TEST BANK MEDICAL SURGICAL NURSING Concepts for Interprofessional 9TH EDITION Ignatavicius M. Linda Workman Cherie Rebarr 01: Overview of Professional Nursing Concepts for Medical- Surgical Nursing .................................................. 2 Chapter 02: Overview of Health Concepts for Medical-Surgical Nursing ........................................................................ 8 Chapter 03: Common Health Problems of Older Adults .................................................................................................. 13 Chapter 04: Assessment and Care of Patients with Pain ................................................................................................. 20 Chapter 05: Genetic Concepts for Medical-Surgical Nursing .......................................................................................... 32 Chapter 06: Rehabilitation Concepts for Chronic and Disabling Health Problems ........................................................ 38 Chapter 07: End-of-Life Care ............................................................................................................................................ 45 Chapter 08: Concepts of Emergency and Trauma Nursing .............................................................................................. 51 Chapter 09: Care of Patients with Common Environmental Emergencies ...................................................................... 57 Chapter 10: Concepts of Emergency and Disaster Preparedness .................................................................................... 64 Chapter 11: Assessment and Care of Patients with Fluid and Electrolyte Imbalances .................................................... 70 Chapter 12: Assessment and Care of Patients with Acid-Base Imbalances ..................................................................... 78 Chapter 13: Infusion Therapy ............................................................................................................................................ 85 Chapter 14: Care of Preoperative Patients ........................................................................................................................ 96 Chapter 15: Care of Intraoperative Patients..................................................................................................................... 105 Chapter 16: Care of Postoperative Patients ....................................................................................................................... 111 Chapter 17: Inflammation and Immunity ........................................................................................................................ 118 Chapter 18: Care of Patients with Arthritis and Other Connective Tissue Diseases ...................................................... 125 Chapter 19: Care of Patients with HIV Disease ............................................................................................................... 141 Chapter 20: Care of Patients with Hypersensitivity (Allergy) and Autoimmunity ......................................................... 150 Chapter 21: Cancer Development ..................................................................................................................................... 154 Chapter 22: Care of Patients with Cancer ........................................................................................................................ 159 Chapter 23: Care of Patients with Infection..................................................................................................................... 169 Chapter 24: Assessment of the Skin, Hair, and Nails...................................................................................................... 176 Chapter 25: Care of Patients with Skin Problems .......................................................................................................... 180 Chapter 26: Care of Patients with Burns.......................................................................................................................... 197 Chapter 27: Assessment of the Respiratory System ........................................................................................................ 214 Chapter 28: Care of Patients Requiring Oxygen Therapy or Tracheostomy ................................................................... 221 Chapter 29: Care of Patients with Noninfectious Upper Respiratory Problems ............................................................ 227 Chapter 30: Care of Patients with Noninfectious Lower Respiratory Problems............................................................ 233 Chapter 31: Care of Patients with Infectious Respiratory Problems ............................................................................. 246 Chapter 32: Care of Critically Ill Patients with Respiratory Problems ...........................................................................257 Chapter 33: Assessment of the Cardiovascular System .................................................................................................. 271 Chapter 34: Care of Patients with Dysrhythmias ........................................................................................................... 280 Chapter 35: Care of Patients with Cardiac Problems ..................................................................................................... 289 Chapter 36: Care of Patients with Vascular Problems ................................................................................................... 300 Chapter 37: Care of Patients with Shock .......................................................................................................................... 313 Chapter 38: Care of Patients with Acute Coronary Syndromes ..................................................................................... 320 Chapter 39: Assessment of the Hematologic System ..................................................................................................... 330 Chapter 40: Care of Patients with Hematologic Problems ............................................................................................ 334 Chapter 41: Assessment of the Nervous System ............................................................................................................. 346 Chapter 42: Care of Patients with Problems of the CNS: The Brain .............................................................................. 357 1 | P a g eChapter 43: Care of Patients with Problems of the CNS: The Spinal Cord ................................................................... 368
Chapter 44: Care of Patients with Problems of the Peripheral Nervous System ........................................................... 378
Chapter 45: Care of Critically Ill Patients with Neurologic Problems ........................................................................... 383
Chapter 46: Assessment of the Eye and Vision .............................................................................................................. 397
Chapter 47: Care of Patients with Eye and Vision Problems ......................................................................................... 401
Chapter 48: Assessment and Care of Patients with Ear and Hearing Problems ........................................................... 406
Chapter 49: Assessment of the Musculoskeletal System ................................................................................................ 414
Chapter 50: Care of Patients with Musculoskeletal Problems ........................................................................................418
Chapter 51: Care of Patients with Musculoskeletal Trauma .......................................................................................... 427
Chapter 52: Assessment of the Gastrointestinal System ................................................................................................ 438
Chapter 53: Care of Patients with Oral Cavity Problems ............................................................................................... 444
Chapter 54: Care of Patients with Esophageal Problems ............................................................................................... 448
Chapter 55: Care of Patients with Stomach Disorders ....................................................................................................457
Chapter 56: Care of Patients with Noninflammatory Intestinal Disorders................................................................... 464
Chapter 57: Care of Patients with Inflammatory Intestinal Disorders .......................................................................... 474
Chapter 58: Care of Patients with Liver Problems ......................................................................................................... 484
Chapter 59: Care of Patients with Problems of the Biliary System and Pancreas ......................................................... 493
Chapter 60: Care of Patients with Malnutrition: Undernutrition and Obesity ............................................................. 502
Chapter 61: Assessment of the Endocrine System ........................................................................................................... 511
Chapter 62: Care of Patients with Pituitary and Adrenal Gland Problems .................................................................... 517
Chapter 63: Care of Patients with Problems of the Thyroid and Parathyroid Glands ................................................... 525
Chapter 64: Care of Patients with Diabetes Mellitus ..................................................................................................... 532
Chapter 65: Assessment of the Renal/Urinary System ................................................................................................... 555
Chapter 66: Care of Patients with Urinary Problems ..................................................................................................... 563
Chapter 67: Care of Patients with Kidney Disorders ....................................................................................................... 575
Chapter 68: Care of Patients with Acute Kidney Injury and Chronic Kidney Disease .................................................. 582
Chapter 69: Assessment of the Reproductive System .................................................................................................... 594
Chapter 70: Care of Patients with Breast Disorders ........................................................................................................597
Chapter 71: Care of Patients with Gynecologic Problems .............................................................................................. 605
Chapter 72: Care of Patients with Male Reproductive Problems ................................................................................... 612
Chapter 73: Care of Transgender Patients ....................................................................................................................... 621
Chapter 74: Care of Patients with Sexually Transmitted Diseases ................................................................................ 625
Chapter 01: Overview of Professional Nursing Concepts for Medical- Surgical
Nursing
MULTIPLE CHOICE
1. A nurse wishes to provide client-centered care in all interactions. Which action by
the nurse best demonstrates this concept?
a. Assesses for cultural influences affecting health care
b. Ensures that all the clients basic needs are met
c. Tells the client and family about all upcoming tests
d. Thoroughly orients the client and family to the room
ANS: A
Competency in client-focused care is demonstrated when the nurse focuses on communication,
culture, respect compassion, client education, and empowerment. By assessing the effect of the
2 | P a g eclients culture on health care, this nurse is practicing client-focused care. Providing for basic
needs does not demonstrate this competence.
Simply telling the client about all upcoming tests is not providing empowering education.
