of colloids or plasma proteins. The
concentration of sodium plays a role in tonicity.
Hydrostatic pressure is the force within a vessel.
Membrane transporter proteins are involved in active transport within a concentration
gradient.
REF: p. 16
17. A patient has a body fluid of 300 mOsm/kg. This lab result is measuring:
a.
d.
Availability of membrane transporter proteins
Osmolality
b.
c.
d.
ANS: A
8 | P a g e
Osmolarity
Osmotic pressure
Oncotic pressureOsmolality measures the number of milliosmoles per kilogram of water, or the
concentration of molecules per weight of water.
Osmolarity measures the number of milliosmoles per liter of solution, or the
concentration
of molecules per volume of solution.
Osmotic pressure is the amount of hydrostatic pressure required to oppose the osmotic
movement of water.
Oncotic pressure is from plasma proteins, not body fluids. REF:
p. 16
18. In teaching a patient with cirrhosis, which information should the nurse include
regarding cholesterol?
b.
c.
d.
Cholesterol decreases the membrane fluidity of erythrocytes, which reduces its ability to c
Cholesterol increases the membrane fluidity of erythrocytes, which allows binding of exce
Cholesterol increases the membrane fluidity of erythrocytes, which prolongs its life span b
a.
Cholesterol decreases the membrane fluidity of the erythrocyte, which reduces its ability t
ANS: A
In cirrhosis, the cholesterol content of the red blood cell’s plasma membrane increases,
causing a decrease in membrane fluidity that seriously affects the cell’s ability to transport
oxygen.
In cirrhosis, for example, the cholesterol content of the red blood cell’s plasma membrane
increases, causing a decrease in membrane fluidity that seriously affects the cell’s ability to
transport oxygen, not hemoglobin; the hemoglobin carries the oxygen.
In cirrhosis, for example, the cholesterol content of the red blood cell’s plasma membrane
increases, causing a decrease in membrane fluidity that seriously affects the cell’s ability to
transport oxygen; it does not bind excess glucose.
In cirrhosis, for example, the cholesterol content of the red blood cell’s plasma membrane
increases, causing a decrease in membrane fluidity that seriously affects the cell’s ability to
transport oxygen. It does not prolong the life of the RBC and could decrease it.
REF: p. 7
19. A nurse is discussing the movement of fluid across the arterial end of capillary membranes
into the interstitial fluid surrounding the capillary. Which process of fluid movement is the
nurse describing?
a.
b.
c.
Hydrostatic pressure
Osmosis
Diffusion
ANS: A
Blood reaching the capillary bed has a hydrostatic pressure of 25 to 30 mm Hg, which is
sufficient force to push water across the thin capillary membranes into the interstitial space.
Osmosis involves the movement of fluid from an area of higher concentration to an area of
lower concentration. It does not involve pressure or force. It is related to hydrostatic
d.
Active transport
9 | P a g epressure.
Diffusion is the passive movement of a solute from an area of higher solute
concentration to an area of lower solute concentration.
Active transport involves movement up a concentration gradient. REF:
p. 16
20. A patient who has diarrhea receives a hypertonic saline solution intravenously to replace
the sodium and chloride lost in the stool. What effect will this fluid replacement have on cells?
a.
b.
Cells will become hydrated.
Cells will swell or burst.
ANS: C
The hypertonic saline will cause fluid to leave the intracellular space and enter the vascular
space, causing cells to shrink.
Intravenous hypertonic solutions lead to cell dehydration.
Intravenous hypertonic solutions cause fluid to leave cells; thus, they would shrink, not swell.
Intravenous hypertonic solutions do not affect cellular division. REF:
p. 17
21. A nurse is teaching a patient with diabetes how glucose is transported from the blood to
the cell. What type of transport system should the nurse discuss with the patient?
c.
d.
Cells will shrink.
Cells will divide.
a.
b.
c.
d.
Active-mediated transport (active transport)
Active diffusion
Passive osmosis
ANS: D
A well-known passive-mediated transport system is that for glucose in erythrocytes (red
blood cells).
The transport of glucose does not require energy, so active-mediated transport is not correct.
The transport of glucose does not require energy, so active diffusion is not correct.
Osmosis involves the movement of water. REF:
p. 17
22. How are potassium and sodium transported across plasma membranes?
a.
Passive-mediated transport (facilitated diffusion)
By passive electrolyte channels
b.
c.
d.
