Question 1: Controlling idea
Answer: Main idea
Question 2: Key ideas
Answer: Support main idea
Question 3: Rephrase
Answer: Explain main idea in different words
Question 4: Conclusion
Answer: Outcome of passage based on clues
Question 5: Explicit
Answer: Clearly stated
Question 6: Implication
Answer: Not clearly stated
Question 7: Inference
Answer: Conclusion reached by critical thinking
Question 8: Logic
Answer: Framework of reasoning
Question 9: Persuasive writing
Answer: Make readers believe something
Question 10: Argumentative
Answer: Contentious tone
Page 1
, Question 11: Problem/Solution writing
Answer: 1.) Problem told in introduction 2.) Description of problem 3.) Solution to problem 4.) Closing
challenges
Question 12: Expository writing
Answer: Informs, explains, or tells how to without opinions. ONLY FACTS
Question 13: Narrative writing
Answer: Entertain, inform, challenge readers
Question 14: Narrative
Answer: Usually found in stories or poetry; used to entertain
Question 15: Informational
Answer: Usually found in textbooks, memos, etc.
Question 16: Persuasive
Answer: Usually found in advertisements (Trying to get you to buy something)
Question 17: Foreshadowing
Answer: Hints to events to come
Question 18: Predicition
Answer: Readers guess of events to come
Question 19: Information specialist
Answer: Library employee that helps with finding information
Question 20: Media specialist
Answer: Library employee that helps with finding media sources
Question 21: Skewed right (math)
Answer: Dots/information are all to the left
Page 2