Orienting the client and family to the room is an important safety measure, but not directly
related to demonstrating client-centered care.
DIF: Understanding/Comprehension REF: 3
KEY: Patient-centered care| culture MSC: Integrated
Process: Caring NOT: Client Needs Category: Psychosocial
Integrity
2. A nurse is caring for a postoperative client on the surgical unit. The clients blood pressure
was 142/76 mm Hg 30 minutes ago, and now is 88/50 mm Hg. What action by the nurse is
best?
a. Call the Rapid Response Team.
b. Document and continue to monitor.
c. Notify the primary care provider.
d. Repeat blood pressure measurement in 15 minutes.
ANS: A
The purpose of the Rapid Response Team (RRT) is to intervene when clients are deteriorating
before they suffer either respiratory or cardiac arrest. Since the client has manifested a
significant change, the nurse should call the RRT. Changes in blood pressure, mental status,
heart rate, and pain are particularly significant.
Documentation is vital, but the nurse must do more than document. The primary care
provider should be notified, but this is not the priority over calling the RRT. The clients
blood pressure should be reassessed frequently, but the priority is getting the rapid care to
the client.
DIF: Applying/Application REF: 3
KEY: Rapid Response Team (RRT)| medical
emergencies MSC: Integrated Process:
Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation
3. A nurse is orienting a new client and family to the inpatient unit. What information does the
nurse provide to help the client promote his or her own safety?
a. Encourage the client and family to be active partners.
b. Have the client monitor hand hygiene in caregivers.
c. Offer the family the opportunity to stay with the client.
d. Tell the client to always wear his or her armband.
ANS: A
Each action could be important for the client or family to perform. However, encouraging the
client to be active in his or her health care as a partner is the most critical. The other actions are
very limited in scope and do not provide the broad protection that being active and involved
does.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
3 KEY: Patient safety
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
4. A new nurse is working with a preceptor on an inpatient medical-surgical unit. The
preceptor advises the student that which is the priority when working as a professional
nurse?
a. Attending to holistic client needs
b. Ensuring client safety
3 | P a g ec. Not making medication errors
d. Providing client-focused care
ANS: B
All actions are appropriate for the professional nurse. However, ensuring client safety is the
priority. Up to 98,000 deaths result each year from errors in hospital care, according to the
2000 Institute of Medicine report. Many more clients have suffered injuries and less serious
outcomes. Every nurse has the responsibility to guard the clients safety.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
2 KEY: Patient safety
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Intervention
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
5. A client is going to be admitted for a scheduled surgical procedure. Which action does the
nurse explain is the most important thing the client can do to protect against errors?
a. Bring a list of all medications and what they are for.
b. Keep the doctors phone number by the telephone.
c. Make sure all providers wash hands before entering the room.
d. Write down the name of each caregiver who comes in the room.
ANS: A
Medication errors are the most common type of health care mistake. The Joint Commissions
Speak Up campaign encourages clients to help ensure their safety. One recommendation is for
clients to know all their medications and why they take them. This will help prevent medication
errors.
DIF: Applying/Application REF: 4
KEY: Speak Up campaign| patient safety MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
6. Which action by the nurse working with a client best demonstrates respect for autonomy?
a. Asks if the client has questions before signing a consent
b. Gives the client accurate information when questioned
c. Keeps the promises made to the client and family
d. Treats the client fairly compared to other clients
ANS: A
Autonomy is self-determination. The client should make decisions regarding care. When the
nurse obtains a signature on the consent form, assessing if the client still has questions is vital,
because without full information the client cannot practice autonomy. Giving accurate
information is practicing with veracity.
Keeping promises is upholding fidelity. Treating the client fairly is providing social justice.
DIF: Applying/Application REF: 4
KEY: Autonomy| ethical principles MSC: Integrated Process: Caring
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
7. A student nurse asks the faculty to explain best practices when communicating with a
person from the lesbian, gay, bisexual, transgender, and queer/questioning (LGBTQ)
community. What answer by the faculty is most accurate?
a. Avoid embarrassing the client by asking questions.
b. Dont make assumptions about their health needs.
c. Most LGBTQ people do not want to share information.
d. No differences exist in communicating with this population.
ANS: B
Many members of the LGBTQ community have faced discrimination from health care providers
and may be reluctant to seek health care. The nurse should never make assumptions about the
4 | P a g eneeds of members of this population. Rather, respectful questions are appropriate. If
approached with sensitivity, the client with any health care need is more likely to answer
honestly.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
4 KEY: LGBTQ| diversity
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Psychosocial Integrity
8. A nurse is calling the on-call physician about a client who had a hysterectomy 2 days ago and
has pain that is unrelieved by the prescribed narcotic pain medication. Which statement is
part of the SBAR format for communication?
a. A: I would like you to order a different pain medication.
b. B: This client has allergies to morphine and codeine.
c. R: Dr. Smith doesnt like nonsteroidal anti-inflammatory meds.
d. S: This client had a vaginal hysterectomy 2 days ago.
ANS: B
SBAR is a recommended form of communication, and the acronym stands for Situation,
Background, Assessment, and Recommendation. Appropriate background information
includes allergies to medications the on-call physician might order. Situation describes what is
happening right now that must be communicated; the clients surgery 2 days ago would be
considered background. Assessment would include an analysis of the clients problem; asking
for a different pain medication is a recommendation. Recommendation is a statement of what
is needed or what outcome is desired; this information about the surgeons preference might
be better placed in background.
DIF: Applying/Application REF: 5
KEY: SBAR| communication
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
9. A nurse working on a cardiac unit delegated taking vital signs to an experienced
unlicensed assistive personnel (UAP). Four hours later, the nurse notes the clients blood
pressure is much higher than previous readings, and the clients mental status has changed.
What action by the nurse would most likely have prevented this negative outcome?
a. Determining if the UAP knew how to take blood pressure
b. Double-checking the UAP by taking another blood pressure
c. Providing more appropriate supervision of the UAP
d. Taking the blood pressure instead of delegating the task
ANS: C
Supervision is one of the five rights of delegation and includes directing, evaluating, and
following up on delegated tasks. The nurse should either have asked the UAP about the vital
signs or instructed the UAP to report them right away. An experienced UAP should know how
to take vital signs and the nurse should not have to assess this at this point. Double-checking
the work defeats the purpose of delegation. Vital signs are within the scope of practice for a
UAP and are permissible to delegate. The only appropriate answer is that the nurse did not
provide adequate instruction to the UAP.
DIF: Applying/Application REF: 6
KEY: Supervision| delegation| unlicensed assistive
personnel MSC: Integrated Process: Communication
and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
10. A nurse is talking with a client who is moving to a new state and needs to find a new doctor
and hospital there. What advice by the nurse is best?
a. Ask the hospitals there about standard nurse-client ratios.
5 | P a g eb. Choose the hospital that has the newest technology.
c. Find a hospital that is accredited by The Joint Commission.
d. Use a facility affiliated with a medical or nursing school.
ANS: C
Accreditation by The Joint Commission (TJC) or other accrediting body gives assurance that the
facility has a focus on safety. Nurse-client ratios differ by unit type and change over time. New
technology doesnt necessarily mean the hospital is safe. Affiliation with a health professions
school has several advantages, but safety is most important.
