Principles and Techniques 6th Edition
by Joen Iannucci & Laura Jansen Howerton
Chapters 1 - 35 | Complete
,Chapter 01: Radiation History
Iannucci: Dental Radiography, 6th Edition
MULTIPLE CHOICE
1. Radiation is defined as
a. a form of energy carried by waves or streams of particles.
b. a beam of energy that has the power to penetrate substances and record image
shadows on a receptor.
c. a high-energy radiation produced by the collision of a beam of electrons with a
metal target in an x-ray tube.
d. a branch of medicine that deals with the use of x-rays.
ANSWER: A
Radiation is a form of energy carried by waves or streams of particles. An x-ray is a beam of
energy that has the power to penetrate substances and record image shadows on a receptor.
X-radiation is a high-energy radiation produced by the collision of a beam of electrons with a
metal target in an x-ray tube. Radiology is a branch of medicine that deals with the use of
x-rays.
DIF: Recall REF: Page 2 OBJ: 1
TOP: CDA, RHS, III.B.2. Describe the characteristics of x-radiation
MSC: NBDHE, 2.0 Obtaining and Interpreting Radiographs | NBDHE, 2.1 Principles of radiophysics
and radiobiology
2. Aajradiographajisajdefinedajas
a. aajbeamajofajenergyajthatajhasajtheajpowerajtoajpenetrateajsubstancesajandajrecordajima
gejsa hadowsajonajaajreceptor.
b. aajpictureajonajfilmajproducedajbyajtheajpassageajofajx-raysajthroughajanajobjectajorajbody.
c. theajartajandajscienceajofajmakingajradiographsajbyajtheajexposureajofajanajimageajreceptoraj
tojxa -rays.
d. aajformajofajenergyajcarriedajbyajwavesajorajaajstreamajofajparticles.
ANSWER:a j B
Anajx-
rayajisajaajbeamajofajenergyajthatajhasajtheajpowerajtoajpenetrateajsubstancesajandajrecordajimageajshado
wsajonajaajreceptor.a j Aajradiographajisajaajpictureajonajfilmajproducedajbyajtheajpassageajofajx-
raysajthroughajanajobjectajorajbody.ajRadiographyajisajtheajartajandajscienceajofajmakingajdentalajimages
ajbyajthejae xposureajofajaajreceptorajto ajx-
rays.a j Radiationajisajaajformajofajenergyajcarriedajbyajwavesajorajstreamsajofajparticles.
DIF: Comprehension REF:ajajajPageaj2
OBJ:aj1jaTOP:a j CDA,ajRHS,ajIII.B.2.ajDescribeajtheajcharacteristicsajofaj
x-radiation
MSC:a j NBDHE,aj2.0ajObtainingajandajInterpretingajRadiographsaj|ajNBDHE,aj2.1ajPrinciplesajofajradiophysicsja
andajradiobiology
3. Yourajpatientajaskedajyouajwhyajdentalajimagesajareajimportant.ajWhichajofajtheajfollowingajisajt
hejca orrectajresponse?
a. Anajoralajexaminationajwithajdentalajimagesajlimitsajtheajpractitionerajtoajwhatajisajsee
njaclinically.
b. Allajdentalajdiseasesajandajconditionsajproduceajclinicalajsignsajandajsymptoms.
, c. Dentalajimagesajareajnotajaajnecessaryajcomponentajofajcomprehensiveajpatientajcare.
d. Manyajdentalajdiseasesajareajtypicallyajdiscoveredajonlyajthroughajtheajuseajofajdent
aljaimages.
ANSWER:a j D
Anajoralajexaminationajwithoutajdentalajimagesajlimitsajtheajpractitionerajtoajwhatajisajseenajclinically. aj
Manyajdentalajdiseasesajandajconditionsajproduceajnoajclinicalajsignsajandajsymptoms.ajDentalajimagesjaa
reajaajnecessaryajcomponentajofajcomprehensiveajpatientajcare.ajManyajdentalajdiseasesajareajtypicallyajd
iscoveredajonlyajthroughajtheajuseajofajdentalajimages.
DIF: Application REF:ajajajPageaj2 OBJ:a j 2
TOP:a j CDA,ajRHS,ajIII.B.2.ajDescribeajtheajcharacteristicsajofajx-radiation
MSC:a j NBDHE,aj2.0ajObtainingajandajInterpretingajRadiographsaj|ajNBDHE,aj2.5ajGeneral
4. Theajx-rayajwasajdiscoveredajby
a. HeinrichajGeissler
b. WilhelmajRoentgen
c. JohannajHittorf
d. WilliamajCrookes
ANSWER:a j B
HeinrichajGeisslerajbuiltajtheajfirstajvacuumajtubeajinaj1838.a j WilhelmajRoentgenajdiscoveredajthe
x-
rayajonajNovemberaj8,aj1895.ajJohannajHittorfajobservedajinaj1870ajthatajdischargesajemittedajfromajth
eajnegativeajelectrodeajofajaajvacuumajtubeajtraveledajinajstraightajlines,ajproducedajheat,ajandajresultedja
inajaajgreenishajfluorescence.ajWilliamajCrookesajdiscoveredajinajtheajlateaj1870sajthatajcathodeajraysaj
wereajstreamsajofajchargedajparticles.
