Test Bank Evidence-Based Physical Examination Best Practices for Health & Well-Being Assessment 1st Edition Gawlik
Table of Contents
Chapter 1. APPROACH TO EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF HEALTH AND WELLBEING ......................................................................................................................................... 3
Chapter 2. EVIDENCE-BASED HISTORY-TAKING APPROACH FOR WELLNESS EXAMS, EPISODIC VISITS, AND CHRONIC CARE MANAGEMENT ..................................................... 18
Chapter 3. APPROACH TO IMPLEMENTING AND DOCUMENTING PATIENT- CENTERED, CULTURALLY SENSITIVE EVIDENCE-BASED ASSESSMENT .............................................. 35
Chapter 4. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF CHILDREN AND ADOLESCENTS ............ 53
Chapter 5. APPROACH TO THE PHYSICAL EXAMINATION: GENERAL SURVEY AND ASSESSMENT OF VITAL SIGNS ............................................................................................. 68
Chapter 6. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE HEART AND CIRCULATORY SYSTEM .................................................................................................................................................. 93
Chapter 7. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE LUNGS AND RESPIRATORY SYSTEM ................................................................................................................................................ 114
Chapter 8. APPROACH TO EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF BODY HABITUS (HEIGHT, WEIGHT, BODY MASS INDEX, NUTRITION) ......................................................................... 135 Chapter 9. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF SKIN, HAIR, AND NAILS ........................ 152 Chapter 10. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE LYMPHATIC SYSTEM .................. 176 Chapter 11. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE HEAD AND NECK ........................ 200 Chapter 12. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE EYE .............................................. 221 Chapter 13. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE EARS, NOSE, AND THROAT ....... 241 Chapter 14. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE NERVOUS SYSTEM .................... 262 Chapter 15. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE MUSCULOSKELETAL SYSTEM ... 289
Chapter 16. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE ABDOMINAL, GASTROINTESTINAL, AND UROLOGICAL SYSTEMS .............................................................................................. 317 Chapter 17. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE BREASTS AND AXILLAE ............. 335
Chapter 18. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF SEXUAL ORIENTATION, GENDER IDENTITY, AND HEALTH ....................................................................................................... 360
Chapter 19. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF MALE GENITALIA, PROSTATE, RECTUM, AND ANUS ............................................................................................................................. 377
Chapter 20. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE FEMALE GENITOURINARY SYSTEM ................................................................................................................................................ 397 Chapter 21. EVIDENCE-BASED OBSTETRIC ASSESSMENT ............................................... 424 Chapter 22. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF MENTAL HEALTH ................................ 440 Chapter 23. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF SUBSTANCE USE DISORDER ............ 457
Chapter 24. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT AND SCREENING FOR TRAUMATIC EXPERIENCES: ABUSE, NEGLECT, AND INTIMATE PARTNER VIOLENCE ....................... 463 Chapter 25. EVIDENCE-BASED THERAPEUTIC COMMUNICATION AND MOTIVATIONAL
1 | P a g eINTERVIEWING IN HEALTH ASSESSMENT ......................................................................... 470
Chapter 26. EVIDENCE-BASED HISTORY AND PHYSICAL EXAMINATIONS FOR SPORTS
PARTICIPATION EVALUATION ............................................................................................. 495
Chapter 27. USING HEALTH TECHNOLOGY IN EVIDENCE-BASED ASSESSMENT ........... 515
Chapter 28. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF PERSONAL HEALTH AND WELL- BEING
FOR CLINICIANS: KEY STRATEGIES TO ACHIEVE OPTIMAL WELLNESS ........................ 531
Chapter 29. EVIDENCE-BASED HEALTH AND WELL-BEING ASSESSMENT: PUTTING IT ALL
TOGETHER ............................................................................................................................ 551
2 | P a g eChapter 1. APPROACH TO EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF HEALTH AND
WELL- BEING
MULTIPLE CHOICE
1. After completing an initial assessment of a patient, the nurse has charted that his
respirations are eupneic and his pulse is 58 beats per minute. These types of data would
be:
a
.
b
.
c
.
d
.
Objective.
Reflective.
Subjective.
Introspective.
ANS: A
Objective data are what the health professional observes by inspecting, percussing,
palpating, and auscultating during the physical examination. Subjective data is what the
person says about him or herself during history taking. The terms reflective and
introspective are not used to describe data.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 2
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
2. A patient tells the nurse that he is very nervous, is nauseated, and feels hot. These
types of data would be:
a
.
b
.
c
.
d
.
Objective.
Reflective.
Subjective.
Introspective.
ANS: C
Subjective data are what the person says about him or herself during history taking. Objective
data are what the health professional observes by inspecting, percussing, palpating, and
auscultating during the physical examination. The terms reflective and introspective are not
used to describe data.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 2
3 | P a g eMSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
3. The patients record, laboratory studies, objective data, and subjective data combine to
form the:
a
.
b
.
c
.
d
.
Data base.
Admitting data.
Financial statement.
Discharge summary.
ANS: A
Together with the patients record and laboratory studies, the objective and subjective data
form the data base. The other items are not part of the patients record, laboratory studies,
or data.