ANS: C
10 | P a g e
By coupled channels
By adenosine triphosphate enzyme (ATPase)
By diffusionA “carrier” mechanism in the plasma membrane mediates the transport of ions and
nutrients. The best-known pump is the Na+-K+–dependent ATPase pump.
Electrolyte movements require energy and do not move passively.
Enzymes, not electrolytes, are passed via coupled channels.
Electrolytes are not transported by diffusion. REF:
p. 17
23. Why is potassium able to diffuse easily in and out of cells?
a.
Because potassium has a greater concentration in the intracellular fluid (ICF)
b.
c.
d.
Because sodium has a greater concentration in the extracellular fluid (ECF)
Because the resting plasma membrane is more permeable to potassium
Because there is an excess of anions inside the cell
ANS: C
The resting membrane is more permeable to potassium because potassium is more easily
transported inward.
Potassium is greater in concentration in the ICF, but this is not why it is transported more
easily.
Sodium does have a greater concentration, but this is not why potassium moves easily when the
membrane potential is at rest.
It is cations, not anions, that are involved in membrane potential activity. REF: p.
18
24. The ion transporter that moves Na+ and Ca2+ simultaneously in the same
direction is an example of which of the following types of transport?
a.
b.
Biport
Uniport
11 | P a g ec.
d.
Antiport
Symport
ANS: D
When ions are transported in one direction, it is termed symport. There
is no such term as biport.
Uniport refers to the movement of a single molecule.
Antiport refers to movement of molecules in the opposite direction. REF: p.
17
25. During which process can lysosomal enzymes be released to degrade engulfed particles?
a.
b.
Endocytosis
Pinocytosis
ANS: C
Engulfment of particles occurs by phagocytosis.
Endocytosis involves the formation of vesicles to facilitate movement into the cell. Pinocytosis
is a type of endocytosis in which fluids and solute molecules are ingested through formation of
small vesicles.
Exocytosis occurs when coated pits invaginate and internalize ligand-receptor
complexes in coated vesicles.
REF: p. 20
26. A nurse is teaching the staff about cholesterol. Which information should be taught?
The cellular uptake of cholesterol depends on:
c.
d.
Phagocytosis
Exocytosis
a.
b.
c.
d.
Active-mediated transport
The antiport system
Receptor-mediated endocytosis
Passive transport
ANS: C
The cellular uptake of cholesterol depends on receptor-mediated endocytosis.
The cellular uptake of cholesterol depends on receptor-mediated endocytosis; it is not
dependent on active-mediated transport.
The cellular uptake of cholesterol depends on receptor-mediated endocytosis; it is not a part of
the antiport system.
The cellular uptake of cholesterol depends on receptor-mediated endocytosis; it requires
energy and is not passive in transport.
REF: p. 20
27. Some cancer drugs work during the cell cycle phase where nuclear and
cytoplasmic division occurs. What is this cell cycle phase called?
12 | P a g e
a.
b.
c.
G1
S
MANS: C
The M phase includes both nuclear and cytoplasmic division.
The G1 phase includes the period between the M phase and the start of DNA
synthesis.
The S phase include synthesis of DNA in the cell nucleus. The G2
phase includes RNA and protein synthesis.
REF: p. 23
28. What causes the rapid change in the resting membrane potential that initiates an action
potential?
a.
b.
c.
d.
Potassium gates open, and potassium rushes into the cell, changing the membrane potentia
to positive.
Sodium gates open, and sodium rushes into the cell, changing the membrane potential fro
positive.
Sodium gates close, allowing potassium into the cell to change the membrane potential fro
negative.
Potassium gates close, allowing sodium into the cell to change the membrane potential fro
negative.
ANS: B
When the threshold is reached, the cell will continue to depolarize with no further
stimulation. The sodium gates open, and sodium rushes into the cell, causing the
membrane potential to reduce to zero and then become positive (depolarization). Sodium
is involved in creating the action potential, not potassium.
The sodium gate must be open, not closed.
The sodium channel must be open; this is not affected by a change in the potassium gate.
REF: p. 21
29. A cell is isolated, and electrophysiology studies reveal that the resting membrane potential
is –70 millivolts. The predominant intracellular ion is Na+, and the predominant extracellular
ion is K+. With voltage change, which of the following would result in an action potential?
a.
b.
K+ rushing into the cell
Na+ rushing into the cell
ANS: A
With voltage change, potassium rushes into the cell.
