Answers (Verified Update)
93 questions with answers
Topic: PET3323C Lab Exam 3
1. the lymphatic system consists of (4)
Answer: lymphatics, organs, tissues, lymph
2. main functions of the lymphatic system (3)
Answer: collect and return excess interstitial fluid to the blood stream
3. order of lymph flow
Answer: capillaries -> vessels (passing through nodes) -> trunks -> ducts
4. which part of the lymphatic system is known to be highly permeable, and why
Answer: lymphatic capillaries
5. interstitial fluid near lymphatic capillary (labeling)
Answer: 5
6. lacteals
Answer: bring fat and fat soluble vitamins from intestines into vasculature
7. because of high permeability, these substances can enter lymphatic capillaries (3)
Answer: pathogens, protein, cancer cells
8. lymph nodes and their functions (2)
Answer: encapsulated, bean-shaped, contain lymphocytes
9. left vs right lymphatic ducts
Answer: left: entire left side of body, right leg, right abdomen. drains into left jugular /
subclavian vein
10. primary vs secondary lymphoid organs
Answer: primary: bone marrow, thymus
11. examples of groups of nodules (4)
Answer: Peyer's patches
12. label the tonsils (5)
Answer: A. lingual (2)
13. functions of blood (3)
Answer: 1. transport
14. blood regulates (4)
Answer: pH, temperature, fluid volume, immune support
15. blood transports (4)
Answer: O2, CO2, nutrients, hormones
16. blood protects by (2)
Answer: clotting to prevent blood loss
Page 1
, 17. two main components of blood
Answer: plasma: 55% (proteins, clotting factors, gases, electrolytes, hormones, enzymes,
waste)
18. plasma vs serum
Answer: serum is plasma without the clotting factors
19. function of platelets
Answer: form a plug to stop bleeding, essential for blood clotting
20. hematocrit
Answer: percent of blood volume occupied by RBCs
21. hemoglobin
Answer: carries O2, gives RBCs their color
22. reticulocytes
Answer: immature red blood cells
23. types of WBCs (5)
Answer: neutrophils, leukocytes, monocytes, eosinophils, basophils
24. leukocytosis
Answer: a normal homeostatic response to stress (exercise, infection)
25. leukemia
Answer: overproduction of abnormal leukocytes
26. leukopenia
Answer: induced by drugs or recent infection
27. neutrophil (labeling)
Answer: multi-lobed nucleus
28. eosinophil (labeling)
Answer: bi-lobed nucleus
29. basophil (labeling)
Answer: bi-lobed nucleus
30. lymphocyte (labeling)
Answer: large, spherical nucleus
31. monocyte (labeling)
Answer: kidney-shaped nucleus
32. granulocytes
Answer: neutrophils, eosinophils, basophils
33. list the three steps of blood clotting
Answer: vascular spasm
34. hemostasis
Answer: to stop or control bleeding
Page 2