DIF: Cognitive Level: Remembering (Knowledge) REF: z. 2
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
4. When listening to a patients breath sounds, the nurse is unsure of a sound that is
heard. The nurses next action should be to:
a
.
b
.
c
.
d
.
Immediately notify the patients physician.
Document the sound exactly as it was heard.
Validate the data by asking a coworker to listen to the breath sounds.
Assess again in 20 minutes to note whether the sound is still present.
ANS: C
When unsure of a sound heard while listening to a patients breath sounds, the nurse
validates the data to ensure accuracy. If the nurse has less experience in an area, then he
or she asks an expert to listen.
DIF: Cognitive Level: Analyzing (Analysis) REF: z. 2
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
5. The nurse is conducting a class for new graduate nurses. During the teaching
session, the nurse should keep in mind that novice nurses, without a background of
skills and experience from which to draw, are more likely to make their decisions using:
4 | P a g ea
.
b
.
c
.
d
.
Intuition.
A set of rules.
Articles in journals.
Advice from supervisors.
ANS: B
Novice nurses operate from a set of defined, structured rules. The expert practitioner uses
intuitive links.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF:
z. 3 MSC: Client Needs: General
6. Expert nurses learn to attend to a pattern of assessment data and act without
consciously labeling it. These responses are referred to as:
a
.
b
.
c
.
d
.
Intuition.
The nursing process.
Clinical knowledge.
Diagnostic reasoning.
ANS: A
Intuition is characterized by pattern recognitionexpert nurses learn to attend to a pattern of
assessment data and act without consciously labeling it. The other options are not correct.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF:
z. 4 MSC: Client Needs: General
7. The nurse is reviewing information about evidence-based practice (EBP). Which
statement best reflects EBP?
a
.
b
.
EBP relies on tradition for support of best practices.
EBP is simply the use of best practice techniques for the treatment of patients.
5 | P a g ec
.
d
.
EBP emphasizes the use of best evidence with the clinicians experience.
The patients own preferences are not important with EBP.
ANS: C
EBP is a systematic approach to practice that emphasizes the use of best evidence in
combination with the clinicians experience, as well as patient preferences and values, when
making decisions about care and treatment. EBP is more than simply using the best practice
techniques to treat patients, and questioning tradition is important when no compelling and
supportive research evidence exists.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 5
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
8. The nurse is conducting a class on priority setting for a group of new graduate nurses.
Which is an example of a first-level priority problem?
a
.
b
.
c
.
d
.
Patient with postoperative pain
Newly diagnosed patient with diabetes who needs diabetic teaching
Individual with a small laceration on the sole of the foot
Individual with shortness of breath and respiratory distress
ANS: D
First-level priority problems are those that are emergent, life threatening, and immediate
(e.g., establishing an airway, supporting breathing, maintaining circulation, monitoring
abnormal vital signs) (see Table 1-1).
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 4
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
9. When considering priority setting of problems, the nurse keeps in mind that second-
level priority problems include which of these aspects?
6 | P a g ea
.
b
.
c
.
d
.
Low self-esteem
Lack of knowledge
Abnormal laboratory values
Severely abnormal vital signs
ANS: C
Second-level priority problems are those that require prompt intervention to forestall
further deterioration (e.g., mental status change, acute pain, abnormal laboratory values,
risks to safety or security) (see Table 1-1).
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 4
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
10. Which critical thinking skill helps the nurse see relationships among the data?
a
.
b
.
c
.
d
.
Validation
Clustering related cues
Identifying gaps in data
Distinguishing relevant from irrelevant
ANS: B
Clustering related cues helps the nurse see relationships among the data.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 2
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
11. The nurse knows that developing appropriate nursing interventions for a patient relies
on the appropriateness of the
diagnosis.
a
.
Nursing
b Medical
.
7 | P a g ec
.
d
.
Admission
Collaborative
ANS: A
An accurate nursing diagnosis provides the basis for the selection of nursing interventions to
achieve outcomes for which the nurse is accountable. The other items do not contribute to
the development of appropriate nursing interventions.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 6
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
12. The nursing process is a sequential method of problem solving that nurses use and
includes which steps?
a
.
b
.
c
.
d
.
Assessment, treatment, planning, evaluation, discharge, and follow-up
Admission, assessment, diagnosis, treatment, and discharge planning
Admission, diagnosis, treatment, evaluation, and discharge planning
Assessment, diagnosis, outcome identification, planning, implementation, and
evaluation
ANS: D
The nursing process is a method of problem solving that includes assessment, diagnosis,
outcome identification, planning, implementation, and evaluation.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 3
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
13. A newly admitted patient is in acute pain, has not been sleeping well lately, and is
having difficulty breathing. How should the nurse prioritize these problems?
a
.
b
.
c
.
Breathing, pain, and sleep
Breathing, sleep, and pain
Sleep, breathing, and pain
8 | P a g ed
.
Sleep, pain, and breathing
ANS: A
First-level priority problems are immediate priorities, remembering the ABCs (airway,
breathing, and circulation), followed by second-level problems, and then third-level problems.
