̦̣ Process 11th Edition by
Linda Lane Lilley, Shelly Rainforth Collins, and Julie
̦̣ S. Snyder
, Chapter 01: The Nu̦̣ rsing Process and Dru̦̣ g Therapy 4
Chapter 01: The Nu̦̣ rsing Process and Dru̦̣ g Therapy
MULTIPLE CHOICE
1. The nurse
̦̣ is writing a nursing
̦̣ diagnosis for a plan of care for a patient who has been newly
diagnosed with type 2 diabetes. Which statement reflects the correct format for a nursing ̦̣
diagnosis?
a. Anxiety
b. Anxiety related to new drug̦̣ therapy
c. Anxiety related to anxiouș̣ feelings abouț̣ drug̦̣ therapy, as evidenced by statements
such ̦̣ as “I’m upset
̦̣ abouț̣ having to test my blood sugars.”
̦̣
d. Anxiety related to new drug̦̣ therapy, as evidenced by statements such ̦̣ as “I’m
upset
̦̣ abou t
̦̣ having to test my blood su gars.”
̦̣
ANS: D
Formulation
̦̣ of nursing
̦̣ diagnoses is usu
̦̣ ally
̦̣ a three-step process. “Anxiety” is missing the
“related to” and “as evidenced by” portions of defining characteristics. “Anxiety related to new
drug̦̣ therapy” is missing the “as evidenced by” portion of defining characteristics. The statement
beginning “Anxiety related to anxiouș̣ feelings” is incorrect because ̦̣ the “related to” section is
simply a restatement of the problem “anxiety,” not a separate factor related to the response.
DIF: COGNITIVE LEVEL: Understanding (Comprehension)
TOP: NURSING PROCESS: Nursing̦̣ Diagnosis
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
2. The patient is to receive oral guaifenesin
̦̣ (Mucinex)
̦̣ twice a day. Today, the nurse
̦̣ was busy
̦̣ and
gave the medication 2 hours
̦̣ after the scheduled
̦̣ dose was due.
̦̣ What type of problem does this
represent?
a. “Right time”
b. “Right dose”
c. “Right route”
̦̣
d. “Right medication”
ANS: A
“Right time” is correct because
̦̣ the medication was given more than 30 minutes ̦̣ after the
scheduled
̦̣ dose was due. ̦̣ “Dose” is incorrect because̦̣ the dose is not related to the time the
medication administration is scheduled.̦̣ “Rou te”
̦̣ is incorrect because
̦̣ the route
̦̣ is not affected.
“Medication” is incorrect because ̦̣ the medication ordered will not change.
DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application)
TOP: NURSING PROCESS: Implementation
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
3. The nurse
̦̣ has been monitoring the patient’s progress on a new drug̦̣ regimen since the first dose
and documenting
̦̣ the patient’s therapeutic
̦̣ response to the medication. Which phase of the
nursing
̦̣ process do these actions illustrate?
̦̣
a. Nursing
̦̣ diagnosis
, Chapter 01: The Nu̦̣ rsing Process and Dru̦̣ g Therapy 5
b. Planning
c. Implementation
d. Evaluation
̦̣
ANS: D
Monitoring the patient’s progress, including
̦̣ the patient’s response to the medication, is part of
the evaluation
̦̣ phase. Planning, implementation, and nursing
̦̣ diagnosis are not illustrated
̦̣ by this
example.
DIF: COGNITIVE LEVEL: Understanding (Comprehension)
TOP: NURSING PROCESS: Evaluation
̦̣
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
4. The nurse
̦̣ is assigned to a patient who is newly diagnosed with type 1 diabetes mellitus.̦̣ Which
statement best illustrates
̦̣ an outcome
̦̣ criterion for this patient?
a. The patient will follow instructions.
̦̣
b. The patient will not experience complications.
c. The patient will adhere to the new insulin
̦̣ treatment regimen.
d. The patient will demonstrate correct blood glucose
̦̣ testing technique.
̦̣
ANS: D
“Demonstrating correct blood glucose̦̣ testing technique”
̦̣ is a specific and measurable
̦̣ outcome
̦̣
criterion. “Following instructions”
̦̣ and “not experiencing complications” are not specific criteria.
