Prioritization Delegation and
Assignment 4th Edition
LaCharity Test Bank
Prioritization Delegation and Assignment 4th Edition Test Bank
Chapter 1. Pain MULTIPLE CHOICE
1.A client tells the nurse that she rarely experiences pain, but when she does, she seeks medical
attention. The nurse realizes this client understands that pain is important because it:
1. is a protective system.
2. includes the automatic withdrawal reflex.
3. creates sensitivity to pain.
4. helps with healing.
ANS: 1
Pain is a protective system that includes protection from unsafe behaviors by use of reflexes, memory,
and avoidance. Even though the automatic withdrawal reflex is a part of the pain response, it does not
explain why pain is important. Pain does not create sensitivity to pain. Pain does not help with healing.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Definitions and Implications of Pain
2.A client complains that the bed sheets touching his skin are extremely painful. The nurse realizes this
client is experiencing:
1. allodynia.
2. modulation.
3. kinesthesia.
4. proprioception.
ANS: 1
Allodynia or hyperalgesia is a state where a slight or nonpainful stimulus is interpreted as very painful.
Kinesthesia is the awareness of movement. Proprioception is the awareness of body position.
Modulation is an influencing factor in the perception of pain.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Peripheral Nervous System
3.A client is complaining of severe abdomen pain. The nurse realizes this client is experiencing which
type of pain?
1. Neuralgia
2. Pathological
3. Somatic
4. Visceral
ANS: 4
Visceral pain is pain arising from the body organs or gastrointestinal tract. Somatic pain is pain that
originates from the bone, joints, muscles, skin, or connective pain. Neuralgia and
pathological pain are both types of pain that result from injury to a nerve or malfunction of the neuronal
transmission process or due to impaired regulation.
PTS:1DIF:AnalyzeREF:Types of Pain
4.A client, diagnosed with acute appendicitis, is experiencing abdominal pain. The best way for the nurse
to describe this clients pain would be:
1. chronic.
2. neuropathic.
3. referred.
4. acute.
ANS: 4
Acute pain onset is sudden and of short duration. Chronic pain is a sudden or slow onset of mild to
severe pain that lasts longer than 6 months. Referred pain is the result of the transfer of visceral pain
sensations to a body surface at a distance from the actual origin. Neuropathic pain is paroxysmal pain
that occurs along the branches of a nerve.
PTS:1DIF:ApplyREF:Types of Pain
5.A client is observed holding a pillow over the abdominal region with both knees flexed in a side-lying
position. Vital signs assessment reveals an elevated blood pressure and heart rate. Which of the
following should the nurse say to this client?
1. Can I get you anything?
2. Would you like something for pain?
3. You look comfortable.
4. Your blood pressure is up.
ANS: 2
Sympathetic responses to pain include elevated blood pressure and heart rate. And since the client is
hugging a pillow over the abdominal region with both knees flexed in a side-lying position, the best thing
for the nurse to say to this client is Would you like something for pain? The other responses are
incorrect because they do not acknowledge that the client is experiencing pain.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Assessing the Clinical Manifestations of Pain
6.A client experiencing chronic pain asks the nurse why she is not prescribed Demerol like she received
when she had a total knee replacement. Which of the following should the nurse respond to this client?
1. You dont need something that strong.
2. That medication does not exist anymore.
3. That medication does not last very long.
4. It can cause you have high blood pressure.
ANS: 3
Meperidine is no longer a major drug for acute or chronic pain due to its short analgesic duration of 2 to
3 hours and the potential for accumulative toxic effects of its metabolite, normeperidine. The best
response for the nurse to make to the client would be that medication does not last very long. The other
responses are inaccurate.
PTS:1DIF:ApplyREF:Opioid Analgesics
7.A client is informed that a tricyclic antidepressant medication is going to help control his chronic pain.
The nurse would expect the physician to prescribe:
1. Amitriptyline.
2. Baclofen.
3. Gabapentin.
4. Diazepam.
ANS: 1
Amitriptyline is an antidepressant. Gabapentin is an anticonvulsant. Baclofen is a muscle relaxant.
Diazepam is a benzodiazepine.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Adjuvant Medications
8.A client receiving around-the-clock medication for terminal cancer experiences additional pain when
performing activities of daily living. The nurse realizes this client is experiencing:
1. breakthrough pain.
2. intractable pain.
3. psychosomatic pain.
4. acute pain.
ANS: 1
Breakthrough pain is commonly seen in the advanced stages of cancer. It is spontaneous, unpredictable,
and can be initiated by certain activities such as during activities of daily living. Intractable pain is
resistant to some or all forms of therapy. Psychosomatic pain is that which has a psychological origin.
The client is diagnosed with terminal cancer. Acute pain has a sudden onset and resolves within 6
months.
PTS:1DIF:AnalyzeREF:Breakthrough Pain
9.A client recovering from surgery tells the nurse that she is nauseated and is experiencing an increase
in pain. Which of the following does this clients symptoms suggest to the nurse?
1
. The client is becoming dependent upon the pain medication.
2
. The clients pain threshold is lower when experiencing nausea.
3
. The client is experiencing withdrawal symptoms from pain medication.
4 The client is experiencing referred pain.
.
ANS: 2
Pain threshold is influenced by nausea, fatigue, and lack of sleep. The client experiencing an increase in
pain during nausea is demonstrating an alteration in the pain threshold. The client is not becoming
dependent upon the pain medication. The client is not experiencing withdrawal symptoms. The client is
also not experiencing referred pain.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Pain Threshold and Pain Tolerance
10.A client with a history of malingering pain tells the nurse that he needs a prescription for pain
medication. Which of the following should the nurse do first to assist this client?
1
. Ask the physician for a pain medication prescription for the client.
2
. Remind the client that he does not have pain but just wants the medication.
3
. Thoroughly assess the client for pain.
4
. Suggest the client seek counseling for his pain medication-seeking behavior.
ANS: 3
Pain of a psychological origin is when an individual seeks treatment for pain when no actual pain exists.
This is also referred to as malingering or pretending pain. The nurse should not assume that the pain
does not exist but rather should conduct a thorough pain assessment to rule out an actual physiological
problem. The nurse should not immediately ask the physician for pain medication. The nurse should not
remind the client that he does not have pain but just wants the medication. The nurse should also not
suggest the client seek counseling for pain medication- seeking behavior.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Box 16-1 Pain Descriptions
11.The nurse is implementing the five Cs of pain management for a client. Which of the following is
included in this intervention?
1
. Caring for the client in a holistic manner
2
. Creating a calm environment
3
. Comparing the degree of pain reported with previous episodes
4
. Continuously assessing the clients pain
ANS: 4
The five Cs of pain management include comprehensive assessment, consistent use of
assessment tools, continuous reassessment, customize the plan of care, and collaborate with other
health care providers to plan pain management. The other choices are not included in the five Cs of pain
management.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Planning and Implementation
12.A client, diagnosed with arthritis, should be instructed to avoid the use of NSAIDs because of which
of the following prescribed medications?
1. Penicillin
2. Coumadin
3. Digoxin
4. Diazide
ANS: 2
Persons at greatest risk for adverse reactions to NSAIDs include those who are prescribed warfarin
(Coumadin) since the NSAID can increase the effects of the Coumadin and promote bleeding.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Box 16-2 Groups of NSAID Drugs MULTIPLE RESPONSE
1. Prior to hospitalization, a client had been ingesting high doses of oxycodone. The nurse suspects
the client is experiencing symptoms of withdrawal when which of the following are assessed? (Select all
that apply.)