DIF: Cognitive Level: Analyzing (Analysis) REF: z. 4
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
14. Which of these would be formulated by a nurse using diagnostic reasoning?
a
.
b
.
c
.
d
.
Nursing diagnosis
Medical diagnosis
Diagnostic hypothesis
Diagnostic assessment
ANS: C
Diagnostic reasoning calls for the nurse to formulate a diagnostic hypothesis; the nursing
process calls for a nursing diagnosis.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF:
z. 2 MSC: Client Needs: General
15. Barriers to incorporating EBP include:
a
.
b
.
c
.
d
.
Nurses lack of research skills in evaluating the quality of research studies.
Lack of significant research studies.
Insufficient clinical skills of nurses.
Inadequate physical assessment skills.
ANS: A
As individuals, nurses lack research skills in evaluating the quality of research studies,
are isolated from other colleagues who are knowledgeable in research, and often lack
the time to visit the library to read research. The other responses are not considered
9 | P a g ebarriers.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF:
z. 6 MSC: Client Needs: General
16. What step of the nursing process includes data collection by health history,
physical examination, and interview?
a
.
b
.
c
.
d
.
Planning
Diagnosis
Evaluation
Assessment
ANS: D
Data collection, including performing the health history, physical examination, and interview,
is the assessment step of the nursing process (see Figure 1-2).
DIF: Cognitive Level: Remembering (Knowledge) REF: z.
2 MSC: Client Needs: General
17. During a staff meeting, nurses discuss the problems with accessing research studies to
incorporate evidence-based clinical decision making into their practice. Which suggestion
by the nurse manager would best help these problems?
a
.
b
.
c
.
d
.
Form a committee to conduct research studies.
Post published research studies on the units bulletin boards.
Encourage the nurses to visit the library to review studies.
Teach the nurses how to conduct electronic searches for research studies.
ANS: D
Facilitating support for EBP would include teaching the nurses how to conduct electronic
searches; time to visit the library may not be available for many nurses. Actually conducting
research studies may be helpful in the long-run but not an immediate solution to reviewing
existing research.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 6
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
10 | P a g e18. When reviewing the concepts of health, the nurse recalls that the components of
holistic health include which of these?
a
.
b
.
c
.
d
.
Disease originates from the external environment.
The individual human is a closed system.
Nurses are responsible for a patients health state.
Holistic health views the mind, body, and spirit as interdependent.
ANS: D
Consideration of the whole person is the essence of holistic health, which views the mind,
body, and spirit as interdependent. The basis of disease originates from both the external
environment and from within the person. Both the individual human and the external
environment are open systems, continually changing and adapting, and each person is
responsible for his or her own personal health state.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 7
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
19. The nurse recognizes that the concept of prevention in describing health is essential
because:
a
.
b
.
c
.
d
.
Disease can be prevented by treating the external environment.
The majority of deaths among Americans under age 65 years
are not preventable.
Prevention places the emphasis on the link between health and
personal behavior.
The means to prevention is through treatment provided by primary health care
practitioners.
ANS: C
A natural progression to prevention rounds out the present concept of health. Guidelines to
prevention place the emphasis on the link between health and personal behavior.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF:
z. 7 MSC: Client Needs: General
20. The nurse is performing a physical assessment on a newly admitted patient. An
example of objective information obtained during the physical assessment includes the:
11 | P a g ea
.
b
.
c
.
d
.
Patients history of allergies.
Patients use of medications at home.
Last menstrual period 1 month ago.
2 5 cm scar on the right lower forearm.
ANS: D
Objective data are the patients record, laboratory studies, and condition that the health
professional observes by inspecting, percussing, palpating, and auscultating during the
physical examination. The other responses reflect subjective data.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 2
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
21. A visiting nurse is making an initial home visit for a patient who has many chronic
medical problems. Which type of data base is most appropriate to collect in this setting?
a
.
b
.
c
.
d
.
A follow-up data base to evaluate changes at appropriate intervals
An episodic data base because of the continuing, complex medical
problems of this patient
A complete health data base because of the nurses primary responsibility for
monitoring the patients health
An emergency data base because of the need to collect information and
make accurate diagnoses rapidly
ANS: C
The complete data base is collected in a primary care setting, such as a pediatric or family
practice clinic, independent or group private practice, college health service, womens health
care agency, visiting nurse agency, or community health agency. In these settings, the
nurse is the first health professional to see the patient and has the primary responsibility for
monitoring the persons health care.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 6
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
22. Which situation is most appropriate during which the nurse performs a focused or
problem- centered history?
12 | P a g ea
.
b
.
c
.
d
.
Patient is admitted to a long-term care facility.
Patient has a sudden and severe shortness of breath.
Patient is admitted to the hospital for surgery the following day.
Patient in an outpatient clinic has cold and influenza-like symptoms.
ANS: D
In a focused or problem-centered data base, the nurse collects a mini data base, which is
smaller in scope than the completed data base. This mini data base primarily concerns one
problem, one cue complex, or one body system.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 7
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
23. A patient is at the clinic to have her blood pressure checked. She has been coming
to the clinic weekly since she changed medications 2 months ago. The nurse should:
a
.
b
.
c
.
d
.
