Test Bank Porth's Pathophysiology Concepts of Altered Health 10th Edition Norris
Table of Contents Chapter 1- Concepts of Health and Disease ...................................................................................... 3 Chapter 2- Cell and Tissue Characteristics ..................................................................................... 10 Chapter 3- Cellular Adaptation, Injury, and Death ............................................................................ 16 Chapter 4- Genetic Control of Cell Function and Inheritance ........................................................... 22 Chapter 5- Genetic and Congenital Disorders ................................................................................. 28 Chapter 6- Neoplasia ...................................................................................................................... 35 Chapter 7- Stress and Adaptation.................................................................................................... 41 Chapter 8-a- Disorders of Fluid and Electrolyte Balance ................................................................. 48 Chapter 8-b- Disorders of Acid-Base Balance ................................................................................. 54 Chapter 9- Inflammation, Tissue Repair, and Wound Healing ......................................................... 60 Chapter 10- Alterations in Temperature Regulation ......................................................................... 67 Chapter 10- Mechanisms of Infectious Disease ............................................................................... 73 Chapter 11- Innate and Adaptive Immunity ..................................................................................... 79 Chapter 12-a- Disorders of the Immune Response.......................................................................... 85 Chapter 12-b- HIV_ Acquired Immunodeficiency Syndrome ............................................................ 92 Chapter 13- Organization and Control of Neural Function ............................................................... 99 Chapter 14- Somatosensory Function, Pain, and Headache .......................................................... 106 Chapter 15- Disorders of Motor Function ....................................................................................... 113 Chapter 16- Disorders of Brain Function ........................................................................................ 119 Chapter 17- Sleep and Sleep Disorders ........................................................................................ 126 Chapter 18- Disorders of Thought, Emotion, and Memory ............................................................. 133 Chapter 19- Disorders of Visual Function ...................................................................................... 139 Chapter 20- Disorders of Hearing and Vestibular Function ............................................................ 146 Chapter 21- Blood Cells and the Hematopoietic System ............................................................... 152 Chapter 22- Disorders of Hemostasis ............................................................................................ 158 Chapter 23- Disorders of Red Blood Cells ..................................................................................... 165 Chapter 24- Disorders of White Blood Cells and Lymphoid Tissues .............................................. 172 Chapter 25- Structure and Function of the Cardiovascular System ................................................ 178 Chapter 26-a- Disorders of Blood Flow .......................................................................................... 185 Chapter 26-b-Disorders of Blood Pressure Regulation .................................................................. 191 Chapter 27-a- Disorders of Cardiac Function................................................................................. 198 Chapter 27-b- Heart Failure and Circulatory Shock ....................................................................... 205 Chapter 28- Disorders of Cardiac Conduction and Rhythm ........................................................... 212 Chapter 29- Structure and Function of the Respiratory System ..................................................... 219
1 | P a g eChapter 30- a-Respiratory Tract Infections, Neoplasms ................................................................ 225
Chapter 30-b- Childhood Disorders ............................................................................................... 232
Chapter 31- Disorders of Ventilation and Gas Exchange ............................................................... 238
Chapter 32- Structure and Function of the Kidney ......................................................................... 244
Chapter 33- Disorders of Renal Function ....................................................................................... 250
Chapter 34- Acute Renal Injury and Chronic Kidney Disease ........................................................ 257
Chapter 35- Disorders of the Bladder and Lower Urinary Tract ..................................................... 264
Chapter 36- Structure and Function of the Gastrointestinal System ............................................... 270
Chapter 37- Disorders of Gastrointestinal Function ........................................................................ 277
Chapter 38- Disorders of Hepatobiliary and Exocrine Pancreas Function ...................................... 285
Chapter 39- Alterations in Nutritional Status .................................................................................. 292
Chapter 40- Mechanisms of Endocrine Control ............................................................................. 299
Chapter 41- Disorders of Endocrine Control of Growth and Metabolism ........................................ 305
Chapter 42 - Structure and Function of the Male Genitourinary System ......................................... 312
Chapter 43- Disorders of the Male Rproductive System ................................................................ 318
Chapter 44- Structure and Function of the Female Reproductive System ...................................... 325
Chapter 45- Disorders of the Female Reproductive System .......................................................... 332
Chapter 46- Sexually Transmitted Infections ................................................................................. 338
Chapter 47- Structure and Function of the Musculoskeletal System .............................................. 345
Chapter 48- Disorders of Musculoskeletal Function ....................................................................... 351
Chapter 49 - Disorders of Musculoskeletal Function ...................................................................... 358
Chapter 50- Disorders of Musculoskeletal Function ....................................................................... 364
Chapter 51- Structure and Function of the Skin ............................................................................. 371
Chapter 52- Disorders of Skin Integrity and Function ..................................................................... 377
2 | P a g eChapter 1- Concepts of Health and Disease
1. At an international nursing conference, many discussions and breakout sessions
focused on the World Health Organization (WHO) views on health. Of the following
comments made by nurses during a discussion session, which statements would be
considered a good representation of the WHO definition? Select all that apply.
A) Interests in keeping the elderly population engaged in such activities as
book reviews and word games during social time
B) Increase in the number of chair aerobics classes provided in the skilled
care facilities
C) Interventions geared toward keeping the elderly population diagnosed with
diabetes mellitus under tight blood glucose control by providing in-home cooking
classes
D) Providing transportation for renal dialysis patients to and from their hemodialysis
sessions
E) Providing handwashing teaching sessions to a group of young
children Ans: A, B, C, E
Feedback:
The WHO definition of health is defined as “a state of complete physical, mental, and
social well-being and not merely the absence of disease and infirmity.” Engaging in
book reviews facilitates mental and social well-being; chair aerobics helps facilitate
physical well-being; and assisting with tight control of diabetes helps with facilitating
physical well-being even though the person has a chronic disease. Handwashing is
vital in the prevention of disease and spread of germs.
2. A community health nurse is teaching a group of recent graduates about the large
variety of factors that influence an individual's health or lack thereof. The nurse is
referring to the Healthy People 2020 report from the U.S. Department of Health
and Human Services as a teaching example. Of the following aspects discussed,
which would be considered a determinant of health that is outside the focus of this
report?
A) The client has a diverse background by being of Asian and Native American
descent and practices various alternative therapies to minimize effects of
stress.
B) The client has a family history of cardiovascular disease related to
hypercholesterolemia and remains noncompliant with the treatment
regime.
C) The client has a good career with exceptional preventative health care benefits.
D) The client lives in an affluent, clean, suburban community with access to
many health care facilities.
Ans: B
Feedback:
In Healthy People 2020, the focus is to promote good health to all (such as using
alternative therapies to minimize effects of stress); achieving health equity and
promoting health for all (which includes having good health care benefits); and
promoting good health (which includes living in a clean community with good access to
health care). A client's noncompliance with treatments to control high cholesterol levels
within the presence of a family history of CV disease does not meet the “attaining lives
free of preventable disease and premature death” determinant.
3. A physician is providing care for a number of patients on a medical unit of a large,
3 | P a g euniversity hospital. The physician is discussing with a colleague the differentiation
between diseases that are caused by abnormal molecules and diseases that cause
disease. Which of the following patients most clearly demonstrates the consequences
of molecules that cause disease?
A) A 31-year-old woman with sickle cell anemia who is receiving a transfusion of
packed red blood cells
B) A 91-year-old woman who has experienced an ischemic stroke resulting
from familial hypercholesterolemia
C) A 19-year-old man with exacerbation of his cystic fibrosis requiring oxygen
therapy and chest physiotherapy
D) A 30-year-old homeless man who has Pneumocystis carinii pneumonia (PCP)
and is HIV positive.
Ans: D
Feedback:
PCP is an example of the effect of a molecule that directly contributes to disease.
Sickle cell anemia, familial hypercholesterolemia, and cystic fibrosis are all examples of
the effects of abnormal molecules.