DIF: Understanding/Comprehension
REF: 2 KEY: The Joint Commission (TJC)|
accreditation
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
11. A newly graduated nurse in the hospital states that, since she is so new, she cannot
participate in quality improvement (QI) projects. What response by the precepting nurse is
best?
a. All staff nurses are required to participate in quality improvement here.
b. Even being new, you can implement activities designed to improve care.
c. Its easy to identify what indicators should be used to measure quality.
d. You should ask to be assigned to the research and quality committee.
ANS: B
The preceptor should try to reassure the nurse that implementing QI measures is not out of
line for a newly licensed nurse. Simply stating that all nurses are required to participate does
not help the nurse understand how that is possible and is dismissive. Identifying indicators of
quality is not an easy, quick process and would not be the best place to suggest a new nurse to
start. Asking to be assigned to the QI committee does not give the nurse information about how
to implement QI in daily practice.
DIF: Applying/Application REF: 6
KEY: Quality improvement
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
MULTIPLE RESPONSE
1. A nurse is interested in making interdisciplinary work a high priority. Which actions by
the nurse best demonstrate this skill? (Select all that apply.)
a. Consults with other disciplines on client care
b. Coordinates discharge planning for home safety
c. Participates in comprehensive client rounding
d. Routinely asks other disciplines about client progress
e. Shows the nursing care plans to other disciplines
ANS: A, B, C, D
Collaborating with the interdisciplinary team involves planning, implementing, and evaluating
client care as a team with all other disciplines included. Simply showing other caregivers the
nursing care plan is not actively involving them or collaborating with them.
DIF: Applying/Application REF: 4
KEY: Collaboration| interdisciplinary team
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
2. A nurse manager wishes to ensure that the nurses on the unit are practicing at their highest
levels of competency. Which areas should the manager assess to determine if the nursing staff
demonstrate competency according to the Institute of Medicine (IOM) report Health
Professions Education: A Bridge to Quality? (Select all that apply.)
6 | P a g ea. Collaborating with an interdisciplinary team
b. Implementing evidence-based care
c. Providing family-focused care
d. Routinely using informatics in practice
e. Using quality improvement in client care
ANS: A, B, D, E
The IOM report lists five broad core competencies that all health care providers should practice.
These include collaborating with the interdisciplinary team, implementing evidence-based
practice, providing client-focused care, using informatics in client care, and using quality
improvement in client care.
DIF: Remembering/Knowledge REF: 3
KEY: Competencies| Institute of Medicine
(IOM) MSC: Integrated Process: Nursing
Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
3. The nurse utilizing evidence-based practice (EBP) considers which factors when planning
care? (Select all that apply.)
a. Cost-saving measures
b. Nurses expertise
c. Client preferences
d. Research findings
e. Values of the client
ANS: B, C, D, E
EBP consists of utilizing current evidence, the clients values and preferences, and the nurses
expertise when planning care. It does not include cost-saving measures.
DIF: Remembering/Knowledge
REF: 6 KEY: Evidence-based
practice (EBP)
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Planning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
4. A nurse manager wants to improve hand-off communication among the staff. What actions
by the manager would best help achieve this goal? (Select all that apply.)
a. Attend hand-off rounds to coach and mentor.
b. Conduct audits of staff using a new template.
c. Create a template of topics to include in report.
d. Encourage staff to ask questions during hand-off.
e. Give raises based on compliance with reporting.
ANS: A, B, C, D
A good tool for standardizing hand-off reports and other critical communication is the SHARE
model. SHARE stands for standardize critical information, hardwire within your system, allow
opportunities to ask questions, reinforce quality and measurement, and educate and coach.
Attending hand-off report gives the manager opportunities to educate and coach. Conducting
audits is part of reinforcing quality. Creating a template is hardwiring within the system.
Encouraging staff to ask questions and think critically about the information is allowing
opportunities to ask questions. The manager may need to tie raises into compliance if the staff
is resistive and other measures have failed, but this is not part of the SHARE model.
DIF: Applying/Application REF: 5
KEY: SHARE| hand-off
communication
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Intervention
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
7 | P a g eChapter 02: Overview of Health Concepts for Medical-Surgical Nursing
MULTIPLE CHOICE
1. Acid-base balance occurs when the pH level of the blood is between:
a. 7.3 and 7.5
b. 7.35 and 7.45
c. 7.4 and 7.5
d. 7.25 and 7.35
ANS: B
Acid-base balance is the maintenance of arterial blood pH between 7.35 and 7.45 through
hydrogen ion production and elimination.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
13 KEY: Assessment
MSC: Physiological Adaptation | Fluid and Electrolyte
Imbalances NOT: Describe common fluid, electrolyte, and
acid-base imbalances.
2. The nurse would expect a patient with respiratory acidosis to have an excessive amount of
a. Hydrogen ions.
b. Bicarbonate.
c. Oxygen.
d. Phosphate.
ANS: A
Respiratory acidosis occurs when the arterial blood pH level falls below 7.35 and is caused by
either too many hydrogen ions in the body (respiratory acidosis) or too little bicarbonate
(metabolic acidosis). Excessive oxygen and phosphate are not characteristic of respiratory
acidosis.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
13 KEY: Assessment
MSC: Physiological Adaptation | Fluid and Electrolyte
Imbalances NOT: Describe common fluid, electrolyte, and
acid-base imbalances.
3. The best way for an individual to maintain acid-base balance is to
a. avoid or quit smoking.
b. exercise regularly.
c. eat healthy and well-balanced meals.
d. All of the above.
ANS: D
Maintaining a healthy lifestyle is the best way to maintain acid-base balance. For example, most
cases of COPD can be prevented by avoiding or quitting smoking, while regular exercise and a
healthy diet can decrease the incidence of type-2 diabetes.
DIF: Patient education
REF: 14 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
4. The process to control cellular growth, replication, and differentiation to maintain homeostasis is
called:
a. cellular regulation.
b. cellular impairment.
c. cellular reproduction.
8 | P a g ed. cellular tumor.
ANS: A
Cellular Regulation is the term used to describe both the positive and negative aspects of cellular
function
within the body.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
14 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
5. A defining characteristic of malignant (cancerous) cells is:
a. they cannot spread to other tissues or organs.
b. they can invade healthy cells, tissues, and organs.
c. they are not usually a health risk.
d. none of the above.
ANS: B
Malignant (cancerous) cells have no comparison to the original cells from which they are
derived, and they have the ability to invade healthy cells, tissues, and other organs through
tumor formation and invasion. On the other hand, Benign cells do not have the ability to spread
to other tissues or organs.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
14 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
6. Specialized cells that circulate in the body to promote clotting are called:
a. anticoagulants.
b. proteins.
c. emboli.
d. platelets.
