(updated) questions well answered
1.Ancient Egypt
Answer: A civilization concentrated along the lower reaches of the Nile River.
Its history occurred in a series of stable Kingdoms, separated by periods of
relative instability known as Intermediate Periods: the Old Kingdom, Middle
Kingdom, and New Kingdom.
1. Meninos and His Queen
Answer: Ancient Egyptian Sculpture. Shows solidarity and strength by using
rigid lines. It was considered a symbol of human fertility.
2. Classical Age
Answer: An age marked by great achievements in Ancient Greece during the
4th and 5th centuries BCE.
3. Ancient Greece
Answer: A civilization that lasted from the 8th/6th century BCE to 600 AD.
Immediately following this period was the beginning of the Early Middle Ages
and the Byzantine Era. Because of conquests by Alexander the Great of
Macedonia, Hellenistic civilization flourished from Central Asia to the western
end of the Mediterranean Sea. Classical Greek culture, especially philosophy,
had a powerful influence on the Roman Empire, which carried a version of it
to many parts of the Mediterranean Basin and Europe, for which Classical
,Greek is generally considered to be the seminal culture which provided the
foundation of modern Western culture.
4. Stoicism
Answer: An ancient Greek philosophy that became popular amongst many
notable Romans. Emphasis on ethics. They considered destructive emotions
to be the result of errors in judgment, and that a wise person would repress
emotions, especially negative ones and that “virtue is sufficient for
happiness.” They were also concerned with the conflict between free will and
determinism. They were also non-dualists and naturalists.
5. Polykleitos
Answer: High Classical Sculptor; devised mathematical formula for
representing the perfect male body; famous work=Doryphoros (bronze
statue of young man holding spear).
6. Doryphoros (Spear Bearer)
Answer: Polykleitos. Original 450-440 B.C.E. Roman copy (marble) of Greek
original (bronze). The statue was known for being the “perfect” proportions
for a man.
7. Ancient Rome
Answer: A civilization that began on the Italian Peninsula as early as the 8th
century BCE. During its 12 centuries of existence Roman civilization shifted
from a monarchy to a classical republic and then to an increasingly
autocratic empire. Through conquest and assimilation it came to dominate
Southern and Western Europe, Asia Minor, North Africa, and parts of Northern
,and Eastern Europe. Ancient Roman society has contributed to modern
government, law, politics, engineering, art, literature, and society.
8. Augusta of Prima Porta
Answer: Ancient Rome. Was modeled after “The Spear Carrier”.
9. Rotunda
Answer: A circular domed building or hall.
10. Oculus
Answer: A round opening at the center of a dome.
11. Stupa
Answer: A dome-shaped structure erected as a Buddhist shrine.
12. Mosque
Answer: Islamic house of worship.
13. Minaret
Answer: A distinctive feature of mosque architecture, a tower from which the
faithful are called to worship.
, 14. Which ancient civilization was concentrated along the lower
reaches of the Nile River?
Answer: Ancient Egypt.
15. The history of Ancient Egypt occurred in a series of stable
Kingdoms separated by periods of relative instability known as what?
Answer: Intermediate Periods.
16. Which three stable periods constitute the major Kingdoms of
Ancient Egypt?
Answer: The Old Kingdom, Middle Kingdom, and New Kingdom.
17. The sculpture “Meninos and His Queen” is associated with which
ancient civilization?
Answer: Ancient Egypt.
18. What does the sculpture “Meninos and His Queen” symbolize
through its use of rigid lines?
Answer: Solidarity and strength.
19. “Meninos and His Queen” was considered a symbol of what?