4. A member of the health care team is researching the etiology and pathogenesis of a
number of clients who are under his care in a hospital context. Which of the following
aspects of clients' situations best characterizes pathogenesis rather than etiology?
A) A client who has been exposed to the Mycobacterium tuberculosis bacterium
B) A client who has increasing serum ammonia levels due to liver cirrhosis
C) A client who was admitted with the effects of methyl alcohol poisoning
D) A client with multiple skeletal injuries secondary to a motor vehicle accident
Ans: B
Feedback:
Pathogenesis refers to the progressive and evolutionary course of disease, such as
the increasing ammonia levels that accompany liver disease. Bacteria, poisons, and
traumatic injuries are examples of etiologic factors.
5. A new myocardial infarction patient requiring angioplasty and stent placement has
arrived to his first cardiac rehabilitation appointment. In this first session, a review of
the pathogenesis of coronary artery disease is addressed. Which statement by the
patient verifies to the nurse that he has understood the nurse's teachings about
coronary artery disease?
A) “All I have to do is stop smoking, and then I won't have any more heart attacks.”
B) “My artery was clogged by fat, so I will need to stop eating fatty foods like
French fries every day.”
C) “Sounds like this began because of inflammation inside my artery that made
it easy to form fatty streaks, which lead to my clogged artery.”
D) “If I do not exercise regularly to get my heart rate up, blood pools in the veins
causing a clot that stops blood flow to the muscle, and I will have a heart
attack.”
Ans: C
Feedback:
The true etiology/cause of coronary artery disease (CAD) is unknown; however, the
pathogenesis of the disorder relates to the progression of the inflammatory process
from a fatty streak to the occlusive vessel lesion seen in people with coronary artery
disease. Risk factors for CAD revolve around cigarette smoking, diet high in fat, and
lack of exercise.
4 | P a g e6. A 77-year-old man is a hospital inpatient admitted for exacerbation of his chronic
obstructive pulmonary disease (COPD), and a respiratory therapist (RT) is assessing
the client for the first time. Which of the following aspects of the patient's current state
of health would be best characterized as a symptom rather than a sign?
A) The patient's oxygen saturation is 83% by pulse oxymetry.
B) The patient notes that he has increased work of breathing when lying supine.
C) The RT hears diminished breath sounds to the patient's lower lung
fields bilaterally.
D) The patient's respiratory rate is 31
breaths/minute. Ans: B
Feedback:
Symptoms are subjective complaints by the person experiencing the health
problem, such as complaints of breathing difficulty. Oxygen levels, listening to
breath sounds, and respiratory rate are all objective, observable signs of disease.
7. Which of the following situations would be classified as a complication of a disease or
outcome from the treatment regimen? Select all that apply.
A) Massive pulmonary emboli following diagnosis of new-onset atrial fibrillation
B) Burning, intense incision pain following surgery to remove a portion of colon due
to intestinal aganglionosis
C) Development of pulmonary fibrosis following treatment with bleomycin, an
antibiotic chemotherapy agent used in treatment of lymphoma
D) Gradual deterioration in ability to walk unassisted for a patient diagnosed with
Parkinson disease
E) Loss of short-term memory in a patient diagnosed with Alzheimer
disease Ans: A, C
Feedback:
Development of pulmonary emboli and pulmonary fibrosis following chemotherapy are
both examples of a complication (adverse extensions of a disease or outcome from
treatment). It is normal to expect incisional pain following surgery. As Parkinson
disease progresses, the inability to walk independently is expected. This is a normal
progression for people diagnosed with Parkinson's. Loss of short-term memory in a
patient diagnosed with Alzheimer disease is an expected finding.
8. Laboratory testing is ordered for a male patient during a clinic visit for a routine
follow-up assessment of hypertension. When interpreting lab values, the nurse
knows that
A) a normal value represents the test results that fall within the bell curve.
B) if the lab result is above the 50% distribution, the result is considered elevated.
C) all lab values are adjusted for gender and weight.
D) if the result of a very sensitive test is negative, that does not mean the person
is disease free.
Ans: A
Feedback:
What is termed a normal value for a laboratory test is established statistically from
results obtained from a selected sample of people. A normal value represents the test
results that fall within the bell curve or the 95% distribution. Some lab values (like
hemoglobin) are adjusted for gender, other comorbidities, or age. If the result of a very
sensitive test is negative, it tells us the person does not have the disease, and the
5 | P a g edisease has been ruled out or excluded.
9. The laboratory technologists are discussing a new blood test that helps establish a
differential diagnosis between shortness of breath with a cardiac etiology and
shortness of breath with a respiratory/pulmonary etiology. A positive result is purported
to indicate a cardiac etiology. The marketers of the test report that 99.8% of patients
who have confirmed cardiac etiologies test positive in the test. However, 1.3% of
patients who do not have cardiac etiologies for their shortness of breath also test
positive. Which of the following statements best characterizes this blood test?
A) Low validity; high reliability
B) High sensitivity; low specificity
C) High specificity; low reliability
D) High sensitivity; low reliability
Ans: B
Feedback:
A large number of patients would receive the correct positive diagnosis (high
sensitivity), while a significant number would receive a false-positive diagnosis (low
specificity). The information given does not indicate low reliability or low validity.
10. As part of a screening program for prostate cancer, men at a senior citizens' center
are having their blood levels of prostate-specific antigen (PSA) measured. Which of
the following statements would best characterize a high positive predictive value but a
low negative predictive value for this screening test?
A) All of the men who had high PSA levels developed prostate cancer; several
men who had low PSA levels also developed prostate cancer.
B) All of the men who had low PSA levels were cancer-free; several men who
had high levels also remained free of prostate cancer.
C) Men who had low PSA levels also displayed false-positive results for prostate
cancer; men with high levels were often falsely diagnosed with prostate
cancer.
D) The test displayed low sensitivity but high specificity.
Ans: A
Feedback:
The test's inability to rule out cancer with a low PSA level indicates a low negative
predictive value. Answer B suggests a high negative predictive value, while answer
C indicates a low positive predictive value. High positive predictive value is
associated with high sensitivity.
11. A male international business traveler has returned from a trip to Indonesia. While
there, he hired a prostitute for companionship and engaged in unprotected sex on more
than one occasion. Unbeknownst to him, this prostitute harbored the hepatitis C virus.
Upon return to the United States, he exhibited no symptoms and returned to his usual
activities. During this period of no outward symptoms, the man would be classified as
being in
A) the preclinical stage of disease.
B) remission and unlikely to develop hepatitis C.
C) the clinical disease stage of hepatitis C.
D) the chronic phase of hepatitis
C. Ans: A
Feedback:
During the preclinical stage, the disease is not clinically evident but is destined
to progress to clinical disease.
6 | P a g e12. As of November 1, 2012, there were a total of 10 confirmed cases of Hantavirus
infection in people who were recent visitors (mid-June to end of August, 2012) to
Yosemite National Park. Three visitors with confirmed cases died. Health officials
believe that 9 out of the 10 people with Hantavirus were exposed while staying in
Curry Village in the Signature Tent Cabins. This is an example of
A) what the anticipated mortality rate would be if a family of five were planning to
vacation in Yosemite National Park.
B) the prevalence of Hantavirus one can anticipate if he or she is going to vacation
in Yosemite National Park.
C) the low rate of morbidity one can expect while traveling to Yosemite National
Park.
D) the incidence of people who are at risk for developing Hantavirus while staying in
Yosemite National Park.
Ans: D
Feedback:
The incidence reflects the number of new cases arising in a population at risk during
a specified time.
13. A particular disease has a debilitating effect on the ability of sufferers to perform their
activities of daily living and is a significant cause of decreased quality of life. However,
few people die as a result of the disease's direct effects. There are hundreds of
thousands of Americans living with the disease but relatively few new cases in recent
years. Which of the following statements best conveys an accurate epidemiological
characterization of the disease?