DIF: Recall REF:ajajajPageaj2 OBJ:a j 4
TOP:a j CDA,ajRHS,ajIII.B.2.ajDescribeajtheajcharacteristicsajofajx-radiation
MSC:a j NBDHE,aj2.0ajObtainingajandajInterpretingajRadiographsaj|ajNBDHE,aj2.5ajGeneral
5. WhoajexposedajtheajfirstajdentalajradiographajinajtheajUnitedajStatesajusingajaajliveajperson?
a. OttoajWalkoff
b. WilhelmajRoentgen
c. EdmundajKells
d. WestonajPrice
ANSWER:a j C
OttoajWalkoffajwasajaajGermanajdentistajwhoajmadeajtheajfirstajdentalajradiograph.ajWilhelmajRoentge
njawasajaajBavarianajphysicistajwhoajdiscoveredajtheajx-
ray.aj EdmundajKellsajexposedajtheajfirstajdentalajradiographajinajtheajUnitedajStatesajusingajaajliveajpers
on.ajajajPriceajintroducedajtheajbisectingajtechniqueajinaj1904.
DIF: Recall REF:ajajajPageaj4 OBJ:a j 5
TOP:a j CDA,ajRHS,ajIII.B.2.ajDescribeajtheajcharacteristicsajofajx-radiation
MSC:a j NBDHE,aj2.0ajObtainingajandajInterpretingajRadiographsaj|ajNBDHE,aj2.5ajGeneral
6. Currentajfastajradiographicajfilmajrequires
%ajlessajexposureajtimeajthanajtheajinitialajexposurejta imesajusedajinaj1920.
a. 33
b. 98
c. 73
, d. 2
ANSWER:a j D
Currentajfastajradiographicajfilmajrequiresaj98%ajlessajexposureajtimeajthanajtheajinitialajexposureajtim
esjausedajinaj1920.
DIF: Comprehension REF:ajajajPageaj5
OBJ:aj6jaTOP:a j CDA,ajRHS,ajIII.B.2.ajDescribeajtheajcharacteristicsajofaj
x-radiation
MSC:a j NBDHE,aj2.0ajObtainingajandajInterpretingajRadiographsaj|ajNBDHE,aj2.5ajGeneral
7. Whoajmodifiedajtheajparallelingajtechniqueajwithajtheajintroductionajofajtheajlong-coneajtechnique?
a. C.ajEdmundajKells
b. FranklinajW.ajMcCormack
c. F.ajGordonajFitzgerald
d. HowardajRileyajRaper
ANSWER:a j C
C.ajEdmundajKellsajintroducedajtheajparallelingajtechniqueajinaj1896.ajFranklinajW.ajMcCormackajre
introducedajtheajparallelingajtechniqueajinaj1920.ajF.ajGordonajFitzgeraldajmodifiedajtheajparallelingjta
echniqueajwithajtheajintroductionajofajtheajlong-
coneajtechnique.ajThisajisajtheajtechniqueajcurrentlyajused.ajHowardajRileyajRaperajmodifiedajtheajbis
ectingajtechniqueajandajintroducedajtheajbite-wingajtechniqueajinaj1925.
DIF: Recall REF:ajajajPageaj4 OBJ:a j 7
TOP:a j CDA,ajRHS,ajIII.B.2.ajDescribeajtheajcharacteristicsajofajx-radiation
MSC:a j NBDHE,aj2.0ajObtainingajandajInterpretingajRadiographsaj|ajNBDHE,aj2.5ajGeneral
8. Whichajofajtheajfollowingajisajanajadvantageajofajdigitalajimaging?
a. Increasedajpatientajradiationajexposure
b. Increasedajpatientajcomfort
c. Increasedajspeedajforajviewingajimages
d. Increasedajchemicalajusage
ANSWER:a j C
Patientajexposureajisajreducedajwithajdigitalajimaging.ajDigitalajsensorsajareajmoreajsensitiveajtoajx-
raysajthanajfilm.ajDigitalajsensorsajareajrigidajandajbulky,ajcausingajdecreasedajpatientajcomfort.ajTheaji
mageajfromajdigitalajsensorsajisajuploadedajdirectlyajtoajtheajcomputerajandajmonitorajwithoutajtheajneed
aj forajchemicalajprocessing. ajThisajallowsaj foraj immediateajinterpretationajand ajevaluation. ajTheajimage
ajfromjad igitalaj sensorsaj isajuploadedajdirectlyajto ajtheajcomputerajandaj monitorajwithout ajtheajneed aj forajc
hemicaljaprocessing.
DIF: Comprehension REF:ajajajPageaj6
OBJ:aj7ajTOP:a j CDA,ajRHS,ajI.B.2.ajDemonstrateajbasicajknowledgeajofajdi
gitalajradiography
MSC:a j NBDHE,aj2.0ajObtainingajandajInterpretingajRadiographsaj|ajNBDHE,aj2.5ajGeneral
9. Whichajdiscoveryajwasajtheajprecursorajtoajtheajdiscoveryajofajx-rays?
a. Betaajparticles
b. Alphaajparticles
c. Cathodeajrays
d. Radioactiveajmaterials
ANSWER:a j C