Collect a follow-up data base and then check her blood pressure.
Ask her to read her health record and indicate any changes since her last visit.
Check only her blood pressure because her complete health history
was documented 2 months ago.
Obtain a complete health history before checking her blood pressure
because much of her history information may have changed.
ANS: A
A follow-up data base is used in all settings to follow up short-term or chronic health
problems. The other responses are not appropriate for the situation.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 7
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
24. A patient is brought by ambulance to the emergency department with multiple traumas
received in an automobile accident. He is alert and cooperative, but his injuries are quite
severe. How would the nurse proceed with data collection?
a
.
Collect history information first, then perform the physical examination and
institute life-saving measures.
13 | P a g eb
.
c
.
d
.
Simultaneously ask history questions while performing the examination and
initiating life-saving measures.
Collect all information on the history form, including social support patterns,
strengths, and coping patterns.
Perform life-saving measures and delay asking any history questions
until the patient is transferred to the intensive care unit.
ANS: B
The emergency data base calls for a rapid collection of the data base, often concurrently
compiled with life-saving measures. The other responses are not appropriate for the
situation.
DIF: Cognitive Level: Analyzing (Analysis) REF: z. 7
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
25. A 42-year-old patient of Asian descent is being seen at the clinic for an initial
examination. The nurse knows that including cultural information in his health
assessment is important to:
a
.
b
.
c
.
d
.
Identify the cause of his illness.
Make accurate disease diagnoses.
Provide cultural health rights for the individual.
Provide culturally sensitive and appropriate care.
ANS: D
The inclusion of cultural considerations in the health assessment is of paramount
importance to gathering data that are accurate and meaningful and to intervening with
culturally sensitive and appropriate care.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF:
z. 8 MSC: Client Needs: Psychosocial Integrity
26. In the health promotion model, the focus of the health professional includes:
a
.
b
.
14 | P a g e
Changing the patients perceptions of disease.
Identifying biomedical model interventions.c
.
Identifying negative health acts of the consumer.
15 | P a g ed
.
Helping the consumer choose a healthier lifestyle.
ANS: D
In the health promotion model, the focus of the health professional is on helping the
consumer choose a healthier lifestyle.
DIF: Cognitive Level: Remembering (Knowledge) REF: z.
8 MSC: Client Needs: Health Promotion and Maintenance
27. The nurse has implemented several planned interventions to address the nursing
diagnosis of acute pain. Which would be the next appropriate action?
a
.
b
.
c
.
d
.
Establish priorities.
Identify expected outcomes.
Evaluate the individuals condition, and compare actual outcomes with
expected outcomes.
Interpret data, and then identify clusters of cues and make inferences.
ANS: C
Evaluation is the next step after the implementation phase of the nursing process. During
this step, the nurse evaluates the individuals condition and compares the actual outcomes
with expected outcomes (See Figure 1-2).
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 3
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
28. Which statement best describes a proficient nurse? A proficient nurse is one who:
a
.
b
.
c
.
d
.
Has little experience with a specified population and uses rules to
guide performance.
Has an intuitive grasp of a clinical situation and quickly identifies the accurate
solution.
Sees actions in the context of daily plans for patients.
Understands a patient situation as a whole rather than a list of
tasks and recognizes the long-term goals for the patient.
ANS: D
The proficient nurse, with more time and experience than the novice nurse, is able to
understand
16 | P a g ea patient situation as a whole rather than as a list of tasks. The proficient nurse is able to
see how todays nursing actions can apply to the point the nurse wants the patient to reach
at a future time.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 3
MSC: Client Needs: General
MULTIPLE RESPONSE
1. The nurse is reviewing data collected after an assessment. Of the data listed below,
which would be considered related cues that would be clustered together during data
analysis? Select all that apply.
a
.
b
.
c
.
d
.
e
.
f
.
Inspiratory wheezes noted in left lower lobes
Hypoactive bowel sounds
Nonproductive cough
Edema, +2, noted on left hand
Patient reports dyspnea upon exertion
Rate of respirations 16 breaths per minute
ANS: A, C, E, F
Clustering related cues help the nurse recognize relationships among the data. The cues
related to the patients respiratory status (e.g., wheezes, cough, report of dyspnea, respiration
rate and rhythm) are all related. Cues related to bowels and peripheral edema are not
related to the respiratory cues.
DIF: Cognitive Level: Analyzing (Analysis) REF: z. 4
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
MATCHING
Put the following patient situations in order according to the level of priority.
a
.
b
.
c
.
A patient newly diagnosed with type 2 diabetes mellitus does not know how
to check his own blood glucose levels with a glucometer.
A teenager who was stung by a bee during a soccer match is having trouble
breathing.
An older adult with a urinary tract infection is also showing signs of confusion
and agitation.
2. b = Second-level priority problem
17 | P a g e3. c = Third-level priority problem
1. ANS: B DIF: Cognitive Level: Analyzing (Analysis)
REF: z. 4
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
NOT: First-level priority problems are immediate priorities, such as trouble breathing
(remember the airway, breathing, circulation priorities). Second-level priority problems are
next in urgency, but not life-threatening. Third-level priorities (e.g., patient education) are
important to a patients health but can be addressed after more urgent health problems are
addressed (see Table 1-1).