ANS: D
Clotting is a complex, multi-step process through which blood forms a protein-based clot to
prevent excessive bleeding. Platelets (thrombocytes) are the specialized cells that circulate in
the blood and are activated when an injury occurs. Once activated, these cells become sticky,
causing them to clump together to form a temporary, localized, solid plug.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
15 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
7. An increase in platelet stickiness can lead to:
a. hypercoagulability
b. thromobocytopenia
c. embolus
d. atrial fibrillation
ANS: A
Hypercoagulability refers to an increase in clotting ability caused by an excess of platelets or
excessive plately stickiness, which can impair blood flow. The opposite end of the spectrum
involves an inability to form adequate clots, which often occurs when there is an inadequate
number of circulating platelets or a reduction in platelet stickiness.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
9 | P a g e15 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
8. Signs and symptoms of
a. arterial
b. venous
c. partial
d. atrial
ANS: B
Venous thrombosis is a clot formation in either superficial or deep veins, usually in the leg, and
can be observed locally.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
16 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
9. A serious condition which is not locally observable and is typically manifested by decreased
blood flow to a distal extremity is known as
thrombosis.
a. arterial
b. venous
c. partial
d. atrial
ANS: A
Arterial thrombosis is manifested by decreased blood flow (perfusion) to a distal extremity or
internal organ. For example, the distal leg can become pale and cool in the case of a femoral
arterial clot due to blockage of blood to the leg. This is an emergent condition and requires
immediate intervention.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
16 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
10. A high-level thinking process that allows an individual to make decisions and judgments is known as:
a. amnesia
b. personality
c. reasoning
d. memory
ANS: C
Reasoning is the high-level cognitive thinking process that helps individuals make decisions
and judgments. Personality is the way an individual feels and behaves, while Memory is the
ability of an individual to retain and recall information. Amnesia refers to a loss of memory
caused by brain trauma, congenital disorders, or acute health problems.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
16 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Psychosocial Integrity
11. A form of inadequate cognition in older adults which is manifested by an acute,
fluctuating confusional state is known as:
a. dementia
b. delerium
c. amnesia
10 | P a g e
thromobsis include localized redness, swelling, and warmth:d. depression
ANS: B
Delerium is the form of acute, fluctuating confusion which lasts from a few hours to less than 1
month and that may be treatable. Dementia is a chronic state of confusion that may last from a
few months to many years and that may not be reversible. Amnesia refers to a loss of memory
caused by brain trauma, congenital disorders, or acute health problems.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
16 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Psychosocial Integrity
12. The most common causes of decreased comfort for a patient are pain and .
a. light-headedness
b. nausea
c. emotional stress
d. depression
ANS: C
Pain and emotional stress are the two leading causes of discomfort for a patient. For example,
patients who are having surgery are often anxious and feel stressed about the procedure. This
emotional stress may negatively impact the outcome of surgery.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
17 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment
13. The inability to pass stool is known as
a. constipation
b. obstipation
c. diarrhea
d. incontinence
ANS: B
Obstipation is the inability to pass stool during bowel elimination. Constipation refers to the
condition where stool can be hard, dry, and difficult to pass through the rectum. Diarrhea is at
the opposite end of the continuum from constipation, and occurs when stool is watery and
without solid form. Elimination is the general term to describe the excretion of waste from the
body by the gastrointestinal tract and by the urinary system.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
18 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
14. Hypokalemia can occur in patients with prolonged diarrhea and is caused by a decrease in:
a. calcium
b. magnesium
c. sodium
d. potassium
ANS: D
Hypokalemia occurs when there is a decrease in serum potassium. It can be a life-threatening
condition because it often causes rhythm abnormalities. An excess of potassium is referred to as
Hyperkalemia.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
18 KEY: Assessment
11 | P a g e
.MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
15. The minimum hourly urinary output in a patient should be at least:
a. 5 mL per hour
b. 10 mL per hour
c. 30 mL per hour
d. 60 mL per hour
ANS: C
30 mL per hour is the minimum hourly urinary output in a normal healthy adult. A decrease in
urinary output i a sign of diminished kidney activity and fluid deficit.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
20 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
16. The best indicator of fluid volume changes in the body is:
a. skin dryness
b. weight changes
c. blood pressure
d. pulse rate
ANS: C
Changes in weight are the best indicator of fluid volume changes in the body. Monitoring
blood pressure, checking pulse rate and quality, and assessing skin and mucous membranes for
dryness are strong secondary indicators.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
20 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
17. Immunity which occurs when antibodies are passed from the mother to the fetus through
the placenta or through breast milk is called:
a. natural passive
b. artifical passive
c. natural active
d. artifical active
ANS: A
Artifical passive immunity occurs via a specific transfusion. Natural active immunity occurs
when an antigen enters the body and the body creates antibodies to fight off the antigen.
Artifical active immunity occurs via vaccination or immunization.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
21-22 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
18. A major serum protein that is below normal in patients who have inadequate nutrition is:
a. Albumin
b. Globulin
c. Fibrinogen
d. Transferrin
ANS: A
A serum laboratory test to measure Albumin is the most common assessment for generalized
12 | P a g emalnutrition.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
25 KEY: Assessment
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
Chapter 03: Common Health Problems of Older Adults
MULTIPLE CHOICE
1. A nurse working with older adults in the community plans programming to improve morale
and emotional health in this population. What activity would best meet this goal?
a. Exercise program to improve physical function
b. Financial planning seminar series for older adults
c. Social events such as dances and group dinners
d. Workshop on prevention from becoming an abuse victim
ANS: A
All activities would be beneficial for the older population in the community. However, failure
in performing ones own activities of daily living and participating in society has direct effects on
morale and life satisfaction. Those who lose the ability to function independently often feel
worthless and empty. An exercise program designed to maintain and/or improve physical
functioning would best address this need.
DIF: Applying/Application REF: 32
KEY: Independence| autonomy| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process:
Planning NOT: Client Needs Category:
Psychosocial Integrity
2. A nurse caring for an older client on a medical-surgical unit notices the client reports
frequent constipation and only wants to eat softer foods such as rice, bread, and puddings.
What assessment should the nurse perform first?
a. Auscultate bowel sounds.
b. Check skin turgor.
c. Perform an oral assessment.
d. Weigh the client.
ANS: C
Poorly fitting dentures and other dental problems are often manifested by a preference for soft
foods and constipation from the lack of fiber. The nurse should perform an oral assessment to
determine if these problems exist. The other assessments are important, but will not yield
information specific to the clients food preferences as they relate to constipation.
DIF: Applying/Application
REF: 30 KEY: Nutrition|
dentures| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort
3. A nursing faculty member working with students explains that the fastest growing
subset of the older population is which group?
a. Elite old
b. Middle old
c. Old old
d. Young old
ANS: C
The old old is the fastest growing subset of the older population. This is the group comprising
13 | P a g ethose 85 to 99 years of age. The young old are between 65 and 74 years of age; the middle old are
between 75 and 84 years of age; and the elite old are over 100 years of age.
DIF: Remembering/Knowledge REF: 29
KEY: Adulthood| aging| old old MSC: Integrated Process:
Teaching/Learning NOT: Client Needs Category: Health Promotion
and Maintenance
4. A nurse is working with an older client admitted with mild dehydration. What teaching
does the nurse provide to best address this issue?
a. Cut some sodium out of your diet.
b. Dehydration can cause incontinence.
c. Have something to drink every 1 to 2 hours.
d. Take your diuretic in the morning.
ANS: C
Older adults often lose their sense of thirst. Since they should drink 1 to 2 liters of water a day,
the best remedy is to have the older adult drink something each hour or two, whether or not he
or she is thirsty. Cutting some sodium from the diet will not address this issue. Although
dehydration can cause incontinence from the irritation of concentrated urine, this information
will not help prevent the problem of dehydration. Instructing the client to take a diuretic in the
morning rather than in the evening also will not directly address this issue.
DIF: Applying/Application REF: 31
KEY: Dehydration| older adult| hydration MSC: Integrated Process:
Teaching/Learning NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity:
Physiological Adaptation
5. A nurse caring for an older adult has provided education on high-fiber foods. Which menu
selection by the client demonstrates a need for further review?
a. Barley soup
b. Black beans
c. White rice
d. Whole wheat bread
ANS: C
Older adults need 25 to 50 grams of fiber a day. White rice is low in fiber. Foods high in fiber
include barley, beans, and whole wheat products.