1. Muscle twitching and spasms
2. Restlessness
3. Increased heart rate
4. Drop in blood pressure
5. Increase in blood pressure
6. Irritability
ANS: 1, 2, 3, 5, 6
Withdrawal symptoms include myoclonus or muscle twitching and spasms, restlessness, irritability,
increased heart rate, and increased blood pressure. A decrease in blood pressure is not a symptom of
narcotic medication withdrawal.
PTS:1DIF:Analyze
REF: Potential and Actual Side Effects of Opioid Analgesics
2. The nurse would be concerned that a client is at risk for developing chronic pain when which of
the following health problems are diagnosed? (Select all that apply.)
1. Osteoarthritis
2. Osteoporosis
3. Heart disease
4. Diabetes mellitus
5. Chronic pulmonary disease
6. Anemia
ANS: 1, 2, 5
Common health problems associated with chronic pain include osteoarthritis, osteoporosis, and chronic
pulmonary disease. Heart disease, diabetes mellitus, and anemia are not associated with chronic pain.
PTS:1DIF:AnalyzeREF:Chronic Pain
3. An 84-year-old client is experiencing severe arthritis pain. The nurse realizes that which of the
following pain management approaches would be the most beneficial for this client? (Select all that
apply.)
1. Avoid NSAIDs.
2. Utilize morphine or morphine-like medication.
3. Provide medication through the oral route.
4. Utilize diazepam.
5. Suggest Darvocet.
6. Provide medication through the intramuscular route.
ANS: 1, 2, 3
When providing pain medication to a geriatric client, pain management approaches include the
utilization of morphine or morphine-like medication to control pain and provide medication using the
oral route. NSAIDs should also be avoided because of the risk of gastrointestinal bleeding. Diazepam
should be avoided because of a long half-life. Darvocet should be avoided because of toxic effects with
renal insufficiency. Medication should not be provided using the intramuscular route because of muscle
wasting and loss of fatty tissue in the elderly client.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Geriatric Considerations
4.A client with severe pain from spinal stenosis is prescribed Methadone. The nurse realizes that the
advantages of this medication are what? (Select all that apply.)
1. Decrease in the need for antidepressant adjuvant medication
2. Less frequent dosing schedule
3. Long half-life
4. Inexpensive
5. Can be used for intermittent pain
6. Does not cause respiratory depression
ANS: 1, 2, 4
The advantages of methadone include that it decreases the need for antidepressant adjuvant
medication because it increases the release of serotonin and norepinephrine, dosing is every 12
hours, and it is inexpensive. Disadvantages of this medication include: it has a long half-life; it cannot be
used for intermittent pain management; and it does cause respiratory depression.
PTS:1DIF:AnalyzeREF:Intractable Pain
5.The nurse is using the PAINAID Scale to assess a clients level of pain. Which of the following are
assessed with this pain scale? (Select all that apply.)
1. Breathing rate
2. Assign a number to the degree of pain
3. Negative vocalizations
4. Assign a facial expression to the degree of pain
5. Facial expression
6. Body language
ANS: 1, 3, 5, 6
The PAINAID scale assesses breathing, negative vocalizations, facial expression, body language, and
comfort. The Numerical Rating Scale assigns a number to the degree of pain. The Wong- Baker FACES
Scale assigns a facial expression to the degree of pain.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Skills 360: Pain Assessment Tools
6.A client diagnosed with severe arthritis tells the nurse that she always has some degree of pain. Which
of the following could explain this clients poor pain management? (Select all that apply.)
1. Client does not appear to be in pain.
2. Client does not report pain.
3. Client cannot afford pain medication.
4. Client is fearful of becoming addicted to pain medication.
5. Client believes pain medication means the condition is worse.
6. Client has a high pain tolerance.
ANS: 1, 2, 4, 5
Barriers to pain assessment and management include that the client is not demonstrating overt signs of
pain, and therefore she does not need pain medication; the client does not report pain, so therefore she
does not need pain medication; the client is fearful of becoming addicted to pain medication; and the
client believes pain medication means the condition is worse. The fact that the client is unable to afford
pain medication and is having a high pain tolerance are not identified barriers to pain assessment and
management.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Barrier to Pain Assessment and Pain Management
7.The nurse determines that a client is experiencing chronic pain when which of the following is
assessed? (Select all that apply.)
1. Suffering
2. Fatigue
3. Sleeplessness
4. Apathy
5. Sadness
6. Anger
ANS: 1, 3, 5
The descriptor triad for chronic pain is suffering, sleeplessness, and sadness. Fatigue, apathy, and anger
do not describe chronic pain.
Chapter 2. Cancer MULTIPLE CHOICE
1.The nurse realizes that for a cell to become cancer, it needs to progress through four stages. Which of
the following is not a stage of this process?
1. Initiation
2. Metastasis
3. Progression
4. Stimulation
ANS: 4
The four stages of oncogenesis or carcinogenesis are: 1) initiation, 2) promotion, 3) progression, and 4)
metastasis. Stimulation is not a stage of carcinogenesis.
PTS:1DIF:AnalyzeREF:Carcinogenesis
2.A clients most recent prostate-specific antigen level has decreased since starting treatment for
prostate cancer. The nurse realizes this level would indicate that the client:
1. no longer has the disease.
2. has an increase in the severity of the disease process.
3. is responding to treatment.
4. should be retested.
ANS: 3
A decrease in a tumor marker is important in the assessment of cancer, monitoring tumor response
during treatment strategies, and diagnosis of recurrence of disease. A decrease in the prostate-specific
antigen level once treatment has begun for prostate cancer would indicate that the client is responding
to treatment. A drop in the level does not mean that the client no longer has the disease, that the
disease is progressing, or that the client needs to be retested.
PTS:1DIF:AnalyzeREF:Laboratory Tests
3.A clients tumor was staged using the TNM system. The tumor was staged as T4,N1,Mx. The nurse
realizes that this staging means:
1 tumor in situ, minimal node involvement, no presence of metastasis.
.
2 large tumor, no node involvement, presence of metastasis.
.
3 medium tumor, multiple nodes involvement, no presence of metastasis.
.
4
. large tumor, single node involvement, unable to assess metastasis.
ANS: 4
The larger the number in the TNM staging system, the increasing involvement or larger size of the
tumor, node, and metastasis. T4 reflects the size of the tumor. N1 describes the regional node
involvement. Mx signals the inability to assess the presence or absence of distant metastasis.
PTS:1DIF:AnalyzeREF:Staging and Grading
4.Which of the following statements made by a client after receiving instruction regarding internal
radiation would indicate that teaching has been successful?
1
. My children can come visit me after school.
2
. Individuals will need to keep at least 3 feet away when possible.
3
. I will be sharing a room near the nursing station.
4
. The hospital staff will limit the amount of time in my room.
ANS: 4
General guidelines include assigning the patient to a private room; postradiation precaution signage;
limiting the amount of time in the room; observing a distance of at least 6 feet from the source when
possible; and prohibiting pregnant staff, family, visitors, and children from interacting or visiting with the
patient. The other choices would indicate the need for additional instruction and are incorrect.
PTS:1DIF:AnalyzeREF:Internal Radiation
5.A client, prescribed to begin chemotherapy, asks the nurse How does chemotherapy work? Which of
the following should the nurse respond to this client?
1. It prevents the process of cell growth and replication.
2. It kills only cancer cells.
3. It treats the exposed area only with high-energy rays.
4. Agents are implanted in an area to inhibit cancer growth.
ANS: 1
Chemotherapy is the use of drugs that prevent, kill, or block the growth and spread of cancer cells.