A) Low mortality; high morbidity; low prevalence; high incidence
B) Low mortality; high morbidity; high incidence; low prevalence
C) High mortality; low morbidity; high incidence; low prevalence
D) High morbidity; low mortality; high prevalence, low incidence
Ans: D
Feedback:
Morbidity is associated with quality of life, while mortality is indicative of causation of
death. In this case, morbidity is high and mortality is low. Prevalence refers to the
number of cases present in a population, while incidence refers to the number of new
cases. In this case, prevalence is high, while incidence is low.
14. An epidemiologist is conducting a program of research aimed at identifying factors
associated with incidence and prevalence of congenital cardiac defects in infants. The
researcher has recruited a large number of mothers whose infants were born with
cardiac defects as well as mothers whose infants were born with healthy hearts. The
researcher is comparing the nutritional habits of all the mothers while their babies
were in utero. Which of the following types of study is the epidemiologist most likely
conducting?
A) Cohort study
B) Cross-sectional study
C) Case–control study
D) Risk factor study
Ans: C
Feedback:
In this study, the mothers with cardiac-affected babies would be the case group, while
7 | P a g ethe mothers of healthy infants would serve as a control. This study does not possess
the characteristics of a cohort or cross-sectional study, and risk factor study is not an
existing methodology.
15. A nurse practitioner is working in a crowded neighborhood where the population is
primarily immigrants from China. The nurse has designed a research study to follow
children from kindergarten to the age of 25. She is going to be looking at their diet,
successful progression in school, health practices, and development of disease, to
name a few items. This type of research is known as
A) cohort study.
B) cross-sectional study.
C) case–control study.
D) epidemiological study.
Ans: A
Feedback:
In this cohort study, a group of people who were born at approximately the same time
or share some characteristics of interest is the focus of the research. This study does
not possess the characteristics of a case–control or cross-sectional study, and
epidemiological study is not an existing methodology.
16. As part of a community class, student nurses are developing a class to teach
expectant parents the importance of having their child properly secured in a child
safety seat. During the class, the students are going to have a safety officer examine
the car seats that the parents have installed in their vehicles. This is an example of
which type of prevention?
A) Primary prevention
B) Secondary prevention
C) Tertiary prevention
D) Prognosis
enhancement Ans: A
Feedback:
Primary prevention is directed at keeping disease from occurring by removing risk
factors. Some primary prevention is mandated by law, like child safety seats.
Secondary prevention focuses on screening and early disease identification, whereas
tertiary prevention is directed at interventions to prevent complications of a disease.
17. A multidisciplinary health care team operates a program aimed at the prevention,
identification, and treatment of diabetes on a large Indian reservation. Which of the
following aspects of the program would be most likely to be classified as
secondary prevention?
A) Regularly scheduled wound dressing changes for clients who have foot
ulcers secondary to peripheral neuropathy and impaired wound healing
B) Teaching school children how a nutritious, traditional diet can lessen their
chances of developing adult-onset diabetes
C) Staffing a booth where community residents who are attending a
baseball tournament can have their blood glucose levels checked
D) Administering oral antihyperglycemic medications to clients who have a
diagnosis of diabetes
Ans: C
Feedback:
Secondary prevention focuses on screening and early disease identification, such as
checking the blood glucose levels of a large number of individuals to identify potential
8 | P a g ecases of diabetes. Wound treatment and medication administration would be
considered tertiary interventions, and education would be considered primary
prevention.
18. An occupational therapist conducts a group therapy program called MindWorks with
older adults who have diagnoses of dementia and Alzheimer disease. The goal of the
group is to slow the cognitive decline of clients by engaging them in regular, organized
mental activity such as reading maps and solving puzzles. How would the program
most likely be characterized?
A) Primary prevention
B) Secondary prevention
C) Tertiary prevention
D) Prognosis
enhancement Ans: C
Feedback:
Interventions aimed at slowing the course of an already-diagnosed disease
characterize tertiary prevention.
19. The clinical educator of a hospital medical unit has the mandate of establishing
evidence-based practice guidelines for the nursing care on the unit. Which of the
following statements most accurately captures a guiding principle of the nurse's
task?
A) Evidence-based practice guidelines will be rooted in research rather than
nurses' subjective practice preferences and experiences.
B) Guidelines are synonymous with systematic research reviews.
C) The need for continuity and standardization of guidelines will mean that they will
be fixed rather than changeable.
D) The guidelines will combine individual expertise with external systematic
evidence.
Ans: D
Feedback:
Evidence-based guidelines are a result of the combination of empirical, published
evidence and the expertise of accomplished practitioners. They are not the same as
systematic reviews of the literature, and they are fluid and modifiable in the face of new
evidence.
20. The neuroscience nursing unit has developed a set of step-by-step directions of what
should occur if a nursing assessment reveals that the patient may be exhibiting clinical
manifestations of a cerebrovascular accident (CVA). Which of the following statements
about clinical practice guidelines are accurate? Select all that apply.
A) Step-by-step guidelines are usually developed and based primarily on “how it
has always been done before.”
B) The development of evidence-based practice guidelines requires a research
review from different studies to develop the most accurate diagnostic method to
implement.
C) Once developed, practice guidelines only need to be reviewed if a
national committee sends out an update on new research.
D) When developing a CVA set of step-by-step directions, the nursing unit should
ask for assistance from experts in the neuroscience field. The potential users of
the guidelines should pilot test it for further feedback.
E) A meta-analysis could be utilized to combine evidence from different studies to
produce a more accurate diagnostic method.
9 | P a g eAns: B, D, E
Feedback:
Clinical practice guidelines are systematically developed and intended to inform
practitioners in making decisions about health care for CVA patients. They should be
developed using research and review by experts in the clinical content. Potential uses
should also participate and provide feedback prior to implementation. The purpose of
the guidelines is to review EBP articles and develop new practice guidelines rather
than continuing practicing primarily on “how it has always been done before.”Once
developed, the guidelines must be continually reviewed and changed to keep pace
with new research findings. A meta-analysis could be utilized to combine evidence
from different studies to produce a more accurate diagnostic method or the effects of
an intervention method.
Chapter 2- Cell and Tissue Characteristics
1. During a discussion on cellular components and their function, a student asked the
instructor the purpose of messenger RNA (mRNA). Of the following, which is the most
accurate answer?
A) Transports amino acids to the site of protein synthesis
B) Acts as an inner nuclear support membrane for a rigid network of
protein filaments that bind DNA to the nucleus
C) Performs an active role of protein synthesis, where mRNA molecules direct
the assembly of proteins on ribosomes to the cytoplasm
D) Assists cells in forming neoplastic progression by altering the response
of chromatin in the nuclear matrix
Ans: C
Feedback:
The nucleus is the site for the synthesis of three types of RNA that move to the
cytoplasm and carry out the actual synthesis of proteins. Messenger RNA copies and
carries the DNA instructions for protein synthesis to the cytoplasm. Ribosomal RNA is
the site of actual protein synthesis; transfer RNA transports amino acids to the site of
protein synthesis.
2. The nurse is providing care for a client with a diagnosis of cirrhosis, and she notes
that the client's sclerae are jaundiced. The nurse recalls that jaundice is a pigment
that can accumulate in which part of the cell?
A) Nucleus
B) Cytoplasm
C) Golgi apparatus
D) Rough endoplasmic reticulum (ER)
Ans: B
Feedback:
Pigments such as bilirubin and melanin can accumulate in the cytoplasm, resulting
in the characteristic yellow skin tones associated with jaundice. Pigments do not
tend to accumulate in the nucleus, Golgi apparatus, or rough ER.
3. A 14-year-old female has been experiencing severe internal cramps in the region of
the pelvis and weight loss.She has been admitted with rectal bleeding.The physician
has diagnosed her with inflammatory bowel disease (IBD). She asks the nurse what
causes this disease. The nurse will base her response knowing that IBD has been
linked to
10 | P a g eA) liver involvement in faulty glycogen stores.