DIF: Applying/Application REF:
31 KEY: Nutrition| fiber| older
adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Evaluation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation
6. A home health care nurse is planning an exercise program with an older client who lives
at home independently but whose mobility issues prevent much activity outside the home.
Which exercise regimen would be most beneficial to this adult?
a. Building strength and flexibility
b. Improving exercise endurance
c. Increasing aerobic capacity
d. Providing personal training
ANS: A
This older adult is mostly homebound. Exercise regimens for homebound clients include
things to increase functional ability for activities of daily living. Strength and flexibility will help
the client to be able to maintain independence longer. The other plans are good but will not
specifically maintain the clients functional abilities.
14 | P a g eDIF: Applying/Application REF: 32
KEY: Exercise| functional ability| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Planning
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential
7. An older adult recently retired and reports being depressed and lonely. What information
should the nurse assess as a priority?
a. History of previous depression
b. Previous stressful events
c. Role of work in the adults life
d. Usual leisure time activities
ANS: C
Often older adults lose support systems when their roles change. For instance, when people retire, they
may
lose their entire social network, leading them to feeling depressed and lonely. The nurse should
first assess the role that work played in the clients life. The other factors can be assessed as
well, but this circumstance is commonly seen in the older population.
DIF: Applying/Application REF:
32 KEY: Depression| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process:
Assessment NOT: Client Needs Category:
Psychosocial Integrity
8. A nurse is assessing coping in older women in a support group for recent widows. Which
statement by a participant best indicates potential for successful coping?
a. I have had the same best friend for decades.
b. I think I am coping very well on my own.
c. My kids come to see me every weekend.
d. Oh, I have lots of friends at the senior center.
ANS: A
Friendship and support enhance coping. The quality of the relationship is what is most
important, however. People who have close, intimate, stable relationships with others in whom
they confide are more likely to cope with crisis.
DIF: Remembering/Knowledge
REF: 32 KEY: Coping|
relationships| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process:
Assessment NOT: Client Needs Category:
Psychosocial Integrity
9. A home health care nurse has conducted a home safety assessment for an older adult. There
are five concrete steps leading out from the front door. Which intervention would be most
helpful in keeping the older adult safe on the steps?
a. Have the client use a walker or cane on the steps.
b. Install contrasting color strips at the edge of each step.
c. Instruct the client to use the garage door instead.
d. Tell the client to use a two-footed gait on the steps.
ANS: B
As a person ages, he or she may experience a decreased sense of touch. The older adult may
not be aware of where his or her foot is on the step. Installing contrasting color strips at the end
of each step will help increase awareness. If the client does not need an assistive device, he or
she should not use one just on stairs. Using an alternative door may be necessary but does not
address making the front steps safer. A two-footed gait may not help if the client is unaware of
15 | P a g ewhere the foot is on the step.
DIF: Applying/Application REF:
33 KEY: Safety| falls| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
10. An older adult is brought to the emergency department because of sudden onset of
confusion. After the client is stabilized and comfortable, what assessment by the nurse is
most important?
a. Assess for orthostatic hypotension.
b. Determine if there are new medications.
c. Evaluate the client for gait abnormalities.
d. Perform a delirium screening test.
ANS: B
Medication side effects and adverse effects are common in the older population. Something as
simple as a new antibiotic can cause confusion and memory loss. The nurse should determine
if the client is taking any new medications. Assessments for orthostatic hypotension, gait
abnormalities, and delirium may be important once more is known about the clients condition.
DIF: Applying/Application REF: 33
KEY: Medications| medication safety| older
adult MSC: Integrated Process: Nursing Process:
Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies
11. An older adult client takes medication three times a day and becomes confused about
which medication should be taken at which time. The client refuses to use a pill sorter with slots
for different times, saying Those are for old people. What action by the nurse would be most
helpful?
a. Arrange medications by time in a drawer.
b. Encourage the client to use easy-open tops.
c. Put color-coded stickers on the bottle caps.
d. Write a list of when to take each medication.
ANS: C
Color-coded stickers are a fast, easy-to-remember system. One color is for morning meds, one
for evening meds, and the third color is for nighttime meds. Arranging medications by time in a
drawer might be helpful if the person doesnt accidentally put them back in the wrong spot. Easy-
open tops are not related. Writing a list might be helpful, but not if it gets misplaced. With
stickers on the medication bottles themselves, the reminder is always with the medication.
DIF: Applying/Application REF: 34
KEY: Medications| medication safety| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
12. An older adult client is in the hospital. The client is ambulatory and independent. What
intervention by the nurse would be most helpful in preventing falls in this client?
a. Keep the light on in the bathroom at night.
b. Order a bedside commode for the client.
c. Put the client on a toileting schedule.
d. Use siderails to keep the client in bed.
ANS: A
Although this older adult is independent and ambulatory, being hospitalized can create
confusion. Getting up in a dark, unfamiliar environment can contribute to falls. Keeping the
light on in the bathroom will help reduce the likelihood of falling. The client does not need a
commode or a toileting schedule. Siderails used to keep the client in bed are considered
16 | P a g erestraints and should not be used in that fashion.
DIF: Applying/Application REF:
41 KEY: Falls| safety| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Implementation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
13. An older client had hip replacement surgery and the surgeon prescribed morphine
sulfate for pain. The client is allergic to morphine and reports pain and muscle spasms.
When the nurse calls the surgeon, which medication should he or she suggest in place of the
morphine?
a. Cyclobenzaprine (Flexeril)
b. Hydromorphone hydrochloride (Dilaudid)
c. Ketorolac (Toradol)
d. Meperidine (Demerol)
ANS: B
Cyclobenzaprine (used for muscle spasms), ketorolac, and meperidine (both used for pain) are
all on the Beers list of potentially inappropriate medications for use in older adults and should
not be suggested. The nurse should suggest hydromorphone hydrochloride.
DIF: Remembering/Knowledge
REF: 36 KEY: Medications| Beers
list| older adult
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies
14. A nurse admits an older client from a home environment where she lives with her adult son
and daughter- in-law. The client has urine burns on her skin, no dentures, and several
pressure ulcers. What action by the nurse is most appropriate?
a. Ask the family how these problems occurred.
b. Call the police department and file a report.
c. Notify Adult Protective Services.
d. Report the findings as per agency policy.
ANS: D
These findings are suspicious for abuse. Health care providers are mandatory reporters for
suspected abuse. The nurse should notify social work, case management, or whomever is
designated in policies. That person can then assess the situation further. If the police need to be
notified, that is the person who will notify them. Adult Protective Services is notified in the
community setting.
DIF: Applying/Application REF:
39 KEY: Abuse| older adult
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
15. A nurse caring for an older client in the hospital is concerned the client is not competent to
give consent for upcoming surgery. What action by the nurse is best?
a. Call Adult Protective Services.
b. Discuss concerns with the health care team.
c. Do not allow the client to sign the consent.
d. Have the clients family sign the consent.