Some noncancerous cells can be damaged during chemotherapy. External radiation treats an exposed
area with high-energy rays. Internal radiation uses implanted agents.
PTS:1DIF:ApplyREF:Chemotherapy
6.A client is prescribed interferon as part of treatment for cancer. Which of the following should the
nurse instruct the client regarding this medication?
1. Flu-like symptoms should be reported to the physician.
2. General fatigue while receiving this medication is common.
3. Seek emergency care with a high fever.
4. Side effects are short term and will resolve in a few days.
ANS: 2
Side effects vary by the type of biological agent, including a flu-like illness, high fever, headache, and
general fatigue. These are expected effects and do not need to be reported to the physician. Side effects
of these medications are long term and can vary in intensity during the course of treatment.
PTS:1DIF:ApplyREF:Biological Therapy
7.A client recovering from bone marrow transplantation is experiencing vomiting, fatigue, and skin
reactions. Which of the following should the nurse do to help this client?
1
. Prepare to administer platelets as prescribed.
2
. Prepare to administer red blood cells as prescribed.
3
. Limit fluids.
4
. Explain that the client is experiencing expected short-term side effects.
ANS: 4
Clients who undergo bone marrow transplantation may experience short-term side effects, including
nausea, vomiting, fatigue, loss of appetite, mouth sores, hair loss, and skin reactions. These side effects
are not treated with platelets or red blood cells. Limiting fluids can make the side effects worse.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Blood and Bone Marrow Transplantation
8.A client receiving chemotherapy for cancer has a hemoglobin level of 9.7 g/dL. Which of the following
should the nurse anticipate as treatment for this client?
1. Place client in reverse isolation.
2. Administer antibiotics as prescribed.
3. Administer epoetin alfa as prescribed.
4. Administer filgrastim as prescribed.
ANS: 3
Treatment for moderate anemia in the client receiving chemotherapy for cancer would include the
administration of epoetin alfa as prescribed. This medication elevates hemoglobin levels and improves
the quality of life for clients. The other choices would be appropriate for the client diagnosed with
neutropenia and not anemia.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Anemia
9.A client receiving chemotherapy has a platelet count of 85,000. Which of the following should the
nurse do to assist this client?
1. Assess for bruising and frank bleeding.
2. Provide a razor for shaving.
3. Remind the client to floss before brushing the teeth each day.
4. Provide NSAIDs as prescribed.
ANS: 1
A platelet count of less than 100,000 indicates thrombocytopenia, and the client should be assessed for
bruising and frank bleeding. The client should avoid the use of a razor, avoid flossing, and NSAIDs should
not be provided since they promote bleeding.
PTS:1DIF:ApplyREF:Thrombocytopenia
10.A client receiving chemotherapy tells the nurse that he is concerned that he may be developing
Alzheimers disease since he is having a new onset of memory loss. Which of the following should the
nurse do to help this client?
1
. Discuss the clients memory issues with the physician.
2
. Suggest the client use a journal to aid with short-term chemo fog problems.
3
. Assess for signs of pending stroke.
4 Notify the physician and plan for transferring the client to an intensive care
. area.
ANS: 2
Twenty to 50% of cancer clients receiving chemotherapy describe cognitive changes such as being in a
fog. To aid this client, the nurse should suggest the client keep a log or journal to document activities in
order to identify when the fog is more acute. Chemo fog can last up to 2 years after treatment, but it is
not permanent. The clients memory issues do not need to be discussed with a physician. The client is
not experiencing a stroke. The client does not need to be transferred to an intensive care area.
PTS:1DIF:ApplyREF:Cognitive Disorders
11.A client is experiencing nausea and vomiting 1 day after chemotherapy has begun for cancer
treatment. The nurse realizes this clients nausea and vomiting would be considered:
1. anticipatory.
2. acute.
3. delayed.
4. chronic.
ANS: 3
Delayed nausea and vomiting occurs more than 24 hours after chemotherapy. Anticipatory nausea and
vomiting occur before, during, or after chemotherapy, and they appear earlier than expected. Acute
nausea and vomiting occur within 24 hours after starting chemotherapy. Chronic nausea and vomiting
affect people with advanced cancer and is not well understood.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: GI System
12. The nurse is planning interventions to address the potential problem of mucositis for a client
receiving chemotherapy. Which of the following assessment findings caused the nurse to identify the
client as being at risk for this side effect?
1. Client prescribed chemotherapy
2. Client age 50
3. Client lives alone
4. Client is fatigued
ANS: 1
High risks for developing mucositis include age younger than 20, hematologic or head and neck cancer,
preexisting oral disease, and chemotherapy and radiation. Age greater than 50, living arrangements, and
level of fatigue do not increase a clients risk of developing mucositis.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Mucositis
13. Even though a client has completed a course of chemotherapy and has been found to be cancer
free at this time, she continues to experience fatigue. Which of the following should the nurse instruct
this client?
1
. Fatigue is the first warning sign of cancer and should be reported to the physician.
2
. Fatigue indicates a poor diet.
3
. Fatigue is caused by poor fluid intake.
4
. Fatigue can persist after treatment ends, but it will eventually improve.
ANS: 4
Fatigue is the most common symptom associated with cancer and cancer treatment. Fatigue is more
often a result of the treatment than the cancer itself. The client should be informed that
fatigue may persist after cancer therapy is completed, but it will eventually improve. PTS: 1 DIF: Apply
REF: Fatigue
MULTIPLE RESPONSE
1.A client is diagnosed with cancer. The nurse realizes that which of the following are characteristics of
this type of cell? (Select all that apply.)
1. Aneuploid
2. Cohesive
3. Migratory
4. Poorly differentiated
5. Specific morphology
6. Abnormal chromosomes
ANS: 1, 3, 4, 6
Characteristics of malignant cells include uncontrolled cell division; large, variably shaped nuclei;
anaplasia; poor differentiation; noncohesion; migration; lack of contact inhibition; aneuploidy; and
abnormal chromosomes. Specific morphology and cohesiveness are characteristics of either benign or
normal cells.
PTS:1DIF:AnalyzeREF:Malignant Cells
2.A nurse is teaching at a health fair about the early warning signs of cancer. Which of the following
would the nurse include as early warning signs? (Select all that apply.)
1. A sore that does not heal
2. Change in bladder or bowel habits
3. Family history
4. Unusual discharge
5. Obvious change in nevus
6. Nagging cough
ANS: 1, 2, 4, 5, 6
Early warning signs can be easily remember using the acronym CAUTION: C, change in bladder or bowel
habits; A, a sore that does not heal; U, unusual bleeding or discharge; T, presence of a lump or
thickening; I, indigestion; O, obvious change in a wart or mole; and N, a nagging cough or hoarseness.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Box 15-1 Warning Signs of Cancer
3.A client is experiencing nausea and vomiting related to chemotherapy. Which of the following
strategies can the nurse use to improve nutrition in this client? (Select all that apply.)
1. Adding peppermint to foods
2. Administering ondansetron
3. Drinking adequate fluids
4. Drinking hot beverages
5. Eating food at room temperature
6. Sipping ice water
ANS: 1, 2, 3, 5
Strategies to improve nutrition in the client experiencing nausea and vomiting from chemotherapy
include using herbs such as peppermint, administering prescribed anti-emetics, ensuring an adequate
intake of fluids, and ingesting foods at room temperature. Foods and fluids of extreme temperatures
such as hot beverages and ice water should be avoided by the patient with nausea and vomiting.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Chemotherapy: Side Effects
4.A client asks the nurse what he can do to prevent the onset of cancer. The nurse realizes that which of
the following contribute to the development of cancer? (Select all that apply.)