2. ANS: C DIF: Cognitive Level: Analyzing (Analysis)
REF: z. 4
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
NOT: First-level priority problems are immediate priorities, such as trouble breathing
(remember the airway, breathing, circulation priorities). Second-level priority problems are
next in urgency, but not life-threatening. Third-level priorities (e.g., patient education) are
important to a patients health but can be addressed after more urgent health problems are
addressed
Chapter 2. EVIDENCE-BASED HISTORY-TAKING APPROACH FOR WELLNESS
EXAMS, EPISODIC VISITS, AND CHRONIC CARE MANAGEMENT
MULTIPLE CHOICE
1. The nurse is preparing to conduct a health history. Which of these statements best
describes the purpose of a health history?
a
.
b
.
c
.
d
.
To provide an opportunity for interaction between the patient and the nurse
To provide a form for obtaining the patients biographic information
To document the normal and abnormal findings of a physical assessment
To provide a database of subjective information about the patients past
and current health
ANS: D
The purpose of the health history is to collect subjective datawhat the person says about him
or herself. The other options are not correct.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 49
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
2. When the nurse is evaluating the reliability of a patients responses, which of these
statements would be correct? The patient:
a
.
18 | P a g e
Has a history of drug abuse and therefore is not reliable.b
.
c
.
d
.
Provided consistent information and therefore is reliable.
Smiled throughout interview and therefore is assumed reliable.
Would not answer questions concerning stress and therefore is not reliable.
ANS: B
A reliable person always gives the same answers, even when questions are rephrased or are
repeated later in the interview. The other statements are not correct.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 49
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
3. A 59-year-old patient tells the nurse that he has ulcerative colitis. He has been having
black stools for the last 24 hours. How would the nurse best document his reason for
seeking care?
a
.
b
.
c
.
d
.
J.M. is a 59-year-old man seeking treatment for ulcerative colitis.
J.M. came into the clinic complaining of having black stools for the past
24 hours.
J.M. is a 59-year-old man who states that he has ulcerative colitis and wants it
checked.
J.M. is a 59-year-old man who states that he has been having black stools
for the past 24 hours.
ANS: D
The reason for seeking care is a brief spontaneous statement in the persons own words
that describes the reason for the visit. It states one (possibly two) signs or symptoms and
their duration. It is enclosed in quotation marks to indicate the persons exact words.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 50
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
4. A patient tells the nurse that she has had abdominal pain for the past week. What would
be the nurses best response?
a
.
b
.
Can you point to where it hurts?
Well talk more about that later in the interview.
19 | P a g ec
.
d
.
What have you had to eat in the last 24 hours?
Have you ever had any surgeries on your abdomen?
ANS: A
A final summary of any symptom the person has should include, along with seven other
critical characteristics, Location: specific. The person is asked to point to the location.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 50
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
5. A 29-year-old woman tells the nurse that she has excruciating pain in her back. Which
would be the nurses appropriate response to the womans statement?
a
.
b
.
c
.
d
.
How does your family react to your pain?
The pain must be terrible. You probably pinched a nerve.
Ive had back pain myself, and it can be excruciating.
How would you say the pain affects your ability to do your daily activities?
ANS: D
The symptom of pain is difficult to quantify because of individual interpretation. With pain,
adjectives should be avoided and the patient should be asked how the pain affects his or her
daily activities. The other responses are not appropriate.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 50
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
6. In recording the childhood illnesses of a patient who denies having had any, which note
by the nurse would be most accurate?
a
.
b
.
c
.
Patient denies usual childhood illnesses.
Patient states he was a very healthy child.
Patient states his sister had measles, but he didnt.
20 | P a g ed
throat.
.
ANS: D
Childhood illnesses include measles, mumps, rubella, chickenpox, pertussis, and strep
throat. Avoid recording usual childhood illnesses because an illness common in the persons
childhood may be unusual today (e.g., measles).
DIF: Cognitive Level: Remembering (Knowledge) REF: z. 51
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
7. A female patient tells the nurse that she has had six pregnancies, with four live births at
term and two spontaneous abortions. Her four children are still living. How would the nurse
record this information?
a
.
b
.
c
.
d
.
P-6, B-4, (S)Ab-2
Grav 6, Term 4, (S)Ab-2, Living 4
Patient has had four living babies.
Patient has been pregnant six times.
ANS: B
Obstetric history includes the number of pregnancies (gravidity), number of deliveries in
which the fetus reached term (term), number of preterm pregnancies (preterm), number of
incomplete pregnancies (abortions), and number of children living (living). This is
recorded: Grav
Term Preterm Ab
Living
. For any incomplete pregnancies, the duration is recorded and
whether the pregnancy resulted in a spontaneous (S) or an induced (I) abortion.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 51
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
8. A patient tells the nurse that he is allergic to penicillin. What would be the nurses
best response to this information?
a
.
b
.
Are you allergic to any other drugs?
How often have you received penicillin?
Patient denies measles, mumps, rubella, chickenpox, pertussis, and strep
21 | P a g ec
.
d
.