Potassium, not sodium, rushes into the cell.
c.
d.
13 | P a g e
Na+ rushing out of the cell
K+ rushing out of the cellPotassium, not sodium, is involved in the process, and potassium moves into the cells, not out.
Potassium rushes into the cell, not out.
REF: p. 22
30. A nurse is teaching the staff about platelet-derived growth factor. Which
information should the nurse include? Platelet-derived growth factor (PDGF)
stimulates the production of:
a.
b.
c.
d.
Platelets
Epidermal cells
Connective tissue cells
Fibroblast cells
ANS: C
Different types of cells require different growth factors; for example, PDGF
stimulates the production of connective tissue cells.
The factor stimulates the production of connective tissue, not platelets.
The factor stimulates the production of connective tissue, not epidermal cells. The
factor stimulates the production of connective tissue, not fibroblast cells.
REF: p. 24
31. The phase of the cell cycle during which the centromeres split and the sister
chromatids are pulled apart is referred to as:
a.
b.
c.
Anaphase
Telophase
Prophase
ANS: A
Anaphase begins when the centromeres split and the sister chromatids are pulled apart.
During telophase, the final stage, a new nuclear membrane is formed around each group of 46
chromosomes, the spindle fibers disappear, and the chromosomes begin to uncoil.
During prophase, the first appearance of chromosomes occurs.
Metaphase occurs when two centrioles located at opposite poles of the cell pull the
chromosomes to opposite sides of the cell.
REF: p. 23
32. What is the role of cytokines in cell reproduction?
a.
d.
Metaphase
Provide growth factor for tissue growth and development
b.
c.
d.
ANS: A
14 | P a g e
Block progress of cell reproduction through the cell cycle
Restrain cell growth and development
Provide nutrients for cell growth and developmentCytokines play a major role in the regulation of tissue growth and development. Cytokines
help overcome intracellular braking mechanisms that restrain cell growth. Cytokines promote
cell growth, not restrain it.
Cytokines regulate growth; they do not provide nutrients. REF:
p. 23
33. A biopsy of the lung bronchi revealed ciliated epithelial cells that are capable of
secretion and absorption. These cells are called
columnar epithelium.
a.
b.
Simple
Ciliated simple
15 | P a g ec.
d.
Stratified
Pseudostratified ciliated
ANS: B
Ciliated simple columnar epithelium are found in the lungs.
Simple columnar epithelium are found from the stomach to the anus.
Stratified columnar epithelium are found in the linings of epiglottis, part of pharynx, anus, and
male urethra.
Pseudostratified ciliate columnar epithelium is found in the linings of large ducts of some
glands (parotid, salivary), male urethra, respiratory passages, and eustachian tubes of ears.
REF: p. 26
34. The nurse would be correct in identifying the predominant extracellular cation as:
a.
Sodium
b.
c.
d.
Potassium
Chloride
Glucose
ANS: A
The predominant extracellular cation is sodium.
Potassium is the predominant intracellular cation.
Chloride is an anion. Urea is a nonelectrolyte.
Glucose is a nonelectrolyte.
REF: p. 20
35. The student is reviewing functions of the cell. The student would be correct in
identifying the primary function of the nerve cell as:
a.
b.
c.
d.
Sensory interpretation
Conductivity
Maintenance of homeostasis
Communication
ANS: B
Conduction as a response to a stimulus is manifested by a wave of excitation; an electrical
potential that passes along the surface of the cell to reach its other parts. Conductivity is the
chief function of nerve cells.
Nerve cells assist with sensory interpretation, but their primary function is
conductivity.
Nerve cells assist with maintenance of homeostasis, but their primary function is
conductivity.
Nerve cells assist with communication, but their primary function is conductivity. REF: p. 2
36. The student is studying for a pathophysiology exam and is trying to remember the
16 | P a g e
a.
All cells have a membrane that is composed of ition of amphipathic. The student should choose which of the following to be correct?
ANS: C
Amphipathic means that one part is hydrophobic (uncharged, or “water hating”) and another
part is hydrophilic (charged, or “water loving”).
Cells have a membrane, but this is not the definition of amphipathic. Cells
have organelles, but this is not the definition of amphipathic.
Cells have receptor sites, but this is not the definition of amphipathic. REF: p.
3
MULTIPLE RESPONSE
1. A nurse recalls that the four basic types of tissues are (select all that apply):
a.
