Question 1: Band 3
Answer: macrocomplex of proteins including: -Rh -RhAG -LW (ICAM-4) -GPA -GPB -CD47
Question 2: ATP source for RBCs
Answer: 90% from Glycolysis (Embden-Meyerhoff pathway) 10% from pentose phosphate pathway
Question 3: Methemoglobin Reductase Pathway
Answer: necessary to maintain heme iron in ferrous (Fe2+) state Deficiency causes accumulation of
methemoglobin, nonfunctional from of Hgb
Question 4: Leubering Rapaport Shunt
Answer: permits accumulation of 2,3-DPG
Question 5: "Tense form" of Hgb
Answer: DEOXYGENATED widening of beta-chain lower affinity for O2 expels 2,3-DPG
Question 6: "Relaxed form" of Hgb
Answer: OXYGENATED beta-chain pulled together higher affinity for O2 expels 2,3-DPG
Question 7: "Shift Right"
Answer: higher P50 value decreased pH (increased H+ ion), acidosis increased 2,3-DPG higher temperature
high pCO2 Seen in compensated anemia
Question 8: "Shift Left"
Answer: lower P50 value increased pH (decresed H+ ion), alkalosis decreasede 2,3-DPG lower temeratures
low pCO2 Seen in storage of RBC
Question 9: Type 2 precursor
Answer: Gal-GlcNAc B1-4
Question 10: Type 1 precursor
Answer: Gal-GlcNAc B1-3 Secreted (Se, Le)
Page 1
,Question 11: Type 2 H antigen transeferase & Sugar
Answer: FUT-1 Alpha-2-L-fucosyltransferase Fuctose alpha1-2
Question 12: A antigen transferase & sugar
Answer: D-galactosaminetrasferase N-acetylgalactosamine alpha1-3
Question 13: B antigen transferase & sugar
Answer: D-galacotsyltransferase galactose alpha1-3
Question 14: Ax subgroup
Answer: weakly positive anti-A weakly positive anti-A,B
Question 15: Am subgroup
Answer: Negative anti-A Secretes A & H
Question 16: Ael subgroup
Answer: Negative anti-A Secretes H only
Question 17: Highest expression of H Lowest expression of H
Answer: O>A2>B>A2B>A1>A1B> H deficient
Question 18: Lewis transferase & Sugar
Answer: FUT-3 Fuctose alpha1-4
Question 19: Type 1 H antigen transferase & sugar
Answer: FUT-2 Fuctose alpha1-2
Question 20: anti-Le bh vs anti-Le bl
Answer: Anti-Le bh= reacts best with Leb & H are on rbc reacts best with group O and A2 does not react
with A1 & B Anti-Le bl= reacts independently of amount of H on rbc best antisera to use when typing RBC
Question 21: autoanti-H, -HI is most common in...
Answer: A1 patients, have the least amount of H
Page 2
, Question 22: Elevated i antigen associated with...
Answer: cord cells reticulocytes in megaloblastic anemia leukemia stressed erythropoiesis
Question 23: I gene
Answer: IGnT adds GlcNAc to Gal starts branching/ multivalent
Question 24: anti-i associated with what disease
Answer: infectious mono
Question 25: autoanti-i, -I commonly seen in patients with....
Answer: Mycoplasma pneumoniae infections Lymphoproliferative disorder (Waldenstrom
macroglobinemia)
Question 26: P1K & P2K lack what gene/ antigen
Answer: B3GalNAct1 missing P antigen (also Gb5 & LKE)
Question 27: p lack what gene/ antigen
Answer: A4GALT missing P1/PX2 & Pk (also P, Gb5 &LKE)
Question 28: P1 substance derived from...
Answer: Hydaited cyst Bird eggs liver fluke
Question 29: autoanti-P associated with
Answer: Paroxysamal Cold Hemoglobinuria, PCH Donath Landsteiner
Question 30: Lutheran (E/DTT)
Answer: Enzyme= Decreased
Question 31: Lewis (E/DTT)
Answer: Enzyme= increased
Question 32: Diego (E/DTT)
Answer: unaffected by both
Page 3