ANS: B
In this situation, each facility will have a policy designed for assessing competence. The nurse
should bring these concerns to an interdisciplinary care team meeting. There may be
physiologic reasons for the client to be temporarily too confused or incompetent to give
consent. If an acute condition is ruled out, the staff should follow the legal procedure and
17 | P a g epolicies in their facility and state for determining competence. The key is to bring the concerns
forward. Calling Adult Protective Services is not appropriate at this time. Signing the consent
should wait until competence is determined unless it is an emergency, in which case the next
of kin can sign if there are grave doubts as to the clients ability to provide consent.
DIF: Applying/Application REF: 36
KEY: Competence| autonomy| older
adult
MSC: Integrated Process: Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
MULTIPLE RESPONSE
1. A nursing student working in an Adult Care for Elders unit learns that frailty in the older
population includes which components? (Select all that apply.)
a. Dementia
b. Exhaustion
c. Slowed physical activity
d. Weakness
e. Weight gain
ANS: B, C, D
Frailty is a syndrome consisting of unintentional weight loss, slowed physical activity and
exhaustion, and weakness. Weight gain and dementia are not part of this cluster of
manifestations.
DIF: Remembering/Knowledge
REF: 29 KEY: Frailty| frail elderly|
older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
2. A home health care nurse assesses an older client for the intake of nutrients needed in larger
amounts than in younger adults. Which foods found in an older adults kitchen might indicate
an adequate intake of these nutrients? (Select all that apply.)
a. 1% milk
b. Carrots
c. Lean ground beef
d. Oranges
e. Vitamin D supplements
ANS: A, B, D, E
Older adults need increased amounts of calcium; vitamins A, C, and D; and fiber. Milk has
calcium; carrots have vitamin A; the vitamin D supplement has vitamin D; and oranges have
vitamin C. Lean ground beef is healthier than more fatty cuts, but does not contain these
needed nutrients.
DIF: Applying/Application REF: 30
KEY: Nutrition| nutritional requirements|
older adults MSC: Integrated Process: Nursing
Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Basic Care and Comfort
3. A nurse working with older adults assesses them for common potential adverse medication
effects. For what does the nurse assess? (Select all that apply.)
a. Constipation
b. Dehydration
c. Mania
d. Urinary incontinence
18 | P a g ee. Weakness
ANS: A, B, E
Common adverse medication effects include constipation/impaction, dehydration, and weakness.
Mania and incontinence are not among the common adverse effects, although urinary
retention is.
DIF: Remembering/Knowledge
REF: 34 KEY: Medications|
adverse effects
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Pharmacological and Parenteral Therapies
4. A nurse manager institutes the Fulmer Spices Framework as part of the routine assessment of
older adults in the hospital. The nursing staff assesses for which factors? (Select all that apply.)
a. Confusion
b. Evidence of abuse
c. Incontinence
d. Problems with behavior
e. Sleep disorders
ANS: A, C, E
SPICES stands for sleep disorders, problems with eating or feeding, incontinence, confusion,
and evidence of falls.
DIF: Remembering/Knowledge
REF: 40 KEY: SPICES| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential
5. A visiting nurse is in the home of an older adult and notes a 7-pound weight loss since last
months visit. What actions should the nurse perform first? (Select all that apply.)
a. Assess the clients ability to drive or transportation alternatives.
b. Determine if the client has dentures that fit appropriately.
c. Encourage the client to continue the current exercise plan.
d. Have the client complete a 3-day diet recall diary.
e. Teach the client about proper nutrition in the older population.
ANS: A, B, D
Assessment is the first step of the nursing process and should be completed prior to intervening.
Asking about transportation, dentures, and normal food patterns would be part of an
appropriate assessment for the client. There is no information in the question about the older
adult needing to lose weight, so encouraging him or her to continue the current exercise
regimen is premature and may not be appropriate. Teaching about proper nutrition is a good
idea, but teaching needs to be tailored to the clients needs, which the nurse does not yet know.
DIF: Applying/Application REF:
30 KEY: Nutrition| older adult
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation
6. A hospitalized older adult has been assessed at high risk for skin breakdown. Which
actions does the registered nurse (RN) delegate to the unlicensed assistive personnel
(UAP)? (Select all that apply.)
a. Assess skin redness when turning.
b. Document Braden Scale results.
c. Keep the clients skin dry.
d. Obtain a pressure-relieving mattress.
e. Turn the client every 2 hours.
19 | P a g eANS: C, D, E
The nurses aide or UAP can assist in keeping the clients skin dry, order a special mattress on
direction of the RN, and turn the client on a schedule. Assessing the skin is a nursing
responsibility, although the aide should be directed to report any redness noticed.
Documenting the Braden Scale results is the RNs responsibility as the RN is the one who
performs that assessment.
DIF: Applying/Application REF: 42
KEY: Skin breakdown| older adult| delegation| unlicensed assistive
personnel MSC: Integrated Process: Communication and
Documentation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
7. A nurse admits an older client to the hospital who lives at home with family. The nurse
assesses that the client is malnourished. What actions by the nurse are best? (Select all that
apply.)
a. Contact Adult Protective Services or hospital social work.
b. Notify the provider that the client needs a tube feeding.
c. Perform and document results of a Braden Scale assessment.
d. Request a dietary consultation from the health care provider.
e. Suggest a high-protein oral supplement between meals.
ANS: C, D, E
Malnutrition in the older population is multifactorial and has several potential adverse
outcomes. Appropriate actions by the nurse include assessing the clients risk for skin
breakdown with the Braden Scale, requesting a consultation with a dietitian, and suggesting a
high-protein meal supplement. There is no evidence that the client is being abused or needs a
feeding tube at this time.
DIF: Applying/Application REF: 40
KEY: Nutrition| malnutrition| older adult| Braden
Scale MSC: Integrated Process: Nursing Process:
Implementation
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
Chapter 04: Assessment and Care of Patients with Pain
MULTIPLE CHOICE
1. A student asks the nurse what is the best way to assess a clients pain. Which response by the nurse is
best?
a. Numeric pain scale
b. Behavioral assessment
c. Objective observation
d. Clients self-report
ANS: D
Many ways to measure pain are in use, including numeric pain scales, behavioral assessments,
and other objective observations. However, the most accurate way to assess pain is to get a self-
report from the client.
DIF: Remembering/Knowledge
REF: 46 KEY: Pain| pain
assessment
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
2. A new nurse reports to the precepting nurse that a client requested pain medication, and
when the nurse brought it, the client was sound asleep. The nurse states the client cannot
20 | P a g epossibly sleep with the severe pain the client described. What response by the experienced
nurse is best?
a. Being able to sleep doesnt mean pain doesnt exist.
b. Have you ever experienced any type of pain?
c. The client should be assessed for drug addiction.
d. Youre right; I would put the medication back.
ANS: A
A clients description is the most accurate assessment of pain. The nurse should believe the
client and provide pain relief. Physiologic changes due to pain vary from client to client, and
assessments of them should not supersede the clients descriptions, especially if the pain is
chronic in nature. Asking if the new nurse has had pain is judgmental and flippant, and does not
provide useful information. This amount of information does not warrant an assessment for
drug addiction. Putting the medication back and ignoring the clients report of pain serves no
useful purpose.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
49 KEY: Pain| pain assessment
MSC: Integrated Process: Communication and
Documentation NOT: Client Needs Category: Health
Promotion and Maintenance
3. The nurse in the surgery clinic is discussing an upcoming surgical procedure with a client.
What information provided by the nurse is most appropriate for the clients long-term
outcome?
a. At least you know that the pain after surgery will diminish quickly.
b. Discuss acceptable pain control after your operation with the surgeon.
c. Opioids often cause nausea but you wont have to take them for long.
d. The nursing staff will give you pain medication when you ask them for it.
