Question 1: Statistics
Answer: The science of designing studies, gathering data, and then classifying, summarizing, interpreting,
and presenting these data to explain and support the decisions that are reached.
Question 2: Population
Answer: The complete collection of measurements, objects, or individuals under study.
Question 3: Sample
Answer: A portion or subset taken from a population.
Question 4: Parameter
Answer: A number that describes a population characteristic.
Question 5: Statistic
Answer: A number that describes a sample characteristic.
Question 6: Census
Answer: An official count or survey of a population, typically recording various details of individuals.
Question 7: Descriptive Statistics
Answer: Includes the procedures for collecting, classifying, summarizing, and presenting data.
Question 8: Statistical Inference
Answer: The process of arriving at a conclusion about a population parameter (which usually an unknown
quantity) based on information obtained sample statistic (a known value).
Question 9: Experiment
Answer: The process of subjecting experimental units to treatments and observing their response.
Question 10: Experimental Units
Answer: A set of objects that are initially equivalent, with each object then subjected to one of several
experimental treatments.
Page 1
, Question 11: Subjects
Answer: Experimental units that are people.
Question 12: Treatments
Answer: Aspect(s) used to manipulate the experimental units and/or create different conditions.
Question 13: Levels
Answer: Different values for each factor in an experiment.
Question 14: Response
Answer: The result of an experiment that is observed and compared to across various treatments.
Question 15: Factors
Answer: Explanatory variable(s) manipulated by the experimenter.
Question 16: Observational Study
Answer: A study that attempts to understand cause-and-effect relationships but is unable to control how
subjects are assigned to groups and/or which treatments each group receives.
Question 17: Survey
Answer: A type of observational study in which an interviewer asks a respondent the prepared questions
that appear on a form and then records the answers in the spaces provided.
Question 18: Non-Probability Sample
Answer: A sample in which the judgement of the experimenter, the methods in which the data is collected,
or other factors could affect the results of the sample.
Question 19: Judgement Sample
Answer: Any sample based on someone's expertise about the population.
Question 20: Voluntary Sample
Answer: Any sample that involves open solicitation of the input and attracts only those who are interested in
the subject matter.
Page 2