(Verified Update)
56 questions with answers
Topic: PCB4843 Week 5
1. ionotropic/transmitter-gated receptors
Answer: channel and binding are on the same protein
2. metabotropic/g-protein coupled receptors
Answer: channel and binding are on different proteins
3. three guidelines for the definition of a neurotransmitter
Answer: 1. is it synthesized and stored in a presynaptic neuron
4. immunohistochemistry
Answer: identifying specific molecules (proteins and enzymes) in a cell
5. in situ hybridization
Answer: shows mRNA/gene expression
6. experiment: does a cell release glutamate?
Answer: found in every cell, but not every cell releases it
7. why is it difficult to determine if an NT is released from an axon terminal
Answer: because there is a diverse mix of synapses with different NTs
8. optogenetics to selectively release orexin
Answer: orexin-cre mouse x channelrhodopsin2-loxP mouse
9. microiontophoresis
Answer: pipetting a charged molecule and applying current to release a small amount
10. receptor subtype
Answer: each of the different receptors a neurotransmitter binds to
11. nicotinic receptor antagonist
Answer: curare
12. muscarinic receptor antagonist
Answer: atropine
13. nicotinic and muscarinic receptors are both associated with which NT
Answer: acetylcholine
14. AMPA receptor antagonist
Answer: CNQX
15. NMDA receptor antagonist
Answer: AP5
16. AMPA and NMDA receptors are both associated with which NT
Answer: glutamate
Page 1