1. Heredity
2. Environment
3. Lifestyle
4. Stress
5. Age
6. Blood pressure
ANS: 1, 2, 3, 5
The factors known to contribute to the development of cancer include heredity, environment, and
lifestyle. Aging has a direct effect on ones risk of developing cancer. The longer one lives, the greater the
risk for developing cancer. Stress and blood pressure are not factors known to contribute to the
development of cancer.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Etiology
5.The nurse is planning to instruct a client on strategies to lessen the impact of lifestyle on the
development of cancer. Which of the following should the nurse include in these instructions? (Select all
that apply.)
1. Follow a low-fat diet.
2. Avoid prescribed medications.
3. Exercise regularly.
4. Limit sun exposure.
5. Sleep less than 7 hours each night.
6. Do not smoke or use any tobacco products.
ANS: 1, 3, 4, 6
Strategies to lessen the impact of lifestyle on the development of cancer include following a lowfat diet, exercising regularly, limiting sun exposure, and avoiding all use of tobacco products. Prescribed
medications will not lessen the impact of lifestyle on the development of cancer. Sleeping less than 7
hours each night will not lessen the impact of lifestyle on the development of cancer.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Lifestyle
6.A client is prescribed a selective estrogen receptor modulator as treatment for ovarian cancer. Which
of the following should the nurse instruct the client regarding side effects of this medication? (Select all
that apply.)
1. Hot flashes
2. Blood clots
3. Drop in blood pressure
4. Reduce libido
5. Increased risk of developing other cancer
6. Weight gain
ANS: 1, 2, 4, 5
Side effects of selective estrogen modulator medications include hot flashes, blood clots, loss of interest
in sex, and a higher risk of other cancers. Drop in blood pressure and weight gain are not side effects
associated with this classification of medication.
Chapter 3. Immunologic Problems MULTIPLE CHOICE
1.A pregnant client diagnosed with human immunodeficiency virus (HIV) is asking about her babys risk
of infection. Which of the following does put the newborn at risk?
1. Bottle-feeding
2. Changing diapers
3. Kissing the baby
4. Vaginal birth
ANS: 4
Breastfeeding and vaginal birth put the newborn at risk for HIV. HIV cannot be transmitted by changing
diapers (feces) or kissing the baby (saliva).
PTS:1DIF:Apply
REF: Human Immunodeficiency Virus Infection: Etiology
2.A health care provider has accidentally been stuck with a used needle. The health care provider is
going to be tested for human immunodeficiency virus (HIV). Which of the following would be the testing
schedule for the health care provider?
1. Tested at 2 months, 4 months, and then at 6 months
2. Tested immediately and then again at 2 months
3. Tested immediately and then again at 6 months
4. Tested in 6 months and then again in 1 year
ANS: 3
The health care provider should be tested immediately to show if any preexisting infection exists.
Seroconversion usually occurs in 1 to 3 months but can take up to 6 months. Testing at 2 months is too
late to discover a preexisting infection and can be too early to detect a new infection.
Testing at 6 months or 1 year would not detect a preexisting infection. PTS:1DIF:Apply
REF: Human Immunodeficiency Virus Infection: Etiology
3. Which of the following CD4+ count would be used to confirm the diagnosis of acquired
immunodeficiency syndrome (AIDS)?
1. 155 cells/mcL
2. 255 cells/mcL
3. 455 cells/mcL
4. 755 cells/mcL
ANS: 1
A CD4+ count of less than 200 cells/mcL is used as a criterion to establish the diagnosis of AIDS. In cell
counts less than 500 to 600 cells/mcL, antiviral therapy should be initiated. Cell counts greater than 600
cells/mcL are in the normal range.
PTS:1DIF:Analyze
REF:Human Immunodeficiency Virus Infection: Pathophysiology
4. The nurse, planning care for a client diagnosed with human immunodeficiency virus, realizes
that the most common infection that occurs in clients with this health problem is:
1. cytomegalovirus infection.
2. Mycobacterium tuberculosis.
3. Pneumocystis carinii pneumonia.
4. Streptococcus pneumoniae.
ANS: 3
As the immune system becomes overpowered, opportunistic infections can occur. The most common
infection is Pneumocystis carinii pneumonia. The other infections can also occur, but they occur less
frequently.
PTS:1DIF:Analyze
REF: Human Immunodeficiency Virus Infection: Assessment with Clinical Manifestations
5.A client diagnosed with acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) 6 years ago has a purple lesion
located on the inner thigh. This lesion is most likely to be:
1. AIDS-related syndrome.
2. Burkitts lymphoma.
3. cachexia.
4. Kaposis sarcoma.
ANS: 4
Kaposis sarcoma presents as abnormal lesions that appear purple or blue-red in color. They can be
found anywhere but are common on the feet, arms, thighs, perineal area, and face. Cachexia is tissue
wasting. Burkitts lymphoma is characterized by enlarged lymph nodes. AIDS-related syndrome is a
collection of symptoms and infections resulting from the specific damage to the immune system caused
by the HIV virus.
PTS:1DIF:Analyze
REF: Human Immunodeficiency Virus Infection: Assessment with Clinical Manifestations 6.The nurse
realizes that which of the following tests can be used to initially identify the presence of human
immunodeficiency virus (HIV) antibodies in a client?
1. Enzyme-linked immunosorbent assay (ELISA)
2. Platelet count
3. Red blood cell count
4. Western blot
ANS: 1
The ELISA test detects HIV antibodies. The Western blot is used as a confirmatory test to a positive ELISA
test. Red blood cell counts and platelet counts are part of standard blood studies. PTS:1DIF:Analyze
REF:Human Immunodeficiency Virus Infection: Diagnostic Tests
7.A client diagnosed with acquired immunodeficiency syndrome (AIDS) is sitting alone crying. Which of
the following is an appropriate response for the nurse to give?
1. Everything will be okay.
2. Let me call your doctor about your depression.
3. Whats wrong now?
4. Would you like to talk?
ANS: 4
Asking the client if he would like to talk allows the client an opportunity to express his feelings. The
other responses give the client false reassurance or put off the client.
PTS:1DIF:Apply
REF: Human Immunodeficiency Virus Infection: Planning and Implementation
8. The nurse is instructing a client on ways to reduce the risk of exposure to the human
immunodeficiency virus. Which of the following activities would present the least risk of exposure to this
virus?
1. Exposure to used needles
2. Multiple sex partners
3. Perinatal exposure
4. Teeth cleaning
ANS: 4
Teeth cleaning is a procedure in a dental office that routinely sterilizes its equipment and is not
considered to present an increased risk of exposure to HIV. Exposure to used needles, multiple sex
partners, and perinatal exposure during pregnancy and childbirth all would increase the clients risk of
exposure to the virus.
PTS:1DIF:Apply
REF:Human Immunodeficiency Virus Infection: Epidemiology
9. The nurse is teaching a small group of clients about human immunodeficiency virus (HIV) at a
health clinic. Which of the following statements by a group member will need further clarification?
1. Condoms should be used during sexual contact.
2. Exposure can occur to a baby during pregnancy.
3. HIV-infected mothers can breastfeed their babies.
4. Needles should never be reused or shared.
ANS: 3
Exposure to HIV can occur while breastfeeding an infant. This is the statement that would necessitate
further clarification. The other statements are correct.
PTS:1DIF:Analyze
REF:Human Immunodeficiency Virus Infection: Epidemiology
10. The nurse is caring for a client diagnosed with human immunodeficiency virus (HIV). Which of
the following precautions is best in the care of the client?