ANS: B
The best outcome after a surgical procedure is timely and satisfactory pain control, which
diminishes the likelihood of chronic pain afterward. The nurse suggests that the client
advocate for himself and discuss acceptable pain control with the surgeon. Stating that pain
after surgery is usually short lived does not provide the client with options to have personalized
pain control. To prevent or reduce nausea and other side effects from opioids, a multimodal
pain approach is desired. For acute pain after surgery, giving pain medications around the
clock instead of waiting until the client requests it is a better approach.
DIF: Applying/Application REF:
47 KEY: Pain| acute pain
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
4. A nurse is assessing pain on a confused older client who has difficulty with verbal
expression. What pain assessment tool would the nurse choose for this assessment?
a. Numeric rating scale
b. Verbal Descriptor Scale
c. FACES Pain Scale-Revised
d. Wong-Baker FACES Pain Scale
ANS: C
All are valid pain rating scales; however, some research has shown that the FACES Pain Scale-
Revised is preferred by both cognitively intact and cognitively impaired adults.
DIF: Applying/Application REF:
51 KEY: Pain assessment| FACES
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
21 | P a g eNOT: Client Needs Category: Health Promotion and Maintenance
5. The nurse is assessing a clients pain and has elicited information on the location, quality,
intensity, effect on functioning, aggravating and relieving factors, and onset and duration.
What question by the nurse would be best to ask the client for completing a comprehensive
pain assessment?
a. Are you worried about addiction to pain pills?
b. Do you attach any spiritual meaning to pain?
c. How high would you say your pain tolerance is?
d. What pain rating would be acceptable to you?
ANS: D
A comprehensive pain assessment includes the items listed in the question plus the clients
opinion on a functional goal, such as what pain rating would be acceptable to him or her.
Asking about addiction is not warranted in an initial pain assessment. Asking about spiritual
meanings for pain may give the nurse important information, but getting the basics first is more
important. Asking about pain tolerance may give the client the idea that pain tolerance is being
judged.
DIF: Applying/Application REF:
50 KEY: Pain assessment
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Assessment
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Reduction of Risk Potential
6. A nurse is assessing pain in an older adult. What action by the nurse is best?
a. Ask only yes-or-no questions so the client doesnt get too tired.
b. Give the client a picture of the pain scale and come back later.
c. Question the client about new pain only, not normal pain from aging.
d. Sit down, ask one question at a time, and allow the client to answer.
ANS: D
Some older clients do not report pain because they think it is a normal part of aging or
because they do not want to be a bother. Sitting down conveys time, interest, and availability.
Ask only one question at a time and allow the client enough time to answer it. Yes-or-no
questions are an example of poor communication technique. Giving the client a pain scale,
then leaving, might give the impression that the nurse does not have time for the client. Plus the
client may not know how to use it. There is no normal pain fr
Content preview
Contents
Chapter 01: Overview of Professional Nursing Concepts for Medical-Surgical Nursing .................................................. 2
Chapter 02: Overview of Health Concepts for Medical-Surgical Nursing ........................................................................ 8
Chapter 03: Common Health Problems of Older Adults .................................................................................................. 13
Chapter 04: Assessment and Care of Patients with Pain ................................................................................................. 20
Chapter 05: Genetic Concepts for Medical-Surgical Nursing .......................................................................................... 32
Chapter 06: Rehabilitation Concepts for Chronic and Disabling HealthProblems ........................................................ 38
Chapter 07: End-of-Life Care ............................................................................................................................................ 45
Chapter 08: Concepts of Emergency and Trauma Nursing .............................................................................................. 51
Chapter 09: Care of Patients with Common Environmental Emergencies ......................................................................57
Chapter 10: Concepts of Emergency and Disaster Preparedness .................................................................................... 64
Chapter 11: Assessment and Care of Patients with Fluid and ElectrolyteImbalances .................................................... 70
Chapter 12: Assessment and Care of Patients with Acid-Base Imbalances..................................................................... 78
Chapter 13: Infusion Therapy ............................................................................................................................................ 85
Chapter 14: Care of Preoperative Patients ........................................................................................................................ 96
Chapter 15: Care of Intraoperative Patients.....................................................................................................................105
Chapter 16: Care of Postoperative Patients....................................................................................................................... 111
Chapter 17: Inflammation and Immunity ........................................................................................................................ 118
Chapter 18: Care of Patients with Arthritis and Other Connective TissueDiseases ...................................................... 125
Chapter 19: Care of Patients with HIV Disease ............................................................................................................... 141
Chapter 20: Care of Patients with Hypersensitivity (Allergy) andAutoimmunity .........................................................150
Chapter 21: Cancer Development ..................................................................................................................................... 154
Chapter 22: Care of Patients with Cancer ........................................................................................................................ 159
Chapter 23: Care of Patients with Infection..................................................................................................................... 169
Chapter 24: Assessment of the Skin, Hair, and Nails...................................................................................................... 176
Chapter 25: Care of Patients with Skin Problems .......................................................................................................... 180
Chapter 26: Care of Patients with Burns.......................................................................................................................... 197
Chapter 27: Assessment of the Respiratory System ........................................................................................................ 214
Chapter 28: Care of Patients Requiring Oxygen Therapy orTracheostomy ................................................................... 221
Chapter 29: Care of Patients with Noninfectious Upper RespiratoryProblems............................................................ 227
Chapter 30: Care of Patients with Noninfectious Lower RespiratoryProblems............................................................ 233
Chapter 31: Care of Patients with Infectious Respiratory Problems ............................................................................. 246
Chapter 32: Care of Critically Ill Patients with Respiratory Problems ...........................................................................257
Chapter 33: Assessment of the Cardiovascular System .................................................................................................. 271
Chapter 34: Care of Patients with Dysrhythmias ........................................................................................................... 280
Chapter 35: Care of Patients with Cardiac Problems ..................................................................................................... 289
Chapter 36: Care of Patients with Vascular Problems ................................................................................................... 300
Chapter 37: Care of Patients with Shock .......................................................................................................................... 313
Chapter 38: Care of Patients with Acute Coronary Syndromes ..................................................................................... 320
Chapter 39: Assessment of the Hematologic System ..................................................................................................... 330
Chapter 40: Care of Patients with Hematologic Problems ............................................................................................ 334
Chapter 41: Assessment of the Nervous System ............................................................................................................. 346
Chapter 42: Care of Patients with Problems of the CNS: The Brain ..............................................................................357
1|Page
,Chapter 43: Care of Patients with Problems of the CNS: The Spinal Cord ................................................................... 368
Chapter 44: Care of Patients with Problems of the Peripheral NervousSystem ........................................................... 378
Chapter 45: Care of Critically Ill Patients with Neurologic Problems ........................................................................... 383
Chapter 46: Assessment of the Eye and Vision .............................................................................................................. 397
