MEDAIDE — Medication Aide Dosage Calculations 2026–2027
Medication Aide | Independent Certification Preparation
Institution / scope: State-specific United States certification; no current nationwide NCSBN MACE
Contents: 100 independently authored educational practice questions with one keyed answer and a rationale per question;
quick answer key at the end.
Original practice questions
Worked Medication Calculations
1. A fictional prescription specifies 100 mg orally; each tablet is 50 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 1 tablet(s)
B. 4 tablet(s)
C. 20 tablet(s)
D. 2 tablet(s)
Correct Answer: D — 2 tablet(s)
Rationale: Calculation: 100 mg ÷ 50 mg/tablet = 2 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits splitting.
2. A fictional prescription specifies 12.5 mg orally; each tablet is 25 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 0.5 tablet(s)
B. 1 tablet(s)
C. 0.25 tablet(s)
D. 5 tablet(s)
Correct Answer: A — 0.5 tablet(s)
Rationale: Calculation: 12.5 mg ÷ 25 mg/tablet = 0.5 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
3. A fictional prescription specifies 125 mg orally; each tablet is 125 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 2 tablet(s)
B. 0.5 tablet(s)
C. 10 tablet(s)
D. 1 tablet(s)
Correct Answer: D — 1 tablet(s)
Rationale: Calculation: 125 mg ÷ 125 mg/tablet = 1 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
4. A fictional prescription specifies 25 mg orally; each tablet is 25 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 2 tablet(s)
B. 10 tablet(s)
C. 1 tablet(s)
MEDAIDE | Original educational practice • 1
, INDEPENDENT STUDY RESOURCE • MEDAIDE • 2026–2027
D. 0.5 tablet(s)
Correct Answer: C — 1 tablet(s)
Rationale: Calculation: 25 mg ÷ 25 mg/tablet = 1 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits splitting.
5. A fictional prescription specifies 250 mg orally; each tablet is 100 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 2.5 tablet(s)
B. 25 tablet(s)
C. 1.25 tablet(s)
D. 5 tablet(s)
Correct Answer: A — 2.5 tablet(s)
Rationale: Calculation: 250.0 mg ÷ 100 mg/tablet = 2.5 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
6. A fictional prescription specifies 300 mg orally; each tablet is 100 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 1.5 tablet(s)
B. 3 tablet(s)
C. 30 tablet(s)
D. 6 tablet(s)
Correct Answer: B — 3 tablet(s)
Rationale: Calculation: 300 mg ÷ 100 mg/tablet = 3 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
7. A fictional prescription specifies 300 mg orally; each tablet is 200 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 15 tablet(s)
B. 0.75 tablet(s)
C. 1.5 tablet(s)
D. 3 tablet(s)
Correct Answer: C — 1.5 tablet(s)
Rationale: Calculation: 300.0 mg ÷ 200 mg/tablet = 1.5 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
8. A fictional prescription specifies 400 mg orally; each tablet is 200 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 4 tablet(s)
B. 20 tablet(s)
C. 1 tablet(s)
D. 2 tablet(s)
Correct Answer: D — 2 tablet(s)
Rationale: Calculation: 400 mg ÷ 200 mg/tablet = 2 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
MEDAIDE | Original educational practice • 2
, INDEPENDENT STUDY RESOURCE • MEDAIDE • 2026–2027
9. A fictional prescription specifies 62.5 mg orally; each tablet is 125 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 5 tablet(s)
B. 1 tablet(s)
C. 0.25 tablet(s)
D. 0.5 tablet(s)
Correct Answer: D — 0.5 tablet(s)
Rationale: Calculation: 62.5 mg ÷ 125 mg/tablet = 0.5 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
10. A fictional prescription specifies 625 mg orally; each tablet is 250 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 5 tablet(s)
B. 1.25 tablet(s)
C. 2.5 tablet(s)
D. 25 tablet(s)
Correct Answer: C — 2.5 tablet(s)
Rationale: Calculation: 625.0 mg ÷ 250 mg/tablet = 2.5 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
11. A fictional prescription specifies 75 mg orally; each tablet is 50 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 15 tablet(s)
B. 0.75 tablet(s)
C. 1.5 tablet(s)
D. 3 tablet(s)
Correct Answer: C — 1.5 tablet(s)
Rationale: Calculation: 75.0 mg ÷ 50 mg/tablet = 1.5 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
12. A fictional prescription specifies 750 mg orally; each tablet is 250 mg and is scored when a half-tablet is required.
How many tablets provide the ordered amount?
A. 3 tablet(s)
B. 1.5 tablet(s)
C. 6 tablet(s)
D. 30 tablet(s)
Correct Answer: A — 3 tablet(s)
Rationale: Calculation: 750 mg ÷ 250 mg/tablet = 3 tablet(s). Use scored tablets only if product policy permits
splitting.
13. A simulated medication order states 0.25 mg. Express that amount in micrograms.
A. 500 micrograms
B. 2500 micrograms
C. 250 micrograms
D. 125 micrograms
MEDAIDE | Original educational practice • 3