(Verified Update)
33 questions with answers
Topic: PCB 3134 1/16
1. motility proteins
Answer: contraction and movement
2. regulatory proteins
Answer: transcription factorsturning genes on and off
3. signaling proteins
Answer: communication between cells
4. defensive proteins
Answer: protection against disease
5. storage proteins
Answer: store amino acids for later use
6. enzymatic proteins
Answer: carry out metabolic reactions
7. structural proteins
Answer: provide physical stability and movement
8. transport proteins
Answer: allow passage of hydrophilic substances across the membrane
9. receptor proteins
Answer: transmit information in and out of cells
10. do L or R amino acids build proteins
Answer: L
11. how many amino acids have both L and R forms
Answer: 19/20 (the exception being glycine, because it is achiral)
12. where are non-polar amino acids found within a protein
Answer: towards the inside
13. where are polar (charged and uncharged) amino acids found within a protein
Answer: around the outside
14. how are peptide bonds formed
Answer: through a dehydration/condensation reaction. The Oon the COOend and two H+
from the NH3+ end leave to make H2O
15. difference between a protein and a polypeptide
Answer: a protein is folded and functional while polypeptide is chain of amino acids. in other
words, polypeptide is a structural term, and protein is a functional term
Page 1