Ill write your allergy on your chart so you wont receive
any
Describe what happens to you when you take penicillin.
ANS: D
Note both the allergen (medication, food, or contact agent, such as fabric or
environmental agent) and the reaction (rash, itching, runny nose, watery eyes, or
difficulty breathing). With a drug, this symptom should not be a side effect but a true
allergic reaction.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 52
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
9. The nurse is taking a family history. Important diseases or problems about which the
patient should be specifically asked include:
a
.
b
.
c
.
d
.
Emphysema.
Head trauma.
Mental illness.
Fractured bones.
ANS: C
Questions concerning any family history of heart disease, high blood pressure, stroke,
diabetes, obesity, blood disorders, breast and ovarian cancers, colon cancer, sickle cell
anemia, arthritis, allergies, alcohol or drug addiction, mental illness, suicide, seizure disorder,
kidney disease, and tuberculosis should be asked.
DIF: Cognitive Level: Remembering (Knowledge) REF: z 53-54
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
10. The review of systems provides the nurse with:
a
.
b
.
c
.
22 | P a g e
Physical findings related to each system.
Information regarding health promotion practices.
An opportunity to teach the patient medical terms.
penicillin.d
.
Information necessary for the nurse to diagnose the patients medical problem.
ANS: B
The purposes of the review of systems are to: (1) evaluate the past and current health state
of each body system, (2) double check facts in case any significant data were omitted in the
present illness section, and (3) evaluate health promotion practices.
DIF: Cognitive Level: Remembering (Knowledge) REF: z. 54
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
11. Which of these statements represents subjective data the nurse obtained from the
patient regarding the patients skin?
a
.
b
.
c
.
d
.
Skin appears dry.
No lesions are obvious.
Patient denies any color change.
Lesion is noted on the lateral aspect of the right arm.
ANS: C
The history should be limited to patient statements or subjective datafactors that the person
says were or were not present.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 54
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
12. The nurse is obtaining a history from a 30-year-old male patient and is concerned
about health promotion activities. Which of these questions would be appropriate to use
to assess health promotion activities for this patient?
a
.
b
.
c
.
d
.
Do you perform testicular self-examinations?
Have you ever noticed any pain in your testicles?
Have you had any problems with passing urine?
Do you have any history of sexually transmitted diseases?
ANS: A
Health promotion for a man would include the performance of testicular self-examinations.
The other questions are asking about possible disease or illness issues.
23 | P a g eDIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 56
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
13. Which of these responses might the nurse expect during a functional assessment of a
patient whose leg is in a cast?
a
.
b
.
c
.
d
.
I broke my right leg in a car accident 2 weeks ago.
The pain is decreasing, but I still need to take acetaminophen.
I check the color of my toes every evening just like I was taught.
Im able to transfer myself from the wheelchair to the bed without help.
ANS: D
Functional assessment measures a persons self-care ability in the areas of general physical
health or absence of illness. The other statements concern health or illness issues.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 56
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
14. In response to a question about stress, a 39-year-old woman tells the nurse that her
husband and mother both died in the past year. Which response by the nurse is most
appropriate?
a
.
b
.
c
.
d
.
This has been a difficult year for you.
I dont know how anyone could handle that much stress in 1 year!
What did you do to cope with the loss of both your husband and mother?
That is a lot of stress; now lets go on to the next section of your history.
ANS: C
Questions about coping and stress management include questions regarding the kinds of
stresses in ones life, especially in the last year, any changes in lifestyle or any current
stress, methods tried to relieve stress, and whether these methods have been helpful.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 57
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
15. In response to a question regarding the use of alcohol, a patient asks the nurse why the
nurse needs to know. What is the reason for needing this information?
24 | P a g ea
.
b
.
c
.
d
.
This information is necessary to determine the patients reliability.
Alcohol can interact with all medications and can make some diseases worse.
The nurse needs to be able to teach the patient about the dangers of alcohol
use.
This information is not necessary unless a drinking problem is obvious.
ANS: B
Alcohol adversely interacts with all medications and is a factor in many social problems
such as child or sexual abuse, automobile accidents, and assaults; alcohol also contributes
to many illnesses and disease processes. Therefore, assessing for signs of hazardous
alcohol use is important. The other options are not correct.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 58
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
16. The mother of a 16-month-old toddler tells the nurse that her daughter has an earache.
What would be an appropriate response?
a
.
b
.
c
.
d
.
Maybe she is just teething.
I will check her ear for an ear infection.
Are you sure she is really having pain?
Describe what she is doing to indicate she is having pain.
ANS: D
With a very young child, the parent is asked, How do you know the child is in pain? A
young child pulling at his or her ears should alert parents to the childs ear pain. Statements
about teething and questioning whether the child is really having pain do not explore the
symptoms, which should be done before a physical examination.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 59
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
17. During an assessment of a patients family history, the nurse constructs a genogram.
Which statement best describes a genogram?
a
.
25 | P a g e
List of diseases present in a persons near relativesb
.
c
.
d
.
