Bruce Colbert/Adam James/Elizabeth Katrancha
,CHAPTER 1: CONSUMER SAFETY AND DRUG REGULATIONS
iu i u iu iu iu iu
TRUE/FALSE
1. The pharmaceutical manufacturer has the authority to add additional active ingredients to a
iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu iu
previously approved pharmaceutical product. iu iu iu
ANS: F i u
According to the 1938 Federal Food, Drug, and Cosmetic Act and Amendments of 1951 and
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu iu iu
1962, all labels must be accurate and include a listing of all active and inactive ingredients.
iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu iu iu iu iu
PTS: 1 iui u
2. Drug strength may vary with each lot number of a medication. ANS: F
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u i u
The 1906 Pure Food and Drug Act established that all drugs marketed in the
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu
United States meet minimal standards of strength, purity, and quality. PTS: 1
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iui u
3. The Pure Food and Drug Act of 1906 established drug standards and official drug references.
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu
ANS: T i u
This act established that all drugs marketed in the United States meet minimal standards of st
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu iu
rength, purity, and quality. It also established two official references that established the stan
iu iu iu i u iu iu iu iu iu iu iu iu iu
dards for making each drug: The
iu iu iu iu i u
U.S. Pharmacopeia (USP) and the National Formulary (NF). PTS: 1
iu iu iu iu iu iu iu i u iui u
4. The 1906 Pure Food and Drug Act established consumer protections to prevent the inclusio
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu
n of “dangerous ingredients” without the knowledge of the consumer.
iu iu iu iu iu iu iu i u iu
ANS: T i u
Morphine is one example of a dangerous ingredient that may have been included without th
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu
e knowledge of the consumer.
iu iu iu iu
PTS: 1 iui u
5. Medication labels need only include the trade name of the drug. ANS: F
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u i u
Labels must include a listing of all active and inactive ingredients, warning
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu
labels on certain preparations, and generic names for the medication
iu iu iu iu iu iu iu iu iu
, PTS: 1 iui u
6. The prescriber of the medication is the only health care professional who is responsible for
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu
being aware of new medications, laws, and restrictions.
iu iu iu iu iu iu iu
ANS: F i u
The health care worker involved in administration of a medication also bears the responsibilit
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu
y of being aware of the laws and restrictions pertinent to that medication.
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u
PTS: 1 iui u
7. A double-
iu
locked system is the recommended method for maintaining security of controlled substances.
iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu
ANS: T i u
A double-
iu
locked system may include two separate key entries or an electronic user identification and pa
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu iu
ssword access system. iu iu
PTS: 1 iui u
8. Health care workers are responsible for maintaining records of all controlled substances recei
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu
ved, dispensed, and destroyed.
iu iu iu
ANS: T i u PTS: 1 iui u
9. Controlled substance records are to be kept for 10 years. ANS: F
iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u i u
Records for the previous 2 years must be available at all times for inspection. PTS: 1
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iui u
MULTIPLE CHOICE iu
1. Identify the drug standard in the following list.
iu iu iu iu iu iu iu
a. Color c. Shape
b. Strength d. Taste
ANS: B i u
Feedback
A Color is not a standard.
iu iu iu iu
B Correct!
C Shape is not a standard.
iu iu iu iu
D Taste is not a standard.
iu iu iu iu
, PTS: 1 iui u
2. The risk of death from the use of street drugs versus prescription medications is
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu
mostly due to: iu iu
a. a lack of control over quality, purity, and str
iu iu iu iu iu iu i u iu
ength makes street drugs dangerous.iu iu iu iu
b. the risk is the same for both sources of the sa
iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu
me substance. iu
c. street drugs are approved for use.iu iu iu iu iu
d. the need for a prescription makes drugs
iu iu iu iu iu i u iu
hard to obtain. iu iu
ANS: A i u
Feedback
A Correct!
B The lack of enforcement of drug standar
iu iu iu iu iu i u
ds in illegal street drugs poses a significa
iu iu iu iu i u iu iu
nt danger for the consumer.
iu iu iu i u
C The exact composition of a street drug is unk
iu iu iu iu iu i u iu iu
nown, and it may contain dangerous contam
iu iu iu iu i u iu
inants or undisclosed additional drugs.iu i u iu iu
D Street drugs are illegal. iu iu iu
PTS: 1 iui u
3. Drug standards regulate drug manufacture so that medications of the same name will be of th
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu iu iu
e same:
iu
a. strength, purity, and quality. iu iu iu
b. shape, color, and taste. iu iu iu
c. purity, shape, and color. iu iu iu
d. quality, color, and shape. iu iu iu
ANS: A i u
Drug standards state that all preparations of the same drug name must be of uniform strength,
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu i u iu iu
purity, and quality.
iu iu
PTS: 1 iui u
4. The 1906 Pure Food and Drug Act includes which of the following provisions?
iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu iu
a. Regulation of drugs sold in the iu iu iu iu iu