1
. Gloves and an N-95 mask
2
. Gown, gloves, and mask if splashing with body fluids is likely
3
. Gown, gloves, mask, and placement into a negative-pressure room
4
. Only handwashing is needed
ANS: 2
Standard precautions should be followed when handling any body fluids and blood. An N-95 mask and a
negative-pressure room are not necessary. Handwashing is always recommended, but it should be
accompanied by other precautions if contact with body fluids or blood is likely.
PTS:1DIF:Apply
REF: Human Immunodeficiency Virus Infection: Planning and Implementation
11.A client receiving treatment for human immunodeficiency virus infection is demonstrating signs of
resistance to the medication. Which of the following does this suggest to the nurse?
1
. The medication dosages need to be increased.
2
. The client needs to be taken off all medication.
3
. The client needs additional medication to treat side effects.
4
. The client is not adhering to the prescribed medication schedule.
ANS: 4
Resistance to medication prescribed to treat human immunodeficiency virus infection can develop if the
client does not adhere to the dose schedule for each drug. Resistance to the medication does not mean
the dosages need to be increased. The client should not be taken off all medication. Signs of resistance
to the medication are not the same as side effects.
PTS:1DIF:Analyze
REF:Human Immunodeficiency Virus Infection: Pharmacology
12.A client diagnosed with rheumatoid arthritis receives a prescription for indomethacin. Which of the
following statements by the client would indicate the need for further instruction about this
medication?
1
. I have to let my doctor know if I need to start blood pressure medications.
2
. I have to make sure I get my kidneys tested as scheduled.
3
. I need to get my eyes checked regularly.
4
. This medication shouldnt upset my stomach.
ANS: 4
Indomethacin can cause nausea, dyspepsia, gastrointestinal pain, diarrhea, vomiting, constipation, and
flatulence. This is the statement that would indicate the need for further instruction about this
medication. The client should regularly have her eyes, kidneys, and liver checked for impairment.
PTS:1DIF:Analyze
REF: Table 42-2 Examples of Drugs Used for RA Therapy
13.The nurse is providing discharge instructions to a client diagnosed with systemic lupus erythematosus
(SLE). Which of the following would not be including in these instructions?
1. Activity will need to be decreased during an exacerbation.
2. Body temperature should be monitored.
3. Corticosteroid treatment must be slowly tapered off.
4. Sunbathing decreases symptoms.
ANS: 4
Exposure to sunlight exacerbates the disease process. Body temperature should be monitored for
increases and possible infection. Corticosteroid treatment cannot be abruptly stopped. Activity with rest
periods should be encouraged.
PTS:1DIF:Apply
REF:Systemic Lupus Erythematosus: Planning and Implementation
14.A client is scheduled for a bone marrow transplant from cells that were donated by his identical twin.
The nurse realizes that the type of transplant this client is planning would be:
1. syngeneic.
2. autologous.
3. allograft.
4. apheresis
ANS: 1
A syngeneic transplant uses bone marrow donated by an identical twin. An autologous transplant is the
removal of bone marrow cells from the individual; the cells are treated and stored and then returned
after the individual receives intensive chemotherapy or radiation. Allograft refers to cells and tissue
obtained from the same species who has a similar type or cell compatibility.
Apheresis is a procedure used to treat autoimmune disorders. PTS: 1 DIF: Analyze REF: Graft-versus-Host
Disease MULTIPLE RESPONSE
1.The nurse is instructing a client on the modes of transmitting the human immunodeficiency virus
infection. Which of the following can transmit this infection? (Select all that apply.)
1. Blood
2. Breast milk
3. Emesis
4. Saliva
5. Semen
6. Sweat
ANS: 1, 2, 5
HIV can be transmitted only under specific conditions that permit contact with infected body fluids.
Common high-risk sources are infected blood via contaminated needlestick or sharp object, contact with
infected breast milk, mucous secretions (vaginal, semen), and exposure to
blood in the laboratory. HIV is not transmitted through tears, saliva, urine, emesis, sputum, feces, or
sweat.
PTS:1DIF:Apply
REF:Human Immunodeficiency Virus Infection: Epidemiology
2.A client diagnosed with human immunodeficiency virus infection is prescribed antiretroviral Group 1
medications. Which medications are included in Group 1? (Select all that apply.)
1. Enfuvirtide (Fuzeon)
2. Ziduvudine (AZT)
3. Didanosine (Videx)
4. Abacavir (Ziagen)
5. Ritonavir (Norvir)
6. Saquinavir (Fortovase)
ANS: 2, 3, 4
Ziduvudine (AZT), didanosine (Videx), and abacavir (Ziagen) are all Group 1 medications. Ritonavir
(Norvir) and Saquinavir (Fortovase) are protease inhibitors or medications within Group 2. Enfuvirtide
(Fuzeon) is a fusion inhibitor or a Group 3 medication.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Box 42-3 Antiretroviral Drug Classifications
3.The nurse suspects a client is experiencing rheumatoid arthritis when which of the following are
assessed? (Select all that apply.)
1. Morning stiffness lasting more than 1 hour
2. Arthritis of three or more joint areas
3. Arthritis of the hand joints
4. Symmetrical arthritis
5. Nodules over bony prominences
6. Bruising
ANS: 1, 2, 3, 4, 5
Findings consistent with rheumatoid arthritis include morning stiffness lasting more than 1 hour,
arthritis of three or more joint areas, arthritis of the hand joints, symmetrical arthritis, nodules over
bony prominences, presence of serum rheumatoid factions, and radiographic changes.
Bruising is not a finding consistent with rheumatoid arthritis. PTS:1DIF:Analyze
REF: Box 42-4 The American College of Rheumatology Criteria for Diagnosis of RA 4.The nurse is planning
care for a client diagnosed with rheumatoid arthritis. Which of the following should be included in this
plan of care? (Select all that apply.)
1. Muscle strengthening exercises
2. Range-of-motion exercises
3. Application of heat
4. Application of cold
5. Joint massage
6. Yoga
ANS: 1, 2, 3, 4, 6
Interventions proven to help clients diagnosed with rheumatoid arthritis include muscle strengthening
exercises, range-of-motion exercises, application of heat, application of cold, and yoga. Actual massage
of the joints can aggravate the inflammation.
PTS:1DIF:Apply
REF: Rheumatoid Arthritis: Planning and Implementation
5.A client is diagnosed with progressive systemic sclerosis. Which of the following will the nurse most
likely assess in this client? (Select all that apply.)
1. Telangiectasia
2. Sclerodactyly
3. Difficulty swallowing
4. Painful cold hands and fingers
5. Small white calcium deposits under the skin
6. Hematuria
ANS: 1, 2, 3, 4, 5
In progressive systemic sclerosis, the skin, muscle, joints, lungs, esophagus, heart, digestive system, and
kidneys are often affected in the diffuse subcutaneous form, often termed as CREST. Clinical
manifestations include calcinosis, or small white calcium deposits under the skin; Raynauds syndrome,
or painful cold hands and fingers; alteration in esophageal movement, or difficulty swallowing;
sclerodactyly of the fingers and toes; and telangiectasia or permanent dilation of the capillaries,
arterioles, and venules. Hematuria is not seen in this disorder.
Chapter 4. Fluid, Electrolyte, and Acid-Base Balance Problems MULTIPLE CHOICE
1.The nurse is concerned that a client can become dehydrated when which of the following is assessed?
1. History of arthritis
2. Appendicitis diagnosis 3 years ago
3. Age 30
4. Obese female
ANS: 4
An adult female has 50% of body weight that is fluid. Adipose cells contain less fluid than other
cells. Females have more fat cells than males. Overweight people have less body fluid than thin people.