B) endoplasmic reticulum stress in the gastrointestinal system.
C) oversecretion of insulin from the beta cells in the pancreas.
D) infiltration of the gastrointestinal tract by bacterial toxins.
Ans: B
Feedback:
Researchers are determining links between the endoplasmic reticulum (ER) and
various disease processes. For examples, ER stress in the GI system has been found
to be related to intestinal inflammations such as those occur with inflammatory bowel
disease. The smooth ER of the liver is involved in glycogen stores. Insulin is
synthesized as a large, inactive proinsulin molecule cut apart to produce a smaller,
active insulin molecule within the Golgi complex of the beta cells. Bacterial toxins have
exploited the retrograde transport mechanism.
4. A professor is teaching a group of students about the role of mitochondria within
the cell. Which of the following statements is true of mitochondria?
A) They are the site of adenosine triphosphate (ATP) production.
B) The number of mitochondria in a cell is equal to the number of nuclei.
C) They are replicated within the smooth endoplasmic reticulum (ER).
D) Mitochondrial DNA is inherited patrilineally.
Ans: A
Feedback:
Consistent with their characterization as the “power plants” of the cell, mitochondria are
the site of ATP synthesis for the cell. The number of mitochondria in a given cell type
varies, according to the energy demands of the particular cell. They are self-replicating
rather than being produced in the smooth ER, and they are inherited matrilineally.
5. A patient has been diagnosed with a neurodegenerative disease called multiple
sclerosis (MS). The physician explains to the patient that this disease may be caused
by dysregulated apoptosis. Later that day, the patient asks the nurse what this means.
The nurse should reply,
A) “The cells around your nerves don't know how to die correctly.”
B) “The cytoplasm should neutralize the various apoptotic inhibitors but isn't
working correctly.”
C) “Dysregulated apoptosis has caused an excessive rate of programmed cell
death along the neuropathways.”
D) “There is an inappropriately low rate of apoptosis occurring within the cells.”
Ans: C
Feedback:
Dysregulated apoptosis can mean too little or too much and has been implicated
in neurodegenerative diseases, in which there is an increased or excessive rate of
apoptosis.
6. A patient experiencing immotile cilia syndrome should be frequently assessed by
the nurse for which priority complication?
A) Epistaxis resulting from loss of cilia in the nasal passageway
B) Bronchiectasis due to interferences with clearance of inhaled bacteria along
the respiratory tract
C) Sterility caused by inability of the sperm to swim downstream
D) Inability to hear soft sounds related to kinocilium on the hair cells in the inner ear
11 | P a g eAns: B
Feedback:
Immotile cilia syndrome immobilizes the cilia of the respiratory tract, thus interfering
with clearance of inhaled bacteria, leading to the chronic lung disease called
bronchiectasis.
7. A community health care worker is explaining to a group of factory workers the
importance of wearing gloves when working with strong chemicals such as
turpentine and paint thinner. Which of the following characteristics of cell membranes
underlies the nurse's teaching?
A) Cell membranes are impermeable to all but lipid-soluble substances.
B) Cell membranes have a hydrophilic head and a hydrophobic tail.
C) Cell membranes contain receptors for hormones and biologically
active substances.
D) Transmembrane proteins can pass through the cell membrane into the
intracellular environment.
Ans: A
Feedback:
Because cell membranes are soluble to some lipid-soluble substances such as
organic solvents, such substances should be kept from direct contact with skin cells.
The facts that cell membranes have a hydrophilic head and a hydrophobic tail and
contain receptors for hormones and biologically active substances do not have a
bearing on the nurse's teaching. While transmembrane proteins can indeed pass into
the intracellular environment, the nurse is not referring to proteins in the teaching.
8. The nurse is explaining the workings of selective serotonin reuptake inhibitors to a
client with a diagnosis of depression. Within the teaching, the nurse mentions that in
the nervous system, the transmission of information by neurotransmitters is
A) synaptic signaling.
B) endocrine signaling.
C) autocrine signaling.
D) paracrine
signaling. Ans: A
Feedback:
Synaptic signaling occurs in the nervous system, where neurotransmitters act only on
adjacent nerve cells through special contact areas called synapses. Endocrine
signaling relies on hormones carried in the bloodstream to cells throughout the body.
Autocrine signaling occurs when a cell releases a chemical into the extracellular fluid
that affects its own activity. With paracrine signaling, enzymes rapidly metabolize the
chemical mediators and therefore act mainly on nearby cells.
9. The nurse is teaching a group of colleagues about the cell division cycle as
background to oncology nursing. Which of the following statements is true of the cell
cycle?
A) Some cells lack a G0 phase.
B) Mitosis is a process that occurs in steps over 1 to 2 days.
C) The two broad phases of the cell cycle are mitosis and synthesis.
D) Nondividing cells such as nerve cells are said to be in the S0
phase. Ans: C
Feedback:
While consisting of several stages, cell division can be broadly divided into the two
phases of mitosis and synthesis. Some cells lack a G1 stage, not a G0 phase, and
12 | P a g emitosis is a fluid and continuous process over 1 to 1½ hours. Nondividing cells are said
to be in the G0 phase.
10. A 62-year-old male collapsed while unloading a truck of heavy sacks of feed for his
cattle. When he arrived in the emergency department, blood gases reveal a
slightly acidic blood sample. The nurse caring for this patient is not surprise with
this result based on which of the following pathophysiological rationales?
A) The skeletal muscles are producing large amounts of lactic acid and release it
into the bloodstream during heavy work/exercise.
B) During exercise, catabolism will break down stored nutrients and body tissues
to produce energy.
C) Large amounts of free energy are released when ATP is hydrolyzed and
then converted into adenosine diphosphate.
D) Within the mitochondria, energy from reduction of oxygen is used for
phosphorylation of ADP to ATP.
Ans: A
Feedback:
Heart muscle is efficient in converting lactic acid to pyruvic acid and then using the
pyruvic acid for fuel. Pyruvic acid is an important source of fuel for the heart during
heavy exercise when the skeletal muscles are producing large amounts of lactic acid
and releasing it into the bloodstream. Therefore, the blood sample would be acidic by
nature. Catabolism will break down stored nutrients and body tissues to produce
energy. ATP conversion into ADP and phosphorylation of ADP to ATP are both aerobic
metabolism processes.
11. The health caregiver is explaining the rationale for administering a hypotonic
intravenous solution (lower concentration of solutes in its surroundings) to a client.
Which of the following mechanisms of membrane transport most likely underlies this
action?
A) Facilitated diffusion
B) Active transport
C) Diffusion
D) Osmosi
s Ans: D
Feedback:
The fact that body cells are permeable to water but not all solute particles, and the
amount of solute relative to water content, underlies the choice of intravenous fluid, in
health care. Water moves through water channels in a semipermeable membrane
along a concentration gradient, moving from an area of higher to an area of lower
concentration. This is the essence of osmosis, and the other mechanisms of membrane
transport do not have as significant a bearing on the nurse's action.
12. A nurse is teaching a client with a recent diagnosis of diabetes about the roles that
glucose and insulin play in the disease pathology and the fact that glucose must enter
the body cell in order to provide energy for the client. The nurse knows that which of the
following processes allows glucose to enter body cells?
A) Osmosis
B) Facilitated diffusion
C) Active transport
D) Diffusion
13 | P a g eAns: B
Feedback:
Facilitated diffusion involves the movement of a substance like glucose from an area of
high concentration, such as the bloodstream, to an area of low concentration, such as
the intracellular space, through the use of a transport protein. Osmosis, active transport,
and diffusion do not bring about the movement of glucose into body cells.
13. An end-stage renal disease patient has been on peritoneal dialysis at home. Based on
his lab work, he regulates the type of solution to infuse into his abdomen. When there is
a high concentration of potassium inside the cell (hyperkalemia), the solution infused
has a lower concentration so that the potassium ions will diffuse outward. At this point,
the cellular membrane is said to be
A) at equilibrium potential in which no net movement of ions occurs.
