Human Development: A Life-Span View 9th Edition By Robert V. Kail; John C.
Cavanaugh Chapters 1 - 16 Complete
, Table Of Contents cs cs
1. The Study of Human Development.
cs cs cs cs
Part I: PRENATAL DEVELOPMENT, INFANCY, AND EARLY CHILDHOOD.
cs cs cs cs cs cs cs
2. Biological Foundations: Heredity, Prenatal Development, and Birth.
cs cs cs cs cs cs
3. Tools for Exploring the World: Physical, Perceptual, and Motor Development.
cs cs cs cs cs cs cs cs cs
4. The Emergence of Thought and Language: Cognitive Development in Infancy and Early Childhood.
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
5. Entering the Social World: Socioemotional Development in Infancy and Early Childhood.
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
Part II: SCHOOL-AGE CHILDREN AND ADOLESCENTS.
cs cs cs cs cs
6. Off to School: Cognitive and Physical Development in Middle Childhood.
cs cs cs cs cs cs cs cs cs
7. Expanding Social Horizons: Socioemotional Development in Middle Childhood.
cs cs cs cs cs cs cs
8. Rites of Passage: Physical and Cognitive Development in Adolescence.
cs cs cs cs cs cs cs cs
9. Moving Into the Adult Social World: Socioemotional Development in Adolescence.
cs cs cs cs cs cs cs cs cs
Part III: YOUNG AND MIDDLE ADULTHOOD.
cs cs cs cs cs
10. Becoming an Adult: Physical, Cognitive, and Personality Development in Young Adulthood.
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
11. Being With Others: Forming Relationships in Young and Middle Adulthood.
cs cs cs cs cs cs cs cs cs
12. Work, Leisure, and Retirement.
cs cs cs
Part IV: LATE ADULTHOOD.
cs cs cs
13. The Personal Context of Later Life: Physical, Cognitive, and Mental Health Issues.
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
14. Social Aspects of Later Life: Psychosocial, Retirement, Relationship, and Societal Issues.
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
15. The Final Passage: Dying and Bereavement.
cs cs cs cs cs
, 1. The Study of Human Development. cs cs cs cs
The scientific study of human development can best be described as
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
ANSWER:a. multidisciplinary cs
b. focused on groups rather than individuals cs cs cs cs cs
c. non-theoretical
d. emphasizing stability over change cs cs cs
2. Which term does not belong in this group?
cs cs cs cs cs cs cs
a. experiential
b. nurture
c. environmental
ANSWER:d. hereditary cs
3. Dr. Kim takes a strong nature position with regard to the origins of intellectual disa
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
bilities. Therefore, she would most likely hypothesize that her son’s intellectu al disabili
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
ty (formally known as mental retardation) is due to
cs cs cs cs cs cs cs cs
a. her parenting style
cs cs cs
ANSWER:b. his genes cs cs
c. his exposure to a toxic chemical prior to birth
cs cs cs cs cs cs cs cs cs
d. his exposure to Rubella prior to birth
cs cs cs cs cs cs cs
4. The notion that development is best described in terms of a series of abrupt shifts in
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
behavior best fits with the approach.
cs cs cs cs c s
a. nature
b. nurture
c. continuity
ANSWER:d. discontinuity cs
5. Cleo, a director of a daycare, uses terms like “pre-K,” “K-3,” and the “upper-
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
elementary.” These ideas are most compatible with a view.
cs cs cs cs cs cs cs cs c s
a. context-specificity
b. hereditary
, c. continuity
ANSWER:d. discontinuity cs
6. Dr. Fletcher is attempting to determine whether adult criminals were rule-
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
breakers throughout their childhood or whether they suddenly turned to a life of crime.
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
Her research is most concerned with which issue of human development?
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
a. nature versus nurture cs cs
b. universal versus context-specific development cs cs cs
c. biological versus sociocultural forces cs cs cs
ANSWER:d. continuity versus discontinuity cs cs cs
7. Mustafa is interested in determining whether children develop virtually the sa me
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
way in Algeria as they do in other parts of the world. Mustafa’s research deals primarily
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs c
with the
s cs issue of human development. cs cs cs
a.psychological versus biological forces
cs cs cs cs
ANSWER:b. universal versus context-specific development
c s cs cs cs
c.nature versus nurture
cs cs cs
d. continuity versus discontinuity
cs cs cs
8. When Clarisse says, “It doesn’t matter if they are French, Swedish, or Chinese, kids a
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
re kids,” she is espousing a
cs cs position concerning human development.
cs cs cs cs cs cs
a. discontinuous
cs
ANSWER:b. universal cs
c. nurture
cs
d. context-specific
cs
9. Viviana notices that children seem to mature socially much faster in Costa Ric a th
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
an in the Canada. Viviana is most likely to support a position regarding human develop
cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs cs
ment.
a. nature
b. discontinuous
ANSWER:c. context-specific cs