Nerve
b.
c.
d.
e.
f.
Epithelial
Mucosal
Connective
Skeletal
Muscle
ANS: A, B, D, F
Nerve is one of the four basic tissue types. Epithelial is
one of the four basic tissue types Connective is one of
the four basic tissue types.
Muscle is one of the basic tissue types.
Mucosal is a type of epithelial cell and is not a basic tissue type. Skeletal is
a type of connective tissue and is not a basic tissue type. REF: p. 24
2. Characteristics of prokaryotes include which of the following? (Select all that apply.)
a.
b.
c.
They contain no organelles.
Their nuclear material is not encased by a nuclear membrane.
They contain a distinct nucleus.
ANS: A, B
The prokaryotes contain no organelles.
The prokaryotic cells do not have their nuclear materials encased by a nuclear
membrane.
Prokaryotic cells are characterized by lack of a distinct nucleus.
Prokaryotes lack a class of proteins called histones, which in eukaryotic cells bind with DNA
d.
e.
They contain histones.
They contain a cellular membrane.
17 | P a g eand are involved in the supercoiling of DNA.
Prokaryotic cells do not have a cellular membrane. REF:
p. 2
Chapter 02: Genes and Genetic Diseases
Chapter 02: Genes and Genetic Diseases Test Bank
MULTIPLE CHOICE
1. A nurse recalls the basic components of DNA are:
a.
Pentose sugars and four phosphate bases
b.
c.
d.
A phosphate molecule, deoxyribose, and four nitrogenous bases
Adenine, guanine, and purine
Codons, oxygen, and cytosine
ANS: B
DNA has three basic components: the pentose sugar molecule, deoxyribose; a
phosphate molecule; and four types of nitrogenous bases.
DNA contains four nitrogenous bases, not phosphate bases.
Adenine and quinine are purines and are only a portion of the components of DNA. DNA
synthesizes body protein, of which a codon is a component.
REF: p. 35
2. Which of the following mutations have the most significant effect on protein
synthesis?
a.
b.
c.
Base pair substitutions
Silent mutations
Intron mutations
ANS: D
The frameshift mutation involves the insertion or deletion of one or more base pairs of the DNA
molecule. They alter the amino acid sequence.
The base pair substitution is a type of mutation in which one base pair replaces another.
Silent mutations do not change amino acids or protein synthesis. Intron
mutations are part of RNA sequencing.
REF: p. 37
3. The base components of DNA are:
a.
d.
Frameshift mutations
A, G, C, and U
b.
c.
d.
ANS: C
18 | P a g e
P, G, C, and T
A, G, C, and T
X, XX, XY, and YYThe four base components of DNA are cytosine, thymine, adenine, and guanine and are
commonly represented by their first letters: A, C, T, and G.
The four base components of DNA are cytosine, thymine, adenine, and guanine and are
commonly represented by their first letters: A, C, T, and G. U is not included.
The four base components of DNA are cytosine, thymine, adenine, and guanine and are
commonly represented by their first letters: A, C, T, and G. P is not included.
X, XX, XY and YY are components of human chromosomes.
REF: p. 35
4. A DNA strand has a region with the sequence ATCGGAT. Which of the following would be a
complementary strand?
a.
b.
c.
CGATACGT
TAGCCTAG
TUGCCTUG
ANS: B
The consistent pairing of adenine with thymine and of guanine with cytosine is known as
complementary base pairing; thus, A complements to T and C to G and vice versa throughout
the strand.
A complements to T; thus, the first letter must be a T. U
does not represent a complement in the sequence. U does
not represent a complement in the sequence. REF: p. 35
5. A biologist is explaining how RNA directs the synthesis of protein. Which process is the
biologist describing?
d.
UAGCCUAG
a.
b.
c.
d.
Termination
Transcription
Translocation
Translation
ANS: D
In translation, RNA directs the synthesis of a polypeptide, interacting with transfer RNA
(tRNA), a cloverleaf-shaped strand of about 80 nucleotides.
At a termination signal, translation and polypeptide formation cease. This does not involve
synthesis of protein.
Transcription is the process by which DNA specifies a sequence of messenger RNA (mRNA).
Translocation is the interchange of genetic material between nonhomologous
chromosomes.
REF: p. 39
6. When homologous chromosomes fail to separate during meiosis, which of the following
occurs?
19 | P a g ea.
b.
c.
d.