B) charged with high voltage.
C) filled with positive current.
D) polarized because of the presence of a negative membrane
potential. Ans: D
Feedback:
Because of the large concentration gradient existing across the cell membrane,
potassium ions tend to diffuse outward. As they do so, they carry their positive
charges with them, causing the inside to become negative in relation to the outside.
This new potential difference repels further outward movement of the positively
charged potassium ion. The membrane is said to be polarized.
14. A student asks the instructor about the origins of different tissues and their
cellular origins during the process of development. Which of the instructor's
following statements best describes the process of cell differentiation?
A) “Cells of the hematopoietic system produce the appropriate body cells that
are required at each stage of development.”
B) “A single stem cell differentiates into approximately 200 different types of cells.”
C) “A fertilized ovum undergoes a series of divisions, yielding many different cell
types.”
D) “Cells differentiate into necessary body cells peaking after conception and
ceasing near the time of birth.”
Ans: C
Feedback:
Cell differentiation and consequent tissue types are the outcome of the series of cell
divisions that occur in the fertilized ovum. It originates neither with a single stem cell
nor in the hematopoietic system. Stem cells allow for limited differentiation throughout
the life span, not only antepartum.
15. A nurse is providing care for a client with a diagnosis of Crohn disease. The nurse
recognizes the fact that the disease involves the inflammation and irritation of the
intestinal lining. Which of the following types of tissue is most likely involved in the
client's pathology?
A) Simple columnar epithelium
B) Glandular epithelium
C) Simple cuboidal epithelium
D) Stratified epithelium
Ans: A
Feedback:
Simple columnar epithelium lines the intestine and has cilia and mucus-secreting
14 | P a g egoblet cells. The intestinal tract does not consist of glandular epithelium, simple
cuboidal epithelium, or stratified epithelium.
16. During a crime scene investigation, the coroner confirms that rigor mortis has set in.
This helps to confirm an approximate time of death. The forensic nurse can explain
this process (rigor mortis) to a group of students based on the fact that
A) troponin is being prevented from forming a cross-bridge between the actin
and myosin.
B) activated by ATP, cross-bridges become attached to the actin filament.
C) the myosin head catalyzes the breakdown of ATP to provide the energy need
so that a cross-bridge can be formed.
D) at death, the body is unable to complete the actin/myosin cycle and release
the coupling between the myosin and actin, creating a state of muscular
contration.
Ans: D
Feedback:
As the muscle begins to degenerate after death, the sarcoplasmic cisternae release
their calcium ions, which enable the myosin heads to combine with their sites on the
actin molecule. As ATP supplies diminish, no energy source is available to start the
normal interaction between the actin and myosin, and the muscle is in a state of rigor
until further degeneration destroys the cross-bridges between the actin and myosin.
17. The homecare nurse is making a home visit to a 51-year-old female client with a
long-standing diagnosis of multiple sclerosis. The nurse knows that the muscle
wasting and weakness associated with the disease process are ultimately manifested
as a failure of what normal process in muscle tissue?
A) The contraction of the epimysium
B) The surrounding of fascicles by perimysium
C) Thick myosin and thin actin filaments sliding over each other
D) The contraction of fascicles within myofibrils
Ans: C
Feedback:
The contraction of skeletal muscle tissue can be characterized as the sliding action
of myosin and actin. Epimysium surrounds and plays a supportive role in the skeletal
muscle, and perimysium similarly provides support but does not actively produce
locomotion. Myofibrils are found within fascicles, not the opposite.
18. An instructor is explaining to a group of students the way in which muscles and their
associated tendons can be so strongly attached. The instructor makes references to
the role of the basal lamina. Which of the following statements most accurately
captures an aspect of the basal lamina?
A) It is produced by the connective tissue adjacent to it.
B) It is present where connective tissue contacts the tissue it supports.
C) It is found solely between connective tissue and muscle fibers.
D) It is also known as the basement
membrane. Ans: B
Feedback:
The basal lamina is found where connective tissue is in contact with the tissue that it
provides support for. It is produced by epithelial cells and is found on Schwann cells,
adipose tissue, and other sites apart from muscle fibers. It is not synonymous with
15 | P a g ethe basement membrane, which consists of the combination of basal lamina and the
reticular layer.
19. A caregiver is working with a client who is having poorly controlled pain due to
shingles. The associate pain travels to the client's nervous system via
A) synapses.
B) axons.
C) afferent neurons.
D) efferent
neurons.
Ans: C
Feedback:
Afferent or sensory neurons carry information toward the CNS; they are involved in the
reception of sensory information from the external environment and from within the
body. Efferent or motor neurons carry information away from the CNS; they are
needed for control of muscle fibers and endocrine and exocrine glands.
20. A 6-year-old child cuts his leg while playing outside. An inflammatory process begins
the healing process by moving leukocytes and platelets through the endothelial lining
of blood vessels. This process occurs because of which extracellular tissue
component?
A) Extracellular matrix
B) Glycosaminoglycans
C) Selectins
D) Cadherin
s Ans: C
Feedback:
Selectins are found on activated endothelial cells of blood vessels, on leukocytes, and
on platelets. They, together with integrins and immunoglobulins, participate in leukocyte
movement through the endothelial lining of blood vessels during inflammation.
Cadherins link parts of the internal cytoskeleton (actin and catenins) with extracellular
cadherins of an adjacent cell. Glycosaminoglycans are one of the components of the
extracellular matrix.
Chapter 3- Cellular Adaptation, Injury, and Death
1. Of the following situations, which one would be an example of a maladaptive cellular
change?
A) An 18-year-old body builder who has developed extremely large pectoral
muscles following years of weight lifting
B) A 31-year-old marathon runner who has developed hypertrophied
myocardial cells
C) A 54-year-old female who has developed ovarian atrophy following loss of
estrogen stimulation during menopause
D) A 44-year-old male with a 60-pack-per year smoking history who was
diagnosed with a histological grade 3 lung cancer
Ans: D
Feedback:
In many adaptive cellular responses, the expression of the differentiation genes is
16 | P a g ealtered. When working with cancer patients, histological grade or differentiation refers
to how much the tumor cells resemble normal cells of the same tissue type. In body
builders and athletes, cells' hypertrophy is based on the increase in workload placed
on the muscle. Reproductive atrophy is expected due to the loss of estrogen
stimulation during menopause.
2. A client is experiencing muscle atrophy following 2 weeks in traction after a motor
vehicle accident. Which of the following factors has most likely contributed to the
atrophy of the client's muscle cells?
A) High levels of insulin and IGF-1 in the client's blood during immobilization
B) Denervation of the affected muscles during the time of traction
C) A reduction of skeletal muscle use secondary to the traction treatment
D) Reduced oxygen consumption and cellular function that ensures muscle
cell survival
Ans: C
Feedback:
Disuse atrophy results from the reduction in skeletal muscle use such as that following
encasement in plaster casts or traction. Low levels of insulin and IGF-1 contribute to
atrophy, and denervation only occurs in paralyzed limbs. Reduced oxygen
consumption and cellular function are the mechanisms of cell atrophy but not the
causes of the process.
3. The nurse is teaching new nursing assistants on the unit about the phenomenon
of muscle hypertrophy. Which of the following clients on the unit is most likely to
experience muscle hypertrophy? A client with
A) urinary incontinence following a cerebral vascular accident (CVA).
B) hypertension, obesity, and decreased activity tolerance.
C) peripheral edema secondary to heart failure (HF).
D) possible rejection symptoms following a liver transplant.
Ans: B
Feedback:
Hypertension is a common cause of adaptive hypertrophy, in which cardiac muscle
cells increase in size in response to the increased work of circulation over time. The
other diagnoses are not associated with muscle hypertrophy.
