Question:
1. Per API 653 , with of the following is required when converting an existing tank to
operation at elevated temperatures when it was not originally designed and constructed to
API 650, Appendix M?
Answer:
The Shell to bottom joint shall be evaluated for fatigue
Question:
2. When removing an existing tank bottom, all arc-gouged areas of the tank shell-to-bottom
shall be:
Answer:
examined using magnetic particle inspection, and defective areas repaired and re-examined.
Question:
3. If RBI assessment has been conducted and the tank has cathodic protection plus a thin-film
lining, the maximum inspection interval is:
Answer:
14 years
Question:
4. When installing a new nozzle in a tank of unknow material, what stress value should be
used to calculate the required shell thickness and reinforcement?
Answer:
20,000 lbf/in2
Question:
5. In regards to underside corrosion on tank bottoms, the corrosion rate of steel in a wet
environment.
Answer:
may double with every 18 °F increase in temperature above 77 °F.
Question:
6. Grade 350W/50W is acceptable for tank plate to a maximum thickness of:
Answer:
45mm (1.75in) if fully killed and made to a fine grain practice.
, Question:
7. If an RBI assessment has been conducted and the tank has a release prevention barrier,
the maximum initial inspection interval is:
Answer:
25 years
Question:
8. As an alternative to the procedures in API 653 for the evaluation of any thinning of the tank
shell below minimum required wall thickness may be evaluated for continued service using
which code?
Answer:
API RP 579, section 4, 5 or 6.
Question:
9. When welding on a tank shell constructed of Group I steel that is greater than 1.5 inches
thick below what minimum metal temperature ?preheat?
Answer:
200°F
Question:
10. When evaluated an existing temperature services tank, which has a successful service
history of operation but was not originally designed and constructed to the requirement of
API 650, appendix M, which condition temperature has to be used?
Answer:
The max Operating Temperature shall not exceed the temperature at which the tank has
successfully operated in the pass.
Question:
11. Flange material used for tank repair and alteration shall meet the minimum requirements
for the material specifications according to:
Answer:
The as built standard
Question:
12. which is an advantage of thick film UN-REIN- FORCED linings ?
Answer:
Fast curing and can be put back in service after 24 hours at normal ambient temperature.