̦̣ Process 11th
Edition by Linda Lane Lilley, Shelly Rainforth Collins, and
Julie
̦̣ S. Snyder
,Chapter 01: The Nursing
̦̣ Process and Drug̦̣ Therapy
Lilley: Pharmacology and the Nursing
̦̣ Process, 11th Edition
MULTIPLE CHOICE
1.The nurse
̦̣ is developing a human
̦̣ needs statement for a patient who has a new diagnosis of
heart failure.
̦̣ Identification of human
̦̣ needs statements occur̦̣ with which of these activities?
a.Collection of patient data
b.Administering interventions
c.Deciding on patient outcomes
̦̣
d.Documenting
̦̣ the patient‘s behavior
ANS: A
Identification of human
̦̣ needs occurs
̦̣ with the collection of patient data.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension)
TOP: Nursing
̦̣ Process: Human
̦̣ Needs Statement
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
2.The patient is to receive oral guaifenesin
̦̣ twice a day. Today, the nurse
̦̣ was busy
̦̣ and gave the
medication 2 hours
̦̣ after the scheduled
̦̣ dose was due.
̦̣ What type of problem does this
represent?
a. ―Right time‖
b. ―Right dose‖
― Right
̦̣ ‖c.
route
d. ―Right medication‖
ANS: A
―Right time‖ is correct because
̦̣ the medication was given more than 30 minutes ̦̣ after the
scheduled
̦̣ dose was du e.
̦̣ ― Dose ‖ is incorrect becau se
̦̣ the dose is not related to the time the
medication administration is scheduled. ̦̣ ― Route‖
̦̣ is incorrect because ̦̣ the route̦̣ is not affected.
―Medication‖ is incorrect because ̦̣ the medication ordered will not change.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application)
TOP: Nursing
̦̣ Process: Implementation
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Safety and Infection Control
3.The nurse
̦̣ has been monitoring the patient‘s progress on a new drug̦̣ regimen since the first
dose and documenting
̦̣ the patient‘s therapeutic ̦̣ response to the medication. Which phase of
the nursing
̦̣ process do these actions illu strate?
̦̣
a.Human
̦̣ needs statement
b.Planning
c.Implementation
d.Evaluation
̦̣
ANS: D
Monitoring the patient‘s progress, including
̦̣ the patient‘s response to the medication, is part of
the evaluation
̦̣ phase. Planning, implementation, and human
̦̣ needs statement are not illustrated
̦̣
by this example.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension) TOP: Nursing
̦̣ Process: Evaluation
̦̣
, MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
4.The nurse
̦̣ is assigned to a patient who is newly diagnosed with type 1 diabetes mellitus.̦̣
Which statement best illustrates
̦̣ an outcome
̦̣ criterion for this patient?
a.The patient will follow instructions.
̦̣
b.The patient will not experience complications.
c.The patient will adhere to the new insulin
̦̣ treatment regimen.
d.The patient will demonstrate correct blood glucose
̦̣ testing technique.̦̣
ANS: D
― Demonstrating correct blood glucose
̦̣ testing technique‖ ̦̣ is a specific and measurable
̦̣
outcome
̦̣ criterion. ― Following instru cti
̦̣ ons‖ and ― not experiencing complicati ons‖ are not
specific criteria. ―Adhering to new regimen‖ would ̦̣ be difficu lt
̦̣ to measu re.
̦̣
DIF: Cognitive Level: Applying (Application) TOP: Nursing
̦̣ Process: Planning MSC: NCLEX: Safe
and Effective Care Environment: Management of Care
5.Which activity best reflects the implementation phase of the nursing
̦̣ process for the patient
who is newly diagnosed with hypertension?
a.Providing education
̦̣ on keeping a journal
̦̣ of blood pressure̦̣ readings
b.Setting goals and outcome
̦̣ criteria with the patient‘s inpuț̣
c.Recording a drug̦̣ history regarding over-the-counter ̦̣ medications used
̦̣ at home
d.Formulating
̦̣ human̦̣ needs statements regarding deficient knowledge related to the
new treatment regimen
ANS: A
Education
̦̣ is an intervention that occurs
̦̣ during
̦̣ the implementation phase. Setting goals and
outcomes
̦̣ reflects the planning phase. Recording a drug̦̣ history reflects the assessment phase.