A history of arthritis and appendicitis does not predispose the client to dehydration.
PTS:1DIF:AnalyzeREF:Fluid Balance
2.A client has lost a significant amount of blood. The nurse realizes that the fluid compartment most
effected with the blood loss will be:
1. intracellular.
2. interstitial.
3. intravascular.
4. transcellular.
ANS: 3
Intravascular fluid is the fluid in the bloodstream. Intracellular fluid is the fluid inside each cell.
Interstitial fluid is the fluid between cells. Transcellular fluid is the fluid outside all of the other fluid
compartments, and it includes cerebrospinal fluid, joint fluid, and fluid within the gastrointestinal tract.
PTS:1DIF:AnalyzeREF:Fluid Balance
3.A client is diagnosed with chronic renal failure. Which of the following electrolytes should the nurse
monitor for this client?
1. Hydrogen
2. Phosphorus
3. Calcium
4. Vitamin D
ANS: 1
The kidneys contribute to the regulation of electrolyte levels. Two electrolytes regulated by the kidneys
are hydrogen and bicarbonate. The kidneys do not directly influence a clients phosphorus level. The
kidneys affect calcium by activation of vitamin D; however, the kidneys do not regulate calcium levels.
Vitamin D is not an electrolyte.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Control of Fluid and Electrolyte Balance
4.A client had a 2 kg weight loss in one day. The nurse realizes this change in weight is due to:
1. fluid loss.
2. poor appetite.
3. medications.
4. bed rest.
ANS: 1
A weight loss of more than 0.5 kg over 24 hours generally is the result of fluid loss and not of body mass.
The client would not lose 2 kgs of body weight because of poor appetite, medications, or bed rest.
PTS:1DIF:Analyze
REF:Fluid Imbalances: Assessment with Clinical Manifestations
5.A client has a serum sodium level of 129 mEq/L. The nurse should prepare to administer which of the
following intravenous solutions?
1. Dextrose 5% and Lactated Ringer
2. Dextrose 5% and 0.45% Normal Saline
3. 0.9% Normal Saline
4. Dextrose 5% and 0.9% Normal Saline
ANS: 3
Normal saline (0.9%) is commonly provided to restore extracellular fluid volume and increase sodium
levels. Dextrose 5% and Lactated Ringers, Dextrose 5% and 0.45% Normal Saline, and Dextrose 5% and
0.9% Normal Saline are hypertonic solutions, and they will move water from the cells into the
bloodstream.
PTS:1DIF:Apply
REF: Table 12-3 Isotonic IV Solutions; Table 12-4 Hypertonic IV Solutions
6.A client is diagnosed with fluid volume excess. Which of the following will the nurse most likely assess
in this client?
1. Poor skin turgor
2. Jugular vein distention
3. Dry mouth
4. Increased heart rate
ANS: 2
Excess fluid in the intravascular space causes an elevation in blood pressure, and increased jugular
venous pressure may be visible in distended neck veins. Poor skin turgor, dry mouth, and increased
heart rate are findings consistent with fluid volume deficit.
PTS:1DIF:Apply
REF:Fluid Volume Excess: Assessment with Clinical Manifestations
7.A client is demonstrating dizziness and lightheadedness upon standing. The nurse is concerned the
client is experiencing postural hypotension when which of the following is assessed?
1
. Lying BP 120/70 mmHg, P 70; standing BP 116/78 mmHg, P 78
2
. Lying BP 116/64 mmHg, P 62; standing BP 94/58 mmHg, P 78
3
. Lying BP 130/80 mmHg, P 84; standing BP 118/72 mmHg, P 90
4 Lying BP 126/74 mmHg, P 74; standing BP 108/62 mmHg, P 84
.
ANS: 2
A decrease in systolic blood pressure of more than 20 mmHg when going from lying to standing, along
with an increase in heart rate of 10 beats per minute or a decrease in diastolic blood pressure of more
than 10 mmHg, along with a 10 beats per minute increase in heart rate, is considered postural
hypotension. The other vital sign measurements do not support the criteria for postural hypotension.
PTS:1DIF:Analyze
REF:Fluid Imbalances: Assessment with Clinical Manifestations
8. The nurse assesses a client to have mild pitting edema of the lower extremities. The nurse
would document this finding as being:
1. 0+.
2. 1+.
3. 2+.
4. 3+.
ANS: 2
Mild pitting edema is documented as being +1. No pitting edema would be documented as 0+.
Moderate pitting edema would be documented as 2+. Moderately severe pitting edema would be
documented as 3+.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Figure 12-4 Pitting Edema Grading Scale
9. An elderly client is demonstrating new signs of confusion. Which of the following should the
nurse consider when caring for this client?
1. Assess for signs of elevated sodium level.
2. Restrict fluids.
3. Administer prescribed diuretic medication.
4. Monitor daily weights.
ANS: 1
Elderly clients who develop a new onset of confusion should have their serum sodium levels checked for
an elevated serum sodium level. Restricting fluids, administering diuretics, and monitoring daily weights
are all interventions appropriate for a client with a low-serum sodium level.
PTS:1DIF:Apply
REF:Excess Sodium Ion: Assessment with Clinical Manifestations
10.A client diagnosed with hypokalemia should have which of the following electrolytes also assessed?
1. Sodium
2. Calcium
3. Bicarbonate
4. Magnesium
ANS: 4
Clients with hypokalemia often have concurrent hypomagnesemia. Hypokalemia is resistant to
treatment unless the hypomagnesemia is corrected. Sodium, calcium, and bicarbonate changes are not
associated with hypokalemia.
PTS:1DIF:Apply
REF: Deficient Potassium Ion: Planning and Implementation
11.A client is diagnosed with hypophosphatemia. The nurse realizes that this electrolyte imbalance is
most likely associated with:
1. diabetes mellitus.
2. congestive heart failure.
3. arthritis.
4. chronic alcoholism.
ANS: 4
A diet deficient in phosphorous may cause hypophosphatemia and reduced absorption of phosphorous
occurs with chronic alcoholism. Hypophosphatemia is not associated with diabetes mellitus, congestive
heart failure, or arthritis.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Deficient Phosphorus Ion: Etiology
12.A client diagnosed with chronic renal failure is experiencing muscle weakness, paresthesias, and
depression. Which of the following do these assessment findings suggest to the nurse?
1. Hyperkalemia
2. Hyponatremia
3. Hypocalcemia
4. Hypermagnesemia
ANS: 4
Signs and symptoms of hypermagnesemia are similar to those seen with hypercalcemia and include
paresthesias, muscle weakness, anorexia, nausea, diminished bowel sounds, and constipation.
Confusion, depression, lethargy, and coma can also occur. Muscle weakness, paresthesias, and
depression are not seen in hyperkalemia, hyponatremia, or hypocalcemia. PTS:1DIF:Analyze
REF:Excess Magnesium Ion: Assessment with Clinical Manifestations
13.A client begins rapid breathing and demonstrates anxiety after learning of a diagnosis of breast
cancer. After a short while, the client complains of tingling lips and fingers. Which of the following
should the nurse do to assist this client?
1
. Provide oxygen.
2
. Coach the client in the use of an incentive spirometer.
3
. Help the client slow the respiratory rate or breathe into a paper bag.
4
. Administer intravenous fluids.
ANS: 3
With the clients rapid respirations, too much carbon dioxide is being excreted. This leads to alkalosis.
Symptoms of respiratory alkalosis include tingling of the lips and fingers. If the client is unable to control
the respiratory rate, the nurse may have the client breathe into a paper bag, which forces the
rebreathing of carbon dioxide. Providing oxygen, using an incentive spirometer, and intravenous fluids is
not going to help correct the clients rapid respiratory rate and respiratory alkalosis.
