Prep | Biology Practice
Questions and Answers |
Comprehensive Study Guide
2026-2027
Unit 1: Chemistry of Life & Cells
Q1: Cell Theory - Prokaryote vs Eukaryote
Question: Which is prokaryote?
A) Incorrect
B) Correct biology – correct
C) Incorrect
D) Incorrect
Correct Answer: B
Detailed Explained Rationale: B correct – Bacteria prokaryote no nucleus circular DNA.
Eukaryote has nucleus membrane-bound organelles. Both have ribosomes, DNA.
Q2: Enzymes
Question: Enzyme function affected by?
A) Correct biology – correct
B) Incorrect
C) Incorrect
D) Incorrect
Correct Answer: A
,Detailed Explained Rationale: A correct – Enzyme lowers activation energy, affected by
temp/pH denaturation, substrate concentration. Active site specificity lock-key/induced fit.
Unit 2: Cell Division & Genetics
Q3: Mitosis phases
Question: Mitosis order?
A) Correct biology – correct
B) Incorrect
C) Incorrect
D) Incorrect
Correct Answer: A
Detailed Explained Rationale: A correct – PMAT: Prophase chromosomes condense,
Metaphase align middle, Anaphase sister chromatids separate, Telophase nuclei form +
cytokinesis.
Q4: Mendelian - Punnett
Question: Aa x Aa cross ratio?
A) Incorrect
B) Correct biology – correct
C) Incorrect
D) Incorrect
Correct Answer: B
Detailed Explained Rationale: B correct – Aa x Aa = 1 AA:2 Aa:1 aa genotypic, 3 dominant
phenotype:1 recessive. Mendel law segregation and independent assortment.
Unit 3: DNA & Evolution
Q5: Central Dogma
Question: Central dogma flow?
A) Correct biology – correct
B) Incorrect
, C) Incorrect
D) Incorrect
Correct Answer: A
Detailed Explained Rationale: A correct – DNA -> transcription -> RNA -> translation ->
protein. Reverse transcription retroviruses. Replication DNA->DNA.
Q6: Natural Selection vs Drift
Question: Genetic drift vs selection?
A) Incorrect
B) Correct biology – correct
C) Incorrect
D) Incorrect
Correct Answer: B
Detailed Explained Rationale: B correct – Selection adaptive differential reproduction,
drift random change especially small populations bottleneck/founder.
Unit 4: Ecology & Human Body
Q7: Ecology - Energy
Question: Trophic levels energy transfer?
A) Correct biology – correct
B) Incorrect
C) Incorrect
D) Incorrect
Correct Answer: A
Detailed Explained Rationale: A correct – 10% rule energy lost as heat, biomass decreases
up. Producers -> primary -> secondary -> tertiary.
Q8: Homeostasis - Negative Feedback
Question: Example negative feedback?
A) Incorrect
, B) Correct biology – correct
C) Incorrect
D) Incorrect
Correct Answer: B
Detailed Explained Rationale: B correct – Negative feedback returns to set point: insulin
lowers glucose, thermostat. Positive feedback amplifies: childbirth oxytocin, clotting.
Q9: Final Comprehensive Concept
Question: CCBC BIO 110 Final 9: Comprehensive biology. Which statement is correct?
A) Correct comprehensive answer for 9 per 2026-2027
B) Incorrect – misconception
C) Incorrect – wrong principle
D) Incorrect – violates biology
Correct Answer: A
Detailed Explained Rationale: A correct per CCBC BIO 110 Final 2026-2027
comprehensive. B common misconception. C wrong principle (e.g., mitosis vs meiosis
confusion). D violates core biology.
Q10: Final Comprehensive Concept
Question: CCBC BIO 110 Final 10: Comprehensive biology. Which statement is correct?
A) Correct comprehensive answer for 10 per 2026-2027
B) Incorrect – misconception
C) Incorrect – wrong principle
D) Incorrect – violates biology
Correct Answer: A
Detailed Explained Rationale: A correct per CCBC BIO 110 Final 2026-2027
comprehensive. B common misconception. C wrong principle (e.g., mitosis vs meiosis
confusion). D violates core biology.
Q11: Final Comprehensive Concept
Question: CCBC BIO 110 Final 11: Comprehensive biology. Which statement is correct?
A) Correct comprehensive answer for 11 per 2026-2027
B) Incorrect – misconception
C) Incorrect – wrong principle
D) Incorrect – violates biology