Correct Answers (Grade A+)
Question 1: Ethos
Answer: The name used by Aristotle for what modern students of communication refer to as credibility.
Question 2: Credibility
Answer: The audience's perception of whether a speaker is qualified to speak on a given topic. The two
major factors influencing a speaker's ___________ are competence and character.
Question 3: Initial Credibility
Answer: The credibility of a speaker before she or he starts to speak.
Question 4: Derived Credibility
Answer: The credibility of a speaker produced by everything she or he says and does during the speech.
Question 5: Terminal Credibility
Answer: The credibility of a speaker at the end of the speech.
Question 6: Creating Common Ground
Answer: A technique in which a speaker connects himself or herself with the values, attitudes, or
experiences of the audience.
Question 7: Evidence
Answer: Supporting materials used to prove or disprove something.
Question 8: Logos
Answer: The name used by Aristotle for the logical appeal of a speaker.
Question 9: Reasoning
Answer: The process of drawing a conclusion of the basis of evidence.
Question 10: Reasoning From Specific Instances
Answer: Reasoning that moves from particular facts to a general Conclusion.
Page 1
, Question 11: Reasoning From Principle
Answer: Reasoning that moves from a general principle to a specific conclusion.
Question 12: Causal Reasoning
Answer: Reasoning that seeks to establish the relationship between causes and effects.
Question 13: Analogical Reasoning
Answer: Reasoning in which a speaker compares two similar cases and infers that what is true for the first
case is also true for the second.
Question 14: Fallacy
Answer: An error in reasoning.
Question 15: Hasty Generalization
Answer: A fallacy in which a speaker jumps to a general conclusion on the basis of insufficient evidence.
Question 16: False Cause
Answer: A fallacy in which the speaker mistakenly assumes that because one event follows another, the first
event is the cause of the second.
Question 17: Invalid Analogy
Answer: An analogy in which the two cases being compared are not essentially alike.
Question 18: Bandwagon
Answer: A fallacy which assumes that because something is popular, it is therefore good, correct, or
desirable.
Question 19: Red Herring
Answer: A fallacy that introduces an irrelevant issue to divert attention from the subject under discussion.
Question 20: Ad Hominem
Answer: A fallacy that attacks the person rather than dealing with the real issue in dispute.
Page 2