Question:
1. Define the body movement involved in elevation and depression.
Answer:
Elevation - upward movement of a structure. Depression - downward movement of a
structure.
Question:
2. Name the anatomical pair of terms that best describe the directions of the red arrows in
the figure below. (Note that two responses are needed for full credit)
Answer:
Anterior-Posterior
Question:
3. Determine whether each of the following statements is true or false.
1.) The thoracic cavity contains the lungs and stomach.
2.) The abdominal cavity houses the spleen and liver.
Answer:
1. False.
2. True.
Question:
4. Name the planes of the body shown in Figures A and B below.
Answer:
A. Transverse Plane
B. Sagittal Plane
, Question:
5. Each of the following statements is true of prokaryotic cells, except:
a. Prokaryotic cells are typically smaller than eukaryotic cells.
b. DNA of a prokaryotic cell is enclosed in a nuclear membrane.
c. Prokaryotic cells contain plasma membranes and ribosomes.
d. Prokaryotic cells do not contain lysosomes and Golgi apparatus.
Answer:
DNA of a prokaryotic cell is enclosed in a nuclear membrane.
Question:
6. True or False; if false, make the statement true: Lysosomes convert chemical energy found
in food into ATP.
Answer:
False. Mitochondria convert chemical energy found in food into ATP.
Question:
7. Name the two structures (A and B) found inside the cell below.
Answer:
A. Ribosomes (free)
B. Microtubules or Cytoskeleton
Question:
8. Which of the following is NOT true of microtubules?
a. They are a type of cytoskeleton.
b. They are involved in the structure of cilia and flagella.
c. They are free moving throughout the cell.
d.They are hollow cylinders
Answer:
They are free moving throughout the cell.