(Verified Update)
33 questions with answers
Topic: PCB4843 Week 1
1. how and why we experience all aspects of human life
Answer: neuroscience
2. trepanation
Answer: ancient practice of drilling holes in the skull to fix a problem
3. gyri
Answer: bumps
4. sulci
Answer: grooves
5. hydraulic model of the brain
Answer: compared nervous system to a hydraulic pump
6. ventricular theory
Answer: fluid filled ventricles in the brain are responsible for registering sensations and
initiating movements
7. how has the brain evolved over time
Answer: the structure has stayed similar, but total brain volume has expanded by the brain
folding in on itself
8. why is it so difficult to understand the brain
Answer: neurons are small and densely packed
9. neurons vs glia
Answer: neurons: process neural information, sense environmental changes, communicate
to other neurons
10. experimentally hardening brain tissue
Answer: soaking brain tissue in a fixative to make it easier to cut and view on a microscope
11. why are stains necessary
Answer: the only contrast in the brain is white vs gray matter. otherwise, it is hard to see
12. nissl stain
Answer: stains cell bodies, not axons and dendrites
13. golgi stain
Answer: labels all parts of a small percentage of cells
14. neurite
Answer: axons and dendrites
15. cytochrome oxidase stain
Answer: stains the cortical area associated with whiskers
Page 1