Neurofibromatosis
Nondisjunction
Polyploidy
Conjoined twins
ANS: B
Nondisjunction is an error in which homologous chromosomes or sister chromatids fail to
separate normally during meiosis or mitosis.
Neurofibromatosis is a dominant disorder. It is not due to chromosome failure during meiosis.
Polyploidy occurs when a euploid cell has more than the diploid number of
chromosomes.
Conjoined twins are not due to chromosome failure during meiosis. REF: p.
42
7. A cell that does not contain a multiple of 23 chromosomes is called a
cell.
a.
b.
c.
d.
ANS: C
A polyploid cell is one in which a euploid cell has more than the diploid number of
chromosomes.
A diploid cell is when the somatic cell nucleus has 46 chromosomes in 23 pairs. A euploid
cell is a cell with multiples of the normal number of chromosomes.
A haploid cell has only one member of each chromosome pair, for a total of 23
chromosomes.
REF: p. 39
8. A 20-year-old pregnant female gives birth to a stillborn child. Autopsy reveals that the fetus
has 92 chromosomes. What term may be on the autopsy report to describe this condition?
a.
b.
c.
Biploidy
Triploidy
Tetraploidy
diploid
euploid
polyploid
haploid
20 | P a g ed.
Aneuploidy
ANS: C
Tetraploidy is a condition in which euploid cells have 92 chromosomes. Biploidy
is a euploid cell with 2 times more chromosomes, or 46.
Triploidy is a zygote that has three copies of each chromosome, rather than the usual two.
Aneuploidy is when an aneuploid cell does not contain a multiple of 23 chromosomes. REF: p. 40
9. The condition in which an extra portion of a chromosome is present in each cell is called:
a.
b.
Reciprocal translocation
Partial trisomy
ANS: B
Partial trisomy is a condition in which only an extra portion of a chromosome is present
in each cell.
A reciprocal translocation occurs when breaks take place in two different
chromosomes and the material is exchanged.
An inversion occurs when two breaks take place on a chromosome, followed by the
reinsertion of the missing fragment at its original site, but in inverted order.
Down syndrome is an aneuploidy of the twenty-first chromosome. REF: p.
40
10. After a geneticist talks to the patient about being a chromosomal mosaic, the patient
asks the nurse what that means. How should the nurse respond? You may
genetic disease(s).
c.
d.
Inversion
Down syndrome
a.
b.
c.
d.
Only be a carrier of the
Have a mild form of the
Have two
Be sterile as a result of the
ANS: B
A chromosomal mosaic means the body has two or more different cell lines, each of which has
a different karyotype; thus, the person has a mild form of the disease.
Mosaics are not only carriers; they have the disease.
Mosaics have two different lines but not two different diseases.
Mosaics are not sterile.
REF: p. 42
11. The nurse is teaching staff about the most common cause of Down syndrome. What is
the nurse describing?
a.
b.
21 | P a g e
c.
d.
Paternal nondisjunction
Maternal translocations
Maternal nondisjunction
Paternal translocationsANS: C
The most common cause of Down syndrome is maternal nondisjunction. Down
syndrome is not related to paternal nondisjunction.
Down syndrome is related to the maternal side, but not due to translocation. Down
syndrome is not related to paternal abnormalities.
REF: p. 42
12. A patient wants to know the risk factors for Down syndrome. What is the nurse’s best
response?
a.
b.
c.
d.
Fetal exposure to mutagens in the uterus
Increased paternal age
Family history of Down syndrome
Pregnancy in women over age 35
ANS: D
The primary risk for Down syndrome is pregnancy in women over 35. Down
syndrome is a trisomy and not due to fetal exposure.
Paternal age is not a risk factor in Down syndrome.
Down syndrome is a chromosomal abnormality and is not related to family history. REF: p.
42
13. A 13-year-old girl has a karyotype that reveals an absent homologous X chromosome with
only a single X chromosome present. What medical diagnosis will the nurse observe on the
chart?
22 | P a g ea.
b.
c.
d.
Down syndrome
Cri du chat syndrome
Turner syndrome
Fragile X syndrome
ANS: C
A condition with the presence of a single X chromosome and no homologous X or Y
chromosome, so the individual has a total of 45 chromosomes, is known as Turner syndrome.
Down syndrome is a change in one arm of a chromosome. Cri du
chat syndrome is due to a chromosome deletion.
Fragile X syndrome is due to a break or a gap in a chromosome. REF: p.