Formulating
̦̣ human
̦̣ needs statements reflects analysis of data as part of planning.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application)
TOP: Nursing
̦̣ Process: Implementation
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
6.The medication order reads, ―Give ondansetron 4 mg, 30 minutes
̦̣ before beginning
chemotherapy to prevent nausea.‖
̦̣ The nurse ̦̣ notes that the route ̦̣ is missing from the order.
What is the nurse‘s
̦̣ best action?
a.Give the medication intravenously̦̣ because ̦̣ the patient might vomit.
b.Give the medication orally because ̦̣ the tablets are available in 4-mg doses.
c.Contact the prescriber to clarify the route̦̣ of the medication ordered.
d.Hold the medication until
̦̣ the prescriber returns ̦̣ to make rounds.
̦̣
ANS: C
A complete medication order includes ̦̣ the route
̦̣ of administration. If a medication order does
not include
̦̣ the route,
̦̣ the nurse
̦̣ musț̣ ask the prescriber to clarify it. The intravenouș̣ and oral
routes
̦̣ are not interchangeable. Holding the medication until
̦̣ the prescriber returns
̦̣ would ̦̣
mean that the patient would̦̣ not receive a needed medication.
DIF: Cognitive Level: Applying (Application)
TOP: Nursing
̦̣ Process: Implementation
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
, 7.When the nurse
̦̣ considers the timing of a drug̦̣ dose, which factor is appropriate to consider
when deciding when to give a drug? ̦̣
a.The patient‘s ability to swallow
b.The patient‘s height
c.The patient‘s last meal
d.The patient‘s allergies
ANS: C
The nurse
̦̣ musț̣ consider specific pharmacokinetic/pharmacodynamic drug̦̣ properties that may
be affected by the timing of the last meal. The patient‘s ability to swallow, height, and
allergies are not factors to consider regarding the timing of the drug‘s
̦̣ administration.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension)
TOP: Nursing
̦̣ Process: Assessment
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
8.The nurse
̦̣ is performing an assessment of a newly admitted patient. Which is an example of
subjective
̦̣ data?
a.Weight 155 pounds
̦̣
b.Pulse
̦̣ 72 beats/minute ̦̣
c.The patient reports that he uses
̦̣ the herbal product
̦̣ ginkgo
d.The patient‘s complete blood counț̣ resu lts
̦̣
ANS: C
Subjective
̦̣ data include
̦̣ information shared through̦̣ the spoken word by any reliable source,
̦̣
such
̦̣ as the patient. Objective data may be defined as any information gathered through ̦̣ the
senses or that which is seen, heard, felt, or smelled. A patient‘s pulse,
̦̣ weight, and laboratory
tests are all examples of objective data.
DIF: Cognitive Level: Understanding (Comprehension)
TOP: Nursing
̦̣ Process: Assessment
MSC: NCLEX: Safe and Effective Care Environment: Management of Care
MULTIPLE RESPONSE
1.When giving medications, the nurse
̦̣ will follow the rights of medication administration. The
rights include ̦̣ the right documentation,
̦̣ the right reason, the right response, and the patient‘s
right to refuse. ̦̣ Which of these are additional rights? (Select all that apply.)
a.Right drug̦̣
b.Right route ̦̣
c.Right dose
d.Right diagnosis
e.Right time
f.Right patient
ANS: A, B, C, E, F
Additional rights of medication administration must ̦̣ always include
̦̣ the right drug,
̦̣ right dose,
right time, right route,
̦̣ and right patient. The right diagnosis is incorrect.
DIF: Cognitive Level: Remembering (Knowledge)
TOP: Nursing
̦̣ Process: Implementation