4. Which of the following clients is at a high risk for developing dilated cardiomyopathy?
A) A 17-year-old with a diving injury resulting in paraplegia
B) A 4-year-old child born with cerebral palsy and confined to a wheelchair
C) A 44-year-old noncompliant female who forgets to take her hypertensive
medications
D) A 78-year-old patient with Alzheimer disease who received a third-degree
burn following an oven fire
Ans: C
Feedback:
In hypertension, the increased workload required to pump blood against an elevated
arterial pressure in the aorta results in a progressive increase in LV muscle mass and
need for coronary blood flow. The pressure overload causes hypertrophied cells to
have greater width and length. Paraplegia, cerebral palsy, and Alzheimer disease do
not increase the workload of the cardiac muscle per se.
17 | P a g e5. Which of the following statements by a student demonstrates a sound understanding
of the cellular processes of hypertrophy and hyperplasia?
A) “I know that cells like neurons have little capacity for hyperplastic growth.”
B) “A remaining kidney can sometimes undergo hyperplasia in response to one
that has been removed.”
C) “When male patients experience 'an enlarged prostate,' they are describing a
form of hypertrophy.”
D) “Clients with cardiomyopathy undergo myocardial hypertrophy with proportional
increases in cell length and width.”
Ans: A
Feedback:
Because they do not normally divide, neurons do not undergo hyperplasia. Remaining
organs can display hypertrophy, not hyperplasia, and prostate enlargement is a form
of hyperplasia. Cardiomyopathic hyperplasia involves greater increases in cell length
than width.
6. A community health care nurse is teaching a group of female high school students
about the importance of regular Papanicolaou (Pap) smears. The nurse recognizes that
what fact underlies the rationale for this teaching?
A) The active substitution of normal cells in the cervix correlates to cancer risk.
B) Undifferentiated stem cells are an early indicator of cervical cancer.
C) Cancer of the uterine cervix develops incrementally at a cellular level.
D) Dysplasia in the connective tissue of the cervix is a strong precursor to
cancer. Ans: C
Feedback:
Cervical cancer is indicated by incremental epithelial changes, beginning with
dysplasia. Dysplasia does not involve active cellular substitution, as in the case of
metaplasia, nor does it include a role for stem cells. Dysplasia does not normally occur
in connective tissue, nor is the cervical lining made up of connective tissue.
7. A home health nurse is making a visit to a family with an 8-month-old infant with
severe motor deterioration. The physician has diagnosed the infant with Tay-Sachs
disease. The parents are asking the nurse why this happened. The nurse will base
her answer knowing the root cause of Tay-Sachs is
A) high exposure to lead in the home environment.
B) an enzyme defect causing abnormal lipid accumulation in the brain.
C) hypoxia caused by placing the infant on their abdomen during sleep.
D) an increase in bilirubin retention leading to destruction of RBCs.
Ans: B
Feedback:
Tay-Sachs disease is a genetic disorder resulting from an enzyme defect that results in
abnormal lipid accumulation in the brain and other tissues. Lead exposure, hypoxia,
and bilirubin retention are not associated with Tay-Sachs disease.
8. A 68-year-old male client with aortic stenosis secondary to calcification of the aortic
valve is receiving care. Which of the following statements best captures an aspect of
this client's condition?
A) Paget disease, cancer with metastases, or excess vitamin D may have
contributed to the problem.
B) Increased calcium intake over time may have contributed to the problem.
18 | P a g eC) The client has possibly undergone damage as a result of calcification
following cellular injury.
D) The client has possibly exhibited phosphate retention leading to calcium
deposits. Ans: C
Feedback:
Dystrophic calcification is a result of deposition of calcium following cellular injury,
such as that which commonly occurs in heart valves. Answers A, B, and D all refer to
the phenomena associated with metastatic calcification and the associated increases
in serum calcium levels.
9. A nurse in the emergency department admits a male client who has experienced
severe frostbite to his hands and toes after becoming lost on a ski hill. The nurse
recognizes that which of the following phenomena has contributed to his tissue
damage?
A) Decreased blood viscosity has resulted in interstitial bleeding.
B) Reactive vasodilation has compromised perfusion.
C) Autonomic nervous stimulation has resulted in injury.
D) Decreased blood flow has induced
hypoxia. Ans: D
Feedback:
Damage from exposure to cold results from hypoxia, ice crystal formation, and
vasoconstriction. Blood viscosity increases, not decreases, and vasoconstriction
occurs rather than vasodilation.
10. As part of a first aid class, a health care instructor is teaching a group of industrial
workers about how electrical injuries can cause cell damage. Which of the
statements made by one of the workers indicates that further teaching is necessary?
A) “The greater the skin resistance, the greater the amount of deep and
systemic damage a victim is likely to incur.”
B) “The particular pathway that a current takes through the body is very significant.”
C) “Resistance to flow is the phenomenon that transforms electrical energy
into heat.”
D) “The most severe damage is likely to occur where the current enters and
leaves the body.”
Ans: A
Feedback:
High skin resistance is associated with greater local and superficial burns, rather than
deep and systemic damage. The pathway is indeed an important factor in the degree
of injury, and this is a result of the transformation of current into heat. Damage is most
severe at the point of entry and exit.
11. A client who has had a diagnosis of lung cancer is scheduled to begin radiation
treatment. The nurse knows that which of the following statements listed below
about potential risks of radiation is most accurate?
A) “Some clients experience longer-term irritation of skin adjacent to the
treatment site.”
B) “Sometimes you might find that your blood takes longer to clot than normal.”
C) “The changes that you might see are normally irreversible.”
D) “The unwanted effects will be limited to the exposed portions of your skin.”
Ans: A
19 | P a g eFeedback:
Chronic radiation dermatitis is a consequence of cancer treatment with ionizing
radiation. Hypocoagulation is not an identified consequence of radiation exposure,
and changes can be both reversible and deeper than the surface of the skin.
12. A young patient has just been diagnosed with xeroderma pigmentosum. When
teaching the family about this disease, the nurse should emphasize which of the
following points? Select all that apply.
A) “Wash hands thoroughly when working in the garden to prevent infection.”
B) “Wear long sleeves, long pants, gloves, a hat, sunglasses with side shields,
and sunscreen while outdoors.”
C) “Apply antibacterial ointment to any break in the skin, and cover wounds with
bandages.”
D) “The best time to allow the child to play outside is in the evening hours after the
sun goes down.”
E)
“The best time for the family to go to the beach is in the fall/winter months.”
Ans: B, D
Feedback:
Xeroderma pigmentosum is a genetic disorder where the enzyme needed to repair
sunlight-induced DNA damage is lacking. While washing hands and applying
antibacterial products to open wounds are important teaching for parents with
children, they are not specific for this disease diagnosis.
13. A 7-year-old boy is admitted to the hospital with a suspected diagnosis of lead toxicity.
Which of the following assessment findings is most congruent with the client's
diagnosis?
A) Decreased deep tendon reflexes
B) Hemoglobin 9.9 g/dL
C) Diffuse muscle pain
D) White blood cells (WBC) 11,000/mm3
Ans: B
Feedback:
Anemia is the cardinal sign of lead toxicity. Muscle pain, decreased deep
tendon reflexes, nor changes in WBC levels are associated with lead toxicity.
14. The nurse is teaching a group of new mothers about postpartum nutrition, when one of
the clients states that she was told to avoid eating fish too often due to the risk of
mercury poisoning. Which of the nurse's following responses most accurately
addresses the clients concerns?
A) “You're right. It's best to avoid eating fish, especially while you are
breast-feeding.”
B) “There are some modest risks, but they are only associated with some long-
living fish.”
C) “Provided you avoid salmon, you likely won't be putting yourself or your child at
risk.”
D) “The risk of mercury toxicity from eating fish has been shown to be
insignificant.”
Ans: B
Feedback:
Only long-living fish such as tuna and swordfish concentrate the mercury from sediment
in quantities sufficient to pose a risk. It is not necessary to categorically avoid fish, and
salmon poses a low risk. Risks are not insignificant, though they are not particularly
20 | P a g ehigh.