43
14. An XXY person asks the nurse what this genetic disorder is called. What is the
nurse’s best response? This disorder is
syndrome.
a.
b.
c.
d.
Turner
Klinefelter
Down
Fragile X
ANS: B
Individuals with at least two X chromosomes and one Y chromosome in each cell (47 XXY
karyotype) have a disorder known as Klinefelter syndrome.
A condition with the presence of a single X chromosome and no homologous X or Y
chromosome, so the individual has a total of 45 chromosomes, is known as Turner syndrome.
Down syndrome is a trisomy.
Fragile X syndrome is due to a break or a gap in a chromosome, not an extra
chromosome.
REF: p. 43
15. A patient has severe mental retardation caused by a deletion of part of chromosome 5.
What genetic disorder will the nurse see documented in the chart?
a.
b.
Prader-Willi syndrome
Down syndrome
23 | P a g ec.
d.
Cri du chat syndrome
Trisomy X
ANS: C
Cri du chat syndrome means “cry of the cat” and describes the characteristic cry of the affected
child. Another symptom of the disorder is mental retardation.
Prader-Willi syndrome is characterized by short stature, obesity, and hypogonadism. Down
syndrome does cause mental retardation, but is due to chromosome 21, not chromosome 5.
Trisomy X can result in mental retardation, but is due to an extra X chromosome. REF: p.
43
16. A couple has three offspring: one child with an autosomal dominant disease trait and two
who are normal. The father is affected by the autosomal dominant disease, but the mother
does not have the disease gene. What is the recurrence risk of this autosomal dominant
disease for their next child?
a.
b.
c.
ANS: A
For each child with an autosomal dominant disease parent there is a 1 in 2, or 50%, risk.
The risk is 50%.
The risk is 50%.
The risk can be determined and the risk is 50%. REF:
p. 46
17. An aide asks the nurse why people who have neurofibromatosis will show varying degrees of
the disease. Which genetic principle should the nurse explain to the aide?
50%
33%
25%
d.
Impossible to determine
a.
b.
c.
d.
Penetrance
Expressivity
Dominance
Recessiveness
ANS: B
Expressivity is the extent of variation in phenotype associated with a particular genotype. For
neurofibromatosis, a variety of manifestations occur among individuals. The penetrance of a trait
is the percentage of individuals with a specific genotype who also exhibit the expected
phenotype.
Dominance refers to observable traits and risk of transmission.
Recessiveness refers to silent strains with reduced risk of occurrence. REF: p.
48
18. When a patient asks what causes cystic fibrosis, how should the nurse respond?
24 | P a g eCystic fibrosis is caused by an
X-linked dominant
gene.
a.
b.
c.
d.
X-linked recessive
Autosomal dominant
Autosomal recessive
ANS: D
Cystic fibrosis is an autosomal recessive disorder. Cystic
fibrosis is not X linked, but autosomal.
Cystic fibrosis is not X linked, but recessive. Cystic
fibrosis is not dominant.
REF: p. 50
19. A 15-year-old female is diagnosed with Prader-Willi syndrome. This condition is an
example of:
a.
b.
c.
Gene imprinting
An autosomal recessive trait
An autosomal dominant trait
ANS: A
Prader-Willi is an example of gene imprinting.
Prader-Willi is not an autosomal recessive trait, but due to gene imprinting. Prader-
Willi is not an autosomal dominant train, but due to gene imprinting. Prader-Willi is
not a sex-linked trait, but due to gene imprinting.
REF: p. 49
20. A patient, age 9, is admitted to a pediatric unit with Duchenne muscular dystrophy.
When planning care the nurse recalls the patient inherited this condition
through a
d.
A sex-linked trait
trait.
a.
b.
c.
d.
Sex-linked dominant
Sex-influenced
Sex-limited
Sex-linked recessive
ANS: D
Duchenne muscular dystrophy is a relatively common X-linked recessive disorder.
Duchenne is a recessive trait, not dominant.
Duchenne is a sex-linked, not sex-influenced, trait.
Duchenne is a sex-linked, not sex-limited, trait.
REF: p. 52
21. A child is born with blue eyes (bb). The child’s mother has blue eyes and the father has
brown eyes. Which of the following represents the father?