Chapter 47: Care of Patients with Eye and Vision Problems ......................................................................................... 401
Chapter 48: Assessment and Care of Patients with Ear and HearingProblems ........................................................... 406
Chapter 49: Assessment of the Musculoskeletal System ................................................................................................ 414
Chapter 50: Care of Patients with Musculoskeletal Problems ........................................................................................418
Chapter 51: Care of Patients with Musculoskeletal Trauma .......................................................................................... 427
Chapter 52: Assessment of the Gastrointestinal System ................................................................................................ 438
Chapter 53: Care of Patients with Oral Cavity Problems ............................................................................................... 444
Chapter 54: Care of Patients with Esophageal Problems ............................................................................................... 448
Chapter 55: Care of Patients with Stomach Disorders ....................................................................................................457
Chapter 56: Care of Patients with Noninflammatory Intestinal Disorders................................................................... 464
Chapter 57: Care of Patients with Inflammatory Intestinal Disorders.......................................................................... 474
Chapter 58: Care of Patients with Liver Problems ......................................................................................................... 484
Chapter 59: Care of Patients with Problems of the Biliary System andPancreas ......................................................... 493
Chapter 60: Care of Patients with Malnutrition: Undernutrition andObesity ............................................................. 502
Chapter 61: Assessment of the Endocrine System........................................................................................................... 511
Chapter 62: Care of Patients with Pituitary and Adrenal Gland Problems .................................................................... 517
Chapter 63: Care of Patients with Problems of the Thyroid andParathyroid Glands ................................................... 525
Chapter 64: Care of Patients with Diabetes Mellitus ..................................................................................................... 532
Chapter 65: Assessment of the Renal/Urinary System ...................................................................................................555
Chapter 66: Care of Patients with Urinary Problems ..................................................................................................... 563
Chapter 67: Care of Patients with Kidney Disorders ....................................................................................................... 575
Chapter 68: Care of Patients with Acute Kidney Injury and ChronicKidney Disease .................................................. 582
Chapter 69: Assessment of the Reproductive System .................................................................................................... 594
Chapter 70: Care of Patients with Breast Disorders ........................................................................................................597
Chapter 71: Care of Patients with Gynecologic Problems .............................................................................................. 605
Chapter 72: Care of Patients with Male Reproductive Problems ................................................................................... 612
Chapter 73: Care of Transgender Patients ....................................................................................................................... 621
Chapter 74: Care of Patients with Sexually Transmitted Diseases ................................................................................ 625
Chapter 01: Overview of Professional Nursing Concepts for Medical-Surgical
Nursing
MULTIPLE CHOICE
1. A nurse wishes to provide client-centered care in all interactions. Which action by
the nurse bestdemonstrates this concept?
a. Assesses for cultural influences affecting health care
b. Ensures that all the clients basic needs are met
c. Tells the client and family about all upcoming tests
d. Thoroughly orients the client and family to the room
ANS: A
Competency in client-focused care is demonstrated when the nurse focuses on communication,
culture, respectcompassion, client education, and empowerment. By assessing the effect of the
2|Page
, clients culture on health care, this nurse is practicing client-focused care. Providing for basic
needs does not demonstrate this competence.
Simply telling the client about all upcoming tests is not providing empowering education.
Orienting the client and family to the room is an important safety measure, but not directly
related to demonstrating client-centeredcare.
DIF: Understanding/Comprehension REF: 3
KEY: Patient-centered care| culture MSC: Integrated
Process: CaringNOT: Client Needs Category: Psychosocial
Integrity
2. A nurse is caring for a postoperative client on the surgical unit. The clients blood pressure
was 142/76 mmHg 30 minutes ago, and now is 88/50 mm Hg. What action by the nurse is
best?
a. Call the Rapid Response Team.
b. Document and continue to monitor.
c. Notify the primary care provider.
d. Repeat blood pressure measurement in 15 minutes.
ANS: A
The purpose of the Rapid Response Team (RRT) is to intervene when clients are deteriorating
before they suffer either respiratory or cardiac arrest. Since the client has manifested a
significant change, the nurse shouldcall the RRT. Changes in blood pressure, mental status,
heart rate, and pain are particularly significant.
Documentation is vital, but the nurse must do more than document. The primary care
provider should be notified, but this is not the priority over calling the RRT. The clients
blood pressure should be reassessed frequently, but the priority is getting the rapid care to
the client.
DIF: Applying/Application REF: 3
KEY: Rapid Response Team (RRT)| medical
emergencies MSC: Integrated Process:
Communication and Documentation
NOT: Client Needs Category: Physiological Integrity: Physiological Adaptation
3. A nurse is orienting a new client and family to the inpatient unit. What information does the
nurse provide tohelp the client promote his or her own safety?
a. Encourage the client and family to be active partners.
b. Have the client monitor hand hygiene in caregivers.
c. Offer the family the opportunity to stay with the client.
d. Tell the client to always wear his or her armband.
ANS: A
Each action could be important for the client or family to perform. However, encouraging the
client to be active in his or her health care as a partner is the most critical. The other actions are
very limited in scope anddo not provide the broad protection that being active and involved
does.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
3KEY: Patient safety
MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
4. A new nurse is working with a preceptor on an inpatient medical-surgical unit. The
preceptor advises thestudent that which is the priority when working as a professional
nurse?
a. Attending to holistic client needs
b. Ensuring client safety
3|Page
, c. Not making medication errors
d. Providing client-focused care
ANS: B
All actions are appropriate for the professional nurse. However, ensuring client safety is the
priority. Up to 98,000 deaths result each year from errors in hospital care, according to the
2000 Institute of Medicine report.Many more clients have suffered injuries and less serious
outcomes. Every nurse has the responsibility to guard the clients safety.
DIF: Understanding/Comprehension REF:
2KEY: Patient safety
MSC: Integrated Process: Nursing Process: Intervention
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
5. A client is going to be admitted for a scheduled surgical procedure. Which action does the
nurse explain isthe most important thing the client can do to protect against errors?
a. Bring a list of all medications and what they are for.
b. Keep the doctors phone number by the telephone.
c. Make sure all providers wash hands before entering the room.
d. Write down the name of each caregiver who comes in the room.
ANS: A
Medication errors are the most common type of health care mistake. The Joint Commissions
Speak Up campaign encourages clients to help ensure their safety. One recommendation is for
clients to know all theirmedications and why they take them. This will help prevent medication
errors.
DIF: Applying/Application REF: 4
KEY: Speak Up campaign| patient safety MSC: Integrated Process: Teaching/Learning
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
6. Which action by the nurse working with a client best demonstrates respect for autonomy?
a. Asks if the client has questions before signing a consent
b. Gives the client accurate information when questioned
c. Keeps the promises made to the client and family
d. Treats the client fairly compared to other clients
ANS: A
Autonomy is self-determination. The client should make decisions regarding care. When the
nurse obtains asignature on the consent form, assessing if the client still has questions is vital,
because without full information the client cannot practice autonomy. Giving accurate
information is practicing with veracity.
Keeping promises is upholding fidelity. Treating the client fairly is providing social justice.
DIF: Applying/Application REF: 4
KEY: Autonomy| ethical principles MSC: Integrated Process: Caring
NOT: Client Needs Category: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
7. A student nurse asks the faculty to explain best practices when communicating with a
person from the lesbian, gay, bisexual, transgender, and queer/questioning (LGBTQ)
community. What answer by the faculty ismost accurate?
a. Avoid embarrassing the client by asking questions.
b. Dont make assumptions about their health needs.
c. Most LGBTQ people do not want to share information.
d. No differences exist in communicating with this population.
ANS: B
Many members of the LGBTQ community have faced discrimination from health care providers
and may bereluctant to seek health care. The nurse should never make assumptions about the
4|Page