15. A nurse is teaching a group of older adults about the value of including foods
containing antioxidants in their diet. Which of the following statements best captures the
rationale underlying the nurse’s advice?
A) Antioxidants inhibit the actions of reactive oxygen species.
B) Antioxidants prevent the formation of superoxide dismutase.
C) Antioxidants react nonspecifically with molecules.
D) Antioxidants prevent the occurrence of cell
dysplasia. Ans: A
Feedback:
Antioxidants inhibit the reactions of reactive oxygen species (ROS) with biological
structures. Superoxide dismutase is an antioxidant itself, and ROS, not antioxidants,
react nonspecifically with molecules. Antioxidants do not prevent the occurrence of cell
dysplasia.
16. During a myocardial infarction (MI), a patient with a 97% occlusion of his left
descending artery develops ventricular arrhythmias due to the amount of ischemia
occurring in the myocardium. While educating the patient about MIs, the nurse will base
her teaching on the fact that
A) permanent damage will occur in the myocardium if the vessel is not
opened within a 1- to 2-minute window following the occlusion.
B) treatment needs to be sought immediately so that the buildup of lactic acid
is limited and cellular changes can be reversed.
C) once the oxygen supply has been occluded, cellular changes are irreversible
even if oxygenation is restored.
D) the body will grow new genes through the process of angiogenesis,
thereby avoiding any permanent damage to the myocardium.
Ans: B
Feedback:
Ischemia is characterized by impaired oxygen delivery and impaired removal of
metabolic end products such as lactic acid. Ischemia commonly affects blood flow
through limited numbers of vessels and produces local tissue injury. In some
instances, the cellular changes due to ischemia are reversible if oxygenation is
restored. If not restored, permanent damage can occur.
17. Which of the following statements most accurately conveys an aspect of cell injury
due to impaired calcium homeostasis?
A) Normal intracellular calcium ion levels are higher than extracellular levels.
B) Ischemia and certain toxins cause a decrease in cytosolic calcium.
C) Injured cells tend to accumulate calcium.
D) Low calcium levels cause an activation of damaging
enzymes. Ans: C
Feedback:
Injured cells tend to accumulate calcium, though it is unclear whether this is evidence
of causation of cell injury. Intracellular calcium levels are normally lower than
extracellular levels, and ischemia and certain toxins cause an increase in cytosolic
calcium. High calcium levels may cause an activation of damaging enzymes.
18. The nurse is providing care for a client with a diagnosis of amyotrophic lateral
sclerosis (ALS). The nurse recognizes which of the following mechanisms is suspected
21 | P a g eto play a role in the cellular death associated with ALS?
A) Apoptosis
B) Liquefaction necrosis
C) Hypoxic cell injury
D) Caseous
necrosis Ans: A
Feedback:
Although the exact mechanisms of damage are undetermined, ALS is thought to
be caused by apoptosis.
19. The nurse is providing care for a 21-year-old female client with gas gangrene
secondary to her compound fracture in her arm. Which of the following assessment
findings would the nurse most reasonably expect to find when caring for a client with a
diagnosis of gas gangrene?
A) Inflammation of the affected tissue
B) A positive culture for Staphylococcus
C) Spreading edema
D) Impaired alveolar gas
exchange Ans: C
Feedback:
Spreading edema is a cardinal sign of gas gangrene. It is often caused by Clostridium
bacteria, not Staphylococcus. Inflammation may exist at the interface between affected
and unaffected tissue, but not in the dead, affected tissue. Impaired gas exchange
would not be a sign.
20. Which of the following enzymes listed below is responsible for cancer cells' ability to
prevent aging of the cells and contributes to cellular immortality that is so
characteristic of this disease process?
A) Oxidoreductase
B) Telomerase
C) Hydrolase
D) Isomeras
e Ans: B
Feedback:
Some cells have telomerase, an enzyme that “rebuilds” telomeres and lessens
or prevents shortening. Cancer cells have high levels of telomerase, which
prevents senescence and contributes to the cellular immortality that
characterizes cancer.
Chapter 4- Genetic Control of Cell Function and Inheritance
1. How could a health care professional most accurately explain an aspect of
the underlying structure of DNA to a colleague who is unfamiliar with
genetics?
A) “DNA consists of nucleotides plus one of the four nitrogenous bases.”
B) “In the base pairs, adenine combines with thymine and guanine with cytosine.”
C) “Thymine and cytosine are considered the purine bases.”
D) “The backbone of a DNA molecule consists of either deoxyribose or
phosphoric acid.”
Ans: B
22 | P a g eFeedback:
The base pairings of DNA are such that adenine combines with thymine and guanine
with cytosine. DNA also includes the sugar deoxyribose, while thymine and cytosine are
considered the pyrimidine bases. The backbone of DNA includes both deoxyribose and
phosphoric acid.
2. A student is trying to understand the possible reasons that a genetic abnormality
might exist in an individual. Which of the following reasons is most plausible?
A) DNA has combined with several types of protein and a small amount of RNA.
B) Histones have exerted control on the folding of DNA strands.
C) DNA has blocked genetic transcription by preventing access of nucleotides to
the DNA surface.
D) Chromatin has maintained its stable structure during the DNA replication
process. Ans: D
Feedback:
To facilitate DNA replication and gene expression, chromatin must change its
structure through the process of chromatin remodeling. Answers A, B, and C all denote
normal genetic processes.
3. A 45-year-old client who experienced exposure to radiation during an industrial
accident several years prior is being assessed. Which of the following phenomena
may underlie the genetic changes that have been noted in the client?
A) Base pairs may have been rearranged by the radiation in the accident.
B) Endonucleases may have influenced the DNA structure following exposure.
C) Two paired bases may have exchanged helical position after the accident.
D) The radiation may have produced a redundant or degenerate genetic
code. Ans: A
Feedback:
Radiation exposure can cause the rearrangement of base pairs and resultant mutation.
Endonucleases facilitate gene repair, and base pairs are not noted to swap positions
from their respective sides of the helical strand. Redundant or degenerate genetic code
is a normal trait.
