Tested Questions with Answers
(A+ Guarantee)
1. What provides delegation of details for implementation to a specific federal
or state agency?
Answer: Laws
2. What is a method for providing guidelines for compliance with the law?
Answer: Reg-ulation
3. NFPA creates voluntary consensus
Answer: Standards
4. What establishes a single comprehensive national incident management
system (NIMS) and Presidential Policy Directives?
Answer: Homeland Security Presidential Directives
,5. What has the goal to secure and resilient nation with the capabilities re-
quired across the whole community to prevent, protect against, mitigate,
respond to, and recover from the threats and hazards that pose the greatest
risk?
Answer: Presidential Policy Directives
6. What law regulates labeling, shipping, and packing of hazardous materials?-
Answer: Hazardous Materials Transportation Act (1974)
7. What law created a manifest tracking system, and established permit system
for treatment, storage, and disposal?
Answer: Resource Conservation Recovery Act (1976)
8. What law is known as a superfund, and made responsible parties pay for
cleanup of scenes, and created a notification system for spills?
Answer: Comprehensive Environmental Response Compensation Liability Act (1980)
9. What law required OSHA to develop health and safety standards that even-
tually brought about 29 CFR 1910.120 Hazardous Waste Operations and Emer-
gency Response (HAZWOPER)?
Answer: Superfund Amendments and Reauthorization Act (SARA) Title 1
10. What law is also known as the emergency planning and community right to
,know act and created state emergency response commission and local
emergency planning committees?
Answer: Superfund Amendments and Reauthorization Act (SARA) Title 3
11. What law requires facilities to submit an emergency and hazardous chem-
ical inventory to SERC, LEPC, and local fire departments?
Answer: Superfund Amendments and Reauthorization Act (SARA) Title 3
12. What NFPA standard covers competencies for first responders dealing with
Hazmat operations?
Answer: NFPA 472
13. What is a plan that should be consistent with local emergency response
plan and within the capabilities and training level of the team, and trained on
and examined and updated frequently?
Answer: Standard Operation Guideline (SOG)
14. What is the 5 step process for hazardous materials incidents?
Answer: Isolate, Identify, Notify, Mitigate, Terminate
15. What step in the 5 steps of hazardous materials incident do you deny
access, control egress, stage incoming companies, and establish hazard zones
after gathering information?
Answer: Isolate
, 16. What step in the 5 steps of hazardous materials incident do you find the
occupancy and location, container shapes and sizes, markings and colors,
placards and labels, shipping papers/MSDS, monitoring/senses, and find the
principle responsible party?
Answer: Identify
17. What step in the 5 steps of hazardous materials incident do you get more
personnel, get more equipment, and get outside agencies to come help?
Answer: Notify
18. What step in the 5 steps of hazardous materials incident do you have non-
intervention approach, offensive approach, and defensive approach?
Answer: - Mitigate
19. What step in the 5 steps of hazardous materials incident do you debrief,
document, do medical evaluations, recover costs, replace equipment, and
critique?
Answer: Terminate
20. In what NFPA/EPA level of response can the incident be controlled by the
initial responding units?
Answer: Level 1
21. In what NFPA/EPA level of response there is moderate incident that en-