Graphic family tree that uses symbols to depict the gender, relationship, and
age of immediate family members
Drawing that depicts the patients family members up to five generations back
Description of the health of a persons children and grandchildren
ANS: B
A genogram (or pedigree) is a graphic family tree that uses symbols to depict the gender,
relationship, and age of immediate blood relatives in at least three generations (parents,
grandparents, siblings). The other options do not describe a genogram.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z 52-53
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
18. A 5-year-old boy is being admitted to the hospital to have his tonsils removed.
Which information should the nurse collect before this procedure?
a
.
b
.
c
.
d
.
Childs birth weight
Age at which he crawled
Whether the child has had the measles
Childs reactions to previous hospitalizations
ANS: D
How the child reacted to previous hospitalizations and any complications should be
assessed. If the child reacted poorly, then he or she may be afraid now and will need
special preparation for the examination that is to follow. The other items are not significant
for the procedure.
DIF: Cognitive Level: Analyzing (Analysis) REF: z. 64
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
19. As part of the health history of a 6-year-old boy at a clinic for a sports physical
examination, the nurse reviews his immunization record and notes that his last measles-
mumps-rubella
(MMR) vaccination was at 15 months of age. What recommendation should the nurse make?
a
.
26 | P a g e
No further MMR immunizations are needed.b
.
c
.
d
.
MMR vaccination needs to be repeated at 4 to 6 years of age.
MMR immunization needs to be repeated every 4 years until age 21 years.
A recommendation cannot be made until the physician is consulted.
ANS: B
Because of recent outbreaks of measles across the United States, the American Academy
of Pediatrics (2006) recommends two doses of the MMR vaccine, one at 12 to 15 months
of age and one at age 4 to 6 years.
DIF: Cognitive Level: Analyzing (Analysis) REF: z. 60
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
20. In obtaining a review of systems on a healthy 7-year-old girl, the health care provider
knows that it would be important to include the:
a
.
b
.
c
.
d
.
Last glaucoma examination.
Frequency of breast self-examinations.
Date of her last electrocardiogram.
Limitations related to her involvement in sports activities.
ANS: D
When reviewing the cardiovascular system, the health care provider should ask whether any
activity is limited or whether the child can keep up with her peers. The other items are not
appropriate for a child this age.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 62
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
21. When the nurse asks for a description of who lives with a child, the method of discipline,
and the support system of the child, what part of the assessment is being performed?
27 | P a g ea
.
b
.
c
.
d
.
Family history
Review of systems
Functional assessment
Reason for seeking care
ANS: C
Functional assessment includes interpersonal relationships and home environment. Family
history includes illnesses in family members; a review of systems includes questions about
the various body systems; and the reason for seeking care is the rationale for requesting
health care.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 63
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
22. The nurse is obtaining a health history on an 87-year-old woman. Which of the
following areas of questioning would be most useful at this time?
a
.
b
.
c
.
d
.
Obstetric history
Childhood illnesses
General health for the past 20 years
Current health promotion activities
ANS: D
It is important for the nurse to recognize positive health measures, such as what the person
has been doing to help him or herself stay well and to live to an older age. The other
responses are not pertinent to a patient of this age.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 54
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
23. The nurse is performing a review of systems on a 76-year-old patient. Which of
these statements is correct for this situation?
a
.
28 | P a g e
The questions asked are identical for all ages.b .
c .
d .
The interviewer will start incorporating different questions for patients 70 years of age and older.
Questions that are reflective of the normal effects of aging are added.
At this age, a review of systems is not necessarythe focus should be on current problems.
ANS: C The health history includes the same format as that described for the younger adult, as well as some additional questions. These additional questions address ways in which the activities of daily living may have been affected by the normal aging processes or by the effects of chronic illness or disability.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 54 MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care 24. A 90-year-old patient tells the nurse that he cannot remember the names of the medications he is taking or for what reason he is taking them. An appropriate response from the nurse would be:
a .
b .
c .
d .
Can you tell me what they look like? Dont worry about it. You are only taking two medications. How long have you been taking each of the pills? Would you have a family member bring in your medications?
