Answers (Verified Update)
83 questions with answers
Topic: Practice final OMSA
1. There are two main categories of local anesthetic used in dentistry. The most
common category of local anesthetic used in Oral & Maxillofacial surgery is
Answer: Amide
2. Drugs (PO, IM, or IV) given to patients are usually excreted from the body after
they leave which organ
Answer: Kidney
3. Angina (chest pain) is due to
Answer: Decreased blood flow to the heart muscle
4. The most common cardiac rhythm seen on the EKG for an adult patient in cardiac
arrest is?
Answer: Ventricular Fibrillation
5. You are discussing post-operative instructions with your patient who has a history
of high blood pressure. Suddenly, the patient begins talking but his speech does not
make sense. One side of his face droops and he states his arm is weak. These are
signs that he is having a:
Answer: Stroke (CVA)
6. The left side of the heart carries deoxygenated blood.
Answer: False
7. One way for your doctor to know that. he/she has inadvertently placed an IV into
an artery is to see:
Answer: Pulsatile movement and bright red blood in the IV tubing
8. The agent that is used to reverse (reversal agent) the effects of Midazolam
(versed) is
Answer: Romazicon (Flumazenil)
9. A patient with Type Il (non-insulin dependent) diabetes would typically be taking
pills to control their blood glucose (blood sugars) and to control their diabetes.
Answer: True
10. You just completed a surgical procedure on a patient. This patient received
Versed, Fentanyl, & Propofol intravenously with LR (Lactated Ringers) as the IV
fluids. The patient has been in recovery for 45 minutes and is still very drowsy.
Which medication is most likely causing them to still be drowsy?
Answer: Versed
11. A patient with Type I Diabetes (insulin dependent) would typically be giving
themselves shots (injections) of insulin to control their blood glucose (blood sugars)
and to control their diabetes.
Answer: True
Page 1
, 12. the safest time to extract a "bad tooth" on a pregnant patient is:
Answer: Second trimester
13. Stimulation of the sympathetic nervous system will result in
Answer: Increased heart rate, increased blood pressure
14. You just finished removing 4 wisdom teeth on a 20 year old male. He received
quite a bit of anesthetic agents. Specifically, 200 mg of Propofol, 8 mg of Versed,
200 mcg of Fentanyl. He has been in recovery for about 15 minutes when the alarm
on the pulse oximeter goes off. You check on him and find him unarousable, ashen
colored with a respiratory rate of 8 which is very slow breathing. What drugs would
you consider giving him?
Answer: Flumazenil (Romazicon) andNarcan (Naloxone)
15. Which of the following drugs is the most commonly associated with respiratory
depression when given by IV
Answer: Fentanyl
16. A patient says that she is "Allergic to Amoxicillin and Codeine". Upon further
questioning, she says that she had a rash when she took Penicillin and gets really
nauseated when she takes Tylenol with Codeine. This patient has:
Answer: An allergy to Amoxicillin and has an adverse reaction to Codeine
17. A patient is displaying stridor intraoperatively. You have terminated the surgery,
packed off the site, suctioned the back of the throat, repositioned the airway,
pushed on the chest to listen for a "huff", and the patient continues to be
symptomatic. Which drug would you consider administering?
Answer: Succinycholine
18. The most frequent anatomical cause of airway obstruction is the
Answer: Tongue
19. Dilation of widening of all your arteries and blood vessels will cause your blood
pressure to increase
Answer: False
20. Your patient presents for surgery at 10:00 AM. He states he remembered not to
eat or drink anything, but out of habit, took his morning dose of Insulin (diabetes
medication). He is pale, trembling and not feeling well. You perform a "finger stick"
as you always do for your diabetic patients. His blood glucose (blood sugar) is 50.
You have not started your IV yet. The best treatment option for this patient is to:
Answer: Start an IV and give D5W as your IV fluids
21. A patient has stopped breathing. What is the main primary physiological
mechanism that will restart this patients breathing?
Answer: Excess of carbon dioxide (CO2)
22. A contraindiction to the use of Diprovan include
Answer: Allergy to eggs
23. The most concerning signs and symptoms of an acute Airway anaphylactic
reaction are
Answer: edema & circulatory collapse
Page 2