“Adhering to new regimen” would ̦̣ be difficulț̣ to measure.
̦̣
DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application)
TOP: NURSING PROCESS: Planning
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
5. Which activity best reflects the implementation phase of the nursing
̦̣ process for the patient who is
newly diagnosed with hypertension?
a. Providing education
̦̣ on keeping a journal
̦̣ of blood pressure̦̣ readings
b. Setting goals and outcome
̦̣ criteria with the patient’s inpuț̣
c. Recording a drug̦̣ history regarding over-the-counter ̦̣ medications used
̦̣ at home d.
Formulating
̦̣ nursing
̦̣ diagnoses regarding deficient knowledge related to the new
treatment regimen
ANS: A
Education
̦̣ is an intervention that occurs
̦̣ during
̦̣ the implementation phase. Setting goals and
outcomes
̦̣ reflects the planning phase. Recording a drug̦̣ history reflects the assessment phase.
Formulating
̦̣ nursing
̦̣ diagnoses reflects analysis of data as part of planning.
DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application)
TOP: NURSING PROCESS: Implementation
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
6. The medication order reads, “Give ondansetron (Zofran) 4 mg, 30 minutes
̦̣ before beginning
chemotherapy to prevent nausea.”
̦̣ The nurse
̦̣ notes that the route
̦̣ is missing from the order. What
is the nurse’s
̦̣ best action?
, Chapter 01: The Nu̦̣ rsing Process and Dru̦̣ g Therapy 6
a. Give the medication intravenously
̦̣ because
̦̣ the patient might vomit. b. Give
the medication orally because ̦̣ the tablets are available in 4-mg doses.
c. Contact the prescriber to clarify the route̦̣ of the medication ordered.
d. Hold the medication until
̦̣ the prescriber returns ̦̣ to make rounds.
̦̣
ANS: C
A complete medication order includes ̦̣ the route
̦̣ of administration. If a medication order does not
include
̦̣ the route,
̦̣ the nurse
̦̣ musț̣ ask the prescriber to clarify it. The intravenouș̣ and oral routes
̦̣
are not interchangeable. Holding the medication until ̦̣ the prescriber retu rns
̦̣ wou ld
̦̣ mean that the
patient would̦̣ not receive a needed medication.
DIF: COGNITIVE LEVEL: Applying (Application)
TOP: NURSING PROCESS: Implementation
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
7. When the nurse
̦̣ considers the timing of a drug̦̣ dose, which factor is appropriate to consider when
deciding when to give a drug? ̦̣
a. The patient’s ability to swallow
b. The patient’s height
c. The patient’s last meal
d. The patient’s allergies
ANS: C
The nurse
̦̣ musț̣ consider specific pharmacokinetic/pharmacodynamic drug̦̣ properties that may be
affected by the timing of the last meal. The patient’s ability to swallow, height, and allergies are
not factors to consider regarding the timing of the drug’s
̦̣ administration.
DIF: COGNITIVE LEVEL: Understanding (Comprehension)
TOP: NURSING PROCESS: Assessment
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
8. The nurse
̦̣ is performing an assessment of a newly admitted patient. Which is an example of
subjective
̦̣ data?
a. Blood pressure̦̣ 158/96 mm Hg
b. Weight 255 pounds ̦̣
c. The patient reports that he uses
̦̣ the herbal product
̦̣ ginkgo.
d. The patient’s laboratory work includes
̦̣ a complete blood count
̦̣ and urinalysis.
̦̣
ANS: C
Subjective
̦̣ data include
̦̣ information shared through ̦̣ the spoken word by any reliable source,
̦̣ such
̦̣
as the patient. Objective data may be defined as any information gathered through ̦̣ the senses or
that which is seen, heard, felt, or smelled. A patient’s blood pressure,
̦̣ weight, and laboratory tests
are all examples of objective data.
DIF: COGNITIVE LEVEL: Understanding (Comprehension)
TOP: NURSING PROCESS: Assessment
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
MULTIPLE RESPONSE