Test Bank for Abnormal Psychology 6th Canadian Edition by Flett Chapter 18
Chapter 18
Legal and Ethical Issues
Question Type: True/False
1) The Canadian Charter of Rights and Freedoms guarantees mental health treatment for all
Canadians.
Answer: False
Section Reference: Legal and Ethical Issues
Difficulty: Easy
Learning Objective: 18.1 Explain the nature of criminal commitment and differentiate the
alternatives in Canada versus the United States when someone who is mentally ill has
committed a criminal act
Bloom’s: Knowledge
2) Each province sets its own laws in accordance with its interpretation of the Charter of Rights
and Freedoms
Answer: True
Section Reference: Legal and Ethical Issues
Difficulty: Easy
Learning Objective: 18.1 Explain the nature of criminal commitment and differentiate the
alternatives in Canada versus the United States when someone who is mentally ill has
committed a criminal act
Bloom’s: Knowledge
3) A person can be fired from their job due to mental illness if accommodating that illness
causes undue hardship for the employer.
Answer: True
Section Reference: Focus on Discovery 18.1
Difficulty: Medium
Learning Objective: 18.1 Explain the nature of criminal commitment and differentiate the
alternatives in Canada versus the United States when someone who is mentally ill has
committed a criminal act
Bloom’s: Comprehension
,4) Civil law is determined at the Federal level in Canada, whereas criminal law is determined
provincially.
Answer: False
Section Reference: 18.1 Criminal Commitment
Difficulty: Easy
Learning Objective: 18.1 Explain the nature of criminal commitment and differentiate the
alternatives in Canada versus the United States when someone who is mentally ill has
committed a criminal act
Bloom’s: Knowledge
5) Because “insanity” is a legal term, one can be found not guilty due to insanity.
Answer: False
Section Reference: 18.1 Criminal Commitment
Difficulty: Medium
Learning Objective: 18.1 Explain the nature of criminal commitment and differentiate the
alternatives in Canada versus the United States when someone who is mentally ill has
committed a criminal act
Bloom’s: Comprehension
6) People often spend more time detained when they are found not criminally responsible on
account of a mental disorder than they would have if they had been found guilty and given a
typical sentence for their crime.
Answer: True
Section Reference: 18.1 Criminal Commitment
Difficulty: Medium
Learning Objective: 18.1 Explain the nature of criminal commitment and differentiate the
alternatives in Canada versus the United States when someone who is mentally ill has
committed a criminal act
Bloom’s: Comprehension
7) It has been proposed that the M’Naghten Rules may need to be rewritten due to
neuroscientific findings regarding irresistible impulse and lack of self-control.
Answer: True
,Section Reference: 18.1 Criminal Commitment
Difficulty: Medium
Learning Objective: 18.1 Explain the nature of criminal commitment and differentiate the
alternatives in Canada versus the United States when someone who is mentally ill has
committed a criminal act
Bloom’s: Comprehension
8) A person’s mental state at the time of the crime is part of the determination of fitness to
stand trial.
Answer: False
Section Reference: 18.1 Criminal Commitment
Difficulty: Easy
Learning Objective: 18.1 Explain the nature of criminal commitment and differentiate the
alternatives in Canada versus the United States when someone who is mentally ill has
committed a criminal act
Bloom’s: Knowledge
9) Louis Riel was deemed fit to stand trial despite two psychiatrists concluding he was insane.
Answer: True
Section Reference: Canadian Perspectives 18.1
Difficulty: Easy
Learning Objective: 18.1 Explain the nature of criminal commitment and differentiate the
alternatives in Canada versus the United States when someone who is mentally ill has
committed a criminal act
Bloom’s: Knowledge
10) Civil commitment affects more people than criminal commitment.
Answer: True
Section Reference: 18.2 Civil Commitment
Difficulty: Easy
Learning Objective: 18.2 Describe the nature of civil commitment and the process involved
when someone who is mentally ill needs to be protected
Bloom’s: Knowledge
, 11) Every province in Canada, except Quebec, uses community treatment orders.
Answer: False
Section Reference: 18.2 Civil Commitment
Difficulty: Easy
Learning Objective: 18.2 Describe the nature of civil commitment and the process involved
when someone who is mentally ill needs to be protected
Bloom’s: Knowledge
12) One reason to use community treatment orders is because people with mental illness often
cannot make treatment decisions for themselves.
Answer: True
Section Reference: 18.2 Civil Commitment
Difficulty: Medium
Learning Objective: 18.2 Describe the nature of civil commitment and the process involved
when someone who is mentally ill needs to be protected
Bloom’s: Comprehension
13) The data is inconclusive as to the effectiveness of community treatment orders.
Answer: True
Section Reference: 18.2 Civil Commitment
Difficulty: Medium
Learning Objective: 18.2 Describe the nature of civil commitment and the process involved
when someone who is mentally ill needs to be protected
Bloom’s: Comprehension
14) The two most violent groups of people are substance abusers and the mentally ill.
Answer: False
Section Reference: 18.2 Civil Commitment
Difficulty: Easy
Learning Objective: 18.2 Describe the nature of civil commitment and the process involved
when someone who is mentally ill needs to be protected
Bloom’s: Knowledge