Question:
1. Diploid
Answer:
2 sets of chromosomes
Question:
2. Haploid
Answer:
having a single set of unpaired chromosomes
Question:
3. genotype
Answer:
set of alleles that encode a specific trait
Question:
4. phenotype
Answer:
the set of observable characteristics of an individual resulting from the interaction of its
genotype with the environment.
Question:
5. biological fitness
Answer:
a measure of the ability to survive and reproduce relative to other members of the population
Question:
6. skin color evolved through...
Answer:
natural selection
Question:
7. melanin
Answer:
UV wavelengths reflect off it to give skin its color
,Question:
8. UV radiation
Answer:
Energy from the sun that damages DNA structure, increases mutation rate.
Question:
9. Melanin protects the skin by...
Answer:
absorbing UV radiation
Question:
10. MC1R gene
Answer:
A gene that helps determine skin and hair color.
Question:
11. melanin protects...
Answer:
folate
Question:
12. gene pool
Answer:
All the genes, including all the different alleles for each gene, that are present in a population
at any one time
Question:
13. genetic recombination
Answer:
new combination of genes produced by crossing over and independent assortment. Allows for
new alleles.
Question:
14. somatic mutation
Answer:
a mutation that occurs in a body cell
, Question:
15. germ line mutation
Answer:
a mutation occurring in gametes; passed on to offspring
Question:
16. neutral mutation
Answer:
a mutation that has no effect on survival or reproduction
Question:
17. deleterious mutation
Answer:
Genetic changes that are harmful to an organism.
Question:
18. advantageous mutation
Answer:
a mutation that increases chances of survival
Question:
19. allele frequency
Answer:
Proportion of a specific allele in a population.
Question:
20. genotypic frequency
Answer:
Proportion of different genotypes in a population.
Question:
21. evolution
Answer:
change in frequency of an allele or genotype over generations
Question:
22. Hardy-Weinberg equilibrium