PTS:1DIF:ApplyREF:Respiratory Alkalosis MULTIPLE RESPONSE
1.A client is diagnosed with hyponatremia. Which of the following assessment findings would cause the
nurse to become concerned? (Select all that apply.)
1. Confusion
2. Poor appetite
3. Restlessness
4. Lethargy
5. Seizures
6. Coma
ANS: 1, 3, 4, 5, 6
The change in osmolality that occurs with hyponatremia causes fluid to shift into the intracellular space.
Signs and symptoms associated with an expanded intracellular compartment include confusion,
restlessness, lethargy, seizures, and coma. Poor appetite is not an assessment finding of hyponatremia.
PTS:1DIF:Analyze
REFeficient Sodium Ion: Assessment with Clinical Manifestations
2.After reviewing a clients most recent electrocardiogram, the nurse suspects the client is experiencing
hyperkalemia. Which of the following did the nurse assess on the clients rhythm strip? (Select all that
apply.)
1. Tall peaked T-waves
2. Short QRS complex
3. Dysrhythmias
4. Wide QRS complex
5. Bradycardia
6. Tachycardia
ANS: 1, 3
Tall peaked T-waves and dysrhythmias are seen on the electrocardiogram of a client experiencing
hyperkalemia. The other choices are not seen with hyperkalemia.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Excess Potassium Ion: Diagnostic Tests
3.A client has a serum potassium level of 2.9 mEq/L. Which of the following should be done to assist this
client? (Select all that apply.)
1. Implement continuous cardiac monitoring.
2. Check for an elevated ST segment.
3. Assess muscle strength, tone, and reflexes.
4. Monitor digoxin levels.
5. Monitor for seizure activity.
ANS: 1, 3, 4
Interventions for a patient with hypokalemia are continuous cardiac monitoring; assessing for flattening
T-waves; monitoring for digoxin toxicity, which may cause dysrhythmias; and assessing muscle strength,
tone, and reflexes. Seizure activity is a sign of a sodium imbalance. PTS:1DIF:Apply
REF: Deficient Potassium Ion: Assessment with Clinical Manifestations
4.Which of the following assessment techniques can the nurse use to determine if a client is
experiencing hypocalcemia? (Select all that apply.)
1. Allen test
2. Chvosteks sign
3. Percussion of the abdomen
4. Auscultation of the lungs
5. Trousseaus sign
6. Palpation of the neck
ANS: 2, 5
Trousseaus sign is assessed by inflating a blood pressure cuff for up to 4 minutes and assessing for hand
spasms as a sign of hypocalcemia. Chvosteks sign is done by tapping on the facial nerve and assessing for
a spasm of the facial muscle on the same side as evidence of hypocalcemia.
The Allens test, percussion of the abdomen, auscultation of the lungs, and palpation of the neck are not
performed specifically for hypocalcemia.
PTS:1DIF:Apply
REFeficient Calcium Ion: Assessment with Clinical Manifestations
5.A client is diagnosed with a serum calcium level of 11.2 mEq/L. Which of the following interventions
would be appropriate for this client? (Select all that apply.)
1. Administer diuretics as prescribed.
2. Restrict fluids.
3. Administer intravenous fluids as prescribed.
4. Continuous cardiac monitoring.
5. Administer intravenous sodium as prescribed.
6. Change to a low fat diet.
ANS: 1, 3, 4, 5
Management of hypercalcemia is focused on removing calcium, which is accomplished by administering
diuretics, administering intravenous fluids, and administering intravenous sodium. Continuous cardiac
monitoring is needed for clients at risk for developing dysrhythmias.
Restricting fluids and changing to a low-fat diet are not used to treat hypercalcemia. PTS: 1 DIF: Apply
REF: Excess Calcium Ion: Planning and Implementation
6.Which of the following components of the arterial blood gas will the nurse focus when on determining
a clients acid-base status? (Select all that apply.)
1. pH
2. PO2
3. PCO2
4. HCO3
5. O2 Sat
6. Hgb
ANS: 1, 3, 4
Interpretation of the clients acid-base status involves the evaluation of three components of the arterial
blood gas: pH, PCO2 and HCO3-.. PO2 and O2 Sat are not used to evaluate the clients acid-base status.
Hgb level is not a component of the arterial blood gas.
Chapter 5. Safety and Infection Control MULTIPLE CHOICE
1.The nurse, assessing a clients leukocyte level, determines the amount to be within normal limits.
Which of the following would indicate a normal level of leukocytes in the clients blood?
1. 14 to 18 g/dL
2. 4.6 to 6.2 million/mm3
3. 4500 to 11,000 mm3
4. 50 to 60 percent
ANS: 3
The normal amount of leukocytes or white blood cells in the blood is 4500 to 11,000 mm3. The value of
14 to 18 g/dL is the normal hemoglobin level. The value of 4.6 to 6.2 million/mm3 represents the normal
amount of red blood cells. The value of 50 to 60 percent represents a normal neutrophil level.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Leukocytes
2.A clients complete blood count reveals a large amount of phagocytic cells present. The nurse realizes
that this type of cell is most likely:
1. basophils.
2. eosinophils.
3. monocytes.
4. neutrophils.
ANS: 4
Monocytes are phagocytic but in a smaller amount than neutrophils. Basophils are stimulated by
allergens and eosinophils by parasites. Neutrophils are the chief phagocytic cells and are present in
larger numbers as a response to early inflammation.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Leukocytes
3.According to assessment findings, the nurse determines that a client is experiencing an inflammatory
process. Which of the following did the nurse assess in this client?
1. Redness, swelling, heat, and pain
2. Reduced urine output
3. Thirst
4. Elevated blood pressure and slow heart rate
ANS: 1
The symptoms of the inflammatory process are redness, swelling, heat, and pain. Reduced urine output,
thirst, elevated blood pressure, and slow heart rate are not symptoms of the inflammatory process.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Signs of Inflammation
4.A client is diagnosed with a bacterial infection. Which of the following is an example of this type of
infection?
1. Malaria
2. Gastroenteritis
3. Urinary tract infection
4. Typhus
ANS: 3
Urinary tract infections are caused by bacteria. Malaria and gastroenteritis are caused by protozoa.
Typhus is caused by rickettsia.
PTS: 1 DIF: Understand REF: Table 11-3 Types of Agents Causing Disease
5.A client is diagnosed with gastroenteritis. The nurse realizes that this illness occurs from which type of
disease-causing organism?
1. Bacteria
2. Fungi
3. Protozoa
4. Viruses
ANS: 3
Protozoa are single-cell parasitic organisms that form cysts or spores. Diseases caused by protozoa
include malaria and gastroenteritis. Hepatitis A, B, and C are examples of a disease caused by a virus.
Pneumonia and urinary tract infections are examples of diseases caused by bacteria. Ringworm is an
example of a disease caused by fungi.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Table 11-3 Types of Agents Causing Disease
6.A client has been diagnosed with Rocky Mountain spotted fever. The causative organism for this
disease process is:
1. bacteria.
2. helminth.
3. mycoplasma.
4. rickettsia.
ANS: 4
Rocky Mountain spotted fever is caused by the infectious organism rickettsia. Disease processes from
bacteria, helminths, and mycoplasma include urinary tract infections, tapeworm infection, and
pneumonia, respectively.
