Answers (Verified Update)
49 questions with answers
Topic: PCB 3134 Definitions
1. degenerate code
Answer: multiple codons encode a single amino acid
2. nonoverlapping code
Answer: code is read three nucleotides at a time
3. template vs coding strand
Answer: template is complementary to the mRNA strand
4. transcription unit
Answer: DNA that gives rise to one RNA molecule
5. prokaryotic promoter sequences
Answer: -10 sequence (Pribnow box)
6. termination signal
Answer: a specific sequence of nucleotides that marks the end of a gene
7. core promoter
Answer: group of DNA sequences that initiate transcription in eukaryotes
8. four elements that can be in a core promoter (eukaryotes only)
Answer: 1. TATA box 2. BRE sequence
9. types of promoters for RNA pol 2
Answer: TATA driven: has initiator sequence, TATA box, and sometimes BRE
10. types of promoters for RNA pol 3
Answer: tRNA has boxes A and B
11. upstream control elements
Answer: improve promoter's efficiency
12. general transcription factor vs preinitiation complex
Answer: general transcription factor: the proteins that recruit RNA pol to the promoter
13. TF2D
Answer: binds to TATA box in eukaryotic transcription initiation
14. what TF2D recognizes during eukaryotic transcription initiation
Answer: TATA binding protein (TBP)
15. TF2H
Answer: helicase and kinase activity during eukaryotic transcription initiation
16. primary transcript
Answer: pre-coding RNAbefore translation and chemical processing
Page 1