25 | P a g e
a.
b.
c
Bb
Bb
BBANS: B
The father would need to have one b and one B because blue eyes are recessive and the father
has a dominant eye color.
bb is incorrect because, with this description, the father could not have brown eyes. BB would
describe the father’s brown eyes, but without a b he could not father a blue- eyed child.
The father would have only two, not three. REF:
p. 52
22. A child is diagnosed with cystic fibrosis. History reveals that the child’s parents are
siblings. Cystic fibrosis was most likely the result of:
a.
b.
c.
X inactivation
Genomic imprinting
Consanguinity
26 | P a g ed.
Obligate carriers
ANS: C
Consanguinity refers to the mating of two related individuals, and the offspring of such
matings are said to be inbred. Consanguineous matings produce a significant increase in
recessive disorders and are seen most often in pedigrees for rare recessive disorders.
X inactivation occurs when one X chromosome in the somatic cells of females is
permanently inactivated.
Genomic imprinting is related to methylation and other changes.
Obligate carriers are those who have an affected parent and affected children and,
therefore, must themselves carry the mutation.
REF: p. 50
23. A 12-year-old male is diagnosed with Klinefelter syndrome. His karyotype would reveal
which of the following?
a.
b.
c.
XY
XX
XYY
ANS: D
A person with Klinefelter syndrome has an XXY karyotype. An XY
is a normal male.
An XX is a normal female.
An XYY is an aneuploid karyotype. REF:
p. 51
24. To express a polygenic trait:
a.
d.
XXY
Genes must interact with the environment.
b.
c.
d.
Several genes must act together.
Multiple mutations must occur in the same family.
Penetrance must occur.
ANS: B
Polygenic traits are those that result from several genes acting together.
When environmental factors influence the expression of the trait, the term
multifactorial inheritance is used.
When multiple mutations occur in the same family, the mechanism most likely responsible
is termed germline mosaicism.
Penetrance of a trait is the percentage of individuals with a specific genotype who also exhibit the
expected phenotype.
REF: p. 54
25. What is the diagnosis of a 13-year-old female who has a karyotype that reveals an absent
homologous X chromosome with only a single X chromosome present? Her features include a
27 | P a g e
a.
b
Down syndrome
C i d
h
dshort stature, widely spaced nipples, reduced carrying angle at the elbow, and sparse body hair.
ANS: C
Turner syndrome is characterized by short stature, female genitalia, webbed neck,
shieldlike chest with underdeveloped breasts and widely spaced nipples, and imperfectly
developed ovaries.
Down syndrome is characterized by distinctive characteristics: low nasal bridge,
epicanthal folds, protruding tongue, and low-set ears.
Cri du chat syndrome is characterized by low birth weight, severe mental retardation,
microcephaly (smaller than normal head size), and heart defects.
Klinefelter syndrome is characterized by small testes, some development of the breasts,
sparse body hair, and long limbs.
REF: p. 43
26. A normal male and a female carrier for red-green color blindness mate. Given that red-
green color blindness is an X-linked recessive trait, what is the likelihood of their children being
affected?
ANS: D
Because a single copy of an X-linked recessive gene will cause disease in a male, whereas
two copies are required for disease expression in females, more males are affected by X-
linked recessive diseases than are females.
Males are more often affected at a greater than 25% rate. Males
are more often affected at a greater than 50% rate. Males are
most often affected.
REF: p. 27
27. The gradual increase in height among the human population over the past 100 years is
an example of:
a.
b.
c.
d.
25%
50%
Females most affected; no males affected
Males most affected; no females affected
a.
b.
c.
A polygenic trait
A multifactorial trait
Crossing over
ANS: B
The gradual increase in height is an example of multifactorial traits influenced by genes
and also by environment.
Polygenic traits result from several genes acting together.
Crossing over is an abnormal chromosome structure.
Recombination results from new arrangements of alleles. REF:
p. 54
28. When discussing DNA replication, which enzyme is most important?
d.
Recombination
28 | P a g ea.
b.
c.
d.
RNA polymerase
Transfer RNA
Messenger RNA
DNA polymerase
ANS: D
DNA polymerase is the primary enzyme involved in replication. It adds bases to the new DNA
strand and performs “proofreading” functions.
It is DNA polymerase, not RNA polymerase, that is most important for DNA
replication.
It is DNA polymerase, not transfer RNA, that is most important for DNA replication.
It is DNA polymerase, not messenger RNA, that is most important for DNA
replication.
REF: p. 36
29. The regions of the heterogeneous nuclear RNA that must be spliced out to form
functional RNA are called:
a.
b.
c.