4. A researcher is involved in the investigation of an individual's
Content preview
Test Bank Porth's Pathophysiology Concepts of Altered Health
10th Edition Norris
Table of Contents
Chapter 1- Concepts of Health and Disease...................................................................................... 3
Chapter 2- Cell and Tissue Characteristics ..................................................................................... 10
Chapter 3- Cellular Adaptation, Injury, and Death............................................................................ 16
Chapter 4- Genetic Control of Cell Function and Inheritance ........................................................... 22
Chapter 5- Genetic and Congenital Disorders ................................................................................. 28
Chapter 6- Neoplasia ...................................................................................................................... 35
Chapter 7- Stress and Adaptation.................................................................................................... 41
Chapter 8-a- Disorders of Fluid and Electrolyte Balance ................................................................. 48
Chapter 8-b- Disorders of Acid-Base Balance ................................................................................. 54
Chapter 9- Inflammation, Tissue Repair, and Wound Healing ......................................................... 60
Chapter 10- Alterations in Temperature Regulation ......................................................................... 67
Chapter 10- Mechanisms of Infectious Disease ............................................................................... 73
Chapter 11- Innate and Adaptive Immunity ..................................................................................... 79
Chapter 12-a- Disorders of the Immune Response.......................................................................... 85
Chapter 12-b- HIV_ Acquired Immunodeficiency Syndrome ............................................................ 92
Chapter 13- Organization and Control of Neural Function ............................................................... 99
Chapter 14- Somatosensory Function, Pain, and Headache.......................................................... 106
Chapter 15- Disorders of Motor Function ....................................................................................... 113
Chapter 16- Disorders of Brain Function........................................................................................ 119
Chapter 17- Sleep and Sleep Disorders ........................................................................................ 126
Chapter 18- Disorders of Thought, Emotion, and Memory ............................................................. 133
Chapter 19- Disorders of Visual Function ...................................................................................... 139
Chapter 20- Disorders of Hearing and Vestibular Function ............................................................ 146
Chapter 21- Blood Cells and the Hematopoietic System ............................................................... 152
Chapter 22- Disorders of Hemostasis ............................................................................................ 158
Chapter 23- Disorders of Red Blood Cells ..................................................................................... 165
Chapter 24- Disorders of White Blood Cells and Lymphoid Tissues .............................................. 172
Chapter 25- Structure and Function of the Cardiovascular System ................................................ 178
Chapter 26-a- Disorders of Blood Flow.......................................................................................... 185
Chapter 26-b-Disorders of Blood Pressure Regulation .................................................................. 191
Chapter 27-a- Disorders of Cardiac Function................................................................................. 198
Chapter 27-b- Heart Failure and Circulatory Shock ....................................................................... 205
Chapter 28- Disorders of Cardiac Conduction and Rhythm ........................................................... 212
Chapter 29- Structure and Function of the Respiratory System ..................................................... 219
1|Page
,Chapter 30- a-Respiratory Tract Infections, Neoplasms ................................................................ 225
Chapter 30-b- Childhood Disorders ............................................................................................... 232
Chapter 31- Disorders of Ventilation and Gas Exchange ............................................................... 238
Chapter 32- Structure and Function of the Kidney ......................................................................... 244
Chapter 33- Disorders of Renal Function....................................................................................... 250
Chapter 34- Acute Renal Injury and Chronic Kidney Disease ........................................................ 257
Chapter 35- Disorders of the Bladder and Lower Urinary Tract ..................................................... 264
Chapter 36- Structure and Function of the Gastrointestinal System ............................................... 270
Chapter 37- Disorders of Gastrointestinal Function........................................................................ 277
Chapter 38- Disorders of Hepatobiliary and Exocrine Pancreas Function ...................................... 285
Chapter 39- Alterations in Nutritional Status .................................................................................. 292
Chapter 40- Mechanisms of Endocrine Control ............................................................................. 299
Chapter 41- Disorders of Endocrine Control of Growth and Metabolism ........................................ 305
Chapter 42 - Structure and Function of the Male Genitourinary System ......................................... 312
Chapter 43- Disorders of the Male Rproductive System ................................................................ 318
Chapter 44- Structure and Function of the Female Reproductive System ...................................... 325
Chapter 45- Disorders of the Female Reproductive System .......................................................... 332
Chapter 46- Sexually Transmitted Infections ................................................................................. 338
Chapter 47- Structure and Function of the Musculoskeletal System .............................................. 345
Chapter 48- Disorders of Musculoskeletal Function ....................................................................... 351
Chapter 49 - Disorders of Musculoskeletal Function ...................................................................... 358
Chapter 50- Disorders of Musculoskeletal Function ....................................................................... 364
Chapter 51- Structure and Function of the Skin ............................................................................. 371
Chapter 52- Disorders of Skin Integrity and Function..................................................................... 377
2|Page
, Chapter 1- Concepts of Health and Disease
1. At an international nursing conference, many discussions and breakout sessions
focusedon the World Health Organization (WHO) views on health. Of the following
commentsmade by nurses during a discussion session, which statements would be
considered a good representation of the WHO definition? Select all that apply.
A) Interests in keeping the elderly population engaged in such activities as
bookreviews and word games during social time
B) Increase in the number of chair aerobics classes provided in the skilled
carefacilities
C) Interventions geared toward keeping the elderly population diagnosed with
diabetes mellitus under tight blood glucose control by providing in-home cooking
classes
D) Providing transportation for renal dialysis patients to and from their hemodialysis
sessions
E) Providing handwashing teaching sessions to a group of young
childrenAns: A, B, C, E
Feedback:
The WHO definition of health is defined as “a state of complete physical, mental, and
social well-being and not merely the absence of disease and infirmity.” Engaging in
book reviews facilitates mental and social well-being; chair aerobics helps facilitate
physical well-being; and assisting with tight control of diabetes helps with facilitating
physical well-being even though the person has a chronic disease. Handwashing is
vitalin the prevention of disease and spread of germs.
2. A community health nurse is teaching a group of recent graduates about the large
variety of factors that influence an individual's health or lack thereof. The nurse is
referring to the Healthy People 2020 report from the U.S. Department of Health
andHuman Services as a teaching example. Of the following aspects discussed,
which would be considered a determinant of health that is outside the focus of this
report?
A) The client has a diverse background by being of Asian and Native American
descent and practices various alternative therapies to minimize effects of
stress.
B) The client has a family history of cardiovascular disease related to
hypercholesterolemia and remains noncompliant with the treatment
regime.
C) The client has a good career with exceptional preventative health care benefits.
D) The client lives in an affluent, clean, suburban community with access to
manyhealth care facilities.
Ans: B
Feedback:
In Healthy People 2020, the focus is to promote good health to all (such as using
alternative therapies to minimize effects of stress); achieving health equity and
promoting health for all (which includes having good health care benefits); and
promoting good health (which includes living in a clean community with good access to
health care). A client's noncompliance with treatments to control high cholesterol levels
within the presence of a family history of CV disease does not meet the “attaining lives
free of preventable disease and premature death” determinant.
3. A physician is providing care for a number of patients on a medical unit of a large,
3|Page
, university hospital. The physician is discussing with a colleague the differentiation
between diseases that are caused by abnormal molecules and diseases that cause
disease.Which of the following patients most clearly demonstrates the consequences
of molecules that cause disease?
A) A 31-year-old woman with sickle cell anemia who is receiving a transfusion of
packed red blood cells
B) A 91-year-old woman who has experienced an ischemic stroke resulting
fromfamilial hypercholesterolemia
C) A 19-year-old man with exacerbation of his cystic fibrosis requiring oxygen
therapy and chest physiotherapy
D) A 30-year-old homeless man who has Pneumocystis carinii pneumonia (PCP)
andis HIV positive.
Ans: D
Feedback:
PCP is an example of the effect of a molecule that directly contributes to disease.
Sicklecell anemia, familial hypercholesterolemia, and cystic fibrosis are all examples of
the effects of abnormal molecules.
4. A member of the health care team is researching the etiology and pathogenesis of a
number of clients who are under his care in a hospital context. Which of the following
aspects of clients' situations best characterizes pathogenesis rather than etiology?
A) A client who has been exposed to the Mycobacterium tuberculosis bacterium
B) A client who has increasing serum ammonia levels due to liver cirrhosis
C) A client who was admitted with the effects of methyl alcohol poisoning
D) A client with multiple skeletal injuries secondary to a motor vehicle accident
Ans: B
Feedback:
Pathogenesis refers to the progressive and evolutionary course of disease, such as
theincreasing ammonia levels that accompany liver disease. Bacteria, poisons, and
traumatic injuries are examples of etiologic factors.
5. A new myocardial infarction patient requiring angioplasty and stent placement has
arrived to his first cardiac rehabilitation appointment. In this first session, a review of
the pathogenesis of coronary artery disease is addressed. Which statement by the
patientverifies to the nurse that he has understood the nurse's teachings about
coronary artery disease?
A) “All I have to do is stop smoking, and then I won't have any more heart attacks.”
B) “My artery was clogged by fat, so I will need to stop eating fatty foods like
French fries every day.”
C) “Sounds like this began because of inflammation inside my artery that made
iteasy to form fatty streaks, which lead to my clogged artery.”
D) “If I do not exercise regularly to get my heart rate up, blood pools in the veins
causing a clot that stops blood flow to the muscle, and I will have a heart
attack.”
Ans: C
Feedback:
The true etiology/cause of coronary artery disease (CAD) is unknown; however, the
pathogenesis of the disorder relates to the progression of the inflammatory process
froma fatty streak to the occlusive vessel lesion seen in people with coronary artery
disease. Risk factors for CAD revolve around cigarette smoking, diet high in fat, and
lack of exercise.
4|Page