ANS: D The person may not know the drug name or purpose. When this occurs, ask the person or a family member to bring in the drug to be identified. The other responses would not help to identify the medications.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) REF: z. 52 MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
Content preview
Test Bank Evidence-Based Physical Examination Best Practices for
Health & Well-Being Assessment 1st Edition Gawlik
Table of Contents
Chapter 1. APPROACH TO EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF HEALTH AND WELL-
BEING ......................................................................................................................................... 3
Chapter 2. EVIDENCE-BASED HISTORY-TAKING APPROACH FOR WELLNESS EXAMS,
EPISODIC VISITS, AND CHRONIC CARE MANAGEMENT ..................................................... 18
Chapter 3. APPROACH TO IMPLEMENTING AND DOCUMENTING PATIENT- CENTERED,
CULTURALLY SENSITIVE EVIDENCE-BASED ASSESSMENT .............................................. 35
Chapter 4. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF CHILDREN AND ADOLESCENTS ............ 53
Chapter 5. APPROACH TO THE PHYSICAL EXAMINATION: GENERAL SURVEY AND
ASSESSMENT OF VITAL SIGNS ............................................................................................. 68
Chapter 6. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE HEART AND CIRCULATORY SYSTEM
.................................................................................................................................................. 93
Chapter 7. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE LUNGS AND RESPIRATORY SYSTEM
................................................................................................................................................ 114
Chapter 8. APPROACH TO EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF BODY HABITUS (HEIGHT,
WEIGHT, BODY MASS INDEX, NUTRITION) ......................................................................... 135
Chapter 9. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF SKIN, HAIR, AND NAILS ........................ 152
Chapter 10. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE LYMPHATIC SYSTEM .................. 176
Chapter 11. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE HEAD AND NECK ........................ 200
Chapter 12. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE EYE .............................................. 221
Chapter 13. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE EARS, NOSE, AND THROAT ....... 241
Chapter 14. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE NERVOUS SYSTEM .................... 262
Chapter 15. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE MUSCULOSKELETAL SYSTEM ... 289
Chapter 16. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE ABDOMINAL,GASTROINTESTINAL,
AND UROLOGICAL SYSTEMS .............................................................................................. 317
Chapter 17. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE BREASTS AND AXILLAE ............. 335
Chapter 18. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF SEXUAL ORIENTATION, GENDER
IDENTITY, AND HEALTH ....................................................................................................... 360
Chapter 19. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF MALE GENITALIA, PROSTATE, RECTUM,
AND ANUS ............................................................................................................................. 377
Chapter 20. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF THE FEMALE GENITOURINARY SYSTEM
................................................................................................................................................ 397
Chapter 21. EVIDENCE-BASED OBSTETRIC ASSESSMENT ............................................... 424
Chapter 22. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF MENTAL HEALTH ................................ 440
Chapter 23. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF SUBSTANCE USE DISORDER ............ 457
Chapter 24. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT AND SCREENING FOR TRAUMATIC
EXPERIENCES: ABUSE, NEGLECT, AND INTIMATE PARTNER VIOLENCE ....................... 463
Chapter 25. EVIDENCE-BASED THERAPEUTIC COMMUNICATION ANDMOTIVATIONAL
1|Page
,INTERVIEWING IN HEALTH ASSESSMENT ......................................................................... 470
Chapter 26. EVIDENCE-BASED HISTORY AND PHYSICAL EXAMINATIONS FOR SPORTS
PARTICIPATION EVALUATION ............................................................................................. 495
Chapter 27. USING HEALTH TECHNOLOGY IN EVIDENCE-BASED ASSESSMENT ........... 515
Chapter 28. EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF PERSONAL HEALTH AND WELL-BEING
FOR CLINICIANS: KEY STRATEGIES TO ACHIEVE OPTIMAL WELLNESS ........................ 531
Chapter 29. EVIDENCE-BASED HEALTH AND WELL-BEING ASSESSMENT: PUTTINGIT ALL
TOGETHER ............................................................................................................................ 551
2|Page
,Chapter 1. APPROACH TO EVIDENCE-BASED ASSESSMENT OF HEALTH AND
WELL- BEING
MULTIPLE CHOICE
1. After completing an initial assessment of a patient, the nurse has charted that his
respirationsare eupneic and his pulse is 58 beats per minute. These types of data would
be:
a Objective.
.
b Reflective.
.
c Subjective.
.
d Introspective.
.
ANS: A
Objective data are what the health professional observes by inspecting, percussing,
palpating, and auscultating during the physical examination. Subjective data is what the
person says about him or herself during history taking. The terms reflective and
introspective are not used to describe data.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 2
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
2. A patient tells the nurse that he is very nervous, is nauseated, and feels hot. These
types of data would be:
a Objective.
.
b Reflective.
.
c Subjective.
.
d Introspective.
.
ANS: C
Subjective data are what the person says about him or herself during history taking. Objective
data are what the health professional observes by inspecting, percussing, palpating, and
auscultating during the physical examination. The terms reflective and introspective are not
used to describe data.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) REF: z. 2
3|Page
, MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
3. The patients record, laboratory studies, objective data, and subjective data combine to
form the:
a Data base.
.
b Admitting data.
.
c Financial statement.
.
d Discharge summary.
.
ANS: A
Together with the patients record and laboratory studies, the objective and subjective data
form the data base. The other items are not part of the patients record, laboratory studies,
or data.
DIF: Cognitive Level: Remembering (Knowledge) REF: z. 2
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
4. When listening to a patients breath sounds, the nurse is unsure of a sound that is
heard. The nurses next action should be to:
a Immediately notify the patients physician.
.
b Document the sound exactly as it was heard.
.
c Validate the data by asking a coworker to listen to the breath sounds.
.
d Assess again in 20 minutes to note whether the sound is still present.
.
ANS: C
When unsure of a sound heard while listening to a patients breath sounds, the nurse
validates the data to ensure accuracy. If the nurse has less experience in an area, then he
or she asks an expertto listen.
DIF: Cognitive Level: Analyzing (Analysis) REF: z. 2
MSC: Client Needs: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
5. The nurse is conducting a class for new graduate nurses. During the teaching
session, the nurse should keep in mind that novice nurses, without a background of
skills and experiencefrom which to draw, are more likely to make their decisions using:
4|Page