Promoter sites
Introns
Exons
ANS: B
Introns are spliced from the mRNA before the mRNA leaves the nucleus.
A promoter site is a sequence of DNA that specifies the beginning of a gene.
In eukaryotes, many RNA sequences are removed by nuclear enzymes; the sequences that are
left to code for proteins are called exons.
In translation, RNA directs the synthesis of a polypeptide, a cloverleaf-shaped strand of about
80 nucleotides. The tRNA molecule has a site where an amino acid attaches. The three-
nucleotide sequence at the opposite side of the cloverleaf is called the anticodon.
REF: p. 39
30. A 5-year-old male presents with mental retardation and is diagnosed with fragile X
syndrome. When the parents ask what caused this, how should the geneticist respond? This
was most probably caused from:
d.
Anticodon
a.
b.
c.
d.
Translocation
Inversion
Nondisjunction
Duplication at fragile sites
ANS: D
Unaffected transmitting males have been shown to have more than about 50 repeated DNA
29 | P a g esequences near the beginning of the fragile X gene.
Translocation effects do not result in mental retardation.
Inversions have no physical effects.
Fragile X is not related to nondisjunction.
REF: p. 45
31. A 50-year-old male was recently diagnosed with Huntington disease.
Transmission of this disease is associated with:
a.
b.
c.
Penetrance
Recurrence risk
Expressivity
ANS: D
A key feature of Huntington disease is its delayed age of onset such that symptoms are not
seen until 40 years of age or later.
The penetrance of a trait is the percentage of individuals with a specific genotype who also
exhibit the expected phenotype.
Recurrence risk is the percentage of family members that will inherit the disease.
Expressivity is the extent of variation in phenotype associated with a particular genotype.
REF: p. 48
32. Mutations that do not change the amino acid sequence and thus have no
consequence are termed
d.
Delayed age of onset
mutations.
a.
b.
c.
d.
Frameshift
Spontaneous
Silent
Missense
ANS: C
Silent mutations do not change the amino acid sequence and have no consequences. Frameshift
mutation involves the insertion or deletion of one or more base pairs of the DNA molecule. They
alter the amino acid sequence.
Spontaneous mutations occur in the absence of exposure to a mutagen and produce changes
in amino acid sequence.
Missense mutations, a form of base pair substitution, alter amino acids, which produce a change
(i.e., the “sense”) in a single amino acid.
REF: p. 37
33. A nurse is reviewing the pedigree chart. When checking for a proband, what is the nurse
looking for?
30 | P a g ea. b.
c. d. The person who is first diagnosed with a genetic disease
The individual who has a disease gene but is phenotypically normal The phenotype of genetic material The codominance
ANS: A The pedigree chart summarizes family relationships and shows which members of a family are affected by a genetic disease. The pedigree begins with the proband. The person who has a disease gene but is phenotypically normal is a carrier. The phenotype is the result of both genotype and environment; it is not a proband. Codominance is not represented by proband, but it occurs when the heterozygote is distinguishable from both homozygotes. REF: p. 46 34. Which of the following disorders is manifested primarily in males? a.
Cystic fibrosis b. c. d.
Neurofibromatosis Muscular dystrophy Klinefelter syndrome
ANS: C Muscular dystrophy is manifested primarily in males. Cystic fibrosis is manifested in males and females. Neurofibromatosis is manifested in males and females. Klinefelter syndrome is manifested in males and females. REF: p. 52
MULTIPLE RESPONSE 1. When the nurse is teaching the staff about X-linked recessive disorders, which information should the nurse include? (Select all that apply.) ANS: B, C, D The principles of X-linked recessive inheritance include: the trait is seen much more often in males than in females; the trait is never transmitted from father to son; the gene can be transmitted through a series of carrier females; the gene is passed from an affected father to all his daughters, who, as phenotypically normal carriers, transmit it to approximately half their sons, who are affected. X-linked recessive disorders can skip generations since it is a 1 in 4 chance. REF: p. 52 Chapter 03: Altered Cellular and Tissue Biology
a. b. c. d. e. The trait is seen much more often in females than in males. The trait is never transmitted from father to son. The gene can be transmitted through a series of carrier females. The gene is passed from an affected father to all his daughters. The trait never skips generations.
Chapter 03: Altered Cellular and Tissue Biology Test Bank
31 | P a g e