PTS: 1 DIF: Understand REF: Table 11-3 Types of Agents Causing Disease
7. Which of the following will the nurse most likely assess in a client diagnosed with asthma?
1. Wheezing and anxiety
2. Barking cough and increased blood pressure
3. Bradycardia and restlessness
4. Anemia and hypoxia
ANS: 1
Common symptoms in asthma include wheezing, anxiety, cough, shortness of breath, tachycardia,
restlessness, increased blood pressure, and hypoxia. Barking cough, bradycardia, and anemia are not
common symptoms of asthma.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Asthma: An Allergic Disease
8. The nurse would expect that a client diagnosed with arthritis will be prescribed which of the
following medications?
1. Albuterol
2. Furosemide
3. Ibuprofen
4. Nortriptyline
ANS: 3
Nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) and cortisol drugs are common treatments for arthritis.
Albuterol relaxes bronchial smooth muscle. Furosemide is a loop diuretic, and nortriptyline is an
antidepressant.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Arthritis
9.A client is being admitted to a health care facility. Which type of precautions will the nurse implement
at this time?
1. Airborne
2. Contact
3. Droplet
4. Standard
ANS: 4
Standard precautions are actions used with all clients. Transmission-based precautions such as airborne,
contact, and droplet are used when a client is known or suspected of having a communicable disease.
PTS:1DIF:ApplyREF:Standard Precautions
10.A client diagnosed with tuberculosis is scheduled for a chest x-ray to be completed in the radiology
department. Which of the following devices should be utilized when transporting this client?
1. Face shield with mask and gown
2. N-95 mask
3. Surgical mask
4. Patient does not need to wear a device
ANS: 3
For a client diagnosed with tuberculosis, transport out of the room should only be done when absolutely
necessary and the client should wear a surgical mask during transport. A face shield, gown, or N-95 mask
are not needed to transport this client.
PTS:1DIF:ApplyREF:Airborne Precautions
11.The nurse is preparing to administer medications to a client diagnosed with varicella. Which of the
following personal protective equipment should the nurse use when entering the clients
room?
1. Face shield with mask and gown
2. Gloves and gown
3. A high-efficiency particulate air filter mask
4. Surgical mask
ANS: 3
A high-efficiency particulate air filter mask is required personal protective equipment for the care of a
client with varicella. A mask may be worn for clients on droplet precautions, and the gown and gloves
are for a client on contact precautions.
PTS:1DIF:ApplyREF:Airborne Precautions
12.A client is diagnosed with venous leg ulcers. The nurse would expect that these wounds will heal by
which of the following types of intention?
1. Primary
2. Secondary
3. Tertiary
4. Quaternary
ANS: 2
Primary intention type of healing occurs in wounds that are clean, and have little loss of tissue.
Secondary intention occurs when a wound heals by spread of granulation tissue from the base of a
wound. Venous leg ulcers heal by secondary intention. In tertiary intention, the wound must be sutured
through several layers of granulation tissue in order to bring closure. Quaternary is not a type of wound
healing.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Types of Wound Healing
13.The nurse is using the Braden Scale to determine a clients risk for developing a pressure ulcer. Which
of the following areas are assessed with this scale?
1. Home environment
2. Finances
3. Medications
4. Friction and shear
ANS: 4
The Braden Scale is used to assess a clients risk for developing a pressure ulcer. This scale assesses the
areas of sensory perception, moisture, activity, mobility, nutrition, and friction and shear. Home
environment, finances, and medications are not assessed with the use of this scale. PTS: 1 DIF: Apply
REF: Table 11-7 Elements in Braden Pressure Scale
MULTIPLE RESPONSE
1. The nurse is identifying nursing diagnoses for a client experiencing inflammation. Which of
the following diagnoses would be appropriate for this client? (Select all that apply.)
1. Risk for infection
2. Thermoregulation: Ineffective
3. Ineffective coping
4. Pain: Acute
5. Nutrition: Imbalanced, less than body requirements
6. Anxiety
ANS: 1, 2, 4, 5
Nursing diagnoses appropriate for a client experiencing inflammation include risk for infection;
thermoregulation: ineffective; pain: acute; and nutrition: imbalanced, less than body requirements.
Ineffective coping and anxiety are not diagnoses appropriate for a client with an inflammation.
PTS: 1 DIF: Apply REF: Nursing Response: Inflammation
2. The nurse is determining the route of transmission for an infectious organism. Which of the
following are types of transmission routes? (Select all that apply.)
1. Ingestion
2. Vector-borne
3. Common vehicle
4. Airborne
5. Droplet
6. Contact
ANS: 2, 3, 4, 5, 6
There are five types of transmission routes: 1) contact, 2) droplet, 3) airborne, 4) common vehicle, and
5) vector-borne. Ingestion is not a type of transmission route.
PTS: 1 DIF: Analyze REF: Infectious Disease Control
3. The nurse is determining when gloves should be worn when providing client care. Which of the
following situations would necessitate the wearing of gloves? (Select all that apply.)
1. In contact with blood
2. In contact with mucous membranes
3. Delivering a meal tray
4. Providing medications
5. Measuring urine output
6. Suctioning oral secretions
ANS: 1, 2, 5, 6
Gloves should be worn when in contact with blood, body fluids, secretions, excretions, contaminated
items, mucous membranes, and nonintact skin. Gloves are not needed when delivering a meal try or
providing medications.
PTS:1DIF:Analyze
REF: Table 11-4 Summary of the Updated Centers for Disease Control and Prevention Isolation
Guidelines
4. The nurse is concerned that a client will experience delayed wound healing when which of the
following is assessed? (Select all that apply.)
1. Prescribed a beta-blocker medication
2. Poor appetite
3. Ambulating in the room several times a day
4. Age 85
5. Prescribed steroids
6. Skin warm and dry
ANS: 1, 2, 4, 5
Risk factors for delayed wound healing include ischemia, medications such as beta-blockers, smoking,
exposure to cold, repetitive injury, altered nutrition infection, anti-inflammatory steroids, and older age.
Ambulating in the room several times a day may encourage wound healing. Skin warm and dry will not
delay wound healing.
PTS:1DIF:Analyze
REF: Table 11-6 Risk Factors for Delayed Wound Healing
5. The nurse is planning care for a client with a chronic wound. Which of the following principles
should be reflected in this clients care?
1. Debridement
2. Restrict fluids
3. Provide moist environment
4. Prevent further injury
5. Maintain on bed rest
6. Nutrition
ANS: 1, 3, 4, 6
The four principles of chronic wound management include debridement, provide moist environment,
prevent further injury, and nutrition. Restricting fluids and maintaining on bed rest are not principles of
chronic wound management.
Chapter 6. Respiratory Problems MULTIPLE CHOICE
1.A child is diagnosed with severe allergic rhinitis. Which of the following manifestations would the
nurse most likely assess in this client?
1. Edematous neck glands
2. Reduced hearing
3. Pruritis
4. Frequent wiping of the nose with the palm of the hand
ANS: 4
Frequent wiping of the nose with the palm of the hand is one symptom seen in the client diagnosed with
severe allergic rhinitis. Edematous neck glands, reduced hearing, and pruritis are not manifestations of
severe allergic rhinitis.
PTS:1DIF:Analyze
REF:Allergic Rhinitis: Assessment with Clinical Manifestations
2.A client tells the nurse that she experiences a stuffy nose, nasal pain, and postnasal drip every time
she works in her companys office. Which of the following types of allergic rhinitis is this client most likely
experiencing?
1. Infectious
2. Perennial
3. Occupational
4. Seasonal
ANS: 3
Occupational allergic rhinitis occurs from airborne substances in the workplace. Seasonal allergic rhinitis
occurs during a specific time of the year. Perennial allergic rhinitis occurs in response to exposure to
environ