Multiple Choice
1. Who founded a permanent settlement in Quebec in 1608?
A) Thomas Dudley
B) Jesuit missionaries
C) Samuel de Champlain
D) Vasco de Gama
Answer: C
Bloom’s: Remember the Facts
Topic: The French in North America
2. What is the meaning of the term filles du Roi?
A) prostitutes
B) orphan girls
C) girls of the valley
D) king’s daughters
Answer: D
Bloom’s: Remember the Facts
Topic: The French in North America
3. The Dutch Republic was __________.
A) predominantly Catholic
B) predominantly Protestant
C) about an equal mix of Catholics and Protestants
D) predominantly a secular country
Answer: B
Bloom’s: Remember the Facts
Topic: The French in North America
4. By 1600, which group had become the leading economic power in Europe?
A) the French
B) the Dutch
C) the English
D) the Irish
Answer: B
Bloom’s: Remember the Facts
Topic: The French in North America
5. The first permanent Dutch settlers on mainland North America arrived in 1624 to set up __________ at Fort
Orange.
A) farms
B) fur trading
C) merchant trade
D) ship building
Answer: B
, Bloom’s: Remember the Facts
Topic: The French in North America
6. The Virginia Company was composed primarily of merchants from __________.
A) London
B) Williamsburg
C) Manchester
D) Norfolk
Answer: A
Bloom’s: Remember the Facts
Topic: English Settlement in the Chesapeake
7. What was the House of Burgesses?
A) a large trading center in Virginia
B) the home of the colonial governor
C) the first legislative body in English America
D) the colonial courthouse
Answer: C
Bloom’s: Remember the Facts
Topic: English Settlement in the Chesapeake
8. What did indentured servants receive for their labor?
A) a steady wage
B) nothing
C) a portion of the crops they harvested
D) free passage to America
Answer: D
Bloom’s: Remember the Facts
Topic: English Settlement in the Chesapeake
9. Which law, passed in 1649, called for freedom of worship for all Christians?
A) the Act for Religious Toleration
B) the Separatist Act
C) the Freedom of Religion Act
D) the Scrooby Act
Answer: A
Bloom’s: Remember the Facts
Topic: English Settlement in the Chesapeake
10. Widows in the English colonies __________.
A) were barred from inheriting their husbands’ lands
B) controlled their deceased husbands’ lands until their eldest son reached 21
C) usually never remarried
D) usually returned to Europe
Answer: B
Bloom’s: Remember the Facts